Stanley Kubrik: Ragyogás
1. Film
A Ragyogás filmről(és az eredeti regényről) sok adat van fent a neten, pl. a Wikipedián, filmes blogokon, emiatt a számomra fontosabb dolgokat említem csak közülük itt, a kicsiny írásomban!
Azzal kezdeném, hogy a filmnek kevés egyezése van a Stephen King-regényhez (ami a Halálos árnyék és a Cujo mellett a kedvenc könyvem Kingtől), szemben a világhíres szerző forgatókönyvéből 1997-ben Mick Garris által rendezett minisorozatként kijött újabb adaptációjával (amit viszont nem láttam... és én nevezem magam így, ahogy, mikor annyi mozifilmet nem néztem még meg). Gondolom, ezért is van ezen film címe elött hogy: Stanley Kubrik s. Mind ettől függetlenül bejött ez a klasszikus horrorfilm! Nem "mosom össze" (feltétlen) az eredeti King-könyvvel.
Apróság: a többek szerint hírhedten precíz (értsd: rögeszmés bolond) Kubrick a film európai verziójából, több más szcénával egyetemben, kihagyta a részt -az amerikai változatban ez benne van-, amiben anyja Dannyt orvoshoz viszi, talán a folytogatás-nyomok vagy annak fura viselkedése miatt, már nem tudom. Viszont "Stan"-nek itt a nagy, már említett precízsége, éleslátása talán csődöt mondhatott, ugyanis elfelejtette a doktornőt játszó színésznő nevét ebből a változatból törölni a stáblistán, s igy az látszik a filmnek azon vágásában is, amiben jelenete kihagyásra került valamiért (eme dvd-n ez a rövidebb európai változat található, természetesen), na paff... Persze erre a hosszab verzióra is kiváncsi lennék.
2. A szereposztásról picit
"Duvall tényleg borzalmas választás (volt) a szerepre.Az embernek neki kellene drukkolnia,erre én is alig vártam,hogy végre agyoncsapják a baltával. A könyv szép szőke nőjéből egy ronda,kapafogú fekete(hajú asszony) lett -Egyetértek ezzel maximálisan!! Ilyen egy randa nőt... háát, basszus!
Nicholson Jack Torrence-szerepével kapcsolatban is teljesen King véleményét osztom, aki akkortájt azt nyilatkozta (fejből írom a lényeget): "Jack Nicholson a lehető legalkalmatlanabb választás volt Kubricktól Torrence szerepére, mivel ő már a film elején gonosznak, őrültnek néz ki, de a könyvben véletlenül sem láttatom az alkoholizmusa miatt már csak ex-főiskolai tanárt a kezdetektől pszichopatának! Torrence-nek indulat-kezelési problémái vannak rossz gyerekkora miatt, amiben szintén az apja volt a ludas."
U.i.: A lemezen -úgy hallottam, főképp Kubrick elrendelése miatt- nincs pl. hungarian hangsáv, ahogy a rendező többi filmjéhez sem készült magyar szinkron (megjegyzés: spanyol vagy német hang akkor mi a fenéért lehet mégis a dvd-n?). De így is oké.
A kedvenc filmem a rendezőtől az Acéllövedék amúgy.