Tokaj a világ egyik legismertebb és legtöbbre tartott borvidéke. 2002 óta a világörökség része. Királyok, királynők, pápák és cárok rajongtak érte évszázadokon keresztül. Bár hírnevét egyedülálló édes borainak, az aszúboroknak köszönheti, napjainkban egyre többet hallani a tokaji száraz fehérborokról, közülük is kiemelkedően a Furmintról. Míg az aszúk méltán kapták a folyékony arany nevet, addig a száraz borok a borvilág fehér óriásai. Tokaj igazi mesebeli világ, erdőkkel, apró tavakkal, féldrágakövekkel és kucsmás fejedelmekkel mindenfelé.
Történt 1650-ben, hogy a vidéket török invázió fenyegette és épp ezért a vidék szőlőtermesztői novemberig késleltették a szüretet. A szőlőket ekkora a nemes penész, a bortytis már nagymértékben megtámadta, de Szepsy Laczkó Máté kálvinista lelkipásztor így is leszüretelte azokat, hogy bort készítsen belőle, majd lejegyezte az aszú bor készítésének módszerét.