Ma túl estem a második nézésen a Pólus 5-ös termében. Felirattal akartam másodszorra nézni a MOM-ban digitálisan (tényleg valaki leírná, hogy látványilag, vagy miben különbözik a digitális változat?!), de a partnerem először látta és szinkronnal akarta nézni. Nos, összehasonlítva a Westenddel, ahol a hang elég silány volt és a kép sem volt hibátlan, azt kell, hogy mondjam, hogy a Hollywood Multiplex most rávert a Palace mozikra. (legalábbis a westendre) A térhatás és a mélyek óriásiak, remek élmény, semmi sistergés, referencia értékű mozizás volt, a kép is tiszta, néhol egy egy tekercsváltásnál volt csak fellelhető az a bizonyos fekete karik a jobb felső sarokban. Aki tehát a szinkron mellett teszi le a voksát (megjegyzem nem teszi rosszul), bátran mehet a Pólusba az 5-ös terembe.
Kitérnék picit a szinkron vitára. Elég felháborítónak tartom, hogy sokan szinte lealázzátok a szakmát, hogy micsoda pocsék és ront az élményen. Szubjektív dolog, hogy kinek mi és hogyan tetszik. De azt felelőtlen kijelentésnek tartom, hogy más ember embertpróbáló munkáját fikázzátok és porba tiporjátok. Még, ha rendes körülmények között is készült volna az Episode III szinkronja, még akkor sem lehetne panaszra okunk, mert ha tetszik, ha nem magyarország szinkronpárti és legalább a filmnézők 80%-a ezt preferálja. Lengyelországban egy férfi hang beszéli alá az angol 5.1-et és éljenzenek, ha ott figyel a lengyel 5.1 a borítón. Na az tényleg gáz. De ez a hiszti ami itt a fórumon megy szinkron pro és kontra ügyben az már elég szánalmas. Egy szinkronpárti ne akarjon meggyőzni egy feliratpártit, se fordítva. Én sem a szinkron ellenes, felirat, vagy inkább eredeti hang pártiakat akarom meggyőzni arról, hogy már pedig mától szinkronnal nézzétek a filmet, hanem csak arról akarlak meggyőzni titeket, hogy ne fikázzátok, mert tökéletes munkát végeztek a remek szinkronszinészek. Annak tudatában pedig, hogy csak egy fekete kópián dolgoztak, amin néha elő-elő bukkant 1-2 mozgó száj, azt kell, hogy mondjam, hogy tökéletes és a magyar szinkron egyik legjobbja. Vegyétek ezeket figyelembe és csináljátok utánuk amit ők, nekem a kedvenceim lettek és mélységesen tisztelem becsülöm őket, kiválló munkájukért. Arról persze lehet vitatkozni, hogy kinek melyik hang nem tetszik és nem tudja azonosítani a szereplővel. Ezért azok menejenek a MOMba vagy a DP-be, ott a feliratos kópia, viszont (hasamra ütök) 40-ből 37 kópia szinkronos. Ez azért van, mert mint már említettem a magyarok a szinkront preferálják. Ezért dühítő, hogy nem raknak a DVD-re szinkront.
Na kicsit már túl sokat beszéltem, remélem megértettétek mit akartam mondani, nem akartam megbántani senkit.
Annyit akartam, hogy ne vitatkozzanak a szinkron-felirat pártiak, meddő vita. Egyszerűen szeretném, ha belátnátok, hogy óriási munka volt ez a Star Wars 3 szinkron, mindenki beleadott apait-anyait, ne fikázzátok. Én ma direkt olyan szemmel(is) néztem, hogy figyeltem a szinészek száját, a hangok "beleélését", stb... Nem találtam hibát.
A film lenyűgöző volt másodszorra is, talán ez lesz az első film, amit harmadszorra is megnézek moziban és most dobpergés :-) feliratosan, mert én úgy is szeretem, ezért szeretném, ha lehetne a DVD-n is választani.
Na 3,14SZ.