• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

argab termékkritikái:
Találatok száma: 1 db. (1 oldal) | Jelenleg mutatva: 1. oldal (1-1. termék)
Termék/oldal: 20 | 40 | 60 | 80 | 100
<<< első oldal
< előző 1 következő >
utolsó oldal >>>
1.
Star Trek (2009) Star Trek (2009)  
2.990 Ft
Listaár: 7390 Ft (-60%)

Kosárba teszem

RAKTÁRON
Blu-Ray Részletek >


argab
értékelése:
2009. dec. 13. - 0:06
Mikor eloször hallottam, hogy Star Trek elozményfilmet szeretnének készíteni, hirtelen nem tudtam hova tenni a dolgot. Aztán - nem túl régi, de mégiscsak rajongóként - elképzelni sem tudtam, hogy egy élvezetes és jó filmet képesek lesznek összerakni. Majd mikor hallani lehetett az elso történetvázlatokat, (Kirk, Spock és a többiek az akadémián) még inkább elfogott a kétely és az ellenszenv. Szerencsére kiderült, teljesen alaptalanul.
Mint gondolom sokan mások, komolyabban és is a Viasat3 közremuködésének köszönhetem a rajongóvá válást. Valamikor az ezredforduló környékén lehetett, mikor egyik este megjelent egy új csatorna az otthoni, szegényes kínálatban, és pont akkor sikerült odakapcsolnom, mikor kezdodött a Voyager aktuális epizódja. Persze nagyjából tudtam, mirol van szó, milyen is a Star Trek igencsak tágra nott univerzuma. Emlékszem, hogy elcsíptem néha 1-1 részt valamelyik sorozatból az ORF1-en vagy a Sat1-en, de szerény német nyelvtudásommal soha nem tudtam ott ragadni. Sot, a Spock nyomában-t régen még láttam is az MTV2-n. A sors fintora, hogy szinte visszafelé haladtam kronológiailag, mint a történetek folyása: Voyager, Deep Space 9, majd a mozifilmek következtek látatlanban megvásárolva DVD-n. Ha jól emlékszem az elso, egylemezes kiadások darabja akkor 6000 forint körül járt, és csak ezért képes voltam DVD meghajtót venni a számítógépbe, hogy megnézhessem oket. :) Ezután következett az Új nemzedék, majd az Enterprise. Személyes szégyenem, hogy az eredeti sorozatot a mai napig nem láttam, de ha már egyszer megjelent gyönyöru, felújított változatban, extrákkal teletuzdelve, inkább megvárom a HD kiadást, hogy a leheto legjobb változatban élvezhessem. Reméljük egy nap megjelenik az is.

A FILM
Így is sok lett a bevezetés, legyen szó a filmrol is. J.J. Abramsnek és a stábnak sikerült. Tömören ennyi. Mintapéldáját hozták annak, hogyan kell egy ilyen komoly univerzummal és táborral rendelkezo franchise-t feléleszteni és újult erovel útjára indítani, mindezt úgy, hogy a leheto legkevesebb régi rajongót taszítják el maguktól. Mikor Abrams neve elokerült, elkezdtem bizakodni (hát igen, Lost). Mikor Orci és Kurtzman nevét láttam, ismét elojöttek a félelmek (Transformers). Ami végképp meggyozött a film mellett, az egyik elso casting hír Zachary Quinto leszerzodtetésérol. Egyszeruen már látatlanban is annyira illett rá Spock szerepe, hogy nem tudtam nem bizakodni. Aztán a lista folytatódott: Karl Urban, Simon Pegg, John Cho, Chris Pine, Anton Yelchin, Zoe Saldana, csak hogy a leglényegesebbeket említsem. Mind jó választások, saját egyéniségük és karakterük van a vásznon, de eközben megtalálhatjuk játékuk, gesztusaik és monológjaik között azokat a finom utalásokat, amiket a régi rajongók ismerhetnek csak. És ki ne hagyjuk a listából Leonard Nimoy-t, aki nélkül talán meg sem születhetett volna a film - ahogy az extrák között is említik - egyszeruen nem volt kész terv arra az esetre, ha nem vállalja. És valljuk be, komoly kihívás elé állította volna az írókat.
A történetet igen jól eltalálták, messze nem tökéletes, de jól szolgálja a célját. Sikerült egy új kezdetet lerakni úgy, hogy mellette egyben folytatása és tiszteloje is a réginek. Bár minden idoutazásos történetnek megvannak a logikai buktatói, a film megtekintése közben ezeket teljesen sikerült elfeledtetniük. Legnagyobb hátrány talán Nero karakterének háttérbe szorulása. De végülis a film nem róla, hanem a legénység megismerésérol, összeállásáról szól.
A látvány elsorangú lett, az Enterprise kialakítása is tetszett. Sikerült úgy modernizálniuk a hajót és a kellékeket, hogy közben mégis megoriztek a régi filmek és sorozatok hangulatából és világából.
Talán a filmzenétol idegenkedtem a legjobban. Elso mozis megtekintés elott meghallgattam, és nagyon nem jött be. Mozi alatt is kicsit idegennek, túlságosan harsánynak éreztem. De idovel ez is megváltozott. Második megtekintéskor már egyáltalán nem éreztem ezeket és nem találtam zavarónak.

A KÉP
Errol sokat nem lehet mondani. Tökéletes: éles, részletgazdag, felesleges digitális manipulációk nélkül, finom filmzajjal, ahogy az egy mai filmtol elvárható.

A HANG
Bár messze nincsen meg a rendszerem ennek megfelelo megállapítására, de minden tekintetben elégedett vagyok vele.

EXTRÁK
Mikor eloször betettem a lemezt, nem is gondoltam volna ilyen mennyiségu extrára. Nem is tudtam egy menetben végigjutni rajta, kétszer kellett nekifutni. A kommentár pedig még mindig vissza van. És nem csak a mennyiség volt kellemes meglepetés, hanem a minoség is. Szépen végigbontva láthatunk érdekes kisfilmeket végigkövetve a kezdetektol a végso változat megszületéséig.

Összességében egy szinte tökéletes, szórakoztató film, ami egyaránt ajánlható régi rajongóknak és újaknak is, mindez egy tökéletes kiadásban.
Ezek után a folytatást már igencsak fokozott izgalommal várom. Remélem legalább hasonló színvonalú alkotással lesz dolgunk.
Kritika elbírálásának dátuma: 2012. jún. 7. - 23:12
A kritikát eddig 3 értékelő bírálta, az átlagos osztályzat 7.7/10 volt.
<<< első oldal
< előző 1 következő >
utolsó oldal >>>
Blu-ray
Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: T2: