• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Az Androméda-törzs (DVD)
Az Androméda-törzs The Andromeda Strain
A termék már nem kapható
 
 
 
 

MEGJELENÉS: 2008. április 7. | INFO A termék sajnos már nem beszerezhető.  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák

Egy pályájáról letért műhold darabjai egy Új-Mexikói kisvároska mellett zuhannak le. Még mielőtt a NASA szakemberei a helyszínre érkeznének, a kisváros néhány felelőtlen lakója begyűjti és felnyitja a roncsot. Meggondolatlan tettük halálos veszélyt jelent közösségükre és az egész emberiségre is - a szatelit ugyanis egy földönkívüli organizmust - egyfajta vírust - is magával hozott az űrből, amely percek alatt végez a település szinte összes lakójával.

A hadsereg azonnal lezárja a fertőzött területet, és egy különlegesen felszerelt mozgó laboratóriumot telepítenek a városba. Légmentesen záródó védőruhába öltözött tudósok fésülik át a fertőzés helyszínét, begyűjtik a műholdat, és őrült versenyt futnak az idővel, hogy megtalálják a vért pillanatok alatt száraz, finom porrá változtató félelmetes idegen organizmus ellenszerét, mielőtt elszabadul a kór, és órák leforgása alatt elpusztul az emberiség. A rejtély kulcsát minden bizonnyal a két túlélő rejti - egy alkoholista, és egy bömbölő csecsemő, akikre látszólag nem hatott a kór...

A Michael Crichton (Jurassic Park, A Gömb, Vészhelyzet) regénye alapján készült sci-fi klasszikus a műfaj egyik legjobb, és mai napig legintelligensebb alkotása!

Stúdió:
Játékidő:
127 perc
Gyártási év:
1971
Hangok:
- magyar - mono (DD)
- angol - mono (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
Átlagos értékelés:
creeper
értékelése:
2008. aug. 10. - 12:04
Michael Crichton, aki olyan filmsikerek történetét szolgáltatta, mint a Jurassic Park, a Congo, a Kóma, vagy a Twister, az orvosi egyetemi tanárával folytatott, egy kristályszerkezetu életformáról szóló beszélgetés hatására vetette papírra az Androméda történetét. A kiváló, azóta négyszeres Oscar-díjas rendezo, Robert Wise (aki 2005-ben sajnos elhunyt), a The Haunting, a The Day The Earth Stood Still és a West Side Story alkotója figyelt fel a regényre, és olyan grandiózus filmet készített a tudományos-fantasztikus irományból, melyre a hetvenes évek elején kevés példa akadt.

Jó hír azoknak, akiknek legalább annyira elvárása egy sci-fitol a tudományos megközelítés, mint a fantasztikum megjelenítése, hogy e klasszikus bovelkedik mindkettobol, visszafogott, logikus, érdekfeszíto, és ijeszto jelleggel.
A hatásos vágásokra és a maga korábban az egyik legrészletesebben kidolgozott díszletekre a kritikusok is felfogyeltek, az Akadémia két díjra is jelölte a következo évben az Andromédát. Megjegyezném, az egyediséghez hozzátartozik az igazi nosztalgikus elektronikus szaggatott hangeffektek garmadája is.

Bár a forgatókönyv nem az eseménydúsabbak sorát gazdagítja, a több, mint két órás játékido maradéktalanul képes lekötni a nézo figyelmét, és - bár biztos vagyok benne, hogy nem ez a film, amit többször eloveszek majd - ajánlom mindenkinek legalább egyszer, a mufaj iránti rajongástól függetlenül.
3 látogatóból 3 értett egyet ezzel a hozzászólással
Niwrok
értékelése:
2008. júl. 7. - 8:30
Az én esetemben is elég nosztalgikus a film, mert majd negyedszázad után tudtam csak végignézni (amikor 6 éves voltam, félbemaradt, mert a szüleim elzavartak aludni:)). Hogy annak idején mi fogott meg benne, már nem tudom, de az biztos, hogy a történet finom tudományos elemeit csak most tudom értékelni. Crichtonnál ugyanis a "sci" is csupa nagybetuvel szerepel a könyveiben, és ezért is olyan nehéz és kockázatos igényes filmet készíteni belolük (megemlíteném az Idovonalat vagy a Jurassic Park 2.-t, ahol a tudományos kétkedést feláldozták a hatásvadász, mégis gagyi látvány érdekében). A zsigeri rettegés is ebbol adódik: tudományosan megalapozza azt, hogy maga a tudomány hol kaphat léket, ha hozzákeverednek olyan emberi tényezok, mint a hatalomvágy, a naivitás, a felelotlenség, és még csak szándékosság meg rosszindulat sem kell hozzá. Hogy a szuperbiztos bázisok (a leírás fent pontatlan, a labor nem mozog, a föld alá, sziklás talajba építették) sem 100%-osak, onnan bármi "kiszivároghat" (ld. 28 nappal és héttel késobb, Legenda vagyok). Az Androméda-törzs is ezt a vonalat hozza, kicsit a Pirx kapitány - Alfa Holdbázis szintjén, de a történet ereje és mondanivalója évtizedek alatt sem fakult (génmanipuláció, mesterséges fekete lyuk, víruskutatás, stb.), és nem is fog soha. Ezért lehet érdemes bárki számára megnézni, akit nem riasztanak a színészek szájába adott száraz tudományos szövegek, és a kissé avittnak és nevetségesnek tuno díszletek.
A szinkronnal nem voltam kibékülve. Persze, hetvenes évek, nosztalgia, emlékezetes hangok és színészek, de a magyar hangok akkor is olyan laborszeruen sterilek és szenvtelenek, hogy ezentúl csak felirattal nézem. Pont azt veszi el ugyanis, hogy itt emberekrol van szó, vágyakkal, érzésekkel, titkokkal.
Van egy régi mondás: "A mesterséges intelligencia nem ellenfele a természetes hülyeségnek". Ez a film hozzá az illusztráció.
3 látogatóból 3 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
80%

2 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (0)
61-80%
 (2)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: