Jómagam is szívesen látnám gyűjteményemben a felsorolt alkotók többségének filmjeit, de sajnos tudomásul kell venni, hogy egy kicsi országban az igényesebb filmbarátok is kevesebben vannak, viszont azok között is szép számmal vannak olyanok, akik inkább másolgatnak, letöltenek stb. Ha én filmkiadó lennék, lehet, hogy én is tennék a magas művészetekre, s azt adnám ki, amiből sokat és gyorsan tudnék eladni, jó pénzért. Nem valószínű, hogy pl. Godard ebben a körben lenne.
AZ ÉDES ÉLET DVD kiadása is többször csúszott annak idején: lásd a film adatlapját itt az Xpresszen. A 8 ÉS FÉL is régóta be lett ígérve, egyszer majd csak befut.
Viscontit illetően csak részben egyezik a véleményünk. Szerintem a KÖZÖNY az egyik leggyengébb munkája: mentségére legyen mondva, hogy állítólag Camus özvegye akadályozta meg, hogy Visconti a saját elképzeléseit valósítsa meg. Kompromisszum született a főszereplő személyét illetően is: az eredetileg kiszemelt Alain Delonhoz jobban illett volna a szerep, mint az egyébként nagyszerű Mastroiannihoz. Ő egyébként a FEHÉR ÉJSZAKÁK-ban is szerepel: no, ez is egy gyengécske Visconti-darab. Az ÉRZELEM viszont igazi mestermunka, ezt még Pasolini is megírta egykoron Viscontinak, mondván, hogy a kolléga ezen filmje sokkal jobb, mint az agyonmagasztalt VIHAR ELŐTT. A HALÁL VELENCÉBEN szerintem egészen kiváló film, s nyilvánvalói hibái ellenére az ELÁTKOZOTTAK, AZ ÁRTATLAN és A PÁRDUC is magán viseli egy nagyformátumú alkotó kezenyomát. Utóbbi mű báljelenete ma már filmtörténeti jelentőségű képsor.
Erősen vitatkoznék azzal is, hogy "mindenki" gyengének tartaná Pasolini 4 utolsó filmjét. Tény, hogy az ismert hazai filmkritikusok közül Bikácsy Gergely ebbéli véleményének sűrűn hangot ad, de nem hiszem, hogy ez világméretű általános állásfoglalást jelentene. Meglepő módon ugyanis sok helyen szintén csak ez a 4 Pasolini-film hozzáférhető DVD-n, vagy néhol még ezek se. A DISZNÓÓL például még Olaszországban sem jelent meg. A MÉDEA és a TEORÉMA kiváló barátaimnak köszönhetően már a gyűjteményemben pihennek (előbbi az exkluzív, kétlemezes francia, utóbbi a jobb képminőségű olasz kiadásban), de már csak témájuk-hangulatuk miatt se gondolnám, hogy bevételi rekordokat döntögetnének idehaza DVD-n, ha megjelennének. A 4 utolsó film esetében ez az elképzelés nem volt teljesen irreális, hiszen a Trilógia filmjei évekig (!) szerepeltek a Filmmúzeum műsorán, s a SALÓ is sokáig táblás házakat vonzott a Művész moziban.
Feltehetően kereskedelmi szempontok miatt indult a két klasszikus mesefilmmel az emlegetett sorozat, s talán épp azért nem folytatódott, mert a közönség érdeklődése a vártnál csekélyebb volt.
Ami Belmondót illeti, valljuk meg őszintén, hogy minálunk (is) inkább a sármos zsivány, a nyaktörő mutatványokat kaszkadőr nélkül végző Belmondo az ismertebb és népszerűbb, s nem az intellektuális Belmondo. Ezt a DVD forgalmazás is tükrözi, nem csak nálunk.