Jó, hogy emlegetted a KISKAKUKK-ot. Ugyan nem irodalmi adaptáció – ha jól tudom –, de igazán kiadhatnák DVD-n is.
A MAJMOK BOLYGÓJA nekem most talán még jobban tetszik, mint egykoron. Nem mondom persze, hogy életem legnagyobb élménye, de mindenesetre emlékezetes volt: nyilvánvaló, hogy a majomtársadalom egyértelműen az emberi társadalom tükörképe. Éppoly hierarchikus a rendszerük, mint a homo sapiensé, s nem ismeretlen benne a faji megkülönböztetés sem. Ebben a diktatórikus rendszerben természetesen a tudás, a gondolkodás bizonyos körökben egyáltalán nem erény (melyik diktatúra szereti a gondolkodó, vitatkozó alattvalókat?): csoda-e, hogy Taylor lényegében egy koncepciós per vádlottja lesz? S az már szinte csak mellékes motívum, hogy ez a kifordított társadalmi berendezkedés arra is rávilágít, hogyan bánik az ember az állatokkal. Egyébként tudok róla, hogy Schaffner anyagi okokból nem tudta megvalósítani azt a technikai fejlettséget a majmok társadalmában, ami a könyvben jellemzi a rendszerüket. De a szükségből erény lett: ez a primitív, "kőkorszaki" állapot nagyon is harmonizál azzal a gondolkodásmóddal, amit Dr. Zaiusék képviselnek.
Azt hiszem, ma már nem lehene ÍGY megcsinálni ezt a filmet: ma már nem történhetne meg, hogy egy amerikai hőst ilyen kiszolgáltatottnak lássunk. Jó a színészválasztás is: eredetileg a MADARAK főszereplőjét, Rod Taylort akarták a főszerepre (Taylor szerepére Taylort), de a stúdió nagyobb nevet akart. Charlton Heston annyi produkcióban játszotta már az amerikai hősideált: az, hogy most az események kiszolgáltatottjaként látható, még inkább kihangsúlyozza Schaffner nyomasztó világképét. (Szerep és imázs ilyen kölcsönhatása figyelhető meg Bruce Willis és a 12 MAJOM esetében is.) Jellemző, hogy Tim Burton remake-je már tényleg csak kalandfilm: nem bírták ki, hogy az embereket teljesen primitív ösztönlényeknek ábrázolják, kreáltak számukra valami underground ellenállást, ami Mark Wahlberg színrelépésével bontakozik ki. Komolytalan mű, még ha technikailag esetleg vetekszik is a 68-as verzióval.