• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Ryan közlegény megmentése (szinkronizált változat) (DVD)
Ryan közlegény megmentése (szinkronizált változat) Saving Private Ryan
- 55%
Szállítható: AZONNAL
1.490 Ft
Eredeti ár: 3.290 Ft

Már csak 4 db. van raktáron
  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák

A normandiai partraszállás történetét meséli el Steven Spielberg lélegzetelállítóan hatásos filmje egy eddig nem ismert szemszögből.

John Miller hadnagy embereivel különleges feladatot kap az amerikai kormány legmagasabb köreitől: életük kockáztatásával hatoljanak át az ellenséges vonalakon, találjanak meg egy James Ryan nevű közlegényt és élve menekítsék ki a pokolból. Az őrültnek tűnő küldetésnek nagyon is emberi és érthető okai vannak. James, a Ryan család legkisebbik fia az egyetlen a négy fiútestvér közül, aki még életben van. Három bátyja a hazáért vesztette életét a frontvonalban - az amerikai katonai vezetés úgy érzi: köteles mindent megtenni azért, hogy a hősi halált halt katonák édesanyjának ne egy negyedik posztumusz hősi érdemérmet kelljen átnyújtaniuk, hanem a hírt, hogy James életben van és hazafelé tart...

Steven Spielberg műve, a nemzetközileg hatalmas szakmai és közönségsikert aratott Ryan közlegény megmentése feledhetetlen filmalkotás, mely mély és tartós hatást gyakorolt a nézőkre világszerte. A film öt Oscar díjat nyert, a legjobb rendezés mellett a fényképezésért, a filmvágásért, a hangért és a hang effekt vágásért.

Több mint 70 kritikus (köztük olyan lapoktól, mint a Time magazin, a USA Today, a The New York Times és az Entertainment Weekly), valamint kritikusok csoportjai New Yorkból, Chicagóból, Dallasból. Worthből és Nagy-Britanniából az év legjobb filmjének nevezték, míg a Los Angeles-i, Torontói és a Broadcast Filmkritikusok köre a legjobb film és legjobb rendezés díjával tüntette ki.

Ezen felül Spielberg a filmért harmadízben is megkapta az Amerikai Filmrendezők Tanácsának díját, emellett az Amerikai Légió Normadiai Szellemiség Díját, a USO Merit Díjat a Metropolitan Washingtontól, valamint a legmagasabb civil közszolgálati díjat a Hadügyminisztériumtól.

A több mint 160 legjobb tízes listára beválasztott Ryan közlegény megmentése kitüntetései között van még a legjobb drámai filmnek és a legjobb rendezőnek járó Arany Glóbusz díj, az Amerikai Producerek Tanácsának díja és jelölés a Brit Filmakadémia díjaira tíz kategóriában.

A Ryan közlegény megmentése 1998 legnagyobb bevételt hozó filmje volt.

Stúdió:
Játékidő:
163 perc
Gyártási év:
1998
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
- lengyel - stereo (DD)
- cseh - 5.1 (DD)
- török - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol, cseh, észt, lengyel, lett, litván, török
Képformátum:
1.78:1 (16:9)
Átlagos értékelés:
Hege
értékelése:
2013. nov. 2. - 21:32
Csak objektívan!
Talán nem tévedek nagyot, ha azt állítom, hogy minden embernek van egy olyan film az életében, mely alapvetően változtatja meg az életét. Nos nekem személy szerint úgy eset, hogy a Ryan közlegény megmentése lett az, és mint ilyen filmről nehéz objektívan beszélni. A filmet talán 12 vagy 13 évesen láttam először, de már jóval azelőtt is tigris tankok meg párducok szaladgáltak minden felé a szobámba az arra járó felnőttek legnagyobb szerencsétlenségére. És akkor jött ez a film meg az első tizenöt perc és a földről szedtem össze az állam. Onnantól nem volt több kérdés mi leszek, ha nagy leszek...

Na de ennyit a nosztalgiázásról, ugyanis közben felnőttem és azóta sok más filmet is láttam. Most, hogy megrendeltem és újra néztem tizenvalahány év után rá kellett jönnöm, hogy az emlékek könnyen megfakulnak. Konkrétan a film első jelenete a temetőben akkora giccsel és pátosszal van leöntve, melyet csak a film vége űberel a zászlóval, meg a tisztelgéssel. Csöpög, sőt inkább fröcsög a nyál minden felé, ráadásul még béna is. Miután túl vagyunk a kezdeti sokkon, jön az a rész mely talán híressé tette a filmet, mely pedig a partraszállást mutatja be. Olyan látvány világot kapunk amit más háborús filmekben nem. A kamera ott mozog a katonák között, azok sikoltanak vagy a testrészeiket szedik össze. Elképesztően jól van megcsinálva és végtelenül hiteles. Akárhány könyvet olvastam a témával kapcsolatban és az omaha beach-ről mindig ez a jelenet ugrik be. 5.1-gyel nagyon durván oda szól.

A film fő kérdése, mely végig kíséri az egész filmet: Miért érdemes nyolc ember életét kockáztatni egyért? Ugyanis egy kis különítmény azt a feladatott kapja, hogy keressen meg egy Ryan nevű közlegényt és vigye biztonságos helyre, ugyanis meghalt mindhárom fivére. Bevallom elég hülyeségnek éreztem végig én is ezt a feltevést, de a film gonoszul elbánt velem, mert most hogy újra láttam abszolút máshogy gondolom. Leginkább Horvath őrmester monológja miatt melyet a századosnak mond el a hídőrzésekor, aki ugyanezt a kérdést teszi fel. Fel kellett nőnöm, hogy megértsem ezt.

Ezeken túl több olyan jelenet is van, mely morális szempontból mutatja be a katona létet. Ilyen például mikor leomlik egy fal és a másik oldalán egy mémet egység pihen és hirtelen mindenki egymásra szegezi a fegyvert, de ott van például amikor a katonák leülnek halott bajtársaik dögcéduláival pókerezni. Vagy amikor kifüstölnek egy német géppuska állást és egy német foglyot ejtenek. Spielberg az ilyen jelenetekben nagyon erőseket tud alkotni. Csak ott marad rajta az a giccses máz és nem lehet róla levakarni.

A film rendezése a fentebb említett problémától eltekintve zseniális. A csata jelenetek nagyon jól néznek ki. Etalon lehet bármilyen háborús film számára. A köztük lévő időkitöltés is remekül lett összehozva. Feszültség, egyéni drámák, tragédiák, félreértések váltogatják egymást. Humort is fellelhetünk, de az ilyen helyzeteken is átérződik az egész küldetés súlya. A fényképezés zseniális olyan kamera szögeket és képi világot kapunk mely egészen egyedi. A film szürkés, bronzos színekben fest, mellyel jelzik a film borongós hangulatát is. Talán kétszer háromszor süt ki a nap és mit ad isten, pont akkor mikor reményt láttunk arra, hogy megtalálják azt akit keresnek. Tetszenek a közelik a színészek arcáról, akiknek az érzései így könnyedén leolvashatóak. A forgatókönyv gördülékenyen halad előre akárcsak a dialógusok, egyáltalán nem szájba rágós.

Apropó színészek. Valami elképesztő castingot hoztak itt nekünk össze. Sok a filmben szereplő színész itt próbálgatta először szárnyait mint például Matt Damon, Vin Diesel, Barry Pepper vagy Giovanni Ribisi. A Upham tizedest alakító Jeremy Davies pedig talán a legidegesítőbb ember a filmvásznon. Mármint a karakter akit játszik. Az a tökölés istenem... Tom Hanks most is Tom Hanks, Tom Sizemore pedig jó mint mindig.

Összegezve eltekintve a film elején illetve végén levő kb. 5 percet, egészen kiváló filmmel van dolgunk. Spielberg egy vérbeli profi és most is sebészi pontossággal csinált egy háborús filmet, melyben ugyanúgy meg van a kötelező moralizálás, mint a lenyűgöző csatajelenetek, ráadásul a mesterien megkomponált jelenetekkel ezt tovább erősíti. Nem állítom, hogy minden idők legjobb háborús filmje, de talán a top 5-ben benne van. Nálam abszolút Number 1. Mondom ezt úgy, hogy láttam Az őrület határán-t, a Sztálingrádot, a Vaskeresztet, a Nyugaton a helyzet változatlant vagy A szakaszt és sok egyéb másik háborús filmet.

Ez volt az egyetlen olyan film amely valóban nagy hatással volt rám és az életemre, így könnyedén átlépek azon, hogy giccses, nyakon van öntve pátosszal és hogy lényegében egy olyan fronton játszódik melyet össze sem lehet hasonlítani a keleti front borzalmaival. Ilyenkor az ember megadja magát és nincs mit tenni csak bele törődve kimondja: ez tízes marad örökre.

A DVD 5.1-es hanggal és kiváló képminőséggel érkezik, ezt leszámítva nagyon alap kiadás semmi extra. 1000 forintot így is megér. A film 10 a kiadvány 10.0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
100%

1 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (1)
61-80%
 (0)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: