• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Ran - Káosz (DVD)
Ran - Káosz Ran
A termék már nem kapható
 
 
 
 

MEGJELENÉS: 2008. március 19. | INFO A termék sajnos már nem beszerezhető.  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

A Ran - Káosz Shakespeare Lear királyának briliáns feldolgozása, amely varázslatosan ötvözi Japán történelmét a shakespeare-i cselekménnyel, valamint a világhírű rendező, Akira KUROSAWA (A hét szamuráj, Az utolsó emberig) hűséggel kapcsolatos saját érzéseivel.

Az esemény a 16. századi Japánban játszódik, ahol egy öregedő uralkodó, Hidetora nagyúr kihirdeti szándékát, miszerint birodalmát egyenlő részben felosztja három fia között. A trón elhagyásáról szóló döntése erőteljes harcokat robbant ki három fia között, aminek következtében a két idősebb fiú csalárd hízelgésének áldozatul eső Hidetora elűzi a legifjabb, a valóságot apja előtt felfedni próbáló fiát. E szívtelen árulás végül őrületbe kergeti a nagyurat, lerombolva s tönkre téve ezzel egész családját és birodalmát.

A Ran - Káosz-ban mély emberi érzelmek és kiváló színészi játék egyesül, megalkotva ezzel minden idők egyik legelismertebb japán filmjét.

Játékidő:
163 perc
Gyártási év:
1985
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- japán - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
 
Képgaléria -
 
Werkfilm (így készült) -
 
Kisfilm - Szamurájok művészete
 
Előzetes -
Átlagos értékelés:
Szurov Zoltán
értékelése:
2012. júl. 27. - 15:06
A japán Lear király
Filmes berkekben úgy tartják, hogy az igazi jó film már a legelső képkockákban, percekben felismerhető.
Így van ez a filmes képi megoldásokat zseniként megjelenítő kiváló, de csóró Akira Kuroszava rendező, Ran c. filmjénél is. Hiszen a Derszu Uzalát orosz segédlettel, Kagemusha c. filmjét Georges Lucas és Francis Ford Coppola produceri közreműködésével, a Ran-t pedig, ami egyébként a legjobb műve, csak francia tőke bevonásával tudta elkészíteni.

A film a feudális Japánban játszódik azon időben mielőtt még a Tokugava Iejaszu féle shogunátus véget nem vetett a hadurak hatalom és birtok szerző háborúzásainak és egységesítette Japánt.
Ha valaki villámgyors szamuráj kardvívásokat vár el a filmtől, az jobb ha inkább a harakirit választja, mert a a Ran egy jól ábrázolt társadalmi portré és az egyik legérthetőbben bemutatott útikalauz a korabeli Japán kultúráról és Kuroszavát egyébként is jobban érdekli, hogy mitől tud megváltozni egy sziklaszilárd jellemű ember személyisége. A Derszu Uzala, Kagemusha, és még a fekete-fehérben elkészített A hét szamuráj filmje, amiből mellesleg A hét mesterlövész című legendás western született, szintén ennek a témának szenteli magát.
A kezdő képsorokban 3-4 fős lovas szamurájok kémlelik minden irányban némán a kilométernyi üres tájat. Különös jelentése van ennek a szimbólikus ábrázolásmódnak ami első nézésre talán nem mindenki számára lesz egyértelmű.
A történet szerint a 70 évet megélt kegyetlen területszerző csatározásokban megfáradt Ichimonji nagyúr elhatározása szerint, a három közül, legidősebb fiára hagyja minden hatalmát. Subaru, a legkisebb fiú azonban, látszólag tiszteletlenül, elhamarkodott, bolond döntésnek nevezi apja ítéletét és ezzel mind apját és viszálykodásra hajlamos két testvérét magára haragítja. Az eddig sziklaszilárd birodalom ekkortól kezd szétesni és kezdetét veszi a véres káosz, amin az európai néző minden japánt egyformának látó szeme képtelen lenne kiigazodni, ha a rendező nem segítene szín szimbolikával.
Piros a vérengzés jelképe, sárga az irigységé és kék a békességé. És ez egyben a film egyik nagy élménye is, hogy színpompás történelmi kosztümökben játszanak a szereplők.
A képet és hangot egyaránt felújították, de ha nem eredeti japán hanggal nézünk egy japán filmet, az olyan mint fűszerek nélkül enni a szusit, hiszen az egyedi japán dallamos hangsúlyozás felér egy zeneművel.
A csata jelenetek mint egy véres opera marnak a retinánkba és bár szól a zene de minden más hang néha teljesen elnémul, ami az értelmetlen vérengzést még jobban kihangsúlyozza.
A stílusosan kialakított menü és magyar feliratos extrák a japánok mentalitásáról, kardkészítésről, szokásaikról, élvezetesebben megfűszerezik Kuroszava munkásságát és már csak ezekért is hálásak lehetünk a kiadónak, a rendező zseninek pedig, hogy vissza kalauzolt minket egy olyan helyre és korba ami európai szem számára sokáig csak mítosz és zárt függöny mögötti események helyszíne volt.
Az átlátszó tokot kinyitva pedig, gyönyörű filmbeli kulcsjelenettel találkozunk a borító belső oldalán ami még inkább segít ráhangolódni a tanulságos történetre.

Ahogy a legerőteljesebb képsorok a film elején láthatóak, úgy a legdrámaiabbak az utolsó képkockák, amint az események ártatlan elszenvedője, magára hagyatottan botorkál a veszélyes sziklafalak peremén. Ez a látvány még sokáig bennünk fog maradni.

0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
pink floyd
értékelése:
2008. már. 17. - 14:21
Én már megvettem, és azt tudom mondani, hogy leginkább a szinkronra voltam kiváncsi, mert ezt a filmet, noha már vagy ötször láttam, eddig csak feliratosan ismertem. A tévé is feliratosan adta le vagy három éve. Nos, nekem tetszik a szinkron, egész meglepoen jó.
A lemez extrái is jók, bár lehetne több is. (No de ennyiért, egy lemezen?????)
A film zseniális, nálam (a Hét szamuráj és a Véres trón után) a harmadik a Kurosawa-listámon. Nem csak egyszeruen átteszi a középkori Japánba az ismert Shakespeare-történetet, hanem -szerintem rendkívül eredeti és vitára ingerlo módon- át is értelmezi azt. De persze egyáltalán nem kell ismerni a Shakespeare-muvet ahhoz, hogy a filmet élvezhessük.
Amellett, hogy ez a film egy nagyon mély filozófiai tanulmány is az emberrol és a történelemrol, még egzotikus tömegfilmként is fogyasztható, mert boven folyik benne a kechup... Lenyugözoek a tömegjelenetek, a csaták, felkavaróak a mészárlások...stb.
Mindenkinek csak ajánlani tudom.
8 látogatóból 7 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
100%

2 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (0)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
Téli filmmaraton
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: