Keresés
DVD

Men In Black - Sötét zsaruk

Men In Black - Collectors Edition
Rendezo: Barry Sonnenfeld
Szereplo: Will Smith, Tommy Lee Jones, Vincent D'Onofrio, Linda Fiorentino
Induló ár:  6 000 Ft
3 599 Ft

Készlet: Nem beszerezhető

Várható szállítás: Bizonytalan

  -  Ezer évvel ezelőtt kétség sem fért hozzá, hogy Földünk a világegyetem középpontja. Ötszáz éve még úgy tudták elődeink, hogy lapos a Föld. Tizenöt perce még azt hitted, egyedül az emberi faj egyedei képviselik rajta az értelmes lényeket. Képzeld el, mi mindenre derülhet fény holnap! - ezeket a sokat sejtető szavakat K ügynök mondja a titkos szervezet újoncának, a polgári nevétől és személyazonosságától megfosztott J-nek.

   Bizony, már régóta nem kérdéses, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben, de az bizonyára sokak számára meglepő, hogy az Idegenek évtizedek óta köztünk élnek és sokan közülük nem is bujkálnak a nyilvánosság elől. Tudták például, hogy Sylvester Stallone is földönkívüli? Vele persze nincs semmi baj, elég jól beilleszkedett, de vannak renitens űrlények is, akik csak bajt kevernek. Az ő megregulázásukra - no és az egész gigantikus összeesküvés titokban tartására - jött létre az a titkos szervezet, amelynek K és J ügynök is a tagja. Felkutatják és - ha kell - likvidálják az emberiséget veszélyeztető egyedeket, és nem feledkeznek el arról sem, hogy megfelelően töröljék az esetleges emberi szemtanúk emlékezetét. Hát ezért vagyunk még sokan, akik eddig semmit sem tudtak a köztünk élő idegenekről!

   A Men In Black - Sötét zsaruk különleges film, de még különlegesebb az a módszer, ahogyan a Columbia/TriStar DVD-n tálalja a rajongóknak. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a formátum megjelenése óta nem volt még példa arra, hogy ennyi és ilyen kimagasló színvonalú extra tartalommal töltöttek volna meg egy korongot. Íme a film ezen változatán fellelhető extrák listája:

  • Vizuális kommentár Barry Sonnenfeldtől és Tommy Lee Jonestól. (Nem csak halljuk a rendező és a színész megjegyzéseit, kommentárjait, de végig látjuk is sziluettjüket. Alkalmanként meg is jelölnek - bekarikáznak, benyilaznak - egy egy vicces, vagy érdekes részletet a képen. Viccesebb, mint a film!)
  • Karakter-animációs tanulmány (a látószög-váltó gomb segítségével megnézhetjük, hogyan nézett ki egy-egy figura az alkotás különböző folyamataiban, a vázlatrajztól kezdve, a dróthálós modellen keresztül a végső, renderelt változatig.)
  • Az alagút jelenet felboncolása (A karakter-tanulmányokhoz hasonlóan több munkafázisban nézhetjük meg az alagút-jelenetet a kamera-gomb segítségével váltva a rétegek között)
  • 5 kimaradt jelenet
  • Vázlatrajzok, fotógaléria, storyboard
  • A Storyboard és a film összehasonlítása (a kép egyik felén a Storyboard látható, a másikon a végleges film)
  • Az eredeti (korabeli) werkfilm
  • Egy vadonatúj werkfilm, A Men In Black átváltozásai címmel
  • A filmzene videoklippje Will Smith-szel
  • Levél Barry Sonnenfeldtől

   Akinek ennyi extra nem elég, megvásárolhatja a film Speciális kiadását, amely egy extra DVD-korongot is tartalmaz!

Men In Black - Egy filmsiker születése

   Az 1997-es nyári moziszezon rengeteg meglepetéssel szolgált: hónapokkal korábban beharangozott, nagy költségvetésű szuperprodukciók, sokat ígérő folytatások csak mérsékelt sikert arattak vagy egyenesen megbuktak a pénztáraknál. Már-már azt hitte az egész mozis szakma, hogy a máskor forró sikerektől hemzsegő nyáron ezúttal szörnyű átok ül, amikor berobbant a képbe két komor szerkóba öltözött úriember, és a világon kívül megmentették a szezont is. Az év végéig csak az Egyesült Államokban közel negyedmilliárd dollár bevételt termelt a Columbia/TriStar stúdiónak a fanyar humoráról ismert Barry Sonnenfeld (Szóljatok a köpcösnek!, Addams Family) legújabb filmje, a Men in Black - Sötét zsaruk, olyan filmeket lemosva a porondról, mint a Jurassic Park folytatása, vagy a Hanta Boy!

   A siker titka egyszerű: a film minden komponense a helyén volt! Az ügynökök modora, öltözködése, sötét öltönye, márkás napszemüvege és egyenkarórája igazi divatot teremtett. A főszereplő Tommy Lee Jones (Életre-halálra, Tűzhányó, Mindörökké Batman, Született gyilkosok, A szökevény, Úszó erőd) rendíthetetlen komolysága és vasaltsága, valamint Will Smith (Vadiúj vadnyugat, A Függetlenség napja, Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk, 6szoros ölelés, Kaliforniába jöttem - TV sorozat) hanyagsága a filmtörténet legfurcsább, mégis legmókásabb párosát eredményezte. A felbukkanó földönkívüliek figurái a legeredetibbek, amit valaha filmen láthattunk, a trükkök pedig tökéletesek, ahogyan azt Lucas cégétől, az Industrial Light and Magictől el is várhatjuk. Az egész film mozgatórugója azonban a humor - ezen a téren a rendezőnek Barry Sonnenfeldnek köszönhetjük a legtöbbet. A kész forgatókönyvet többször is átírva, helyszíneket, sztorit és karaktereket megváltoztatva saját stílusára formálta a filmet - úgy is mondhatnánk: stílust adott a produkciónak.

   - Amikor Spielberg felkért a rendezésre, az első dolgom volt, hogy Los Angeles helyett New York-ba helyezzem át a cselekményt - mondja Sonnenfeld - New York tipikusan az a neurotikus város, ahol csak úgy hemzsegnek a földönkívüliek. Én már csak tudom, hiszen ott nőttem fel. Amikor elolvastam a forgatókönyvet egyből tudtam, hogy mit szeretnék csinálni: a Francia kapcsolat „földönkívülis“ változatát!

   Arra a kérdésre, hogy nehéz volt-e a „komoly“ filmekhez szokott Tommy Lee Jones-t egy vérbeli vígjátékban dirigálni, a rendező így felelt: - Tommynál viccesebb ember még életemben nem láttam. Csak egy dologra kellett figyelnem: nem hagyhattam, hogy megpróbáljon jópofa lenni. A legképtelenebb szituációkban fapofával mondja a komolynak tűnő szöveget, és ettől lesz oltári humoros a jelenet. Erre csak ő képes.

   Vajon mi volt a legnehezebb feladat egy ilyen nagyszabású film készítésénél?

   - A forgatás előtt leültünk, és elkezdtük megbeszélni, milyenek legyenek az idegenek. Szerettem volna mindenben eltérni a megszokott földönkívüli-ábrázolásoktól, amelyek többsége nem tud elvonatkoztatni az embertől, és ugyanúgy végtagokat, szemet, szájat, fület képzel a jövevényekre. Aztán elkészültek az első rajzok, és valami hiányzott róluk. Ez így rendben volna, de hogyan lát?“- kérdezte egyikünk. Rajzoltunk hát szemet neki. Így már jobb, de hogyan kommunikál?“ így a másik. Odabiggyesztettünk hát egy pár ajkat is. A végén a mi idegenünk is úgy nézett ki, mint a többi. Ekkor azt mondtam a trükkösöknek: csináljatok, amit akartok, adjatok nekik szemeket, meg kezeket, ha kell, akkor egy tucatnyit - a lényeg, hogy a lények idétlenek legyenek! De ezzel még nem volt vége. Míg a színészekkel néhány hét alatt leforgattuk a filmet - igazi sétagalopp volt - addig a több mint egy évig tartó utómunkálatokba jól megizzadtunk. Tommy és Will kiáll a kamera elé és a közönség dől a röhögéstől - elég egyszer-kétszer ismételni a jelenetet. De egy számítógéppel animált idegent nagyon nehéz úgy ábrázolni, mozgatni, hogy az tényleg vicces legyen. A végeredményen nem látszik ugyan, de sokat szenvedtünk. Van olyan tizenöt másodperces jelenet a filmben, ami nem kevesebb mint 11 hónap alatt készült el! Persze, ha az emberek jót nevetnek rajta, akkor még így is megérte!