Keresés

Huszadik század I - IV. (2 DVD)

2006. február 3., péntek 8:12
(A nagyvilágon úgy általában azért másként emlékszik e két filmre.) = (A nagyvilágon úgy általában azért másként emlékeznek e két filmre.)
0
2006. február 3., péntek 8:10
Hát, Juliet, nem értek Veled egyet. Nem mondom, hogy hibátlan mű: ilyen talán nem is létezik. Viszont nagyon erőteljes és hatásos film, nagyszerű színészi alakításokkal. Részben ez utóbbinak köszönhető, hogy a jellemábrázolás mégsem egyoldalú. A "kommunista maszlag" kihagyhatatlan volt, hiszen a film – mint a címe is utal rá – a XX. század (első felének) történelmét mondja el, melyben a baloldali (kommunista) mozgalom dominánsan jelen volt, még Olaszországban is. A film – általad komikusnak ítélt – zárójelenete a civakodó öregekkel tulajdonképpen szimbolikus: azt jelképezi, hogy ez a két társadalmi osztály örökké ellentétben marad, afféle kutya-macska barátságban, hiszen tényleg nincs valódi átjárás a két réteg között, nincs igazi barátság közöttük, hiszen az egyiknek van (földje), a másiknak nincs, legfeljebb koronként változik, hogy éppen melyiküknek van. A naturalista jelenetek tényleg elég sokkolóak, de nem mondhatók feleslegesnek. A kisfiú meggyilkolása szintén többjelentésű epizód, amely konkrét jelentésein túl azt is szimbolizálja, hogy a fasiszta ideológia áldozatai nem csak felnőttek voltak. (Mint tudjuk, ez így is volt.) A film egyébként sokaknak nem tetszett már akkoriban sem. Nemeskürthy istván például nagyon levágta: igaz, szerinte Antonioni NAGYÍTÁS-a is fércmű, szemben az Oscar-díjas MOSZKVA NEM HISZ A KÖNNYEKNEK című szovjet melodrámával, melyben viszont számos értéket fedezett fel. (A nagyvilágon úgy általában azért másként emlékszik e két filmre.) Jómagam is úgy gondolom, hogy akadnak kényes pontjai a filmnek: mint a SALO-tesztemben is írtam, az olasz filmvilágban ekkortájt divatos volt az a kissé egyoldalú (bár nem elvetendő) irányzat – nyilván erőteljesen a freudi eszmék hatására –, mely a fasizmust szexuális perverziókra vezeti vissza. Ezt én is kissé leegyszerűsített gondolkodásmódnak tartom, bár vannak hozadékai is. Szerintem a HUSZADIK SZÁZAD olyan film, amelyen érdemes gondolkodni, érdemes vitatkozni, mert épp elég muníciót nyújt mindehhez: számos, lényegesen frissebb, díjakkal jobban aládúcolt filmről nem tudnám ugyanezt elmondani.
0
2006. február 3., péntek 2:22
Szia Juliet!

Olvastam a kritikádat, és látom, hogy sajna nem tetszett a film :(, pedig szerintem nagyszerű. Unatkozni én nem unatkoztam rajta egy percig sem (és ezt komolyan mondom!), pedig több, mint 5 órás a mű. (Az mondjuk igaz, hogy én két részletben néztem meg.)
Én indokoltnak éreztem azt a bizonyos jelenetet, amin annyira kiakadtál, és nagyon örülök, hogy Bertolucci még így is ennyire visszafogottan tudott egy ilyen szörnyű tettet bemutatni. Indokoltnak azért éreztem, mert a történetben szerepe van. Ha nem tévedek, akkor Olmóra kenik, akit aztán majdnem megölnek a fasiszták, és még a barátja, Alfredo sem avatkozik közbe, pedig ha jól emlékszem, tudta, hogy nem Olmo volt a gyilkos. Szerintem azért volt szükség a jelenetre, mert itt volt az egyik pont, amikor megromlott a barátságuk.
Azt kár tagadni, hogy a parasztságról beszél a rendező a legtöbb szeretettel, de ez érthető, hiszen ők szenvedtek a legtöbbet. Ugyanakkor a földbirtokosokat sem állítja be rossznak. Ha jól emlékszem a nagyapa (Burt Lancaster) és a fiú (Robert De Niro) sem volt negatív szereplő. Egyedül az apa, aki tényleg igazságtalan volt. A fasiszták pedig szerintem hitelesen voltak ábrázolva. Tényleg ők az abszolút negatív karakterek, és ha megnézzük a történelmet, akkor érthető. Jellemző egyébként az a mondat, amit Attila mond: "Megfizet majd mindenki! Szegény ember, gazdag ember!".
A film azért nem egyoldalú szerintem, mert amikor visszatérünk 1945-be (hatalmas katarzissal), még érthető, hogy a fasisztákkal mért úgy számolnak le, ahogy. De amikor a szinte ártatlan Alfredót is meg akarják ölni, akkor megváltozik a helyzet. Amíg csak kommunizmusról volt szó, addig tényleg pozitív volt a kicsengés, de amikor már megjelennek a tetteik, akkor azt vesszük észre, hogy ugyanazt csinálják, mint a fasiszták: meg akarják ölni Alfredót, aki szinte semmi rosszat nem tett, pusztán a származásáért (amiről éppúgy nem tehet, mint a parasztok). Ráadásul pont Olmo menti meg Alfredo életét, és itt valami olyasmit éreztem, hogy ez a két ember csak az idő közben megromlott barátságának köszönheti, hogy átvészelte a különböző rendszereket.
Akkor éreztem volna egyoldalúnak a filmet, ha a parasztok mind jók, a földbirtokosok mind rosszak lennének, de ez nem így van. Ezért film, és nem kommunista propaganda. A lezárás pedig szerintem utalás a későbbi időkre. Én is komikusnak éreztem, ahogy lökdösik egymást. Valami olyasmit jelenthet ez, hogy később már nincs helyük ezeknek a társadalmi rétegeknek, és szépen lassan el is tűnnek.
Egyébként nekem azért tetszett annyira a film, mert amellett, hogy nagyszerű dráma, jelképek segítségével valóban bemutatja a huszadik század történelmét.

Na, de hosszú voltam (és vagyok :)). Remélem nem haragszol rám, mert nem a rosszindulat beszélt belőlem. (Általában az szokott, de most nem! :)). Remélem Field is hozzászól még a topikhoz, mert keveset lehet olvasni/hallani erről a filmről. Meg talán kijavítja, ha írtam valami hülyeséget, ami könnyen előfordulhat.

Na, én megyek. Jó éjt mindenkinek!
0
2006. február 3., péntek 1:16
Hát, Field, megnéztem, nem voltam tőle elragadtatva. Sajnálom, mert jól indult, de aztán teljes csalódás volt. Robert de Niro és Depardieu viszont nagyon tetszett, Dominique Sanda is, és az a kiscsaj, akivel a két férfi egy rövid erotikus kalandba bocsátkozik. :-) A véleményem leírtam egy kritikában. Nem tudom, miért, de szomorú vagyok. Jobbra számítottam.
0
2006. február 3., péntek 1:13
:-)))))
0
2005. július 21., csütörtök 14:25
No mia  helyzet a cserével kapcsolatosan? semmi hír?
0
2005. július 15., péntek 21:23
Majd megveszem ha a kiadó kiküldi a javított példányokat.
0
2005. július 15., péntek 12:16
Azon a lejátszón, amelyen én ellenőriztem a filmet, kétszeres sebességgel le lehetett játszani a szóban forgó jelenetet. Bár úgy tényleg nem az igazi.
0
2005. július 13., szerda 18:48
és ki fogja cserélni? a forgalmazó?
0
2005. július 12., kedd 19:59
:-))
0
2005. július 12., kedd 19:55
Mit nem értesz, egyszerűen nem kompatibilis a Huszadik század a Huszonegyedik századi gépekben.
0
2005. július 12., kedd 18:44
Há , ja. Mongyuk berakhatná a lemezt egy lejátszóba. Vagy bemehetne egy Saturnba - ahogy ő mondta. :)
0
2005. július 12., kedd 18:41
Saját tapasztalataim a következők. A 19. fejezetnél leáll, és nem tekerhető vagy léptethető tovább. Újra be kell menni a menübe, s onnan a "Jelenetek" 20. fejezetébe lépve folytatni a lejátszást. A 20. fejezettől egyébként vissza lehet tekerni a 19-be, de abban bárhol is állítod meg, a lejátszás nem indul meg. A hiba nálam – mint írtam – asztali lejátszón és PC-n egyformán jelentkezett. Egyéb tesztlehetőségem nem lévén, itt dobtam fel a témát, hogy megtudjam, általános hibáról van szó vagy egyéni szociális problémáról.

FF Filmes Ákos a DVD Center fórumán elismerte a hibát, és 2-3 héten belül javított példányokat ígért, ugyanakkor nehezményezte, hogy neki folyton fórumokból kell értesülnie a hibákról!!??
0
2005. július 12., kedd 18:16
simán, ha lépteted a fejezeteket?
csak asztalin vagy PC-n is?
0
2005. július 11., hétfő 23:19
Nálam is lefagy a 19. fejezet.
0
2005. július 11., hétfő 18:34
Nem örülök ennek a hírnek. Én is hamarosan meg akarom rendelni. Valószínűnek tartom, hogy maga a film teljes hosszában rajta van a korongon, de a 19. fejezet navigációs részét elrontották. Ha meglesz nekem is, megnézem, hogy helyreállítható-e a dolog (egy másolat készítésével, és egyes módosítások elvégzésével), ha igen, akkor leírom ide.
0
2005. július 11., hétfő 17:54
Én 5 darabot vásároltam ebből a filmből, mert minden barátomnak, aki kérte megrendeltem. Mindegyiken lefagy 19-nél. Ez a mintegy 20000 Ft-nyi árhoz képest elég jó. nem? Egyébként a film zseniális, olyan képek vannak, mintha festve lenne, gyönyörű!
0
2005. július 9., szombat 15:18
Nálam is lefagy...
0
2005. július 9., szombat 11:45
Az asztali lejátszómban és a számítógépemen egyaránt lefagy az első lemez a 19. fejezetnél. Ráadásul úgy vettem észre, hogy a rétegváltás sem ott van, hanem korábban volt. Más is tapasztalt hasonlót? S főleg mire számíthatok még a második lemeznél? Nem tartom túl valószínűnek, hogy egyszerre hülyült volna meg az asztali lejátszóm és a számítógépem, ráadásul ugyanannál a résznél. (A 20. fejezettől megint normális a lejátszás, de előbb vissza kell menni a főmenübe, és onnan kiválasztani a 20. fejezetet.) Komolyan mondom, az menne már eseményszámba, ha az FF Film végre olyan lemezt adna ki, amelyikkel nincsen semmilyen minőségi probléma.
0
2005. június 28., kedd 17:13
OK. kösz a választ...
0
2005. június 28., kedd 17:08
Még nincs infó, bocs. Az illetékes vidéken van, és valószínűleg csak holnap tudja ellenőrizni a dolgot, de ő is úgy emlékszik, hogy az olasz kiadás (a hosszabb) volt az alap.
0
2005. június 28., kedd 16:44
Szia Xpres!

Így 3/4 3 felé kiderült már, milyen hosszúságú változat jelenik meg? Tegnap ugyan megrendeltem megint, reménykedve, hogy tényleg a bő 5 órás verzió jön, de ha mégse, akkor megint sztornó...
0
2005. június 27., hétfő 20:20
Mint írtam a filmnél, kétlemezes lesz a kiadvány, és valószínűleg a 310 perces változat jelenik meg, de ezt csak holnap tudja megmondani a kiadó.
0
2005. június 27., hétfő 20:17
Kedves Xpress!

Azonnal újra leadom a rendelésem, amint bizonyossá válik, hogy a kb. 310 perces változat jelenik meg, a jobb képminőség érdekében dupla DVD-n vagy legalább kétoldalas lemezen. Számomra a nap híre lenne a dolog, hiszen nálamnál jobban aligha várta valaki is ezt a kiadványt.
0