Vajon ki mit csinált 1990 augusztus elsején?
Jómagam naphosszat heverésztem a körmendi laktanyában, mert már csak pár napom volt hátra a másfél éves "víkendből". Már korábban becsempésztem a lemezjátszómat, a több száz bakelitkorongommal együtt, és tetszik-nem tetszik alapon zenei egyveleget nyújtottam a beosztásom alá tartozó 30 kiskatonának. Az egyik legtöbbet forgó lemez előadója Madonna volt, róla szól az alábbi összeállítás.
A kilencvenes évek első nagy gigaturnéja volt a "Blond Ambition World Tour".
1990 április 13-án volt a nyitókoncert Tokióban, az utolsó fellépés augusztus 5-én a franciaországi Nice-ben. Kevesebb, mint 4 hónap alatt 27 városban 63 koncertet adott a világhírű énekesnő. Ha kiszámoljuk, ez azt jelenti, hogy kevesebb, mint kétnaponta lépett színpadra. Aki ismeri e koncertet, az tudja, mekkora energiákat ölt bele a főszereplő, és a többi résztvevő a produkcióba. Madonna, az akkor ereje teljében levő két lábon járó energiabomba megállás nélkül viszi végig a showt, melyben a dalok előadása keveredik a divattal (a jelmezeket Jean-Paul Gautier tervezte), Broadway elemekkel, rockkal és performansz művészettel. Talán ettől IS annyira egyedi mindaz, amit láthatunk.
A koncertturnét nem Madonna korábbi szponzora a Pepsi finanszírozta, mert (ha jól emlékszem) a Like A Prayer-videoclip miatt elég nagy balhé volt, így a Pioneer Electronics lépett elő mecénássá.
A turné utolsó előtti-elötti színhelye a barcelonai Olimpiai Stadion volt, itt készült a felvétel, mely a világ csaknem összes televíziójában bemutatásra került, s amelyet Grammy-díjjal jutalmaztak.
A közreműködők, akik segítették Madonnát, megérdemlik, hogy megemlítsük a neveiket:
Billentyűs hangszerek: Jai Winding, Kevin Kendricks
Gitár: Carlos Rios, David Williams
Basszusgitár: Darryl Jones
Ütőhangszerek: Jonathan Moffett
Percussion: Luis Conte
Vokál: Donna De Lory, Niki Haris
és a táncosok: Luis Camacho, Oliver Crumes, Slam, Jose Gutierez, Kevin Stea, Gabriel Trupin, CarltonWilborn
( Az előzenekar a mára feledésbe merült Technotronic volt.)
Az emlékezetes showműsort annak idején a Magyar Televízió is leadta, Vágó István kommentárjával. Hosszú éveken át őriztem a becses felvételt, de sajnos nyoma veszett.
Az egész eddigi litániát csak azért rittyentettem ide, mert eddig még senkinek nem jutott eszébe az az őrült ötlet, hogy egy komplett koncertet belinkeljen, és ez már első gondolatra is annyira izgalmas volt számomra, hogy tudtam, amint időm engedi, tutira megcsinálom! :-)
Madonna koncertjeiről számos videókazetta és dvd készült, a rajongók száma világszerte több millió, ezért is érthetetlen, hogy pont az egyik legjobb élő műsorát tartották mindmáig érdemtelennek arra, hogy modern audiovizuális hordozón hozzáférhetővé tegyék. Ezt a hiányt persze én sem tudom pótolni, de aki még nem látta, annak valami képet nyújthat ez a minőség is.
A kétórás koncertet nagy szeretettel ajánlom Madonna legnagyobb rajongójának, és természetesen a nála kisebb többieknek is! :-)))
SHOWTIME!
MADONNA - Blond Ambition World Tour 1990
1/8/90 - Olympic Stadium, Barcelona, Spain
01. Opening/Express Yourself /08:32/
02. Open Your Heart /04:32/
03. Causing A Commotion /4:48/
04. Where s The Party /06:59/
05. Like A Virgin /05:12/
06. Like A Prayer /07:45/
07. Live To Tell/Oh Father /05:57/
08. Papa Don t Preach /05:52/
09. Sooner Or Later /03:30/
10. Hanky Panky /04:02/
11. Now I m Following You /06:57/
12. Material Girl /04:34/
13. Cherish /04:48/
14. Into The Groove /07:29/
15. Vogue /09:45/
16. Holiday /09:26/
16/b. egy kis közjáték, ajándékozás a színpadon
17. Family Affair Intro /01:55/
18. Keep It Together /08:24/
19. és zárásképpen a felejthetetlen koncertet lezáró hatalmas tüzijáték /05:27/
Remélem, sikerült örömöt és kellemes időtöltést szereznem mindazoknak, akik szeretik Madonna zenéjét!
Ha tetszett, nézzétek meg máskor is! :-)
TM