• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Fórum
 
Rendezés: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
22546. Jester
| 2018. december 3. - 12:29

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Nagyon jó film!

22545. Morten  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. december 3. - 11:27

Én is megnéztem szombaton és nekem is tetszett. :)

22544. téglagyári megálló  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. december 3. - 11:21

Qrvajónak tartom én is, azért írtam. hogy moziban kötelező!
Örülök, hogy szerinted is! :D

22543. purple rain
| 2018. december 3. - 11:09

Megnéztem a Bohemian Rhapsody-t, srácok nem tudom túlgondolni a mondanivalóm, mindenki húzzon a picsába amint tud, aztán vegye a Queen albumokat, meg a fémdobozt, ha jön valami :D :D

22542. téglagyári megálló  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. december 2. - 2:29

Miután a kritikák is azzal jönnek, hogy Rowling "ellukászosodik", így adja magát a másik nagy franchise felemlegetése a nézői oldalról is.
Egyébként azért f@szság a két dolgot összehasonlítani, mert Lucasnak muszáj volt némileg megerőszakolni a korábban megírt történetet, hogy amennyire csak lehet, egybesimuljon a két trilógia, de Rowlingnak semmi ilyesmire nincs szüksége, hiszen Harry Potter hét éves (és nyolc filmes) története 1991 és 1998 között zajlott, érintve persze néhány korábbi eseményt is, például Harry 1980-as megszületését, és a filmek legvégén láthatunk még egy 2017-es vasútállomásos pluszjelenetet, majd egy ugyanebben az évben kezdődő és 2021-ig tartó sztori zárja az idővonalat, de ezt már színpadon adják elő a Harry potter és az elátkozott gyermek című előadásban.
Ehhez képest a Legendás állatok-sorozat cselekménye 1926-tól 1945-ig tart, tehát két (mugli)emberöltő választja el a két szériát egymástól. Ennyi időintervallumban "kényelmesen" lehet szőni a szálakat, további háttérsztorikkal még jobban lehet bonyolítani a már rögzített eseményeket és ezek nemhogy kényszeres összefésülést eredményeznek, hanem sokkal inkább gazdagítják az eddig megismert univerzumot.
Ezért nem jó tehát a Lucas-hasonlat, mert míg a kockásingesnek valóban erőszakolnia kellett a saját maga által korábban rögzítetteken, addig Rowling szabadon lubickolhat térban és időben, hogy tartalmasabbá, érdekesebbé tehesse a saját fantáziabirodalmát - mindenféle kényelmetlenség nélkül.

22541. Filmprofi  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. december 1. - 23:45

Nem az a célja, hogy a Star Warst szidja, de egyrészt nincs még egy franchise, ami akkora rajongói bázissal bír, mint a Potter. Muszáj volt valami ellenpontot találni, hiszen az összehasonlításból derül ki egy filmről, hogy miért jobb, mint egy hasonló alapokon nyugvó másik.

A manapság minden alkalmat megragadásról meg annyit, hogy talán a Disneynek egy jó filmmel kellett volna előállnia és akkor nem lenne ennyi elégedetlen hang. Emlékezz vissza, hogy a 2015-ös kezdésnél is sokan szidták a filmet, de elismerték, hogy szórakoztató darab, azért nincs vele nagy baj. Ez a későbbiekben már nem így volt. Ellen a Legendás állatoknál azt éreztem, hogy lehet, hogy nem kedveztek mindenkinek ezzel a résszel, de akik életben tartják a franchise-t (a rajongók/a könyvek kedvelői/potterheadek), őket nem felejtették el. A Disney esetében meg nem ezt látom, kapkodás, zavarodottság, rossz döntések stb... ezért is akartam beleírni az előző hozzászólásban az SW-t, a Potterrel szemben.

22540. Jester   [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. december 1. - 19:36

Szimpatikus hozzászólás...lenne, ha nem az lenne a célja ennek is, hogy a Star Warst szidja. Mert manapság muszáj mindenkinek minden alkalmat megragadnia ehhez.

22539. Filmprofi  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. december 1. - 19:29

Tökre így éreztem én is! Akinek sokat jelent a HP univerzum, meg szereti az új karaktereket is, az kb. ujjongani fog ez alatt a film alatt. Ritka pillanat de az index most tökéletesen leírta, hogy egy rajongónak ez a film maga az álom, egy egyszerű nézőnek vagy filmkedvelő embernek viszont nem jelent majd sokat. Nyilván megvan ennek az oka. Viszont én nagyon örülök, hogy most a rajongóknak kedvezett a Warner. Sokkal jobb kezekben van a HP széria, mint mondjuk a másik nagy mamut a Star Wars. Ott csak nyomokban éreztem a sorozat iránti szeretetet. Itt viszont baromira érződik, hogy nagyon is tudják merre kell vinni a fonalat tovább.

Tudom, nem leszek népszerű ezzel, (mert a közvéleménnyel ellentétben) szerintem Rowling nem írt rossz forgatókönyvet. Olvastam olyanokat is, akik szerint annyira tehetségtelen, hogy nem is kéne többet filmekhez írnia. Nem azt mondom, hogy kikezdhetetlen, de az tuti, hogy ennek a 2. résznek sztoriban, utalásokban, cselekményben messze nincs annyi baja, mint sokan írják. Egyáltalán, mit kellett volna tenni egy olyan folytatásban, amit majd még 3 rész követ? Szerintem pontosan ezt! Én egy társírót bevennék mellé, ha nagyon muszáj, de azt abszolút nem javaslom, hogy levegye a kezét a Wizarding World további történeteiről. Nem akarom, hogy az SW sorsára jussanak.

22538. DNS  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 30. - 16:49

Ok, akkor népszerű leszek:D

22537. téglagyári megálló  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 30. - 14:24

Semmi ilyesmiről nincs szó.

22536. DNS
| 2018. november 30. - 12:57

Lehet, hogy most nem leszek népszerű, de azért van abban valami, hogy a Legendás állatok széria a Star Wars előzménytrilógiához hasonló problémákkal küzd, amennyiben az író annyira a nagy egészre koncentrál, hogy az egyes filmek minőségének ez már nem válik a javára...

KÜLSŐ LINK

22535. téglagyári megálló  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 30. - 11:05

Másodszori IMAX-megtekintés után még inkább egyetértek a cikk írójával.
Lenyűgöző lett a folytatás! Nem csak vizuális értelemben - bár a Ready Player One mellett az év leglátványosabb filmjéről van szó! - hanem cselekményszövésben is. Rowling mesterien fonja egybe a szálakat, nagyon érezni rajta, hogy elemében van, elvégre ez ízig-vérig az ő univerzuma. Neki nem kellenek írószobák, amiben tucatnyi ember vajúdik valami lyukas, logikai buktatókkal teli fércet, ő oda-vissza vágja a rengeteg nevet, családfát, évszámot, s ha valamiben mégis azt gondolná bárki is, hogy na most megfogtam, ez itt nem stimmel, hát az majd a későbbi részekben fog pofára esni, amikor kiderül, hogy ez is csak egy újabb csavar a történetben. :) A Potter-filmek kultikus helyszíne a Roxfort is megjelenik, benne nemcsak Dumbledore fiatalabb kiadásával, hanem Minerva McGalagony tanárnővel is találkozunk. S még egy fontos karaktert is újra üdvözölhetünk, Nicolas Flamelt - egykori francia írnok, kereskedő, később alkimista - aki ugyebár a legrégebbi Potter-film kulcsfigurája volt, hiszen ő készítette el a Bölcsek Kövét. Remekül eltalált dolog az is, hogy miért nem csap össze már most a két legerősebb karakter, és aki esetleg a bulvárszenzációs "Dumbledore meleg" írások hatására nem ment el a moziba, azt jól átverte a sajtó, mert egy pár másodperces kézfogót mutatnak csupán, ami egy vérszerződést mutat és ott ugye amúgy is így szokás. Szóval senki fia-lánya nem áll meg emiatt a fejlődésben, még csak nem is érzékelhető annak, aki nem olvasta ezeket a cikkeket. Az első részben bemutatott Salmander figuráját jól integrálja be az írónő a kétféle varázslószemlélet által kialakult feszültséggócba, így továbbra is vannak szemkápráztató varázslatos lények, de nem öncélúan, mivel úgy-ahogy részt vesznek a történet alakításában. Egy részük Göthe elválaszthatatlan bőröndjének lakói, illetve vannak újabbak is, lásd párizsi cirkusz.
A cukiságfaktor mellett viszont belép a történetbe Grindelwald megosztó politikája, melyet behízelgően félelmetes, meggyőzően pökhendi, kedvesen hátbaszúró stílusban ad elő és ez kísértetiesen hasonlít a mai valós aktuálpolitika bizonyos alakjaira...
Szóval a film egy komplex szórakozást nyújt, a kisebbeknek a lények, a nagyobbaknak a mondanivaló, a pazar látvány mindenkinek, és a nem botfülűeknek meg még a zene is egy hatalmas élmény.
Még egy megjegyzés a vizuális trükkökhöz, a filmet bűn nem térhatásban nézni, mivel annyira de annyira kihasználja az ebben rejlő lehetőségeket, mint azt manapság szinte egyetlen mozgókép sem. Elég csak a párizsi Père-Lachaise temetőben (Jim Morrison későbbi nyughelyén) játszódó finálét említeni, amikor is Grindelwald ezüstfényű sárkánylénye verdes az aurorok aranyszínű védelmi fényfüggönyében. A sarki fény nem ennyire gyönyörű, mint ez az effekt! Tuti, hogy versenyben lesznek a trükkmesterek az Oscar-díjért.
S ami marhaságot még olvastam a lehúzó kritikákban, hogy nem tudni, kinek szól a film, nos, egy franchise tizedik részénél ezt még felemlegetni a legamatőrebb újságírói baklövés. Mindenkinek, aki szereti ezeket a filmeket, Harry Potter világát és azoknak is nagyon ajánlott, aki a Legendás állatok-szériától ezidáig idegenkedtek. Az első résznek bizalmat kell szavazni, az az összekötőkapocs a két - egyébként egybetartozó - széria között. Már ez a második film is atomjó, a "maradék" háromnak fel kell kötnie a gatyát, ha még ezen is túl akar dobni!
De ismerve az alkotókat, biztosra veszem, hogy sikerülni fog nekik. :)

22534. téglagyári megálló
| 2018. november 22. - 22:00

Legendás állatok - Grindelwald bűntettei

Harry Potter rajongói összetehetik a két kezüket ezért a filmért.

A Legendás állatok – Grindelwald bűntettei tulajdonképpen kifejezetten bevállalós film, és ez már-már punk gesztus a stúdiótól. Attól a stúdiótól, amelyik használhatná arra is J. K. Rowling író nevét és a Harry Potter-előzménytörténet tényét, hogy a totális bevételmaximalizálásra menjenek rá, mint mondjuk a Disney, miután megvette a Star Warst. Készíthettek volna a lehető legszélesebb tömegek számára egy hárommondatos cselekményre felfűzött látványorgiát, ami nem akar semmit, csak moziba csábítani mindenkit, akit a legkevésbé is érdekel a sztori, és az első napon összejött volna a jegybevételekből egy Dagobert bácsi-féle kincstár a hozzá való trambulinnal.

Ehhez képest jóváhagytak egy olyan keményvonalas Potter-univerzumépítő lexikonszócikket, amit úgy igazán csak a rajongók fognak értékelni.

Mert a jó pár évtizeddel Harry Potter születése előtt, Dumbledore professzor fiatalkorában játszódó és ötrészesre tervezett filmsorozat második része nem is akar több lenni egy sorozat második részénél. Amelynek egyrészt nem az A-ból B-be eljutó sztori a legfőbb erőssége, és amelyet nem nagyon lehet, de nem is kell értékelni az első rész (és ez esetben a Potter-könyvek vagy -filmek) ismerete nélkül. És amely eleve arra épít, hogy a nézője hajlandó elmerülni a felvázolt mitológiában, sőt nemhogy hajlandó rá, de direkt élvezi is; akire pedig ez nem igaz, azt nem is próbálja lenyűgözni valami felszínesen is fogyasztható szállal, hanem egyszerűen nem törődik vele.
És ez hatványozottan így van most a Legendás állatokkal, mert ezt a sorozatot Rowling valamiért nem akarta olyan egyértelműen tagolni, mint a Potter-regényeket, amelyeknek eleve keretet adott egy-egy iskolai év, és ráadásul legtöbbször volt is valamilyen konkrét megoldandó feladat erre az időegységre. A Legendás állatok második részében szigorúan véve már egyáltalán nincs A-ban kezdődő és B-be eljutó sztori, csak folytatódik mindaz, ami az első részben elkezdődött, és megalapozzák azt, ami a maradék háromban még történni fog. És ami a legfontosabb: felépítenek egy világot, hatalmas tétekkel, jó és rossz szembenállásával, és egy olyan helyzettel, amelyben mindenki arra kényszerül, hogy eldöntse, melyik oldalon akar állni. Pont, mint A Gyűrűk Urában vagy az eredeti Star Warsban. Vagy a Harry Potterben.

Ha az ember mindezt elfogadja, akkor könnyű meglátnia azt is, miért nagyon jó ez a film, a maga nemében, tegyük hozzá még utoljára.

Egyrészt, mert tud újat mutatni. A gonosz Grindelwaldról eleinte ugyan úgy tűnik, nem több Voldemort másolatánál, de Rowling átkozottul okos író, aki nem enged meg magának ilyen csalást, így a sötét varázsló végül sokkal érdekesebb karakterré válik a megszokott főgonoszoknál. Részben azért, mert van, amiben igaza van: fő beszédében azzal érvel a varázstalan emberek világuralma ellen és a sajátja mellett, hogy ha a mugliknál a hatalom, abból hamarosan nagy baj lesz: egy világháború, sok millió értelmetlen és kegyetlen halállal, amit jobb lenne elkerülni – és ezzel Rowling olyan gonoszt mutat, akinek a gondolatai felével könnyű azonosulni, ami máris szokatlan ebben a „műfajban”. Ráadásul a beszédeinek retorikája is sokkal izgalmasabb, és sokkal jobban rezonál a huszonegyedik század politikájára, mint a régi nagy gonoszok szónoklatai: Grindelwald, ahogy a legveszélyesebb mai politikusok, szinte nem mond semmit, ami gyűlöletkeltő, mindent vállalható köntösbe bújtat, amitől sokkal nehezebb tetten érni a szavai valódi jelentését.

Másrészt azért is csinálja jól a film, amit csinál, mert nem alibizésről van szó, pedig adná magát: az ilyen „választunk jó és rossz között”-típusú forgatókönyvekben valójában sosem szokott igazán nagy kérdés lenni, hogy ki mit választ, legfeljebb egy-két kiemelt szereplő esetében; még Tolkien mesterművében is szinte minden esetben magától értetődik, hogy Középfölde mely teremtményei melyik oldalon állnak. Itt viszont sokrétűek a motivációk: az első részben megismert Credence (Ezra Miller) valójában nem is foglalkozik oldalakkal, csak a saját múltját szeretné megismerni, de van itt simán átvert, butácska varázsló is, és van olyan is, akit családi eskü köt vagy kötne valamelyik oldalra, és aztán vagy elfogadja ezt a kötelezettséget, vagy nem. Egyébként is a lehető legtávolabb áll attól az egész film, hogy bármit is csak feketének vagy csak fehérnek ábrázoljon: a főszereplő Göthe Salmander (Eddie Redmayne) saját büszkesége vagy megkérdőjelezhető elvei miatt nem teszi azt, ami a legjobb lenne; a Mágiaügyi Minisztérium egyik bűnüldözője szerint a cél minden eszközt szentesít; az egyik szereplőről kiderül, hogy akaratán kívül, egy véletlen révén egy csecsemő halálát okozta, és így tovább. És nincs szó alibizésről a mai blockbusterekben megszokott „fontos szereplőnek úgyse esik komoly baja”-séma értelmében sem: Rowlingék a legkevésbé sem finomkodnak a halálokat és a veszteségeket tekintve.

Harmadrészt pedig, de ezt már tényleg csak a Harry Potter-rajongók értékelik, nagyszerű, ahogy szép lassan összekapcsolódnak az itt elmondott információk mindazzal, amit a Potter-könyvekből már félig-meddig tudtunk, és ahogy kirajzolódnak az előzmények, az eddig nem ismert háttérsztorik és jellemrajzok. Ami egyébként megint csak árnyalja a dolgokat, még egészen váratlan szálakon is: a filmből egyetlen név alapján derül ki, hogy még Voldemort kígyójának története is összetett, és még csak nem is a „sötét oldalról” indult.

Azért persze az sem igaz, hogy a fekete öves vizsgát még le nem tett Rowling-rajongóknak semmit nem adna a film. Az ebben az univerzumban már a hatodik filmet rendező David Yates ad azért a látványnak is, és – a forgatókönyvíró Rowlinggal együtt – arra is figyelnek, hogy a cím se maradjon teljesen jelentés nélkül: Salmander legtöbbször nem varázspálcával, hanem tényleg a legendás állatok révén oldja meg a helyzeteket. És még ebben, a látványban és a lényekben is találhat izgalmakat, aki figyel: Yatesék a mi világunkban is létező mítoszok lényeit viszik vászonra – például a kínai mitológiából ismerős sárkánygyíkszerű lényeket –, ezzel kimondatlanul is összekötve a mi világunkat a filmbelivel, egyfajta alternatív múltat építve (persze ezt teszi a már említett világháború-vízió is).

Hogy milyen film a Legendás állatok 2., ha egyszerűen csak egy blockbusterként tekintünk rá, azt nehéz megmondani. De ha úgy nézzük, mint egy tévés sorozat sokadik részét, ami már úgyis csak az adott műsor nézőihez akar beszélni, akkor egészen biztos, hogy remek sorozatepizódról van szó.
(index)

22533. Butch  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 20. - 23:42


Most lebuktam... ;)) Nem sok ilyen műfajú filmet láttam, de amit igen, azt is teljes egészében angolul, úgy hogy nekem ez újdonság.

22532. téglagyári megálló  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 20. - 20:39

Azok mesefilmek, más tészta, de értelek! A Bűbáj isteni volt magyarul. :)

22531. téglagyári megálló  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 20. - 20:38

De egy musicalben dramaturgiai jelentősége van a dalbetéteknek, ezért mindig lefordítják magyarra a dalszövegeket. Nem láttál még ilyet? :)

22530. Jester   [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 20. - 17:38

A videoklipeket nem szokták, de a zenés filmeket mindig.

22529. Jester   [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 20. - 17:36

Hogyan máshogy? Hát szinkronban, mint a rajzfilmeknél, vagy például a Bűbáj című filmben.

22528. Butch  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 20. - 15:29

Elég hülyén hangzik :) A videoklipeket se feliratozzák a magyarra fordított dalszöveggel...

22527. téglagyári megálló  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 20. - 13:32

Hogyan máshogy? :)

22526. Jester   [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 20. - 12:34

Csak a feliratban.

22525. Butch  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 20. - 10:07

Le vannak fordítva magyarra a dalok?

22524. Jester   [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 20. - 9:50

Én sokkal rosszabbra számítottam. Lily James nagyon jó volt, már-már feledtette Meryl Streep hiányát.

22523. téglagyári megálló  [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 20. - 9:06

Hangyát én is, az volt az utolsó előtti, mivel a Mamma nem premierkor volt meg.
Jut eszembe, ezt a második ABBA-cucc már bátran megvehető, mert ezúttal a Speier Dávid-féle dalszövegekett tették a lemezekre is, amit sajnos az első résznél elmulasztottak, így azt nem igazán lehet élvezni gyári hordozókon. Üröm az örömben, hogy mindezzel együtt a folytatás gyenguszabb marad az elődjénél.

22522. Jester   [ ELŐZMÉNY ]
| 2018. november 20. - 0:10

Nálam a kettő között volt Hangya, Darázs, Utóhatás, Őscápa, Védelmező és Ragadozó is.Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: