• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > Blu-ray > Star Wars V - A Birodalom visszavág (Blu-ray)
Star Wars V - A Birodalom visszavág Star Wars V - The Empire Strikes Back
A termék csak csomag részeként vásárolható meg
 
 
 
 
  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

A Gonosz erői még a birodalmi lépegetőket is bevetik a jeges Hoth bolygón rejtőző Luke Skywalker, Han Solo, Leia hercegnő és Chewbacca ellen.

Hannak és Leiának sikerül elmenekülnie, Luke pedig nekivág, hogy felkutassa a Dagobah-n élő Jedi Mestert, Yodát, akinek segítségével felkészülhet a végső összecsapásra Darth Vaderrel.

Játékidő:
127 perc
Gyártási év:
1980
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - DTS-ES
- német - DTS-HD
- spanyol - DTS
- lengyel - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol, arab, görög, héber, izlandi, kínai, lengyel, német, portugál, spanyol
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
 
Audiókommentár - George Lucas, Irvin Kershner, Carrie Fisher, Ben Burtt és Dennis Muren közreműködésével
 
Audiókommentár - a stábbal és a szereplőkkel készült archív interjúkból
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2011. okt. 8. - 18:50

„Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban…”Az Episode V. És nem II. A sokra tartott folytatás, ami egy történet ötödik része. Valóban sokkal jobb, nagyobb, látványosabb, mint elődje, megérdemelt rajongói és kritikai fogadtatással anno. De én speciel soha nem szerettem igazából, mindig is a Jedi visszatér volt a kedvencem – s ehhez most, újranézve is tartom magam. Nem szeretem, ha ennyire nem a jó győz. Ráadásul a hatrészes Anakin-kaland újabb illesztési problémáival kellett szembesülnöm..


Luke Skywalker

Született BBY ( Before the Battle of Yavin – a Yavini csata előtt) 19-ben. A tékozló Jedi, Anakin Skywalker és az exkirálynő Padme Amidala gyermeke. A fiú, aki felrobbantotta az első Halálcsillagot. A parasztfiú, aki homoki patkányok levadászása után sikeresen beletalál egy kétméteres lyukba egy száguldó X-szárnyúról.. A fiú, akivel a saga ezen epizódja kezdődik: hatásos, látványos és izgalmas kezdet a fagyos Hoth-rendszerben, nem kevésbé izgalmas folytatással. Luke már rég elszakadt a tatuini múltjától, a Lázadók Szövetségének oszlopos tagja. A fiú, akiben ott van az Erő, akárcsak az apjában volt. Aki Jedi akar lenni, aki elmegy egy idegen világba, hogy a Köztársaság idejének egyik legnagyobb jedijétől, Yodától tanuljon. S aki veszít a számára legfontosabb harcban…. És itt el is érkeztünk az ominózus pillanathoz. A film legfontosabb pillanatához, filmtörténelem 80-as évekbeli egyik legnagyobb csavarjához: „Luke, én vagyok az apád!!”

Értem, átéltem, tudom, ez mit jelentett. Akkor. De most már nem több üres szólamnál. SEMMIT nem jelent annak, aki most kapcsolódik be. Hát persze, hogy az apja. És??? Igaz, nekünk derült égből villámcsapás volt. Hisz még az Új reményben sem lehetett sejteni – szerintem a kezdetekkor még Lucas sem tudta. Az idő elszállt, generációk jönnek-mennek, s az akkori élmény egyre kevesebb kiválasztott emlékében él majd csak tovább…így vész el egy film kulcsjelenete.

A fiú, aki az egész saga egyik legfontosabb szereplője lesz. A yavini ütközet után 11 évvel, megalapítja az Új Jedi Rendet, s Erő-érzékeny fiatalokat kutat fel szerte a Galaxisban. A Yavin 4. holdján létrehozza a Jedi-akadémiát. Megnősül, felesége Mara Jade lesz, fiuk pedig Ben Skywalker…. Rengeteg csatában vesz részt, megjárja majd a sötét oldalt is, de sikerül legyőznie önmagát, tovább építi és védi az Új Köztársaságot.

Leia Organa

Született Leia Amidala Skywalker, BBY 19-ben. A Felkelők Szövetségének kulcsfigurája – ahogy ennek a filmnek is. Határozott, erős jellemű nő, aki mindig tudja, mit akar. S akit ebben a moziban kezdenek el igazán gyengéd szálak fűzni Solohoz. Az ő viszonyuk a film egyik történetszála, de szerencsére nem a romantikus, nyáltól csöpögő módon, hanem zseniális csipkelődésekkel. Egyik SW filmből sem hiányozhat a humor, de úgy gondolom, az összes közül talán itt a legkifinomultabb. Szegényem még mindig semmit nem tud valódi énjéről, tán csak Luke megmentésekor futhat át valami kósza kötődés az agyán. Ugyanakkor tudatlansága nem zavaró, az alderani Bail Organa szenátor lányaként hiteles és szerethető karakter. Ráadásul Carrie Fisher kimondottan jól nézett ki a filmben – mégha a forgatáson voltak drog és alkoholproblémái is.

Az Új Köztársaság egyik alapítója, később Han Solo felesége. Három gyerekük született, az ikrek, Jacen és Jaina, valamint Anakin Solo. Sajnos közülük kettőt idejekorán elveszít, de gyakorlatilag minden konfliktusban, harcban szerepet válla testvére oldalán. S nem csak a lézerpisztollyal, hanem a fénykarddal is remekül bánik…


Han Solo


A klasszikus trilógia és e film főnyereménye. BBY 29-ben születet Corélián, 10 évvel Luke-ék előtt. Gyerekkorától egyedül él, tolvajnak használták, majd megszökött, s csempész lett. Megjárta a Birodalmi akadémiát, de már első szerelme, Bria Tharen is a Lázadókhoz tartozott. Viharos kapcsolatuk után Han többek közt Jabbának is dolgozott, s egy ellenőrzéskor meg kellett szabadulnia a fűszer- szállítmányától… Ugyebár ez a jellemének mozgatórugója, kalandjainak kiindulópontja. Kifizetni Jabbát. Hogy aztán elképesztő vakmerőségével a lehető legnagyobb kalandokra vigyen minket. Kétségtelenül ő a klasszikus trilógia, és az EP V egyik emblematikus figurája. Egy olyan laza, vagány srác, aki minden fiú példaképe is lehet. Nélküle üres lenne a második etap… még úgy is, hogy annak egy részét fali díszként tölti karbonitba ágyazva. Ha valamiben, akkor abban egyet tudok érteni a prequel trilógiát elutasítókkal, hogy abból hiányzik az ilyen karakter. Bár akkor még más idők jártak. Harrison Ford egyik legtalálóbb és legtesthezállóbb szerepe, s ugródeszkája a hírnév felé…

A yavini csata után 8 évvel vette el Leiát. Az Új Köztársaság rengeteg ellenségének felszámolásában vett részt, folyton úton volt, Luke-kal vagy Csubival. ABY 25-ben a köztársaságot idegenek támadták meg, a háborúban Solo elvesztette legfőbb társát, Csubit, s legkisebb gyermekét, Anakint. Később pedig fia, Jacen átállt a sötét oldalra, Darth Caedus lett belőle – amit családi összefogással kellett megfékezni… Igazán remek forgatókönyvalapok, nem????

Yoda

Kínos. Roppant kínos. Egyszerűen nem kellett volna Yodát azzá tenni az előzménytrilógiában, amivé tették – nevezetesen a legnagyobb Jedivé – mert amit itt produkál, az bohózat. Különösen a nyitójelenet a bottal, a kajával. Az EP III. után ez a név meggyalázása. OK, hogy ez volt előbb, de akkor meg kár volt azért, ami később készült. Ha már az mind CGI, akkor legyen ez is az (bocs, Frank Oz). Mert ez egy nevetséges, zöld törpe ripacskodása a vásznon. Utána, Luke kiképzésénél már jobb valamivel, s valóban értelmesebb s komolyabb a viselkedése is, de köze nincs ahhoz a nagy tudású, BÖLCS Jedi mesterhez, akitől elváltunk az EP III végén. Ráadásul Obi-Wan sosem volt Yoda tanítványa, amint az ebben a részben elhangzik. Az ő padawanja Dokuu volt… És igen: remélem Lucas a 3D-s bemutatatókra megváltoztatja a szövegeket is a filmekben. Mert ez így varrás mentén reped…

Amúgy régen nagy élmény volt a kis manó nagy tudása, ahogy kiemeli a hajót a vízből, az tényleg maradandó élmény. Mint ahogy mondatai is: Tedd! Vagy ne tedd! De ne próbálkozz! Tekintve, hogy történetünk idején már csak ő az egyetlen képzett jedi, így a jedi-lét, annak jelentősége az ő szerepén keresztül kellett, hogy akkor átjöjjön. Nos – ismerve az előzményeket – vajmi kevés, amit az Erő felhasználásáról továbbad Luke-nak. Mintha már egyáltalán nem lenne a régi. Mintha önkéntes száműzetésében egy csomó mindent el is felejtett volna….


Darth Vader

Született BBY 42-ben, Anakin Skywalker néven. A Sith rend második számú embere, a Tanítvány. Az örökös tanítvány. A Kiválasztott, akinek egyensúlyt kellett volna hoznia az Erőben. A bukott jedi, aki Sidious ármánykodása következtében átállt a sötét oldalra, hogy mentse szerelmét. Luke és Leia apja. Hát persze, hogy az. Sajnálatos módon az EP IV-ben erről még fogalma sincs. Mármint, hogy van gyereke. Meg hogy volt szerelme. És egyáltalán arról, hogy ő egy Sith – egy szóval sem említik ezt, sem a IV-ben, sem az V-ben…

Érdekes. Néhány felmérés alapján a leggonoszabb karakter a filmtörténelemben. Nos, ez komplett baromság. Az EP IV szerint egyáltalán nem, de az EP V. alapján se nagyon. Azért, mert megölt két hibázó birodalmi tisztet?? Ugyan már… Csak egy vezér egy háborúban. Talán ez addig elgondolkodtató is lehetett, amíg nem tudtuk, ki van a fekete maszk alatt. Ugyanis ahogy a 10 éves Anakin előkerült – nos, onnantól elé nehéz csupán egy fekete maszkos szörnyetegre gondolni. Az első három film után Ani arca van a maszk alatt – bármennyire is fáj ez egyeseknek. Vader legendás gonoszsága azonban meghatározza az EP V egészét, annak megítélését, utóéletét. Minden hozzá kötődik, a zene, az egész film. Valahogy ő testesíti meg a Birodalmat. Az Imperial March pedig Vader legendás témája lett – még ha nekem sosem lett a kedvenc témám. Sem pedig Vader, sem a film. De ez az én bajom.


A Császár

Született BBY 82-ben a Naboo-n, az egyik leghatalmasabb Sith Lord a Galaxis történetében... Az EP V-ből ugyan mindez nem derül ki, de Darth Vader érezhetően tart tőle. A gonosz tart valakitől. Akkor az ki is lehet? – nos ez az EP V. egyik nagy talánya. Holografikus kivetítőn ugyan néhány esetben megjelenik, meg tart a Skywalker névtől, de ennél többet ebben a részben nem tudunk meg. Még szerencse, hogy láttuk az EP I-II-III –at

Chewbacca (Csubakka)

Wuki, a Kashyyyk bolygóról származik. Született BBY 200-ban, Han Solo hű társa és barája. Az egész filmsorozat egyik megahatározó alakja, Solo mellett a humor kiapadhatatlan forrása. Kiváló harcos – egész életében az volt -, gyengébb szerelő, ugyanakkor hű barát. Solo kiiktatása után Leiáé, majd miután majdnem kiszorítja a szuszt Landoból, az övé. Később a Solo család barátja marad, ABY 25-ben, Anakin Solo megmentése közben hal meg.

Lando Calrissian

Született BBY 32-ben, Socorron. Életpályája hasonlít Soloéhoz, bár korántsem annyira emlékezetes karakter lett belőle. Árulása meghatározó a történetünk szempontjából, miatta végződik úgy a film, ahogy végződik. Épp ezért én sose kedveltem meg igazán – bár akkor még nem tudtam, milyen fontos szerepe is lesz később az egész SW történelemben.


Talán nem lett annyira unalmas ez az egész. Ugyanazt próbáltam érzékeltetni ezzel, mint már korábban az EP IV-nél: a hatrészes történet illesztési hézagai a karaktereken is levezethetőek. No persze nem az EP V. tehet erről, hanem a később készült korábbi forgatókönyvek – de mivel a hibák itt jelentkeznek, elsősorban erre a filmre vetnek árnyékot. Hozzáteszem: mint a saga egy epizódja, ugyanúgy szívem csücske, izgalmas, látványos, qrva jó film ez is.
De van élet ezen kívül is.

A BD képe elképesztően szép. A Hoth rendszeri csata már DVD-n is csodás volt – itt még annál is szebb. Az angol hang ismét kellemes csalódás, sokkal jobb, mint a DVD volt. Az angol semmivel sem marad el a német HD-től, de a magyar is jól szól – valóban Vader szuszogása nélkül..

Kosárba!

3 látogatóból 3 értett egyet ezzel a hozzászólással

Blu-ray
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
100%

2 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (0)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: