A generációs különbség miatt az általatok írt sorozatok nem, vagy csak hírből ismerem... De jó dolog is a nosztalgiázás... Az én gyerekkoromban inkább a rajzfilmek voltak rám igen nagy hatással, amikből szerencsére sokat ismételnek manapság... Tehát nincsenek elveszve, de majdenem mindegyiknél azt kell éreznem hogy teljesen elmúlt a varázs.
Ott van pl. Az elsüllyedt világok című (alighanem francia) rajzfilm sorozat Spartacus-szal, meg Popucicivel, gyerekkoromban lenyűgözött... Betéve tudtam a főcímdalt, és a sztori is különösképpen magával ragadott... Ma 1 epizódot sem bírnák végignézni ebből a végtelenül igénytelen animációból... De azért felsejlenek a régi emlékek, a Minimax-nak köszönhetően...
Más a helyzet a Nils Holgersonnal... A 90-es évek legelején képes volt az egész családot a tévé elé ültetni, imádtam a zenéjét, és a képregényváltozatból tanulgattam olvasni... Ebből ma is szívesen megnézek egy-egy epizódot.
De vannak olyan rajzfilmek is amit szinte elfelejtettek, legalábbis egyik csatorna sem ismétli... Nagyon nagy hatással volt rám a Múmin című japán rajzfilmsorozat... Különös hangulata volt... Nem is tudnám megmagyarázni, de a Chihiro-t nézve éreztem csak hasonlót. Emlékszik rá valaki?
Szintén nem ismétlik sehol a Kalán néni kalandjai című sorozatot... Pedig ha jól emlékszem abból is létezett képregény változat...
Tévé sorozatok közül a legkorábbi amikra emlékszem azok a kultikus "bűnügyi" sorozatok. Amikor az ember képes volt átmenni a szomszédhoz tévét nézni, ha éppen elromlott a készülék, mert semmi képpen sem akart lemaradni Derrick legújabb nyomozásáról... A németek szép számmal gyártották akkoriban a krimiket, mert olyan nevek is rémlenek még hogy Peter Storm, vagy ott van a Tetthely.
Aztán minap meghallottam a TV2-n egy igen csak ismerős dallamot a múltból, és komoly noszatlgia fogott el... Hát igen a Klinika... Hogy mit kellett küzdenem minden kedden azért hogy fent maradhassak 20:40 percig amikoris a híradó, és telesport után kezdődtek Brinkmann professzor, és Udo kalandjai, akinek nyitott tetős autója volt, és ez teljesen lenyűgözött 6 éves fejjel mikor a környezetemben összesen 6 féle autótípust láthattam csak...
Mindjárt befejezem a nosztalgiázást, csak mindenképpen meg kell még emlékeznem arról a médiatörténelmi eseményről amikoris egy péntek este, 1990 szilveszterén egy új sorozat első része kezdődött... Valami Dallas volt a címe, és 7 éven keresztül nézte a család...