Keresés

Milyen koncerten voltál már? Oszd meg velünk élményeidet!

2007. május 17., csütörtök 21:58
sziget előzetes:http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2007/05/17/2349704/(kit mikor, hol)
(off: már látom, az új fórumfelületnek is vannak buktatói.)
0
2007. május 17., csütörtök 21:58
sziget 2007 előzetes (kit, mikor, hol?)
0
2007. május 16., szerda 22:11
remélem most nem teszik du 4re. tavalyelőtt enyhén kiábrándító volt a hatalmas fény és szemerkélő eső kontrasztja a folyóban úszó oszladó hullákkal^^ a koncert jó volt, dehát a hangulatot agyonvágta a nagyon korai kezdés.
0
2007. május 16., szerda 21:58
2007. 05. 15. - VI. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál Békéscsaba

Tegnap este egy nagyon különleges élményben volt részem, 3 óra tömény gitárzenében. Az elején kissé megrémültem, hogy le fog-e ez kötni engem ilyen hosszú időn át, vagy unni fogom. Szerencsére az előzetes félelmem nem igazolódott be, remekül szórakoztam. Az est folyamán négy nemzet nagy gitár művészei szórakoztatták a telt házas békéscsabai Ifi-házban összegyűlt népes vendégseregletet; név szerint: Dylan Fowler (UK), Peter Finger (D), Dean Magraw (USA), és végül de nem utolsó sorban az est házigazdája Szabó Sándor. A meghívott művészek a fesztivál első feléen egyenként, egymás után léptek színpadra és adtak elő két-két akusztikus gitárra írt darabot, majd egy rövidebb szünetet követően együtt szórakoztatták a közönséget. Fantasztikus, hogy ezek a zsenik milyen gyönyörű hangokat képesek előcsalogatni gitárjaikból. Néhol lány, madárcsicsergésre emlékeztető dallamok szöktek elő, máskor temperamentumos latin dallamok :). A hangosítás mestermunka, semmi gerjedés vagy torzulás nem zavarta meg a  műsort, sőt! Szünetben még ki is lehetett próbálni egy-két Taylor ill. Line6 gitárt. Hogy ezek hogy szólnak... :) Fergeteges volt! Azt hiszem jövőre is megyek! Végezetül egy kis ismertető a fellépő zenészekről:

Dylan Fowler (www.dylanfowler.com) neve az elmúlt években tűnt fel a nemzetközi akusztikusgitár világában, mint a mai fiatal brit akusztikus gitárosok egyik legigéretesebb művésze. Olyan nagyszerű brit muzsikusok mellett nőtt fel, mint Danny Thompson és Richard Thompson. Zenéjében a kelta kultúra ősi hagyományait ápolja és keresi az átjárókat más népek kultúrájához. Ez az útkeresés számos külföldi országba eljuttatta őt. Ennek keretében koncertezett Indiában, Bulgáriában, Norvégiában, Kanadában, Belgiumban, Németországban, Hollandiában és Finnországban.
Számos neves művésszel működött együtt közös produkciókban. Partnere volt a kanadai gitáros Don Ross, a török Husna Arslan, az indiai Konorak Reddy, a bolgár Nikolay Ivanov. Hazájában napjaink egyik legnépszerűbb népdalénekesével, Julie Murphy-vel a közelmúltban turnézott és készített felvételeket. Egyik legutóbbi albuma a német Acoustic Music Records gondozásában jelent meg. Hazánkban először mutatkozik be.

Peter Finger (www.peter-finger.com) német gitáros Európa legfontosabb gitáros személyisége napjainkban. Az ő nevéhez fűződik az Acoustic Music Records kiadó megalapítása, mely nélkül ma nem beszélhetnénk a gitár új reneszánszáról. Gyermekkorában klasszikus zenei képzést kapott, hegedűsként vonósnégyesben is játszott, majd később gitárra váltott és a hatvanas évektől pályája töretlenül ívelt felfelé. Zenéjében a jazz hangsúlya és virtuózitása, a klasszikus zene harmóniája és a modern akusztikus gitározás stílus elemei ötvöződnek. Zenéjére nagy hatással voltak a francia impresszionista zeneszerzők. Mindezt egy senkire sem hasonlító rendkívül energikus és sodró lendületű egyéni stílusba kovácsolta. Világjáró muzsikus. Játéka több, mint 20 albumon hallható, 13 szólóban és a többi egyéb antológiákon. Peter Finger nem csupán muzsikusként, de a nemzetközi akusztikus gitár mozgalmának vezéregyéniségeként is ismert. Magyarországon már második alkalommal turnézik a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál keretében.

Dean Magraw (www.deanmagraw.com) amerikai gitáros a Minessota állambeli Minneapolisban él. Ha egy pillantást vetünk Dean Magraw 30 éves pályafutására, akkor azonnal feltűnik mennyire sokoldalú színes egyéniség. Akár szólistaként, akár partnerként egy duóban vagy tagként egy zenekarban mindig a kifejezés maximumát nyújtja. Az elmúlt évtizedekben számos neves produkcióban szerepelt. Játszott együtt Nitta Masahiroval, a japán shamisen művésszel, Nigel Kennedyvel a klasszikus hegedűssel, az indiai énekessel és vína virtuózzal Nirmala Rajashekerrel, a jazz bőgős, komponista Anthony Coxal. Ezen kívül számos filmzenét írt és az Altan nevű ír együttes tagjaként is ismert. Saját együttesével jelenleg világzenét játszik. Gitárjátéka folyékonyan ritmikus, ugyan akkor lírai és könnyed mint egy balett táncos mozgása. Zenéjére a jazz, a rock nagy hatással volt. Nagyon jó improvizatőr és komponista is egyben. Szuggesztív előadó, zenei poénjaival azonnal a közönség kedvence tud lenni. Európában számos alkalommal koncertezett. Eddig 12 hanglemeze jelent meg különféle amerikai és európai kiadóknál. Magyarországon ez az első bemutatkozása.

Szabó Sándor (www.sandorszabo.com) a sokhúros és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Zenéjét a klasszikus zene, a keleti zene, a jazz, a népzene folyamatosan formálja. A kilencvenes évek közepétől pályája lassanként a kortárs akusztikus gitárzene nemzetközi világa felé irányult. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozicióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert hazai művésze lett. Európában csaknem minden országban bemutatkozott, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Koreában is többször koncertezett már. Eddig több mint 20 hanglemezen hallható játéka. Az elmúlt években sokat tett azért, hogy az akusztikus gitárzene itthon is ismert legyen. Szellemi kezdeményezője és egyik partner szervezője a hazai Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztiválnak.

0
2007. május 16., szerda 15:52
Skinny Puppy a szigeten :)
0
2007. május 16., szerda 1:34
Nálam a She Sells Sanctuary a király (from Layer Cake). :)))
0
2007. május 15., kedd 22:38
THE CULT KONCERT LESZ! :)

I LOVE THE RAIN...
0
2007. május 12., szombat 12:59
Sajnálom én is, de így alakult. Majd legközelebb megyek! Remélem lesz még NIN koncert nálunk. :)
0
2007. május 10., csütörtök 20:37
értem hát ez szomorú :(
0
2007. május 10., csütörtök 8:35
Hali TM!

Általában csak élő koncertekre járok, azokat a valamiket, ahol csak rohangálnak a színpadon sehol a zenekar és énekelnek no azt nem nevezném koncertnek. :) Azt hiszem mostanában már kezdenek erről leszokni, vagy csak én nem veszem észre? Mind1, a lényeg mindig az élő zene varázsában rejlik, ott abban a pillanatban, amikor átéled és ez ezért annyira jó érzés! :)
Örülök, hogy tetszett a beszámoló. :-)
0
2007. május 10., csütörtök 8:32
Gerike!
Azért nem tudok menni, mert aznapra színházjegyem van a Magyar Színházba és már nem tudom visszacsinálni.
0
2007. május 10., csütörtök 3:07
Szia Angie!

Örülök, hogy elmentél a koncertre, és hogy az élménybeszámolódból ítélve egyáltalán nem bántad meg!A Zorán-koncertek mindig az élőzene ünnepét jelentik, és azt is a hatása alá vonják, aki egyébként hanghordozóról hallgatva nem fordít különös érdeklődést e dalokra. Ennek oka a kiváló muzsikusok által teremtett különleges atmoszféra, zenész, és hallgató csodálatos egymásratalálása, a "kis csoda", ami manapság olyan ritka egy koncerten, mint a fehér holló. Ennyi pénzért ekkora élményt kihagyni egyszerűen vétek!
Tetszett, amit írtál, köszi! :-)
most posts by TM
0
2007. május 10., csütörtök 1:48
off:
ez most komoly? miért?
0
2007. május 10., csütörtök 0:15
ZORÁN

Közös szavakból – tavaszi lemezbemutató turné
2007 május 9. Gyula

Penitencia

Számok, villanások, halkan jár a lift
A bölcs mosoly mozdulatlan, érkezésig őrzi titkait
Egy döccenés, a szőke illat félúton kiszáll
Valami fojtogat, ám a nyakkendő az összhatáshoz jár

A két angyal felvezet, és kezet nyújt az Úr
És szép tisztán szólít magyarul
Nos, ülj le ott és tölts magadnak
Adj időt a gondolatnak
Ráérünk, őszintén mesélj
Na, hogy telt a mélyben ennyi év
Csak mondd, ne félj

Már alig hittem, Uram, hogy válaszolnom kell
Ha körbenéztem, úgy ítéltem, dolgainkra senki nem figyel
Láttam, hogy helyet cserél bűnös és a szent
S a hatalmadat túl sok ripacs gyakorolta fölöttünk ott lent

Bár álmodtam néha, hogy szóba állsz velem
De úgy volt, hogy én kérdezem:
Az intőket miért kaptam
Anyám miért sírt miattam
Mért loptak meg, ha adni jó
Mért vagy Te örök bujdosó
Se kép, se szó

S ha felsír egy élet a válaszért
A titkaidból semmit sem ért
S ki újszülöttet ringat el
Még azt sem tudja, kit nevel
Egy rendőrautó szirénázik épp
Álmaim víztükrébe lép
Se hang, se kép

Zuhanok, s egy angyal súgja: jár a büntetés
Semmit sem értesz, így hát nincs bocsánat, szépen visszamész
Hm, visszamész, bizony visszamész

Olvasva TM barátom remekbe szabott és részletekbe menő kedves és élvezetes beszámolóját már szinte ráhangolódtam hetekkel ezelőtt erre a ma esti koncertre. Nem rég értem haza Az Erkel Ferenc Művelődési Központból, de még mindig megállás nélkül dudorászom a dalokat. Ez a koncert a maga nemes egyszerűségével is lenyűgöző, Zorán zenész társai most is a már említett urak és hölgyek voltak. Ezek a zenészek tényleg kiválóak, mégis kiemelném Horváth Kornél ütőshangszer mestert :) Jobb szóval nem tudom őt jellemezni, mert annyiféle hangszeren játszik a koncert alatt, hogy csak néztem. Szinte minden dal alatt valami egészen más, néhol meg teljesen ismeretlen kellékelből varázsol el éles vagy tompa, de mindenképp gyönyörű hangokat! Az a fadoboz szerűség, amiről már TM is írt most is előkerült, az a fura benne, hogy teljesen úgy néz ki, mint egy kopott fejre állított ládika 3 fém lábon. Azonban mindig valami más hangfekvésű tompa dobszó hallatszik belőle, elég egy kicsit máshová ütni.  Orosz Zoltán szólódala a makedón - szláv népdal feldogozás különösen tetszett, hiszen zeneileg annyira elütött a többi daltól, hogy ez mindenkit meglepett, kellemesen :) a délszláv zene pattogós dallamai igencsak felpörgették a hangulatot.

A műsor gerincét a 2006 végén megjelent Közös szavakból c. Zorán lemez dalai képezik, körülbelül a felét eljátszották nekünk. Tetszett, hogy Zorán minden új dal előtt elmondta annak keletkezési történetét, és elárult egy picit a burkolt tartalmából. Testvérének Dusánnak szinte lépten - nyomon köszönetett mondott a dalszövegekért, valamint Presser Gábor közreműködését is megköszönte a Harmic című dalért. Az új lemezről elhangzott többek között a címadó Közös szavakból, Csak a szerelem, A máshol élők városa, Harminc, Penitencia. A jól ismert régi dalok is felcsendültek: A szerelemnek múlnia kell, Vasárnap délután, Amikor elmentél tőle, Hé 67. Nekem kicsit hiányzott az Eső előtt, eső után, mert ezt a dalt nagyon szeretem! Persze ez csak személyes megjegyzés, a koncert kiváló volt! Aki teheti nézze meg Pesten a Papp László Sportarénában, vagy bárhol máshol, ahol még fellépnek ezen turné keretei között. Megéri.

A turné hátralévő állomásai:

Szeged • május 10. csütörtök 19:00
József Attila Tanulmányi és Információs Központ
Ady tér 10. • Tel.: Egyetemi ajándékbolt: 62/546-684, Tourinform Iroda: 62/488-690

Kishegyes (Szerbia) • május 11. péntek 19:00
Fő tér

Dunaújváros • május 14. hétfő 19:00
Dózsa Mozi
Dózsa György tér 1. • Tel.: 25/409-809

Budapest • május 18. péntek 19:30
Papp László Budapest Sportaréna
1143 Budapest, Stefánia út 2.

Gyergyószentmiklós • május 22. kedd
Jégcsarnok

Székelyudvarhely • május 23. szerda
Sportcsarnok

Csíkszereda • május 24. csütörtök
Szakszervezeti Művelődési Ház

Sepsiszentgyörgy • május 25. péntek
Sportcsarnok

Marosvásárhely • május 27. vasárnap
Sportcsarnok
0
2007. május 9., szerda 8:54
Nagy basszus!!!!!!
Pont aznap nem tudok menni :((((
0
2007. május 9., szerda 2:47
Végre hivatalossá vált, hogy a Nine Inch Nails augusztus 11én lép fel a Sziget Fesztivál nagyszínpadán. Hurrá! :)
www.nin.com
0
2007. május 7., hétfő 19:41
NOX Várturné!

Szerintem nagyon látványos lesz :)

0
2007. április 28., szombat 15:12
Milyen jó ez a dal is!
Egymás meg nem értésének, az egymástól való eltávolodásnak kihatásáról a korábbi szép napokra, a közös emlékekre. Az egész egy kétségbesett kiáltás, egy szelíd zongorakísérettel hangzó lírai dalban. Gyönyörű!

Zorán: A sziget

Egyik szélét gyűlölet mossa
A másik partját a szeretet
Egymást biztatva maradunk mégis
Te is fáradsz, és dacolok én is
Hullámzó napok, háborgó hitek
Olvad lassan a sziget

Ültettünk valami tarka kertet
Szögeltünk házat, menedékhelynek
Gyógyteát ittunk tűzhely mellett
S a felszálló füstért is fizetni kellett
Törtető napok, háborgó hitek
Olvad lassan a sziget

Ha már a fákat nem neveljük
S a csónakunkat is eltüzeljük
Mire véssünk majd jelet
Hogy itt állt egykor a sziget

Szerelmes titkaink óvta az árnyék
Hogy ne égesse tűzijáték
Mely ricsajos partról szakadt az égre
Itt magunk lehettünk, önmagunk végre

Vergődő napok, háborgó hitek
Követelnek egyre több helyet
Fröccsenő vizet tükröz a szemed
Olvad, olvad a sziget

Ha már a fákat nem neveljük
S a csónakunkat is eltüzeljük
Mire véssünk majd jelet
Hogy itt állt egykor a sziget
most posts by TM
0
2007. április 25., szerda 20:05
Grétsy László átalakult? :)))
0
2007. április 25., szerda 19:36
A körzi szándékos volt a másik nem. :)))
Látjátok, folyamatosan alakítom a magyar nyelvet! :)))
0
2007. április 25., szerda 16:51
"sűsűn ... körzi ..."
Hát ez tök aranyos!!! :-)))
0
2007. április 25., szerda 11:55
Nyugi, nem ellened szólt...

Velem is előfordul sűrűn... mint MSN-en is szoktad látni. :)))
0
2007. április 25., szerda 8:28
Mikey-Soft, Electrify!

Nagyon mókásak vagytok ám. :) Tudom hogy néha (sűsűn) kreálok furcsa szavakat, amikből később szállóigék lesznek, amiket sokan használnak őket! (Jogdíjat kéne szednem? :)  De higgyétek el, hogy nem szándékosan csinálom.

Körzi ;)
Angie
0
2007. április 25., szerda 8:26
Akkor 9.-én este jön majd a koncert beszámolóm. :)
0
2007. április 24., kedd 23:44
Angie kreált már egy pár érdekes szót! ;-)
0