ZORÁN
Közös szavakból – tavaszi lemezbemutató turné
2007 május 9. Gyula
Penitencia
Számok, villanások, halkan jár a lift
A bölcs mosoly mozdulatlan, érkezésig őrzi titkait
Egy döccenés, a szőke illat félúton kiszáll
Valami fojtogat, ám a nyakkendő az összhatáshoz jár
A két angyal felvezet, és kezet nyújt az Úr
És szép tisztán szólít magyarul
Nos, ülj le ott és tölts magadnak
Adj időt a gondolatnak
Ráérünk, őszintén mesélj
Na, hogy telt a mélyben ennyi év
Csak mondd, ne félj
Már alig hittem, Uram, hogy válaszolnom kell
Ha körbenéztem, úgy ítéltem, dolgainkra senki nem figyel
Láttam, hogy helyet cserél bűnös és a szent
S a hatalmadat túl sok ripacs gyakorolta fölöttünk ott lent
Bár álmodtam néha, hogy szóba állsz velem
De úgy volt, hogy én kérdezem:
Az intőket miért kaptam
Anyám miért sírt miattam
Mért loptak meg, ha adni jó
Mért vagy Te örök bujdosó
Se kép, se szó
S ha felsír egy élet a válaszért
A titkaidból semmit sem ért
S ki újszülöttet ringat el
Még azt sem tudja, kit nevel
Egy rendőrautó szirénázik épp
Álmaim víztükrébe lép
Se hang, se kép
Zuhanok, s egy angyal súgja: jár a büntetés
Semmit sem értesz, így hát nincs bocsánat, szépen visszamész
Hm, visszamész, bizony visszamész
Olvasva TM barátom remekbe szabott és részletekbe menő kedves és élvezetes beszámolóját már szinte ráhangolódtam hetekkel ezelőtt erre a ma esti koncertre. Nem rég értem haza Az Erkel Ferenc Művelődési Központból, de még mindig megállás nélkül dudorászom a dalokat. Ez a koncert a maga nemes egyszerűségével is lenyűgöző, Zorán zenész társai most is a már említett urak és hölgyek voltak. Ezek a zenészek tényleg kiválóak, mégis kiemelném Horváth Kornél ütőshangszer mestert :) Jobb szóval nem tudom őt jellemezni, mert annyiféle hangszeren játszik a koncert alatt, hogy csak néztem. Szinte minden dal alatt valami egészen más, néhol meg teljesen ismeretlen kellékelből varázsol el éles vagy tompa, de mindenképp gyönyörű hangokat! Az a fadoboz szerűség, amiről már TM is írt most is előkerült, az a fura benne, hogy teljesen úgy néz ki, mint egy kopott fejre állított ládika 3 fém lábon. Azonban mindig valami más hangfekvésű tompa dobszó hallatszik belőle, elég egy kicsit máshová ütni. Orosz Zoltán szólódala a makedón - szláv népdal feldogozás különösen tetszett, hiszen zeneileg annyira elütött a többi daltól, hogy ez mindenkit meglepett, kellemesen :) a délszláv zene pattogós dallamai igencsak felpörgették a hangulatot.
A műsor gerincét a 2006 végén megjelent Közös szavakból c. Zorán lemez dalai képezik, körülbelül a felét eljátszották nekünk. Tetszett, hogy Zorán minden új dal előtt elmondta annak keletkezési történetét, és elárult egy picit a burkolt tartalmából. Testvérének Dusánnak szinte lépten - nyomon köszönetett mondott a dalszövegekért, valamint Presser Gábor közreműködését is megköszönte a Harmic című dalért. Az új lemezről elhangzott többek között a címadó Közös szavakból, Csak a szerelem, A máshol élők városa, Harminc, Penitencia. A jól ismert régi dalok is felcsendültek: A szerelemnek múlnia kell, Vasárnap délután, Amikor elmentél tőle, Hé 67. Nekem kicsit hiányzott az Eső előtt, eső után, mert ezt a dalt nagyon szeretem! Persze ez csak személyes megjegyzés, a koncert kiváló volt! Aki teheti nézze meg Pesten a Papp László Sportarénában, vagy bárhol máshol, ahol még fellépnek ezen turné keretei között. Megéri.
A turné hátralévő állomásai:
Szeged • május 10. csütörtök 19:00
József Attila Tanulmányi és Információs Központ
Ady tér 10. • Tel.: Egyetemi ajándékbolt: 62/546-684, Tourinform Iroda: 62/488-690
Kishegyes (Szerbia) • május 11. péntek 19:00
Fő tér
Dunaújváros • május 14. hétfő 19:00
Dózsa Mozi
Dózsa György tér 1. • Tel.: 25/409-809
Budapest • május 18. péntek 19:30
Papp László Budapest Sportaréna
1143 Budapest, Stefánia út 2.
Gyergyószentmiklós • május 22. kedd
Jégcsarnok
Székelyudvarhely • május 23. szerda
Sportcsarnok