Szia, little-alex! (Egyébként azóta láttam a Mechanikus narancsot, nekem is irtóra tetszett!!!)
Szóval akkor reagálok arra, amiket írtál.
Nekem nem azzal volt a bajom, hogy Attila mit követett el a kisfiúval (már úgy értem, persze elítélem, most csak a film szerkezete szempontjából nézve a dolgot), nem az a bajom, hogy megöli, hanem ahogyan megöli, illetve pontosan az, hogy nekünk ezt miért is kell látnunk. Elég lenne, ha megölné, azt nem mutatná a kamera, csak nyilvánvaló lenne, és aztán Olmót gyanúsítanák. Ez a kivégzés annyira brutális volt, hogy még ma is sokszor eszembe jutott a kép, és majdhogynem hányingerem lett, annyira hatott rám. Szerintem egy bizonyos fajta tűrésküszöb kellene, hogy legyen, én mindig is ezt gondoltam, nem mindig az a legjobb megoldás, ha mindent megmutatnak.
"Azt kár tagadni, hogy a parasztságról beszél a rendező a legtöbb szeretettel, de ez érthető, hiszen ők szenvedtek a legtöbbet"
Igen, nem is ezzel van a bajom. Amikor a film elején kevesebb bért akart nekik fizetni Alfredo apja, akkor tényleg őket sajnáltam, hogy nincs mit enniük, és evés helyett az apa zenélt a gyerekeknek, hogy legalább úgymond "szellemi táplálékot" kapjanak, ha már másmilyet nem lehet, és elterelje a figyelmüket arról, hogy éhesek. Nem az a baj, hogy a parasztok a pozitív karakterek, hanem az, hogy a film végén nekem abszolút negatív karakterekké váltak, egy dühös tömeggé, ami összevissza vagdalkozik, és elpusztít mindenkit, legyen az jó vagy rossz, ha gazdag emberről van szó. Ha a kommunizmus eszméjét nem hozzák be ennyire a filmbe, és csak a szegény parasztokat látom, akkor jobban meghatódom rajta, azt hiszem. Valahogy túl sokszor hangzott el a "kommunista" szó, ami már sértette a fülemet.
Abban egyetértek veled, hogy a film végén a kommunisták ugyanazt csinálják, mint a fasiszták, és épp ezért nem tudok velük szimpatizálni.
De mégis nekem nagyon eltolódott a mérleg a kommunisták javára, és ez rontotta el az élményt, mert a kommunisták egy cseppet sem jobbak a fasisztáknál, és ez ebből a filmből sajnos nem derült ki, mert itt minden rossz cselekedetet Attilának osztottak, a parasztok végülis nem öltek meg senkit, én legalábbis nem emlékszem, hogy mutatták volna, és különösen nem olyan kegyetlenséggel, ahogyan azt Attila tette. Illetve hát a végén őt ölik meg, de Reginát pl. életben hagyják. Szóval ők a "jólelkűek".
Nekem sántít ez az ábrázolásmód, és ez nyilván abból ered (bár a történelem nem annyira az asztalom, de azért úgy tudom), hogy Olaszország nem igazán tapasztalta meg a kommunizmus sötét és kegyetlen oldalát, csak egy igen lightos változatot, és épp ezért azt hiszik, hogy a kommunizmus talán jobb, mint a fasizmus, amit viszont megtapasztaltak. De azt hiszem, ha ők éltek volna a Kelet-európai országokban annak idején, nem ilyen rózsaszín szemüvegen keresztül látnák a dolgokat.
Te se haragudj, de ez a film rám így nemigen tudott hatást gyakorolni. A Nyugat-európai országok nézőinek nyilván más a véleményük, meg lehet, hogy akár másnak is, de én valahogy nem tudom a saját kultúrámat, történelmemet levetkőzni magamról, bennem már a szó, hogy "kommunista" is nagyon negatív érzelmeket kelt, aminek sok oka van, melyekbe most inkább nem mennék bele. Nyilván ezért nem tudtam igazán élvezni a film főként második felét. De semmiképpen nem ítélek el senkit, aki tudta, ez eszembe sem jutna, csak fenntartom magamnak a jogot, hogy ne tetsszen. :-)
És dehogyis haragszok rád. Tudom, hogy általában a rosszindulat beszél belőled :-), de éreztem, hogy most nem erről volt szó. Különben is már átestél egy agymosáson, úgyhogy nem hiszem, hogy bármilyen agresszív cselekedetre képes lennél. :-))
Tehát azt hiszem, azért nem értékelem annyira a filmet, mert nem tudom különválasztani a művészi értéket a film ideológiájától. Az én ízlésem már csak ilyen, és ezt nem is bánom. Más film esetében is voltam úgy, hogy láttam, hogy "Na, ezek gyönyörű képek", vagy hogy "Ez egy milyen jó vágás volt", vagy hogy a színészek játéka mennyire lenyűgöző, de ha láttam, hogy egy olyan ideológiát akart nekem közvetíteni film (nagyon ügyes eszközökkel), amire én nem vagyok vevő, illetve ami az én értékrendemmel szemben áll, akkor nem tudott tetszeni, bármennyire profin és hatásosan volt megcsinálva. Sajnos ezzel a filmmel is így vagyok, pedig jól indult nálam, és Field ajánlása miatt eleve pozitív előítélettel ültem le megnézni.
Dehát nem szeretheti mindenki ugyanazt. Nekem pl. nagyon bejön a Kínai negyed, neked meg azt hiszem, nem annyira. Hát, ez van, de remélem, azért még barátok maradhatunk, én nagyra értékelem az ízlésedet, különösképpen tekintetbevéve fiatal korodat.