Keresés

Ragyogás

2009. február 3., kedd 10:46
Szerintem mind a Pop, csajok, mind pedig az Egy fiúról nagyon jól sikerült adaptáció. És ezt, mind rendszeres Hornby-olvasó mondom. A Focilázból készült mindkét film pedig jobb is, mint az eredeti könyv, mivel az valóban nem más, mint egy fociőrült monológja mindenféle történet nélkül, tehát nem regény, a két film viszont azért kerített valamiféle sztorit a sportőrület mellé, hogy némileg élvezetesebb legyen.
0
2009. február 3., kedd 10:12
a megjegyezhetetlen nevű iben hjejléért még fél karomat is odaadnám. ez sem rachelről, sem toniról nem mondható el, habár egyik sem rossz aktorné.

0
2009. február 2., hétfő 19:36
Akkor már csak egy utolsó (nem "lotros") off: A Pop, csajok, satöbbi azért is lehetett jobb, mint az Egy fiúról, mert abban színészek a főszereplők. :)
most posts by TM
0
2009. február 2., hétfő 19:24
Én szerettem Hornbyt (nem ollvastam már pár éve), bár azt hiszem kel hozzá egy látásmód (ami nem biztos, hogy jó ha van), hogy igazán élvezetesnek találhassa az ember. De ha nem szeretném is, magát az adaptáció példaértékűnek tartanám (ellenpélda: Egy fiúról... Brrrr....).

Az biztos, hogy Tolkien beszélőkéje elég... fura volt... :) Amit lehetett találni mindent megnéztem/meghallgattam az öregtől, és hát... Nem színész volt na, hanem tudós ember.... Csóri hallgatói, biztos nem lankadt a figyelmük az előadásokon (aludni ha aludtak is, biztos felébredtek amikor a prof bepattant a terembe és elkurjantotta magát, hogy "Hwæt!")...  (Kár hogy arról nem készült hang- vagy filmfelvétel, amikor vezetés közben a bonyolultabb közlekedési problémákat Angol-Szász csatakiáltásokkal és padlógázzal oldotta meg... ) DE! A tolla, az nagyon rendben volt. Ott nincs kuszaság. :) De az biztos, hogy nem egyszerű feladat lennejól adaptálni, még arövidebb írásaitis, nemhogy a LOTRt. Na de... Elég Jacksonból és Tolkienből ezen az oldalon. :)
0
2009. február 2., hétfő 18:47
Elvoltam a Pop, csajokkal, bár nekem Hornby gyenge író, nem szeretem, így nem tudom, a film mennyire hű a könyvhöz. Jackson javára legyen mondva, hogy Tolkient kutya nehéz lenne tökéletesen átültetni, ha sikerülne, akkor meg az bizonyosodna be, hogy mennyire összevissza kuszált volt a nyelvészprofesszor beszélőkéje. :) Ő emiatt adaptálhatatlan igazán jól, míg King a víziói miatt. Bár a technika fejlődése most már egyre inkább lehetővé teszi ezek vizualizálását, ezért írtam pár órával lejjebb, hogy szívesen néznék egy újrafilmesített King-sztorit, a Ragyogást, meg még mást is.
most posts by TM
0
2009. február 2., hétfő 17:40
Jah! Értem. Asszem. Mármint, hogy akkor félreértettem. Én azt hittem, hogy Jacksont véded mint adaptálót. Bocs, ezek szerint feleslegesen koptattam a billyentyűzetet... Na mindegy, még jó, hogy nem postáztam... :)
(Amúgy Jacksont mint a JÓ adaptációra ellenpélda lehet rugdosni. Én is csak olyankor teszem, ha a Gyűrűk Ura szóba jön. Bad Taste és Hullajó rulez! Bár maradt volna annál a kaptafánál... ;D De komolyan, ha adaptációról írnék, mondjuka Pop, csajok, satöbbi-hez (BRILLIÁNS munka), és kéne egy ellenpélda, én is a Gyűrűk Urához nyúlnék. LEHET, hogy a Gyűrűk Ura jó film (bár amikor próbáltam elvonatkoztatni a könyvtől, akkor se bírtam megnézni többször), de borzalmas adaptáció.)

0
2009. február 2., hétfő 16:49
Azért írtam, mert nem tetszik ez a Jackson-Kubrick párhuzam, ahol a hobbitfejű direktor szerepe  a negatív, mert itt ebben a történetben azt próbáltam kifejteni, hogy Kubrick sem jobb King-adaptáló, mint Jackson Tolkien-adaptáló. Kubrick semmit nem tett hozzá Kinghez, csak elvett belőle. Oké, nem volt filmes háttér az ő korában, ezért zanzásított. De sattól még egyszerűbb lett a film, mint a fantáziadús regény. Nem értem, miért kell ennek kapcsán Jacksont rugdosni?
most posts by TM
0
2009. február 2., hétfő 16:43
Van A Gyűrűk Urának is saját topikja, kiadványonként egy, a véleményeddel nem kell chatbe menni.
most posts by TM
0
2009. február 2., hétfő 16:39
OFF
Ha figyelmesen olvasod, amit írtam... ;)
Azért írtam, hogy a könyvben benne hagyta ami a könyvben volt (tehát a regény szerzőjének mondanivalóját és gondolatait), mert olvastam amit írtál. :)
TM. Nem kötözködöm. Tényleg. Ezért is nem akarok belemenni egy vitába. Csak annyit írok: ENTEK. És azt hiszem ezek után az apróbb részletekbe már nem kell belemennem. Tudom, hogy ízlések és pofonok, meg minden, de... Ha gondolatokról és mondanivalóról van szó, akkor a Jackson által elkövetett Gyűrűk Ura egy kibabrált gyilkosság. A könyvé. Ha azonban az entek mint indok nem elég, a chatban szívesen kifejtem, de a Ragyogást nem akarom szétbarmolni, nem érdemli meg.
És mindenkitől bocs az újabb OFFért..
ON
0
2009. február 2., hétfő 15:08
Ha figyelmesen olvasod, amit írtam, az szerepel a kommentemben, hogy úgy dolgozták át aaz alapanyagokat képező műveket, hogy az eredeti gondolatok, a mondanivaló megmaradjon. Ezek egyik esetben sem a rendezők sajátjai, hanem a regények szerzőié.
most posts by TM
0
2009. február 2., hétfő 14:37
OFF
Hö. Azért... Jackson filmjében mondanivaló? Eredeti gondolat? Ne túlozzunk kérem. Ami a könyvben volt azt ott is hagyta, ő meg amit beletett... Annyi benne az eredeti, hogy amíg nem csinált filmet a könyvből eszembe se jutott, hogy meleg hobbitok is lehetnek (pedig olvastam már párszor).
ON
0
2009. február 2., hétfő 13:40
Ahogy Kubrick is átdolgozta Kinget, úgy Jackson is Tolkient.
Aki ezt nem tudja, nem látja, az vagy szűklátókörű,vagy elfogult, vagy rosszindulatú.
Itt nem azt kell kidomborítani, hogy ki kit tart nagyobb rendezőnek, nem azt a véleményt, hogy Kubrick művész, és Jackson csak iparos. A Ragyogás esetében ha úgy tetszik, mindketten művészek, vagy mindketten iparosok. Kingnek nem tetszett Kubrick filmje, ahogy Tolkien leszármazottjának sem A Gyűrűk Ura. Miért? Mert mindketten alapanyagként kezelték a történetet, s átdolgozták, oly módon, hogy azért az eredeti gondolatok, mondanivalók megmaradjanak. Egyik helyen kimarad a kazán, másik helyen mondjuk Bombadil Toma, egyik filmben nincsen sövényállat, másikból kimarad a Megye megtisztítása, mégis élvezhető, elismert mozi mindkettő.  
Ezért nem értem Anselmus hasonlítgatását. Igaz, amit ír, de a példája sánta, a filmre nézve nem jelent semmit, amit megmutat az csak az ő Jackson-befogadástörténetére nézve érdekes.
most posts by TM
0
2007. január 31., szerda 12:08
Az tényleg jó kis dokumentumfilm, annak idején nekem is tetszett!!! Főleg mikor Jack hergeli magát. :-)
0
2007. január 30., kedd 19:32
Van a lemezen egy doksi "Making Of" ami az egyik legjobb, és leghasznosabb extra amit valaha is láttam!

Kubrick-ról keveset tudunk... Mármint híresen visszahúzódó, keveset nyilatkozó, rejtélyes rendezőnek tartják. A filmjei DVD-kiadásához általában kevés az extra. Olyan műfajtörténeti mérföldkőhöz mint pl.: a 2001: Űrodüsszeia semmi, azaz nulla extrát tudtak előásni. És akkor itt van ez a nem mindennapi werkfilm ami a Ragyogáshoz készült. Az akkor 17 éves Vivian Kubrick, egy kamerával sétálgat a Ragyogás forgatásán, és olyan igazi életszagú színfalak mögötti felvételeket láthatunk hogy az csuda! Semmi hollywoodi sablonszöveg, vagy előre beállított pózoló rendező munka közben, meg ilyesmi... Jack Nicholson hozza a formáját. Láthatjuk egy átlagos reggelét, jóformán még a wc-re is elkísérhetjük... hülyéskednek. Nem sokkal később láthatjuk ahogy felkészül a híresen legendás, balátval ajtót betörő jelenetére... "Little Pigs, little pigs... Here is Johnny!" Míg Nicholsonnak egy szórakozás volt a forgatás, addig Shelly Duvall-nak, még a haja is hullani kezdett... olyan stresszes volt karrirformáló szerepének súlya alatt. LÁTHATJUK KUBRICKOT MUNKA KÖZBEN! Ahogy éppen gépeli a forgatókönyv legújabb változatát, ahogy kitalálja, hogy milyen frankón nézne ki, alsó beállításból filmezné azt a jelenetet amikor Jack be van zárva, vagy éppen jól lecseszi szegény Shellyt, aki nem hallotta a neki szóló "Action Shelly!" felszólítást... "You just wasting our time..." Scatman Crothers-nek őszinte könnycseppek csordulnak ki a szeméből, hogy ennyi csodálatos emberrel dolgozhat együtt... A 8-9 éves Danny Lloyd pedig büszkén meséli, hogy kb 5-600 dollárt keres egy héten, és hogy a barátaival mindig filmforgatósdit játszanak, de ők nem is értik az egészet... :-)

Szóval már csak ezért a doksiért is megérte megvenni a DVD-t! Ne hagyjátok ki!
0
2007. január 27., szombat 18:22
Szerintem Duvall nagyon jó volt ebben!!! :-) De nagyon tetszett az Annie Hall-ban is! :-)))
0
2007. január 27., szombat 15:52
azért valld be az a pucsítás neked bejött... legalább az:))
0
2007. január 27., szombat 15:38
Szerintem Chaplint se nézz, csalódni fogsz az 5.1-ben! :-)
most posts by TM
0
2007. január 27., szombat 15:30
ez? spoiler vazze, és jó lenne jelezni:PPP
0
2007. január 27., szombat 13:28
tegnap éjszaka néztem meg a filmet, sztem nem annyira nagy szám, és lényegében nem is félelmetes. az egyetlen ijesztő munumentum az egész filmben, amikor Wendy a baltás jelenet után felmegy a lépcsőn, s a melette levő szobában, egy medveszerű dög (vagy mi a fene?), pucsít, majd vigyorog rá, a hapsial együtt... ÁÁÁÁÁÁ!!!! Ez most mire volt jó? Mi ennek a lényege/szerepe a történetben? Egyáltalán MI EZ????
0
2005. december 20., kedd 16:00
Xpress: várható-e még szállítmány a Ragyogásból karácsony előtt?
0
2005. október 2., vasárnap 20:46
Régebben magam is nagy King-olvasó voltam, de már nem érdekel. Akkoriban viszont még nem készült egyetlen olyan film se, vagy a technika hiánya, vagy a King-i hangulat el nem kapása miatt, ami igazán emlékezetes lenne számomra. Nekem a Ragyogás is egy zanzásított kivonat csupán a nagyszerű regényhez képest. Manapság már a műfaj sem köt le, úgyhogy az újabb adaptációkhoz nem tudok hozzászólni.
most posts by TM
0
2005. október 2., vasárnap 17:20
Teljesen egyetértek... :)))
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. október 2., vasárnap 17:19
De a West Side Story se semmi.. ;)

Ebből is jól látszik, hogy a vágásokkal és az aláfestő zenével mennyire jól lehet manipulálni mindenféle felvételt (kiváló referenciák erre a valóságshow-k).
0
2005. október 2., vasárnap 17:17
Basszus! Ez a trailer úgy mutatja be a filmet, mintha egy családi vígjáték lenne! :D
MARHAJÓ!!!!
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. október 2., vasárnap 16:59
meet jack torrance! büntetően jó shining trailer.
0