• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Czukor Show (DVD)
Czukor Show Czukor Show
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák
Egy fiktív országos televízió „kibeszélő” showjába érkezik egy vidéki férfi és a „sleppje”. A talkshow témája „Ma rendbe hozom a családomat”, a társaságot a férfi hat éve nem látott húga hívja össze a televízió kamerái elé. Sajnos, a siker elmarad, a műsor kilép a kereteiből: a stúdió igazi dráma helyszíne lesz, egy vendég végzetes tettet követ el – öngyilkos lesz az adás díszletei között. A film témája egy család többszintű, de közös problémára visszavezethető drámája, és hogy ez a tragédia hogyan válik árucikké egy hétköznap délután.
Játékidő:
80 perc
Gyártási év:
2009
Hangok:
- magyar - Surround (DD)
Feliratok:
magyar, angol
Képformátum:
4:3
Korhatár:


Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Átlagos értékelés:
Niwrok
értékelése:
2011. feb. 24. - 20:52
"Választanunk kell a boldogság és aközött, amit az emberek magas művészetnek szoktak nevezni. Mi feláldoztuk a magas művészetet. Helyette van tapink és illatorgonánk."
/A. Huxley: Szép új világ/

A fenti idézetet azért választottam egyfajta mottónak, mert innen származtatom a "lelki tapi" kifejezést, amit előszeretettel használok a film alapját jelentő műsorokra. A könyvben a tapik a látás és a hallás mellett a tapintásra is ható 3D filmek, melyek a felturbózott effekteknek köszönhetően maximális élményt és élvezetet jelentenek az ottani utópia erre kondicionált lakóinak, tartalmilag pedig közelítenek a nullához. A funkciójuk szerint silány, de intenzív érzékszervi pótszerek, egy másik filmből vett idézettel mondva, arra valók, "hogy a tömegek leöblítsék vele a napjukat". Az évek során a műsorstruktúrákból kikopott keresztneves beszélgetős talk-showk szerintem ugyanebbe a körbe tartoznak, csak éppen a drámázásokon, veszekedéseken és a szereplők magánéleti szennyesének kiteregetésén keresztül az érzelmi sivárságra, a kiüresedett életekre jelentettek könnyen hatásukat vesztő gyorstapaszokat, enyhülést hozva a következő adagig. Gyakorlatilag a drámák egyik funkciója (például a történelmi korok és események leképezésén túl, a "magas művészet" mázán felül) mindig is ez volt, tehát nem érdemes senkinek álszent módon előadni, hogy ez mennyire nem része az emberi civilizációnak és együttélésnek.

A lényeg, hogy a film jelentős része akár a megboldogult Maunika-show egyik epizódjaként is simán lemehetett volna. A tapsolásra és egyéb reakciókra utasított műközönség, az események irányítására képtelen, abban mindent a nézettségnek alárendelő műsorvezető, és a valószínűtlenül kusza kapcsolati hálót bemutató meghívottak a megszokott szereplők. Közben a kameranézetekkel, a teljes képi világgal és pár kulisszák mögötti eseménnyel sikerült megteremteni azt az illúziót, hogy a néző is egy tag a közönségből. Az egész az unásig ismert klisékből áll, nem találta fel itt senki a spanyolviaszt, már csak azért sem, mert mindenki ismeri a stílusjegyeket, így minden újítás a hitelességen rontott volna. Bármilyen hihetetlen, egy ilyesfajta egyszerű szennyet jól lemásolni is kihívás lehet, így részemről megkapja az elismerést.

Azonban az egész még "annyit" sem érne, ha nem lennének meg hozzá a színészek, akik mindezt meg tudják tölteni az élet utánzatával, mert tőlük válnak gördülékennyé a viták, miattuk intenzív a hisztéria, általuk taszító a közöny és az önzés. Már eleve a színészek miatt jó választás volt, főleg Anger Zsolt és Vasvári Emese miatt. Az pedig, hogy Árpa Attilának vérében van a műsorért felelős góré szerepe, talán nem meglepő.

A fennmaradó rész a filmből, a keret, amiben a show látható, már nem kötött le annyira. Stílusában, eszköztárában a keszekusza bevezető és az idegesítő "kézikame-rázás" öt perc után gyakorlatilag elviselhetetlen volt, és azon gondolkodtam, ha az egész film ilyen, inkább felállok és hazamegyek a moziból. A filmesztéták biztos ettől ájulnak el, én viszont nem vagyok az. A végén pedig a tömegmédia "ha vérzik, akkor nézik" filozófiáját egy sokkolónak szánt, mégis kiszámíthatóan közhelyes (és sajnos emiatt túlságosan is hihető) befejezéssel próbálja az író bemutatni, de ez ma már senkinek nem hat az újdonság erejével, így elég lapos. Sőt, ahogy olvastam, a film Füst Milán Boldogtalanok című művéből modernizált színdarab vászonra vitt verziója, tehát már ezért sem kellett volna ennyire szájbarágósra csinálni. Ezért lett a végső értékelés négyes.

A DVD megfelelő, kép és hang rendben. Az adatlap nem írja, de van extra, a rendező "Premier" c. (vizsga?)filmje, ami 80 perccel toldja meg a lemez műsoridejét. Tulajdonképpen az arra fogékonyaknak lehet ez egy "kettő az egyben".

Röviden: A Czukor Show a vicceskedő cím és a téma negatív megítélése ellenére is emlékezetes darab volt. Tévés kimúlásukat követően remek mozis emléket állít a délutáni "lelki tapik" magyar pályafutásának, annyira, hogy ha egy kicsit dolgoztak volna még az elején meg a végén, talán nem csak a StoryTV lát benne fantáziát.
3 látogatóból 3 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
60%

1 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (0)
61-80%
 (0)
41-60%
 (1)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: