• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Eden Lake - Gyilkos kilátások (DVD)
Eden Lake - Gyilkos kilátások Eden Lake
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 
  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák

Jenny (Kelly Reilly – Sherlock Holmes, Büszkeség és balítélet) és Steve (Michael Fassbender – A kilencedik légió, 300) egy festői tó partján szeretnék eltölteni romantikus hétvégéjüket. Minden adott: a táj gyönyörű, a tó előttük fekszik, az erdő békés és csendes.

Ám egy csapatnyi kamasz feltűnésével minden megváltozik. A kölykök először csak finoman provokálják őket. Később ellopják mindenüket. Utóbb az életükre törve fogságba ejtik Steve-et, meg is kínozzák. Jenny egy ideig a fák közt rejtőzve nézi szerelme kínlódását, majd úgy dönt, valahogy véget vet az egésznek...

Stúdió:
Játékidő:
91 perc
Gyártási év:
2008
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - DTS
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
1.78:1 (16:9)
Korhatár:


Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
Niwrok
értékelése:
2011. máj. 26. - 1:26
Előzetesen annyit, hogy a második nézés és a filmhez (néha csak távolról) kapcsolódó eszmecserék fényében írom ezt a véleményt. Elsőre is szívesen tudtam volna ajánlani az Eden Lake-t, de csak mostanra álltak össze teljesen a fejemben a gondolatok róla.

Nyomokban "SPOILER!"-t tartalmaz!

Azonban ez az az eset, amikor nem igazán műfaján belül tudom ezt megtenni. Abban ugyanis nem ad többet, mint annak más képviselői. Értem ez alatt az olyan tucathorrorokat (bár mivel a horrorokhoz általában valami misztikus is tartozik, így inkább a tucat-thrillerek), amikben valakik elkeverednek valami ismeretlen és/vagy elhagyatott helyre, ott rájuk támad valami tömeggyilkos, és utána menekülés van, sikongatás, a másik oldalon meg némi trancsírozás, a jól megérdemelt bosszúig, és a "majd még visszatérek!"-típusú fináléig. Ez a kedves óvónéni meg a romantikus sátorozást tervező barátja könnyen lecserélhető sablonok ebben a filmben, kopóalkatrészek, és nagyjából senkinek sem tűnne fel, ha helyettük -egy későbbi alkalommal megnézve a filmet- pompomlányok lennének a QB haverjaikkal vagy egy baráti társaság, legfeljebb több lenne a csöcs. Pusztán erősebb a kötelék köztük, de ennyi; a "vágóhídra" érkezésük üteme és az utána lezajló események ezerszer kipróbált receptet sejtetnek.

A különbség, hogy az Eden Lake-kel szemben azoknak a horroroknak van egy kellemes "utóíze". Az ember azoknál jó esetben végigborzongja a kiszabott másfél órát, utána még esetleg megrezzen egy-két árnyéktól, de idővel megnyugszik. Megnyugodhat, hiszen tudatosul benne, bármilyen brutálisak és kegyetlenek tudnak is lenni a maszkos vérfertőző mutánsok, a piranhák, a zombik, a tükörbe szorult vagy különféle híradástechnikai berendezéseken terjedő szellemek, a démonok, vagy egyszerűen a tébolyult sorozatgyilkosok, viszonylag kicsi az esélye, hogy a köznapi életben efféle veszélyekre kéne felkészülni. Egy ilyen helyzet szélsőségesen váratlan, így ezekben a filmekben megvan a tehetetlenség kényelme: egyszerű emberként úgysem tehetünk semmit a megakadályozására, csak a "veszélyhelyzetben" lenne úgyis lehetőségünk dönteni. A rémület, amit ezeknek a kitalált lényeknek a hatására érzünk, általában az adrenalinnal és a film alatt elfogyasztott kólával együtt kiürül a szervezetből, és a néző alig várja a következő löketet. Nos, az Eden Lake abban hoz zseniálisan újat, hogy ezt a kellemes lecsengést elveszi.

Az Eden Lake nem elvonulni segít a valóságtól, hanem ablakot nyit rá, vagy még inkább "felhajtja a szőnyeget", ami alatt ott egy nagy kupac bűzölgő trágya. Ez az a kupac, aminek igen, a híradókból is érződik a szaga, és amit unatkozó, a társaikat és a tanáraikat fenyegető, bántalmazó, szórakozásból kamera előtt megverő, pimasz, a tiszteletet és az élet értékét hírből sem ismerő, azzal meg úgy egyáltalán magukon kívül semmivel nem törődő, elhanyagolt és elvadult, bandákba összeverődött, felfegyverzett kis- és fiatalkorúak "alkotnak". Ráadásul ez angol film, ahol ezek a problémák még súlyosabbak. Ez a kupac nem csak úgy "odakondenzálódott" a levegőből, hanem ez bizony oda lett lapátolva! Ez pedig igazi össznépi munka volt, felsorolni is nehéz lenne, hogy ki és mi minden tehető közvetve vagy közvetlenül okozójává, egyben felelősévé ennek a folyamatnak. Szociológusok, pszichológusok és egyéb ~lógusok sokasága csámcsog ezen nap mint nap, csak az a baj, hogy bárkit neveznek is meg, az a csoport rögtön mutogatni kezd az összes többire, és úgy pereg le a személyükről a dolog, mint rozsdáról a vízfesték.

Az Eden Lake másik zseniális húzása, hogy szűkíti ezt a kusza kapcsolati "gombolyagot", kiragad egy "szálat" (személyes véleményem szerint a legfontosabbat), és egyszerűen párhuzamba állítja a szülők viselkedését az utódaik viselkedésével. Sok ellenséget lehet így szerezni, mert tudvalevő, hogy a szülők rántják maguk elé legkönnyebben az "Az én gyerekem nem olyan!"-pajzsot, aztán annyi. Azon tudjon vagy merjen áttörni bárki! Ez az önmentegető vakság ugyan gyakori, de gondolom, kevesen NEM tudnának a környezetükből fizikailag, szellemileg, lelkileg és/vagy érzelmileg elhanyagolt vagy bántalmazott gyereket mondani. Természetesen nem lehet azt mondani, hogy a filmbeli események ennek nyílegyenes következményei, pont a sokféle egyéb hatás miatt, de megfelelően gyenge jellemmel találkozva, megfelelő körülmények között (ld. kutya) megvan az esélye, hogy így elfajulnak a dolgok. Önmagában a bandán belüli viszonyokat és cselekedeteket is hosszasan lehetne elemezni, de a szülők ötperces jelenete nélkül nekem feleilyen hatásos sem lenne ez a film. Úgy nem tehetne kísérletet sem a múltbeli okoknak, sem a jövőbeni "kilátásoknak" (ezért mondtam már többször is, milyen találóan kettős a magyar cím, mert a térbeli viszonyok mellett időbelieket is sejtet) a bemutatására, az esetleges tanulságok levonására bárki számára. Anélkül nem is lenne üzenete ennek, hanem a hitelesen unszimpatikus színészek remek játékával együtt (nem is kérdéses, hogy az igazi főszereplő a Brettet utálnivaló bravúrral alakító Jack O`Connell) mindenkinél elsüllyedne a középszerű, unalmas filmek mocsarában.

A DVD nem érdemel különösebben sok szót: kép, hang rendben, extra nulla. A megszokott fapados BuFi-kiadás.

Röviden: Thrillernek vagy horrornak talán csak közepes, társadalmi drámának és esettanulmánynak viszont elsőrangú. Ha nem ez a szerencsétlen "picsathriller" lenne a hordozó "közeg", simán ott lenne a helye például az Animal Kingdom mellett.
3 látogatóból 3 értett egyet ezzel a hozzászólással
R2-D2
értékelése:
2011. feb. 6. - 2:23
…” sikeresen felidegesíti a nézőt”…, olvasom egy korábbi hozzászólásban. Nos, az biztos. Megtörtént velem is, csak sajnos nem úgy, ahogy ez a kifejezés jelen esetben gondolva volt.

Nem tudom, megint miért nem működött nálam az, amit többen kedvelnek, de már nem is érdekel. Érdeklődéssel, de különösebb elvárások nélkül ültem le megnézni ezt a 90 perces „horrort”, ahogy a műfaji besorolás is írja, aztán ahogy haladtunk előre a történetben, úgy fogyott az érdeklődésem. A végét meg hagyjuk, ehhez a filmhez még illik is – pontosabban ennek a filmnek mindegy.

Ez nem horror – mint ahogy itt többen is írták már. Sikeres, izgalmas thriller azonban minden további nélkül lehetne, ha el tudták volna velem hitetni, hogy a szereplők valós veszélyben vannak. Mert ugyan értem én a tükröt, meg a valós problémák holografikusan egy angol erdőbe kivetítését, meg hogy tul.képp mi is a háttér mondanivaló, de könyörgöm ennyire életszerűtlen szereplők ennyire életszerűtlen tettei után hogyan izguljak bárkiért is? Kezdve azzal, hogy totál sablonos a kezdet, egy cuki pár elmegy egy idilli tóhoz. (hülyeség 1) Sok ilyet láttunk is már - mintha ez lenne az általános az életben, mi? - klisészerű jelenetsorok következnek egymás után. A Halálos kitérő jutott eszembe róla, valahol arra a hangulatra emlékeztetett. Aztán mikor a hús vér „gonoszok” megjelentek – no, ott, akkor veszett el valami: a t**köm sem maradt volna ott a parton a barátnőjével. (hülyeség 2) Irreális szitu, irreális folytatással. Azt nem vitatom, hogy vannak ennyire elvetemült suhancok (olyanok voltak, mint a futballhuligánok), de maga a telefonra felvett események, a BMX-es kergetőzés, az egész lótás futás számomra hiteltelen volt. Brettet csak jól szájon kellett volna vágni az elején, oszt jónapot. Egyébként meg minden ÁTLAG ember fogja a motyóját és elhúz onnan az első szóváltás után. Nem pedig a tó fenekén búvárkodik.( hülyeség 3) Nem hiteles nekem ez a naivság….

Aztán mikor megtörténik az esemény, a csaj pedig elkezd futni, akkor megint gondban voltam. Még egy jó bosszúfilm lehetett volna, de az meg nem volt kódolva a csaj korábbi viselkedésében. A menekülés annál inkább, de az meg már megint uncsi – szőke csaj szakadt ruhában az erdőben fut - ráadásul ugyebár félig véletlenül, félig szándékosan gyilkossá válik. Ami szintén nem stimmelt a karakteréhez. Egyébként a film legjobb és leghatásosabb jelenete számomra itt történik, mikor belelép abba a *** be. Huh, az fájt… szerencsétlen csaj a szarban való elmerülése után teljesen meg úgy nézett ki, mintha csak a Barlang 2-ből jött volna elő. (A pasija meg a szögesdrótos részben olyan volt, mint Ash az Evil deadból…)

Azt hiszem, megint az volt a baj, hogy nem találtam magamnak megfelelő karaktert. Valakit hadd szeressek már egy moziban, anélkül, nálam nem működik a dolog. Itt unalmas, elcsépelt karakter volt a két áldozat, akik nem tettek mást, mint a legrosszabb mozis sabloncselekedeteket végigcsinálták, amik egy filmet csak unalmassá tehetnek. A kirándulástól a menekülésig mindent. A film vége ezért számomra pont illik az egészhez: a nyugtalanító lezárás ismét csak az ismétlés csapdája – nem attól lesz jó egy horror vagy thriller, hogy a végén kérdőjel marad…

Persze azt értem, meg díjazom is, hogy valamire próbálták felhívni a figyelmet az alkotók. Valamire, amit magam sem nézek jó szemmel, ez a terjedő erőszak, főleg az ifjúkori erőszak ennek a túlliberalizált társadalomnak egyenes következménye és a pusztulásba visz. A srácok karakterei megvillantottak valamit a valós életből, csak kár volt mellé ezt az ecebóca történetet kreálni. A végén meg a tükörbe nézek minden lelkiismeret furdalás nélkül – az egy picit azért hatásvadász jelenet volt. Mindenesetre az angol kölykök angol feje meg angol akcentusa fenomenális volt. S ebben számomra ki is merült az egész.

A DVD a Bufi újabb divathullámát követi: kép semmi kiemelkedőt nem hoz, inkább ronda, a hang meg szintén totál átlagos. Igaz van DTS, de az halovány, csak egy picit jobb mint a DD. A logo hírnevét nem öregbítik vele. Extra? Az nincs. Minek is kétezerért, mi?

Egyszer nézhető.
15 látogatóból 6 értett egyet ezzel a hozzászólással
Mackey
értékelése:
2011. már. 7. - 9:41
Csupán a pozitív Xpress kommentárok alapján rendeltem meg a filmet és mit mondjak, ez egy elképesztően jó film lett.

A nézőben heves érzelmeket, indulatokat vált ki a film, ami azért nem minden alkotásnak sikerül.
Nagyon szimpatikus a főszereplő pár, remek az összhang kettejük között. Ugyanannyira eltaláltak a rohadék kölykök is, komolyan mondom, rég drukkoltam annyira annak, hogy a kis férgeket egytől egyik lekaszabolják.

Sajnos nagyon is realisztikus ez már a mai világban és ez a valóságtól nem túl elrugaszkodott történet még jobban megborzolja az idegeket.

Szememben az utóbbi évek egyik legeredetibb horrora/thrillere, amely a film után is még hatással van a nézőre.

SPOILER!

Egyedül a vége nem tetszett. Megérdemelte volna, hogy kijut onnan. Lehetett volna mondjuk egy ablak a wc-ben...

SPOILER VÉGE!

A kép tetszett, mag a kiadvánnyal nem volt semmi gond, egy rövid 5 perces werkfilmnek örültem volna, de összességében ajánlom mindenkinek.

TRAILERT A FILMRŐL NE NÉZZEN SENKI, MERT ÉRTHETETLENÜL SOKAT ELÁRUL!
3 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
wishmaster83
értékelése:
2011. feb. 4. - 9:07
Ezt nevezem filmnek! Fantasztikus! Komolyan mondom az egyik kedvencem lett! A tapintható feszültség szinte kézzel fogható. Az ember megborzong és ami a lényeg teljesen bele éli magát a nem igazán kellemes helyzetbe! Kegyetlen és lélekbe,testbe markoló élményt nyújt ez a mű! Végül is ami bennem felmerült és ami nagy hatással van rám a filmmel kapcsolatban,hogy az életben bárki bármikor belekerülhet olyan helyzetbe ami a filmben látható! Brutális és kegyetlen! Nekem nagyon tetszett a film! Horror,thriller rajongóknak kötelező! Persze a főszereplő hölgy is nagyon dekoratív!:) 10/10!
4 látogatóból 2 értett egyet ezzel a hozzászólással
Shocka
értékelése:
2011. jan. 21. - 10:12
"Az év egyik legprovokatívabb és legborzalmasabb thrillere."
A borítón szereplő idézet nem üres reklámfogás, mint ahogyan az többnyire lenni szokott, hanem valójában így van!
A sztori nem túl bonyolult, de tartalmaz fordulatokat. Az erőszakos jelenetek a horror szintjét ütik meg, hasonlóan Az utolsó ház balra c. filmhez.
Nagyon izgalmas, kötelező darab a műfaj rajongóinak!
2 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
68%

5 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (1)
41-60%
 (1)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: