• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Árvaház (DVD)
Árvaház El Orfanato
A termék már nem kapható
 
 
 
 

MEGJELENÉS: 2009. március 5. | INFO A termék sajnos már nem beszerezhető.  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

Laura gyermekkora legszebb éveit egy tengerparti árvaházban töltötte, ahol nevelőinek féltő gondoskodásától kísérve, testvéreiként szeretett társai körében nőtt fel. Harminc év után férjével, Carlos-szal és hétéves kisfiával, Simonnal tér vissza ide azzal az elhatározással, hogy álmát megvalósítva felújítsa, és fogyatékos gyermekek számára újra megnyissa a rég elhagyatottan álló házat. Az új otthon és a titokzatos környezet feltüzeli Simon fantáziáját, és a fiú fantasztikus meséi nem éppen ártatlan játékok fonalát kezdi gombolyítgatni.

Laurát zavarni kezdi a nyugtalanító játék, mely saját gyermekkorának rég elfeledett, mélyen felkavaró emlékeit idézi fel. Ahogy közeleg a megnyitó napja, a családban egyre nő a feszültség. Carlos továbbra is szkeptikus és váltig állítja, hogy Simon az egészet csak azért  találja ki, hogy felhívja magára a figyelmet. De Laura számára lassan nyilvánvalóvá válik, hogy valami, hosszú ideje lappangó és borzalmas dolog kezd belopózni az öreg házba, valami, ami ugrásra készen várja, hogy családjára rémisztő csapást mérjen...

Stúdió:
Játékidő:
102 perc
Gyártási év:
2007
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- spanyol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
1.78:1 (16:9)
 
Előzetes -
 
Werkfilm (így készült) -
 
Kisfilm - A forgatás helyszíne
 
Kisfilm - A film hangja
 
Interjú - a készítőkkel
 
Interjú - az operatőrrel
 
Kisfilm - Szereplőválogatás
 
Sztoribord -
 
Kimaradt jelenetek -
 
Alternatív befejezés -
 
Alternatív kezdés -
 
Kisfilm - Főcím grafika készítése a gyerekekkel
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2009. ápr. 19. - 22:24
Félelmetes.... Hogy ismét egy névtelen filmnek sikerült a fotelbe döngölnie. Volt már ez így, meg még lesz is, és ilyenkor egyáltalán nem bánom, hogyha nem fog ez a mozi nagyobb popularitást kapni. Kicsit megmarad néhányunknak, akik felfedezték: akik egy igazi kincs (rész)tulajdonosaivá váltunk..

Félelmetes... Töredelmesen bevallom, én régen féltem/izgultam filmen ennyire. Elképesztoen jól megcsinált drámával van dolgunk, aminek szerves része a túlvilági lelkek jelenléte - illetve az ehhez szükséges atmoszféra megteremtése.. Egy olyan film, ami a horror és a dráma határán egyensúlyozva vezeti a nézot a teljes bizonytalanság felé, a végén egy olyan katartzist élve át, ami bár kódolva volt a történetben mégis egyszerre megráz és megvált... Még a kemény horror rajongók is csettinthetnek, mert jóllehet hatásvadász ijesztegetés is van a filmben ( jó, talán ha ketto), a hangulat, a kameramozgatás, a vágás, a HANGOK mind-mind egy félelmetes atmoszféra részei: néha a hideg futkozott a hátamon a film nézése közben. Hozzáteszem, hogy mindez éjjel kettokor, házimozin. Úgy az igazi. Félelmetes...

Félelmetes...Mindig nagyobbat szól a film, ha halott gyerekek szellemei keringenek a foszereplok körül. Itt is muködik ez, de kiegészül a gyermekét elveszto anya kétségbeesésével, a történeten végighúzódó, totál orületbe és depresszióba hajló bizonytalan kimenetelu kutatással. Dráma ez a javából - egy teljesen kétséges eredménnyel. Az út azonban rémiszto hangokkal, egy baromi jó szeánsszal és látomásokkal van kirakva. Valóban láttunk már hasonlót. De Hollywood általában elbukik valamin, a spanyolok viszont hibátlanul felmondták a leckét. ( A Más világ után másodszor) Del Toro aktív producerkedése mellett a rendezo elso filmje borzongatóan jól sikerült - várom a következot, tisztelt Bayona úr!

Félelmetesen jó képi világ, díszlet, hangok, vágás - no meg baromi jó színészi játék. Ennyi kell egy jó forgatókönyv mellé, és mi, filmrajongók elégedetten dörzsölhetjük a hideg verejtéktol izzadó tenyerünket.

A DVD képe tökéletes. Viszont a hang miatt felháborodtam: nagy kicseszés ez a spanyol 2.0. Erre igenis kellett volna az 5.1, sot akár a DTS is. Már eleve hangulatosabb nézni spanyol nyelven, meg a magyar szinkron sem tetszett, mikor belenéztem. De kénytelen voltam az erosítore hagyatkozni, hogy a PL II-vel csináljon nekem valami térhangzást. Megtette, sot meggyozodésem, hogy így is szólt ez úgy, mint a magyar hang. De mégis hiányérzetem volt. Mi lett volna, ha eredeti 5.1-ben látom? Lehet, akkor be is tojok félelmemben.. A gyenge órányi extratartalom érdekes, van hozzá felirat, de egy azért nem tetszet: Del Toro így üdvözli a nézoket: üdv Budapesten, a pornó európai fovárosában. Szomorú, hogy ez a kép rólunk, mégha igaz is. Fáj az igazság..

Egy kincs ez a film. Kosárba!

" Nem látni kell, hogy higgyen. Hinni kell, hogy lásson! Higgyen! A többi majd jön .."
6 látogatóból 5 értett egyet ezzel a hozzászólással
Angelus
értékelése:
2009. már. 5. - 9:57
Guillermo Del Toro legújabb rémálma az Árvaház, mely valójában nem is horror, leginkább psycho thriller kísértetekkel. A mexikói rendezo úr nagyon jól tudja keverni a mufajok kártyalapjait és mindig valami különleges adut nyújt át nekünk. Valójában az Árvaházhoz csak produceri szinten volt köze, mégis érezhetoek rajta fantáziájának és rendezési stílusának jegyei. Az ijesztgetés és a dráma keverése ez esetben is tökéletes.

Semmit nem visz túlzásba, csupán egy idegösszeomlás szélén álló no kétségbeesett helyzetébe rángat bele minket, nézoket. Az Ördöggerinc nyomán most is egy (volt) árvaház a helyszín, egy nagyon öreg és hatalmas épület. Teljes klisé, ijesztgetos házakból egy ideig túlkínálat volt, ugyanakkor ez még itt is jól muködik. A nyikorgó ajtók, a furcsa zajok és a zsákkal a fején rohangáló kisgyerek már az elso pillanatban a frászt hozza az emberre, pedig tulajdonképpen nappal látjuk elsonek, nem sejtetnek a félhomályból kinyúló kezekkel, vagy a sötét folyosókon lépkedo alakokkal. Az árvaház a traumára épít, egy beteg gyermek eltunésére és arra a belso marcangoló lelkiismeretre, hogy valyon merre lehet... Édesanyja meg szeretné találni, e közben körülötte lassan mindenki azt kezdi hinni, hogy a no megorült, mert szellemeket, gyerekhangokat lát/hall...

A teljes depresszióba süllyedo és már lassan önmagában is kételkedo anya nem adja fel, a végsokig küzd és be akarja bizonyítani, hogy fia nem véletlenül tunt el, hanem valaki elrabolta, és a sok megmagyarázhatatlan dologhoz valahogy kapcsolódik Simon, az eltunt gyerek.

Nagyon jól megírt és leforgatott film, a klausztrofóbia annyira nem dominál, itt mindenekfelett a dráma áll a középpontban. S végre nem egy keletrol importált újabb vizeshajú lánnyal gazdagodott a rémisztgetés tárháza, hanem egy áldozatéval... vagy többel? A sztroiról badarság lenne többet elárulnom, mert az atmoszféráját csak az érezheti át, aki megnézi. Ezek a katalán filmesek pedig nagyon értenek a dolgukhoz...
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
Lectro
értékelése:
2010. szep. 14. - 9:17
Hosszas huzavona után, mások ajánlására vásároltam és néztem meg a filmet. Hozzáteszem, nem sok kedvvel. De nem bántam meg!
A film magával ragadó, feszültségben tartja a nézot az elso képkockától az utolsóig. Hát igen, erre az alkotásra is csak azt lehet mondani, hogy "A FILM". A FIM, ami egyetlen pillanatra sem engedi az ember tekintetét elfordítani a képernyorol, ami képes teljesen kikapcsolni a külvilágot, amely miatt az ember kinyomja megcsörreno mobiltelefonját, amely képes felkavaró érzéseket kiváltani és amely után az ember észre sem veszi, hogy a lassan felfelé kúszó betuk látványa mellett is csak ül készüléke elott nézve azt bambán, visszapörgetve a film utolsó képkockáit, összerakva a kis "mozaikokat".
Horror, vagy Thriller? Azt hiszem a film végére leginkább a tragédia, mint mufaj fogalmazódik meg az emberben, s talán épp olyan megrázó a történet.

A dvd kép minosége majdnem tökéletes (mindenesetre felso kategóriába sorolható), a hangminoség tökéletes.

A film remekmu, nem szabad kihagyni. Megmutatja, hogy hogyan kell mindenféle technikai trükkök és égbe szöko magas költségvetés nélkül lehengerlo filmet készíteni. Az ilyen filmek érdemelnének díszdobozt, nem pedig a manapság futó, semmitmondó, nevetséges és gyermeteg alkotások.
2 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
RoyStampler
értékelése:
2009. máj. 8. - 21:08
Kihagyhatatlan film. Jó történet, remek színészek és karakterek, fantasztikus fényképezés és zene + egy rendezo, aki tudja, hogy mi a jó lélektani horror titka. Az extrák tényleg érdekesek és mind feliratosak. (Külön kiemelendo az alternatív kezdés és befejezés, amelyek valójában annyiban újak, hogy tartalmaznak több kivágott jelenetet. Ez utóbbiak nem baj, hogy végül kimaradtak, viszont a film megtekintése után érdekes adalékokkal szolgálnak.)

A képminoséggel nincs baj, viszont ahogy már más is említette, a croppolás érthetetlen, különösen annak fényében, hogy az operator elég jól kihasználta az eredeti képarányt (és ezért néhol értékes képi információ veszik el).

A sztereó spanyol hangsáv ugyanakkor elég nagy csalódás. Egyrészt ez a film kihasználja (kihasználná) az 5.1-es térhatást, másrészt sajnos a szinkron nem lett túl jó. Kubik Anna és Haas van der Péter még elmegy a két felnott foszereplonek, de jó gyerekhangot ezúttal sem sikerült találni, és sajnos van néhány értelemzavaró fordítási hiba is.

Mindent egybevetve remek alkotás, amit eredeti hanggal érdemes megnézni, mégha az csak sztereó is.
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
aakkooss2
értékelése:
2009. ápr. 5. - 18:01
Mint film: magával ragadó, nyomozós-rejtélyes, kiváló fényképezésu nagyon jó helyszínekkel és kiváló hatásokkal teli dráma. Tartalmas és némiképpen egyedi, legalábbis eloször nézve. Horrorfilmként: egy lassúlefolyású, technikailag visszafogott (szerencsére nem tobzódik az effektekben), inkább a feszültségre van kihegyezve mint az ijedezésre. Kisértethistóriákhoz hozzátenni manapság már lehetetlen... az Ördöggerinc számomra egy nagyon átlagos elképzelésu koncepció volt, ám az Árvaház esetében végre szellemek mellett találtam "szellemiséget" is. A "siker" titka valahol a nézore hárított kibogózásokban, gondolkodásban és a nem éppen direkt horroros képsorokban keresendo... Már ha nevezhetjük sikernek, mert EZ nem sikerfilm. Hálistennek... Egy európai elgondolású lassú menetu bogózgatós dráma, mely - ha a kezünket a szívünkre tesszük érezzük: számos elemet tartalmaz a már látott horrorfilmekbol, mégis mint film nagyon érdekes és meginditó. Nekem tetszett...
2 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
Butters
értékelése:
2009. okt. 25. - 11:33
Gyönyöru film. Ahogy írták elottem fotelbe döngölo képsorok, és egy megható befejezés. Senki ne várjon francsírt, vért, sok sok sok gyilokot.

Minden jót elmondtak elottem. Aki szereti az igényes misztikus filmeket (És még egyszer kéretik megjegyezni: Ez NEM horror), annak hajrá, a polcára vele!

Kép: a film sötét tónusait remekül visszaadó kópia. Tuéles, a feketét is láttató kópia.

Hang: amit kell az kihozza magából. A szinkronról fogalmam sincsen, ennél a filmnél egyszeruen nem érdekelt.

Extrák: tulajdonképpen semmi különös, a szokásos.
1 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
Freddy
értékelése:
2011. jún. 3. - 23:32
Sablonok (tár)háza
Meglepő látni, hogy mindenki mennyire agyondicséri ezt a filmet. Én nemrég fejeztem be, és azt kell mondjam, egy messzemenőkig túlértékelt moziról van szó.
Furcsállom, hogy ezúttal senkit se zavart a rengeteg klisé, pedig rég láttam ennyit. Szinte el se akartam hinni a rengeteg pozitív kritika után, hogy

>>SPOILER<<
a főszereplő kisgyereknek "képzelt" barátai vannak, hogy megint csak egy személy van aki látni véli a szellemeket, és persze senki, még a saját férje sem hisz neki, kivéve - ahogy az lenni szokott - a többség részéről kuruzslónak kikiáltott spiritisztákat. Most őszintén, ha nem 20 filmben láttunk már hasonlókat akkor egyben sem. Mindezek után, számomra a történet többi része sem nyújtott semmi maradandót, sőt, a vége szerintem kimondottan erőltetett. Én elhiszem, hogy teljesen kiborult az adoptált fia halála miatt, de - ha csak meg nem bolondultam (bár lehet itt erről van szó) - nem szorongatnám a hulláját, majd nem gyógyszerezném halálra magam, még ha részben oka is lennék a kialakult helyzetnek. Az oké, hogy sokkot kapott, érthető, de utálom, ha valaki csak önmagára gondol, és önző módon eldobja az életét (pl. a férje talán smafu?)... Ezen felül, nekem valamiért egyik színész sem volt szimpatikus (még a Simon-t játszó gyerek sem), így igazán azonosulni se tudtam senkivel. Tény, ez nem a rendező hibája.
>>SPOILER VÉGE<<

Van egy olyan érzésem, ha nem spanyol film lenne, hanem amerikai, mindenki orrba-szájba fikázná.
Még annyit, hogy nem azért csalódtam a filmben, mert egy befosatós horrort vártam (szerintem még annak is gyenge), hanem mert annál jóval többet, pont Del Toro miatt. Bár ő szokott klisékhez nyúlni, de hozzá képest kidolgozatlan az egész, mind a megvalósítás, mind a történet ezúttal túlságosan is sablonos lett.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
80%

8 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (6)
61-80%
 (0)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (2)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: