Keresés

2001: űrodüsszeia

2005. november 7., hétfő 16:44
imdb trivia:

Originally, Stanley Kubrick had planned to shoot 2001 in the aspect ratio of 1.85:1. After consultant Robert Gaffney convinced the director that Super Panavision (aspect ratio 2.2:1) was a more visceral experience, Kubrick agreed and got MGM to pay for the photographic process. Since shooting a 70mm space film with monaural sound was frowned upon, Kubrick decided to mix the soundtrack in stereo sound.
0
2005. november 7., hétfő 10:45
Érdekes kérdés, Kubrick kedvenc aránya a 1:66 4:3 volt
0
2005. november 7., hétfő 2:46
Érdekes ez a 2,21:1-es képarány amiben Kubrick a 2001-et forgatta. Ez nem a szokásos 2,35:1, vagy 2.71:1. Mi lehet ennek az oka? És miért van az hogy Kubrick legtöbbször a 4:3-as formátumot használta?
0
2005. október 29., szombat 5:18
Ez a max amit kiadtak belőle:
- Ugyanaz a DVD ami nálunk is megjelent
- Filmzene CD
- Sorszámozott filmkocka
- Booklet

41 dolcsiért!

0
2005. október 27., csütörtök 10:30
Never seen before bla-bla a 2001-hez.
0
2005. október 26., szerda 22:17
"Egyébként, a Ragyogáshoz készült Vivien Kubrick féle spontán werkfilm szerintem az egyik leg értékesebb extra ami valaha DVD-re került. Én nagyon élveztem! Nem is tudom maradt e fenn más werk ahol Kubrickot látjuk rendezés közben.."

egyetértek, 30 perc a hossza, de legalább annyit ér, annyira tartalmas, mint egy ma megjelent bónusz korong.
0
2005. október 26., szerda 20:37
Nekem is az egyik legnagyobb szívfájdalmam, hogy az egyik legnagyobb kedvencem ilyen fapados kiadásban érhető csak el az egész világon! Ráadásul ilyen papírtokban amit útálok, egy ronda menüvel... :-(

Kubrickban, és ebben a filmben is a titokzatosságot kedvelem igazán, tehát mondjuk kiakadnák ha mondjuk magyar Kubrick szakértők szépen megmagyaráznák a filmet, tehát audiokommentár nem kéne hozzá, de lehetne értékes extrákat készíteni: Mondjuk egy dokumentumfilmet, az előkészületekről, valószínű korabeli werk töredékek már nincsenek, de mégiscsak elmesélhetnék ennek a nem mindennapi forgatásnak a történetét. Aztán lehetne egy olyan doksi is, ahol mondjuk híres filmesek nyilatkoznak arról hogy miért ez a kedvenc filmjük, stb...

Egyébként, a Ragyogáshoz készült Vivien Kubrick féle spontán werkfilm szerintem az egyik leg értékesebb extra ami valaha DVD-re került. Én nagyon élveztem! Nem is tudom maradt e fenn más werk ahol Kubrickot látjuk rendezés közben...
0
2005. október 26., szerda 16:57
dick laurent is not dead:

Elvileg elképzelhető lenne 3 lemezes, hiper-szuper-csip-csup-csoda kiadás, ugyanis a napokban jelenik meg Amerikában az Ózból egy gyönyörű 3 lemezes doboz (amely film ugye 1939-es produkció, mégis meg tudtak tölteni ennyi korongot anyaggal), ám az általad említett dolgok miatt ez valóban nem túl valószínű.
0
2005. október 26., szerda 15:29
De asszem ki is húzom a szövegből a kritikánál...
Köszönöm.
0
2005. október 26., szerda 15:29
:-)))) Azt azért én is felismertem :-)))
Volt benne egy másik zene, amit szerintem ehhez a filmhez szereztek, de most már bizonytalan vagyok....
0
2005. október 26., szerda 15:11
Ne kapd fel a vizet! Kicsit vicces volt olvasni, hogy Johann Strauss eredetileg ehhez a filmhez írta meg a Kék Duna keringőt.
0
2005. október 26., szerda 14:54
Miért vicceltem volna???? Ettől már primitív vagyok vagy mi????
0
2005. október 26., szerda 14:34
A zenéjét is ismertem már, de nem tudtam, hogy ebben a filmben hangzott el eredetileg.

Ugye, ezt csak viccből írtad? Ugye???
0
2005. október 26., szerda 14:19
Nem tudjátok készült film a 3001 : végső Űrodisszeia -ból is?

Azt is megnézném nagyon!!!
0
2005. szeptember 29., csütörtök 1:00
vágott ugyan, de maga kubrick volt az, aki ezt a verziót hagyta jóvá, tehát csak tökéletesített a filmen. de "hogy lehet javítani azon, ami tökéletes?"
0
2005. szeptember 29., csütörtök 0:19
Honnan veszed, hogy ez vágott?
0
2005. szeptember 29., csütörtök 0:18
Nem tudjátok hogy vágatlan verzió nem jelenik meg valamikor a filmből?
0
2005. június 24., péntek 15:10
Agybeteg!
Bocs, nem kötözködés képpen, de olyan szó hogy "molonit" nemigen létezik, viszont a monolit szónak már annál inkább van értelme!
0
2005. június 24., péntek 1:18
Agybeteg!

Az útolsó jelenet: (az én értelmezésem szerint) Csak, és színtiszta szimbolizmus, ami a filmvégső tanulságát foglalja össze: Tehát egy újabb evolúciós lépésnek lehetünk tanúi: Dave megöregszik, majd túllép a halálon is, és egy magasabb életformává alakul, egy csillaggyermekké!
0
2005. június 22., szerda 19:59
Igen... Éppen most láttam a 2010-et... És mi a helyzet az AE-35-ös egységgel?
0
2005. június 22., szerda 18:36
Dylan!

Hal magatartására a válasz voltaképpen megadtad.A tudatlan űrhajósok hátráltatták a küldetést.Még a pilótáknál többet tudó lefagyasztott tudósok is,az új,általuk nem ismert adatok miatt.
Persze normális esetben pont a gépnek kellett volna megfelelő időben ezeket az adatokat közölni,de programozási hiba miatt nem tudta mit tegyen.Meg volt szabva neki,mikor keltse fel a tudósokat,de ez az időpont lehet,hogy már késő lett volna.(Az új adatokat még a Földi irányítás felé is titkolnia kellett,hogy a szakemberek döntsenek.)
Így megpróbált a a saját feje után menni.
A regény és a 2010 mindent megmagyaráz.
0
2005. június 22., szerda 12:31
Ezek is jó gondolatok és egyáltalán nem baj a regény hosszúság.
Ezt EBBEN a topicban szívesebben olvasom mint a Ragyogáshoz kapcsolt meddő(nek tűnő) vitát :o)
0
2005. június 22., szerda 3:00
Nem is olyan rossz ötlet topicokt váltani... Nem mintha nem érdekelne a beszélgetések, csak hát eléggé elüt a témától. :-) Itt meg folytathatnánk a film jeleneteinek elemzését...

Korábban azt írtam hogy a 2001-nek 1000 féle értelmezése van, és hogy mindenkinek mást jelent. Továbbmegyek: Akárhányszor megnézem, mindig egy kicsit más értelmét látom neki. Akkor szeretném most megosztani, hogy nekem mit jelent a monolit:

Az ugye egyértelmű hogy a monolit mindig egy fontos evolúciós lépcsőfok, illetve esemény előtt jelenik meg. Kell hogy legyen valami természetfeletti hatása, hisz ennek hatására fedezi fel a majom a szerszámot, vagyis a monolit hatására születik meg az emberiség. Szerintem ez egy magasabbrendű életforma eszköze, amivel az a célja hogy utat mutasson az emberiségnek, és hogy az evolúciót elősegítse. Megmutatja a következő lépcsőfokot: az első megjelenéskor volt egy kép amikor a Hold pontosan fölötte látszott, mintha azt mondaná: Mennyetek oda! Az ember megtanul szerszámot használni, és idővel űrhajót is, amivel elmegy a Holdra, ahol újra megtalálja a monolitot, ami ezúttal a Jupiter felé irányít minket. (Mivel egy rádiójelet sugároz a Jupiter egyik holdja felé) A Jupiter holdjánál, aztán harmadszor is feltűnik, jelezvén hogy milyen utazás vár most Dave-re, és elvezti őt a szobába, ahol Dave-nek megtanulja hogy az élet egy körforgás. A negyedik és utolsó megjelenése, pedig a halálon való túllépést jelenti: Dave egy magasabb életformává alakul, egy olyan lénnyé mint aki a monolitot arra használta az emberiségnél hogy elősegítse a fejlődést. Ezután pedig majd Dave fog ilyen módon a következő emberiséget tanítani. Így jelenik meg a körforgás. Eszerint az elképzelés szerint a monolit egy földönkívüli eszköz.

Másrészről viszont egy szimbólum. Érdekes megfigyelni hogy hogyan milyen reakciókat vált ki: az ősemberek félelemmel, és értetlenséggel fogadják, mégis a kíváncsiságuknak nem tudnak ellenállni. Megérintik, meg akarják érteni. Ugyanez zajlik le 3 millió évvel később. A jóval fejlettebb emberk ugyanúgy tanácstalanul állják körbe, mint az ősemberek. Fejlettebb eszközökkel vizsgálják, meg akarják érteni, érinteni. Biztosan ugyanezt gondolja Dave is az űrben, aztán a halálos ágyán is, amit a leg megrázóbb, és talán legjobb képnek tartok a filmben: A haldokló Dave utolsó erejével még kinyújtja a monolit felé a kezét. Mit akarok ebből kihozni? Szerintem a monolit azt képviseli amit az emberek mindig egész életükben keresetek: a választ hogy miért létezünk? Van értelme az életnek? Olyan kérdéseket szimbolizál amire állandóan keressük a választ, de nem kaphatjuk meg csak egy magasabb létsíkon... A válasz egyébként szerintem az Evolúció! Vagyis mi más értelme lehet az életnek ha nem a fejlődés, és ezt nagyszerűen be is mutatja a film.

A kedvenc jelenetem egyébként az utolsó, a szobában játszódó: Nem győzök gyönyörködni benne: Soha életemben nem láttam még egy filmben sem ilyen elképesztő szimbólumrendszert, minden apróságnak, mozzanatnak 100 féle értelme lehet, a berendezésnek, a vacsorának, a színeknek, a széttört pohárnak, stb. Ha csak ebből a jelenetből állna a film, már akkor is remekmű lenne. De ottvannak még az ősemberes jelenetek is. Azok a képek amikor a majom teljes extázisban újra és újra a levegőbe lendíti a karját hogy aztán lesújthasson, és ezek ki vannak lassítva, (meg aztán a csontföldobás is ilyen) azok olyan képek hogy örökre bevésődnek az ember emlékezetébe, akárhányszor látom mindig a hideg futkos a hátamon. Azok a képek olyan művészi értéket képviselnek, hogy egy lapon kell említenünk a leghíresebb festményekkel. Ezeket a jeleneteket elnézve pedig muszáj azt mondani hogy Kubrick a filmművészet egyik legnagyobb géniusza volt. Nincs itt szó túlértékelésről! Pont.

Aztán van egy rész amivel sohasem voltam teljesen tisztában. Ez pedig HAL története. Eddig nem igazán értettem mi köze van az egész filmhez, egy különálló történetnek tartottam, de Kaszman nagyon érdekeset írt róla, miszerint a "szerszám" már-már felülemelkedett rajtunk, pedig nekünk kell felülkerekednünk saját teremtményünkön... De még így sem vagyok teljesen tisztában HAL viselkedésével: Azt értem hogy látta hogy Dave és Frank már nem bízik benne és ki akarják kapcsolni. A kérdés csak az hogy miért kezdte kiiktatni az embereket? Azért mert félt a kikapcsolástól, vagy azért mert a küldetést (amiről Dave-ék nem is tudtak) olyan fontosnak tartotta hogy nem engedhette meg hogy computer nélkül teljesítsék... Aztán ott van az AE-35-ös egység (ha pontosan emlékszem) Minden ide vezethető vissza. Vajon tényleg tévedett HAL, és nem hibásodott volna meg?

Na szóval még mindig vannak megválaszolatlan kérdések, várom az ötleteket vele kapcsolatba, és bocs a regényért...
0
2005. június 21., kedd 23:18
Hello, Anselmus!

"Meg ugye az általad ismert (de nem tudom, hogy olvasott-e) írók" Ez azért nem volt szép! Azért, mert Hoffmanntól kölcsönözted a neved, ne hidd, hogy csak Te olvasol...

Holnap este válaszolok mindenre, mert most nincs idöm többet írni, de javaslom, hogy menjünk át a Mitöl tetszik egy film címü topikba, mert ezt a végén ELTE-kávézóvá változtatjuk.

Viszlát ott.
0
2005. június 21., kedd 21:10
Anselmus te tudsz valamit;)
0