KFT
Budapest, Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2007 június 23. 20:00
Némi félelemmel vegyített kíváncsisággal vártam ezt a koncertet, melyet házassági évfordulós ajándékképp kaptam páromtól, akit jó tett helyébe jót ne várj alapon magammal vittem, hadd szokja az igazi abszurdot! :-)
Ki hinné, hogy már 26 éves a KFT zenekar? 1981 elején egy esti tévéadásban láttam először egy idióta fickót, aki fürdőköpenyben énekelte, hogy nem sikerült kikúrálnia magát. Mondanom se kell, azonnal beleszerettem ebbe a dilis zenébe, így a Táncdalfesztiválon játszott "Bábu vagy" idején már képben voltam.
Megboldogult szüleimet előszeretettel szekáltam az együttes első, "Macska az úton" albumával, pedig hát csak az volt az egyetlen probléma, hogy nekem tetszett, nekik meg nem. :-)
Aztán a Wilpert Imre nevével fémjelzett Start lemezkiadótól átkerült a zenekar az Erdős Péter-féle Favorithoz, és ekkor néminemű nyomásra slágeresedni kezdett a csapat, mert Péter bá azt mondta, hogy az kell, ám szerencsére emellett is megtartották egyedi jellegüket. Az ötödik album, az "Ég és Föld" bemutató turnéján találkoztam először személyesen is Laár Andrással, aki feszülten járkált fel-alá a színház épületében, mert eléggé gyér érdeklődés volt a koncertre. Kezdésre aztán összeverődött vagy száz ember, akiknek egy tök jó koncertet tett oda az együttes, Laár az egyik - Marty Mc Fly-os - gitáros kunsztjánál még a nadrágja térdét is szétszakította, miközben a legelvetemültebbek pogóztak a patinás színház termében, mindez kb. 1986 tájékán :-) Később, ahogy más is, az újhullám is háttérbe szorult, ekkor a Laár Pour Laár ment jobban. Egyszer még némi feszültség is támadt a zenészek között, mert Laár úgy érezte, nincs semmilyen alkotói indíttatása egy újabb album, koncertturné lezavarásához, ezért távolmaradt a többiektől. Bornai, a zenekar billentyűse ezt kissé epésen úgy kommentálta, hogy Laár András most inkább vicceskedik (a LPL-ra célzott), ezért nem ér rá a zenéléssel törődni. Ennek ellenére a KFT ekkor is működött, átmenetileg bevették a bandába Mohai Tamást, és kiadták a Szerelem..." című felejthető albumot. Aztán amikor Laár "jobban lett", akkor visszatért és elkészült a Higiénikus ember című lemez, melynek címadó dalának szövegével korábban már voltam szíves teleszemetelni a "milyen zenét hallgatsz?" topikot. :-)
A KFT tagjai sokoldalú, nagyon jó zenészek: II. Lengyelfi Miklós a basszusgitáros, bőgős (ilyen elektromos ketyerét a KFT előtt csak a Police-ban láttam) például ráérő idejében Halász Judit, vagy Koncz Zsuzsa koncerteken fordul elő, Bornai Tibor pedig zeneszerzője is (volt) Koncznak, Szörényi Tolcsvay után, illetve Cipő előtt. Laár maga egy fogalom, kevés olyan ember van a szórakoztatóiparban idehaza, akit annyira komálnék, mint őt. Már a Panta Rheiben is ismertem őt, ahol Ács Enikőt váltotta az énekesi poszton, s nagylemezük is megjelent. (Ács Enikő a Moziklipből lehet ismerős, ahol Koncs Zsuzsa "Kornél és Elvira" című dalát énekelte.) A hazai abszurd humorban végzett szerepe is jelentős Laárnak, akiről még azt is tudni lehet, hogy elmerült a buddhizmusban, és javaszenét is játszik.
Az együttes dobosa Márton András, aki az elektronikus dolgok szerelmese, az ő fejéből pattant ki annak a BS-koncertnek az ötlete, amikor internetes összeköttetéssel Hazel O Connor együtt énekelt a csarnokban zenélő együttessel.
E különleges koncert volt a "Bál az Interneten". Talán egyből a következő évben ismét BS-bulit hirdető plakátok lepték el a közterületeket és a médiát, de mint utólag beigazolódott, túllőtték magukat a szervezők, a Sportcsarnok fele sem telt meg, pedig az is egy fergeteges buli volt!
Akkor essék végre néhány szó a Művészetek Palotája-beli koncertről is! :-)
A zenekar egy rendhagyó előadást tervezett a speciális helyszínre. ifj. Kurtág György sounddesigner, aki szabadidejében zeneszerző (by Laár) sajátos kütyüivel spéci hangszíneket varázsolt a terembe, melyek hol Kraftwerk, hol pedig Depeche Mode ízeket juttattak a vájtfülekbe. Persze ettől még nem esett szét az originál hangzás, inkább csak modernebb, teltebb, különlegesebb lett.
A vizuális háttér megoldása volt a legelképesztőbb! Cakó Ferenc neve talán ismerősen cseng: bő 20 évvel ezelőtt ő gyúrta nekünk Zénót és Sebaj Tóbiást.
A művész-rendező azóta új anyaggal dolgozik, ez pedig a homok. Képzeljünk el egy alsó megvilágítású üveglapos asztalt, amelynek lapjára homokot szórnak, és ezt a homokot a legkülönfélébb módon formázza meg a mindvégig fekete árnyként látható kéz. Hogy hogyan lesz ebből vizuális háttér? Egyszerű, Cakó feje fölött egy állványra rögzített kamera továbbította a látványt egy projektorba, ami meg a színpad fölötti vászonra vetítette ki az egészet. Villámgyorsan járt az alkotó keze, pillanatok alatt belevarázsolta az egyik képbe a következőt. Tényleg nagyon egyedi élményt nyújtó produkció volt!
Igen, zenéltek is egyébként a koncerten. A János vitézzel nyitott a csapat, majd az Üzenet a liftből szerelmi drámája következett, "Milyen kegyetlen a szerelem". A koncert szinte felölelte az együttes egész pályafutását, és az agyonjátszott slágerekből ezúttal csak tényleg a legkihagyhatatlanabbakat nyomták el, előtérbe helyezve ezáltal olyan ritkább kompozíciókat, mint például a "Gyorsbüfé", amelynek refrénje alatt az egyébként színpadon kívül tartózkodó Laár faarccal keringőzött be egy kitömött életnagyságú lánybabával, hogy a refrén végén ugyanúgy távozhasson, majd újabb refrénnél ugyanúgy. Bornai Tibor a saját blokkjában keserédes balladát adott elő, ami persze ugyanannyira komikus is, mint tragikus. Utána egy újabb sláger jött, a "Bankrabló vagyok", amit szintén Bornai énekelt, és a bekonferálásában elnyomta az est poénját:
"A pénz számolva, az asszony merveilleux" (mervejő) :-)))
merveilleux=csodálatos
Francia nyelvben járatosak ezen felül még azon is kuncoghattak egy sort, hogy a szójáték kedvéért felcserélődött a hímnem a nőnemmel, hiszen "merveilleux" hímnemben van, a nőnemnél "merveilleuse" (kb. mervejőz) a helyes alak, na de ilyen apróságok egy jó poénnál mellékesek! :-)
A "Bankrabló vagyok" alatt Bornai zenélt, míg a másik 3 agyatlan maszkban és zseblámpával idétlenkedett a színpadon fel-alá. Ezután jött a "Bál az Operaházban", ami szintén szenzációs volt, hiszen egy olyan átiratot adtak elő, amiben a hatalmas háromlábú hangszer mellett ülő Bornai mellé hirtelen odaugorva egyszerre négyen(!!!) zongorálták, s énekelték el a slágert, s hogy tényleg 5-6 kezes lett a szerzemény, arra a kamera közeli képe volt a bizonyíték. Régi rajongók számára már ismert, hogy a "Bál az Operaházban" élő változata tartalmaz egy rövid pörformanszt, amiben a rőtszakállú, szemüveges dobos játssza a szépséges Mortadellát, aki titokban találkozik az éjféli óraütéskor hódoló lovagjával (Laár), de a légyottnak hamar véget vet a felszarvazott férj (Lengyelfi) megjelenése, és a két férfi leszúrja egymást, mire Mortadella - férfi hiányában - öngyilkos lesz. A mókás közjátékot Bornai narrációja kíséri végig, aki a dialógusokat különböző hangszínen intonálja, s a többiek csak tátognak, gesztikulálnak. Ezt akárhányszor látja az ember, újra és újra gurul a nevetéstől. :-) A jelenet végén ki-ki megtalálta hangszerét, s onnantól úgy szól a dal, mint egy "normális" koncerten.
Egy másik különleges momentum volt, amikor Laár blokkja zajlott, s ő egy üvegcsövet fújt, melynek nagyon érdekes hangja volt. Aki ismeri a "Mammut" című KFT-felvételt, az tudja, miről beszélek. Ezúttal azonban egy instrumentális kompozíció hangzott el, melyben a dobos kézzel verte a dobot, a bőgős csörgőzött, a billentyűs Bornai pedig csellózott(!!).
Voltak azért teljesen hagyományos dolgok is, mint például a "Balatoni nyár", ahol Cakó Ferenc a tó hullámaiból egy hosszú hajzuhatagú lányt formázott meg, majd visszarajzolta Balatonná, vagy például játszották a szintén új számnak számító Irént", amiben olyan míves rímek vannak, mint hogy:
"Nem kell Irén
Az algopirén
Gyúljon csak lángra
Érted-e szív"
Az "Irén" előadásakor egy vendégmuzsikust is köszönthettünka színpadon, a szájharmonikavirtuóz Pribojszki Mátyást, aki mellesleg kiköpött Sean Austin! :-)
Afrika nélkül nincs KFT-koncert, ez ezúttal is bebizonyosodott, és Cakó a háttérben ismét óriásit "homokozott". A nagymellű fekete nőből olyan puputevét rittyentett, hogy a teve két szemét a mellbimbók adták! :-) Komolyan, szívesen megnézném mégegyszer a koncertet, mert sokszor nehéz volt eldönteni, hogy a színpadot nézzem, vagy a fölötte lévő vásznat. Az Afrikában helyt kapott a szokásos énekóra-blokk, amiben Laár először ártatlan két-három hangból álló dallamsort követelt a néptől, ami aztán az idő múlásával bonyolódott, addig míg a legkülönfélébb afrikai állatok hangutánzásában nem csúcsosodott ki.
A ráadásra visszajőve a zenekar az első album záródalát adta elő, azt, amelyikkel minden KFT-koncert végződik, ez a Márton András által énekelt lírai "Jójszakát!", melyben még a Kun Béla téri fák is kapnak egy sort.:-)
Ám ezzel még nem úszták a zenészek, egy be nem tervezett ráadásra is visszavastapsolták őket, s így utolsó dalként a lírai "Hókirály" zárta ezt a minden elemében rendhagyó és különleges előadást.
A buli végére az előzetes félelmeim szertefoszlottak, a KFT él és virul, és a csapat, mint a jó bor, minél érettebb, annál tökéletesebb, illetve (mivel mégiscsak a KFT) tökéletlenebb! :-)
Aki kíváncsi rájuk élőben, az a közeljövőben az alábbi helyeken találkozhat velük:
2007.06.29. Gyöngyös Fő tér, 21 óra
2007.06.30. Hajdúböszörmény Kotta Fesztivál, 23 óra
2007.07.07. Sopron Volt Fesztivál, 22.00 óra
2007.07.13. Dunaújváros Éden Fesztivál, 20.00 óra
2007.07.15. Kunfehértó Kezdési idő 18:00 óra
2007.07.19. Zánka BalaTone Fesztivál, 20.30 óra
2007.07.29. Budapest Zöld Pardon, 20.30 óra
2007.08.04. Monostorapáti Petőfi Csarnok, Rockszínpad