1-2 dolgot hozzáfűznék az írásodhoz, nem kioktató jelleggel, szóval nehogy besértődj itt nekem :)
"Aki igazi akusztikus gitáron akar játszani, annak tessék egy oldtimer nylonhúros, pickup nélküli cuccot beszerezni."
Ehhez annyit tennék hozzá, hogy:
1. akusztikus gitárnak az acélhúrost szokták hívni, a nylonhúrost pedig klasszikusnak, de ez csak egy pontosítás, olyan, mint itt a többször felmerülő Vám-Áfa téma, végülis egyremegy.
2. A mezei acélhúros gitárnak sincsenek pickupjai, csak az elektro-akusztikusnak, tehát pickup nélkül is játszhatsz acél húrokon.
3. Az igazi unplugged zenéhez nem alapfeltétel a nylonhúr, sőt, szerintem a legtöbb stílusra az acélhúr sokkal jobb, egyszerűen másra van kitalálva a kettő: az acélhúrnak ropogósabb a hangja, emiatt egy rock vagy egy blues muzsika sokkal dögösebben szól rajta, a nylonhúrnak viszont lágyabb hangja van, ezért főleg latinosabb zenékben szeretik a zenészek, de teszem azt egy átültetett Mozart alkotás is szebben szólna nylon-on. Ha már Santana neve felmerült, a stílusából kiindulva szerintem ő is a legtöbbször nylonhúrost használ az elektromos mellett, a Maria Maria-n pl. tisztán hallatszik, hogy nylon húrokat penget.
Az erősítős zenétől se nagyon kell félni, max nem rak rá semmilyen effektet és clean-en játszik, nem muszáj azt torzítani.
Unplugged téren az egyik legcikibb próbálkozás szerintem egyébként a KoRn-é volt. Imádom őket, megvettem az összes CD-jüket, jópár számukat meg is tanultam (nem mintha nehéz lenne), de a legelső AOL Sessions-ös Unplugged valami borzasztó volt, meg utána az MTV-s DVD. Eleve nem olyan zenét játszanak, ami torzítás nélkül is jól szól, de ha megnézed, Munky lábánál ott van egy sor effektpedál, egy szarrá effektezett akusztikus gitár pedig minden, csak nem Unplugged