• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > A köd (Stephen King) - Limitált, extra változat (2 DVD) (DVD)
A köd (Stephen King) - Limitált, extra változat (2 DVD) The Mist
A termék már nem kapható
 
 
 
 

MEGJELENÉS: 2008. október 1. | INFO A termék sajnos már nem beszerezhető.  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

Furcsa, túlvilági köd ereszkedik egy amerikai kisvárosra. David Drayton, és kisfia, Billy a kisváros vegyesboltjában rekednek sok más lakóval együtt. David veszi észre elsőként, hogy valami mozog a ködben: halálosan rémisztő, nem evilági lények. A túlélés a csapat összetartásán múlik, de ismerve az emberi természetet, lehetséges ez? Ahogy kezd elharapódzni a félelem és a pánik, Davidben megfogalmazódik a végső kérdés. A ködben feltűnő idegen faj az ijesztőbb, vagy azok az emberi szörnyek, amelyekké a boltban rekedt emberek váltak; azok, akik egészen idáig szomszédok és barátok voltak?

A Stephen King-filmek avatott rendezőjeként Frank Darabont ez alkalommal arról mesél, hogyan foszlik szét a civilizáció burka az emberi fajról határhelyzetben, és hogyan tárul fel a lehullott maszkok alól az emberi fajban lakozó igazi sötétség.

Játékidő:
121 perc
Gyártási év:
2007
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- angol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
1. LEMEZ:
Előzetes -
 
Dokumentumfilm - Egy művész méltatása: dokumentumfilm Drew Struzanról
 
Kimaradt jelenetek - 8 jelenet
 
Kisfilm - Forgatási napló - 10. nap – A földrengés
 
Kisfilm - 18. nap – A lángoló ember
 
Kisfilm - 34. nap – Franny a lángszóró
2. LEMEZ:
Alternatív változat - A film rendező által preferált, fekete-fehér változata - MAGYAR HANGGAL
 
Bevezető - A film lejátszása fekete-fehérben Frank Darabont bevezetőjével
 
Werkfilm (így készült) - Amikor eljön a sötétség: Így készült A köd
 
Kisfilm - A 35. jelenet forgatása: A gonosz megszelídítése
 
Kisfilm - Szörnyek közöttünk: A speciális effektek készítése
 
Kisfilm - A horror mindenek felett: A vizuális effektek készítése
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2008. okt. 12. - 1:59
Sokáig némán, mély megdöbbenéssel ültem a TV képernyoje elott, miután vége lett a filmnek. S az állammat már összekapartam a földrol, meg azóta eltelt jó pár nap, mégis oly nehéz hozzáfogni a The mist kritikájának..

Egyrészt mert már mindent elmondtatok elottem, másrészt mert nem igazán találok szavakat, hogy ezt az újabb Darabont/King mestermuvet formába öntsem. A film megértésének kulcsa szerintem Angelus hozzászólásában van (nagy grat érte!), s bárki mást várt a mozitól, az az o hibája. Ez a film elsosorban nem horror, csak egy horror elemekkel operáló emberi jellemparádé. A bezártság és a félelem hatására kialakuló emberi reakciók , az ember, mint gyarló, számító, manipulálható lény a központi tényezo a filmben, minden egyéb (a köd is) csak körítés ehhez.

Valami van a ködben.. Ezt eddig már kétszer láttuk: Carpenter mestermuve magasra tette a mércét, amit annak remakje törvényszeruen nem is vitt át. Jobb is, hogy ennek a filmnek a The mist a címe, nem pedig a The fog. Így kevéssé érzi szükségesnek az ember az összehasonlítást. Ami egyébként teljesen értelmetlen: ott ugyanis számított, mi van a ködben, itt nem. Bár kapunk némi homályos magyarázatot, mi, honnan és miért jött, s a végén látunk egy toronymagas valamit elbandukolni fohoseink elott, - no persze a magyarázat nem nélkülöz némi gúnyt sem a hadikísérletekkel szemben - mégis a reakciók sokkal fontosabbak, mint a lények. Azért Darabont tud valamit: a szupermarket foglyai mind-mind jól kidolgozott karakterek, akik viselkedése változatos, az adott szitukban más-más emberi tulajdonságot képviselnek.. Errol rögtön a nagy mester, Hitchcock muve, a Madarak ugrott be, mikor is a kocsmában összejön néhány ember és mindenféle reakció van a állatok támadására: no hát a Mist számomra annak a jelenetnek egész estésre bovített változata...
Van így hát itt minden, önfeláldozás, hitetlenség, racionalizmus, hittérítés (azt a prédikáló p**csát én már az elején kicsináltam volna,pláne olyan idegállapotban), minden. Ezek ábrázolása mellé a különféle állatok nagyon jól sikerült feszültségkelto elemek, melyek tökéletesen kiegészítik a történet kibontakozását - gyengébb idegzetueknek meg biztosítva a horror feelinget is.. De én inkább drámaként tekintek a filmre, aminek befejezése pedig szerintem egyszeruen zseniális és mellbevágó - ez nem vitás. Én nem vagyok heppiendpárti, de azért ez a vég megdöbbentett és egyben nagyon tetszett. Hol a remény vége, hol az ésszeruség határa??
A válasz a lelkedben van. A tiédben.. Mert ez a film lényege: adott szituban te , kedves nézo, mit tennél??

Amúgy a szereposztás kituno, a karakterek (egy része) szeretheto, lehet velük azonosulni és lehet izgulni értük. A maszk és CGI sztem hibátlan. S bár valóban van egy-két gyengébb momentum a moziban, az összhatás és hangulat annyira magával ragadó és megdöbbento, hogy a hibákat feledteti..

Ez van. Ilyenek vagyunk. Félelem, pénz, hatalom, érdek: ezek miatt az emberek zárt közösségben akár meg is ölik egymást: de legalábbis birka módon irányíthatóak. És erre nagyon jól rámutatott a film.

A DVD kiadásról is csak jót tudok írni. Köszi Bufi a Darabont/King hármast egy éven belül, szép, igényes munka. Terjesztem is a hírét a nagyvilágban rendesen. Sok érdekes háttéranyag, szép digi + a fekete-fehér verzió (mondjuk én azt kihagytam, valahogy nem vágyok manapság fekete/fehér filmélményre). Csak így tovább.

Kosárba!
13 látogatóból 9 értett egyet ezzel a hozzászólással
Angelus
értékelése:
2008. szep. 2. - 22:15
Furcsa dolgok történnek egy közértben, és ha még ehhez az egy soroshoz társítjuk Stephen King elképeszto képzeletét és Frank Darabon rendezoi érzékenységét egy valódi különlegesség születik. Jelen esetben a Mist nyugodtan lehet homály is, hiszen az egész történet tulajdonképpen egy hatalmas rejtély marad. Mégis valahol nem is a túlvilági része érdekes ennek a sztorinak, hanem az emberek pszichológiai viselkedésmintái, hogy miként kezelnek le egy adott és szokványosnak nem nevezheto helyzetet.

Egy amerikai kisvárost furcsa köd lep el, látszólag teljesen átlagos, a hegyek felol jön egy nagy vihart követoen. Mindenki saját kárainak felmérésével van elfoglalva és azzal, hogy miket kell még beszerezni a törött ablakokhoz és a kidöntött fák összedarabolásához. David szomszédjával és kisfiával bemegy a városba egy szimpla bevásárlásra. A helyi szupermarket tele van emberekkel, mint egy átlagos napon, mindenki beszélget és kedvesen érdeklodik a másik iránt. A parkoló felol azonban véres fejjel ront az üzletbe egy ember és hihetetlen dolgokat állít: valami van a suru párában... És nagyjából ennyit a misztikumról, ez tökéletes alapot szolgáltat ahhoz, hogy véletlenül összezárt emberek miként viselkednek egy képtelen szituációban. Lévén, hogy sok emberrol van szó elkerülhetetlen az ellentétek kiélezodése ilyen feszültségben. Még aki nem tanult pszichológiát az is nagyjából tisztában van azzal, miként végzodhet egy ilyen helyzet. Elég egy valaki, aki maga mellé tud állítani egy embert, majd ha igazolódni látszik a feltevése, akkor még kettot és így tovább. Azonban az ember az egyetlen faj, aki képtelen kontrollálni önmagát. Talán a túlélési ösztöne miatt, de mindenki öntörvényu lesz, vagy egyszeruen konformálja a csoport norma. Egy ponton túl elveszünk önmagunk maradni és a józan ész háttétbe szorul. A törvények és a látszólagos biztonság illúziója tartja kordában heves ösztöneinket és azt, hogy helytelenül cselekedjünk, ugyanis félünk a következményektol de csak addig van ez így, míg ránkróhatók azok. Tehát az ember elkerülo taktikát folytat, azonban amint megszunnek a korlátok azonnal megmutatkoznak belso - és kizárólag a fajunkra jellemzo - eroszakos jegyek.

Stephen King remekül szotte bele emberismeretét novellájába és ezt Frank Darabontnak legalább ennyire jól sikerült átadni a filmnek. A karakterek, jellemábrázolások, ok és okozat összefüggései, félelem, pánik, önpusztítás, önfeláldozás és nemesség, horror és misztikum tökéletes egyvelege a Mist. S minden fronton megállja a helyét, mitöbb kitunoen vizsgázik - ha digitális effektekbol nem is, de - emberismeretbol mindenképpen. Annak, aki azt hiszi, hogy mindenki és minden racionálisan magyarázható, kézzelfogható nagyon téved. Az ember nem racionális lény, nem is volt és nem is lesz az, és ezt egy az egyben tálalja ez a történet, ez a film. S hogy ebben mi a tragédia? Önmagunk felismerése.
14 látogatóból 12 értett egyet ezzel a hozzászólással
0
értékelése:
2008. okt. 3. - 21:32
SPOILER LEHETSÉGES!

Nagy elvárásokkal ültem neki megnézni az újabb King-Darabont fémjelu mozit, pláne, hogy az elozo ketto kifogástalanul teljesített, és lelkesedésemre csak kis mértékben vetült a negatív vélemények árnya. Fura volt úgy megnézni, hogy a novellát még nem olvastam, pedig világéletemben tartottam magam ahhoz az elvemhez, hogy King-muvet elobb papíron szabad magunkévá tenni, s csak azután jöhet a filmváltozat. Az IT óta másodszor szegtem szabályt, de nem hiszem, hogy emiatt vagyok csalódott kicsit. Nem mondanám, hogy rossz film, de a Shawshank és a Green Mile lába nyomába sem ér. Ez is csak egy hagyományosan szórakoztató King-feldolgozás, mint a legtöbb, de véleményem szerint a darabonti zseni most kevéssé találkozott Kingével. Értem én, hogy a mondanivaló lényege, hogyan viselkedik egy rakás begyulladt ember kiragadva a megszokott környezetébol, akiket ismeretlen lények tartanak bezárva egy szupermarketben, hogyan kezdik elveszíteni a reményt, hogyan fordulnak ki önmagukból, manipulálva egy lunatikus sorstársuk által (kinek filmvégi "rendberakása" az egyik leginkább várt esemény :-) ), hogyan válnak eszement, irányítható bábokká, miközben a saját életüket féltik, másokban pedig ellenséget látnak, nem átallanak gyilkolni sem (kicsit talán analógiája ez bárminemu diktatúra kialakulásának, csupán mikrokörnyezetre levetítve), s az idegen lények pusztán csak asszisztálnak a történésekhez, formába (még ha hihetetlenbe is) öntik az embereket orült cselekedetekre sarkalló erot. Ha ilyen szemmel nézzük, akkor nagyon is muködoképes mozi. De sajna, nem tehetek róla, egyszeruen képtelen voltam elvonatkoztatni Darabont korábbi mestermuveitol a film nézése közben, így a négyes alá osztályzatot kénytelen voltam lejjebb rontani.
Vicces volt, hogy néha korábbi filmek villantak be némely jelenetnél (nem akarok spoilerkedni, aki látta, talán tudja, mire gondolok), egy kis Evolution, egy kis Alien, volt némi Cloverfield-utánérzésem is, a film végi zene meg a szandis filmek muzsikáját juttatta eszembe: Troy, 300, Gladiator. Az alapötlet meg - valami van a ködben - természetesen Ács Jancsit idézte. :-) A történet lezárása viszont valóban megdöbbento, s szomorú is egyben, talán emiatt sem szimpatizálok nagyon a kiadvány megvételével: ritkán veszek olyan filmet, amelynek ennyire lehangol a vége. Ha lehet, én "hepiend"-párti maradok. :-)

Ugyan a filmre csak 3 csillagot adtam, mivel ez az egyszernézos érdemjegy, de ha számszerusíteni akarom, akkor nálam

10/6
3 látogatóból 2 értett egyet ezzel a hozzászólással
energo
értékelése:
2008. nov. 19. - 17:00
Uraim! Ugyan azt a filmet néztük?

A filmet nem lehet szavakba önteni, döbbenten ültem és meg sem tudtam szólalni, a végén pedig könnyek gördültek végig az arcomon.
Elöljáróban annyit, hogy talán láttam szinte az összes Stephen King novellaadaptációt, és mindegyik megdöbbento, még azok is melyek nagyon unalmasak voltak, látni és érezni lehet a történetekben az iró gondolatvilágának alakulása az ido folyamán. Eddigiekben többnyire szórakoztató vagy meghökkento világot tárt elénk, azonban a "The Mist" felülmulhatatlan.
Egy komor világképet tükröz, és kiváncsi lettem volna mi pörgött Stephen King és a rendezo fejében mikor irta a novellát vagy mikor a rendezo ült és készitette a filmet.
A filmrol lokálisan el lehet mondani amiket alább már leirtatok de szerintem nincs értelme, mert pontosan ez volt a cél hogy mindenbol legyen egy kicsi, emberekbol jellemekbol, tehát mindenbol.
Már az elején lehetett sejteni a végkifejletet de ennyire drasztikus nézetet nem vártam volna. A filmben nem az volt a cél, hogy szórakoztassák az embereket a moziban, hanem egy elbeszélés volt, mit gondol az IRÓ! És sajnos tökéletesen leíra még az én kimondatlan szavaimat is.

Ebben a filmben "KÖD" ugyan az mint a "Hero"-ban (2002) a "LEPEL", ami lehullt az uralkodó csarnokában! Azonban itt kicsit draszikusabban kontúrosabban mutatja be az emberek mindenféle buzgalmát egy kétes ismeretlen ellenség ellen, amit sajnos a köd sem tud elleplezni mert a baj maga a ködben van!

Megj.: a fanatista no kellett bele és a film végiig kellet mert ilyan fanatisták mindig is vannak és lesznek, persze nem csak "hit" szempontjából hanem mindn formában, mert ha észreveszitek a legtöbb ember követ valakit valamilyen formában, és csak azok láthatják át akik realistán és globálisan nézték a filmet.

Ez a film nem horror, ez egy óriási nagy DRÁMA, teljes vonulatában.
Azt is észre lehetett venni, hogy szándékosan nem akarták technikailag elpusztitani fohoseink a ködben rejlo "rosszat", mert azok akik nem tudják hogy mi az és mitol van azoknak esélyük sincs a megoldásra. Bár volt rá utalás, de nem jutott el az emberek fülében.

Csak javasolni tudom és biztos h. meg fogom vásárolni!
Ott a helye a "Hos" mellett!

üdv
4 látogatóból 2 értett egyet ezzel a hozzászólással
Freddy
értékelése:
2011. máj. 16. - 19:46
A köd, és ami mögötte van
Sokáig azt hittem, lesz egy újabb Stephen King-Frank Darabont díszdoboz a polcomon. Óhatatlanul is a korábbi munkáira támaszkodva, nem hittem, hogy csalódás érhet, de tévedtem, nem is kicsit...

>>SPOILER LEHETSÉGES!<<

Ami Shyamalannak sikerült a Jelekben (és valószínűleg Kingnek is a könyvben), az itt nem sikerült Darabont-nak, mégpedig a történet valódi üzenetének megfelelő kiemelése. A Jelekben át tudtam érezni Mel Gibson "visszatalálását az Úrhoz" (még ha nem is vagyok vallásos), de itt igazából senkivel sem tudtam azonosulni.
Kezdjük az elején:
Sok film előnyére vált/válhat ha mindjárt a történet kezdetén "belecsapnak a lecsóba", de itt ez kimondottan zavaró, a főszereplő család rövidke bemutatása vajnyi kevés a későbbi események komolyabb átérzéséhez. Nem egy elnyújtott, hosszú bevezetést hiányoltam, de ennél mindenképpen többet, vagy ha legalább később jobban be tudtunk volna tekinteni akár csak az egyik szereplő életébe, azt mondom oké.
Ettől persze még lehetett volna egy élvezhető mozi, de a csalódások folytatódtak; logikátlan, értelmetlen cselekedetek egész sora jellemzi a boltban rekedteket, csak párat emelnék ki: miért nem hívtak mindenkit hátra, hogy megbizonyosodjanak a többiek is az igazukról? A férj jobban el van foglalva az áruházi szőke nőcskével, mint a feleségével, aki történetesen ott ragadt egyedül a házukban, MIÉRT? Továbbá, én addig küzdenék amíg csak tudok, és nem emelném az első kilátástalan helyzetben a pisztolyt a fejemhez, főleg ha a saját gyerekemről (is) van szó (ezzel egyébként tökéletesen értelmetlenné válik az addigi "hősies helytállásuk").
Én elhiszem, hogy a bajban sokan bepánikolnak, hülyeségeket csinálnak, de akik ezt teszik a filmben, pont azok, akik valamennyire meg tudták őrizni a hidegvérüket...
Mindez ha nem lett volna elég, a finálé végképp hazavágja a filmet, közvetlen azután, hogy lelövi a többieket és halálért kiált, pont akkor feltűnik egy tank, ha még csak ez az egy lett volna, de rögtön az egész hadsereg, és mögöttük meg is tisztult a világ, éppen akkor csináltak rendet. -.- Lehet, hogy King-nek ezzel az volt a célja, hogy rámutasson, mekkora baromságot is csinált a főszereplő, amikor az (ön)gyilkosságot választotta, de ennek a hatása elmarad, és itt az egész nagyon erőltetett.
Ami még rettentően idegesített, az a vallási fanatikus nő az áruházban, az amúgy is keserű szájízt okozó helyzetek közben még inkább élvezhetetlenné tette számomra az egészet.

Végül, hogy egy kis pozitívumot is mondjak: a hangulat kellően nyomasztó, a szörnyek is jól meg lettek csinálva, viszont az nem zavart, hogy nem tudtunk róluk meg többet, hiszen valóban nem ez volt (lett volna) a lényeg a történetben.

Remélem nem bántottam meg senkit a véleményemmel, de ez nekem nagyon nem jött be, pont Darabonttól nem vártam volna ilyen elkapkodott filmet.
2 látogatóból 2 értett egyet ezzel a hozzászólással
zolindy
értékelése:
2008. okt. 19. - 14:12
Azok táborába tartozom, akik döbbenettel az arcukon nézték a filmet, különösen a lassan már kultikus befejezést. Darabont most is azt csinálja, amihez a legjobban ért : bemutat egy zárt közösséget, annak jó és rossz oldalát, és ennek mindenfajta árnyalatát. És különös tehetsége van ahhoz, hogy minden filmjében (és itt különösen) kiemel egy-két szereplot, akik igazi unalmas átlagemberek, aztán szépen árnyalni kezdi oket, amíg a saját történetük izgalmas nem lesz a nézoknek. Ezek után kegyetlen módon végez velük. Nem feltétlenül öli meg oket, de mindenképp nyomasztóan hat a nézoknek. A Köd a Remény Rabjai mellett a legsikerültebb filmje, ahol Darabont megmutatja a földi poklot. És igen, a szektás not már akkor szívbol utáltam, mikor beszólt a tanárnonek. Igazi démoni perszóna.
Remélem, hogy Darabont még sok ilyen igényes filmet fog csinálni, mert bár itt véletlenül sem éreztem magam jól a végén, de mindenképp hatásos, érdekes, eredeti, bátor az egész, nem csak a vége. Bár az tény, hogy az valami elképesztoen ütos.
3 látogatóból 2 értett egyet ezzel a hozzászólással
Max Shreck
értékelése:
2008. szep. 29. - 13:35
Mivel manapsag az ember kifizetne nagyobb osszegeket egy jo horror filmert annyi minosithetetlen alkotas keszul, ezert nulla elvarassal ultem be erre a kis delutani matineeloadasra. Csak az nem volt sehova kiirva, hogy egy igazi tokos horrort fognak vetiteni!
Az alkotas a kedvenc temamat dolgozza fel, "Mi van a kodben?", ergo valami mozog odakint amit nem latunk, elragadja szeretteinket, az eletunkre tor, es amikor erre gondolok, meg igy huszonot evesen is osszepisalom magam! Elejetol a vegeig magaba szippantott ez a film, a karakterek reszletes kidolgozottsaga, pedig lehetove teszi a maximalis beleelest,-mintha Te is ott lennel ezekkel az emberekkel, ebben a kis supermarketben!- es akarmi tortenik komolyan veszed.
Nem tudom sajnos a filmet abbol a szemszogbol megitelni, ahogy azt oly sokan masok, mint pl: Csapat idiota a supermarketben! Vagy: Hogy lehet, hogy az a vege ami! ( Nem akarok spoilerezni!!!!!) Miert ezt teszik, es nem azt?
Hagy beszeljek errol. A filmben minden ugy tortenik ahogy tortennie kell, hiszen csak egy fikcionalis szituaciot boncolgat, de a valosagot veszi alapul. EGYSZERUEN NEM LEHET ILYEN DURVAN MEGITELNI A SZEREPLOKET, AHOGY EGYES NEZOK MEGTETTEK, HISZEN EN MAGAM NEM TUDOM, HOGY MIT TENNEK EBBEN A HELYZETBEN! Ezzel csak azt probalom kifejezni, hogy a legjobb testverbarataid viselkedese is kiszamithatatlanna valna egy ilyen helyzetben. Egy pillanatig nem ereztem gyuloletet a filmben felsorakoztatott emberi butasag lattan,-inkabb csak szomorusagot, hogy "Ja ezek vagyunk!"- hiszen mind csak feltek! Nem tudhattak mikor lesz ennek vege!
Meg csak annyit, hogy megdobbento a film pszichologiai realizmusa, es eppen ezert ajanlom mindenkinek!
NEZOS!!!
4 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
mozsi
értékelése:
2012. jún. 12. - 16:59
Elveszve a ködben
Nehéz helyzetbe hozott a film. Összességében tetszett. Elmondható, hogy egy komoly horror volt, mivel egy-két jelenetnél már felállt a hátamon a szőr. De voltak dolgok, amik nem tetszettek. Ilyen volt, a film elején, amikor a boltraktárba egy csáp benyúl... Hát úgy vagyok vele, hogy az teljesen trash-horrorra hasonlított. Gondolkoztam, hogy feladom, és nem nézem tovább, de aztán meggondoltam magam. Jól tettem, hisz utána bőven voltak félelmetes jelenetek. A befejezéséről nem árulnék el semmit, csupán annyit, hogy az állam leesett.
Szerintem jó film. Hozza amit várunk tőle, de ha nem Frank Darabont rendezi, akkor könnyen lehet, hogy egy trash-film kerekedett volna ki.

0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
czsanyi
értékelése:
2008. nov. 12. - 15:43
Körülbelül öt évvel ezelott olvastam a vonatkozó kisregényt,amely 1976-ban íródott,Stephen King tollából.Mindenképpen megszerettem volna nézni a filmadaptációt.Mit mondjak?Amit csak hazánk fiától,Frank Darabonttól várni lehet.A 35-ös jelenet zseniális,de ugyanakkor a vége is megérinto.
A kiadás csodálatos.Olyan,mint egy könyv.Senkit ne tévesszen meg a kép: nem díszdobozos,hanem külömb annál.Tényleg egy ötven éves könyv design-ját adja vissza...még laputánzat is van az oldalán...mint egy keményfedelu könyv.Sok-sok extrával,és érdekes dokumentumfilmekkel,elozetesekkel.Az új technológiához méltó,ugyanakkor a klasszikus alkotásokhoz is,mmind a kiadást,mind a film történetét tekintve.Több utalás található benne egyéb Stephen King-filmekbol (bár ez személyes vélemény),valamint Hitchcock Madarak c. filmjére is emlékeztet.
Aki meg akarja venni,ne halasszon.
2 látogatóból 1 értett egyet ezzel a hozzászólással
belag
értékelése:
2008. okt. 19. - 22:50
Tegnap néztem, én régebben a John Carpenter féle Köd-öt láttam, aminek nem sok köze volt a könyvhöz. Amennyivel ez jobban tetszett, az betudható a számítógépes grafika fejlodésének (minthogy amabban ebbol még semmi sem volt...), bár a szúnyogos-pteranodonos jelenet nevetséges volt... A köd jót tett a képi világnak is, a kinti lények klasszisokkal életszerubbek voltak. A végén Lisa Gerrard (Dead Can Dance) (akit mellesleg imádok) zenéjét kicsit hatásvadásznak éreztem, bár tény, hogy többet adott a filmhez, mint az összes többi kellék együttvéve. Ráadásul csúnya lenyúlás is volt, a Baraka betétdalának felhasználása, és az ott elért katarzis is elmaradt. Kicsit olyan érzése van az embernek miközben nézi-hallgatja, hogy "nesze paraszt, hátha nem láttad a Barakát, majd itt elámulsz ettol a zene-kép párostól..." A befejezés egyébként Stephen Kinghez méltón banális, elore látható. Egy fél napot nyugodtan lehetett volna várni azzal a "váratlan (höhöhö) fordulattal", nem így összecsapni, ahogy megtörténik valami, rögtön jön az "arculcsapás". Ja, és SPOILER mókásak a "tiszta" környéküket felégeto, minden cél nélkül lángszórózó katonák. Az erdoben meg lakjon aki elfér benne, az a fo, hogy az út mellett ne legyen fu! Jó, az egyik fán volt egy dudor, amit muszáj lepörkölni, mert az ugye akár még darázsfészek is lehet... :-D SPOILER VÉGE. Lehet hogy ez a kritika túl eros lett, mindezek ellenére tetszett a film, és valószínuleg megveszem. :-) Érdemes megnézni.
1 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
Hjules
értékelése:
2008. szep. 1. - 22:14
Tadam!
Jol mondod! Akartam egy omlengos kritikat irni a filmrol, mert mar ketszer lattam es imadom! Alig varom a dvd megjelenest.
Szoval amiket leirtal azok utan nincs mit irnom:) Megjegyzem,
masodjara usabol hazalatogato unokatestvremmel neztem meg.
Neki nagyon betalalt a fanatista ribanc, mert a tengerentulon nap mint nap talalkozik hasonlo rohadvanyokkal. Gondoljatok azokra akik az arcukat adjak ahhoz hogy elmondjak, az columbine tragedia oka a heavy metal es a south park. :) Persze az mas dolog hogy a filmekben szinte csak a keresztenyeket lehet szidni...ez viszont egyoldalu. Eljen BORAT:)

Nalam az evtized egyik legfontosabb filmje a MIST!
Hidegrazas ahogy a film elkap es berant a panikba.
Ahogy elhuz az utcan nehany szirenazo rendorauto, a katonai jarmuvek...a boltban a vasarlok egymasra neznek...kesz...
Nekem nagyon hiheto. Tokeletes!

0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
Stanley Ipkiss
értékelése:
2008. aug. 29. - 11:13
Volt szerencsém tegnap megtekinteni ezt a filmet. Nem sokat tudtam róla, se a könyvet nem ismertem, sem a sztorit, csupán Frank Darabont neve fémjelezte, ill. sok kritika és kérdések felvetése kapcsán néztem meg. Kicsit eloszóként annyit írnék, hogy Frank Darabontot azt hiszem nem kell bemutatni senkinek, habár nem rendezett olyan sok filmet, de ezek között olyan nagyszeru, és világsiker filmek vannak, mint a Halálsoron és talán a világ legjobb filmje; a Remény rabjai. (Imdb értékelése szerint)
Szóval ennyi elozetes alapján már szinte illett megnéznem mit alkotott a rendezo, mint forgatókönyvileg, mint rendezésileg.

A sztoriról nem akarok nagyon beszélni, mert azt majd mindenki látni fogja, csak a beszédek mögötti tartalomról, el nem mondott dolgokról, érzésekrol.

A történet egy-az-egyben tükrözi Stephen King fantáziadús ötletét, mert szerintem már szinte rá lehet ismerni egy King adaptációra, stílusra. Mint írtam, nem ismertem a történetet, így számomra minden újként hatott, a szörnyek, a szereplok jelleme. A kitalált ellenségek, gondolva itt most az idegen lényekre, hasonlóságot véltem felfedezni egy korábban már filmre vitt King-adaptációval, az Álomcsapdával. Nekem ismerosnek tunt a szörny, és mintha már láttam volna... Igen, az Álomcsapdában, mely szóra sem érdemes film.
Ahogy olvastam itt a hozzászólások között, többen idegesítonek vélték a hittérítonot, aki szerintem is többé-kevésbé az volt, de nem o volt itt a fo probléma. O csak egy volt a sok közül. A világ problémái közé tartozik az emberi gonoszság, mely a legrosszabb mind közül. Meg lehet figyelni itt, meg egyébként más filmben is, hogy mire képes az ember, ha veszélyben érzi magát, ha kilátástalan a helyzete, mennyire következetlen és nem tudja mit cselekszik. Bárkit odalökne az oroszlánok elé, csak magát mentse. Ez még így rendben is volna, elmélet szinten, de ha egy másik ember életérol van szó, akkor már más a helyzet. Más ember életérol senki nem dönthet, és itt kapcsolódnék bele a filmben annyira hangoztatott vallási részhez.
A hittérítono sokszor emlegette, hogy ez Isten akarata. Az áldozat Isten akarata, stb. Egy nagy fenét. Hogyan is lehetne Isten nevében cselekedni, ami halálhoz vezet? Olyan nincs, hogy Isten nevében, nem lehet ölni, nincs rá felhatalmazása az embernek. A no meg inkább tartozott egy szektához, mint a keresztény vallást akarta elmondani. Ami mondanivaló kerekedik ki ebbol, az az, hogy meg lehet nézni, hova jutna az ország, pl. USA, ahol annyi ilyen jellegu fanatikus, vallási, Isten akaratát tovább vivo szekta muködik, mint nálunk a Vidám vasárnap. Szóval hova jutna az ország, ha ilyenek kezébe adnánk a hatalmat, akik bárkit kicsinálnának, csak mert a közösség számára az jó. Szomorú dolog ez, és az ember szinte tehetetlen, mert ma már rengeteg ember csatlakozik ezekhez, és azt hiszik, hogy ott valamit kapnak.
SPOILER: nem véletlenül örültem, amikor Ollie lelotte a not, mert egy ország rákfenéje az ilyen ember. Felállva tapsoltam a halálán. (bocs a durvaságért) SPOILER VÉGE
A film egyéb mondanivalójához az is hozzá tartozik, amikor SPOILER a szegény eladólányt megöli az a nagy rovar. Éppen elotte kérdezte a katonát, hogy miért nem hívta el sosem randizni. És pont nem sokkal késobb meghalt a lány. SPOILER VÉGE Ez is azt érzékelteti, hogy ragadjuk meg az alkalmat amikor lehet és ne eresszük el. Ne menjünk el mellette, hiszen nem tudhatjuk mikor lesz rá még egy lehetoség vagy alkalom. Mindig használjuk ki, amit lehet. A katonasrácnak is ezt kellett volna tennie... De ez nekünk is szól.

Egyébként kétszer is megnevettetett idos az az tanítóno, aki amikor 6-7-en szerettek volna a gyógyszertárba átmenni, odafordult egy emberhez és azt kérdezte tole:
- Fiam, téged tanítottalak a suliban, ugye?
- Igen.
- Két rosszcsont. Csak utánad fiam.
- Igenis, tanítóno. :-)

Másik jelenet már a gyógyszertárban van, mikor a hölgy egy SPOILER bogárra tartja a rovarírtót, majd elokapja az öngyújtót és felégeti a bogarat. SPOILER VÉGE
Nah, hát azt hittem meghalok. :-)

A végkifejlet. Igen, nem egy egyszeru befejezése a filmnek. el lehet gondolkodni, hogy megérte-e. Hogy mi lett volna jobb; a végsokig küzdeni vagy feladni az életet, mert nincs tovább. A film mondanivalója e szempontból, hogy küzdjünk a végsokig, soha ne adjuk fel, mert mindig van tovább. Az öngyilkosság pedig Isten szemében is bun.
David sorsa pedig az lett, hogy élete végéig szembesüljön tettével, soha el ne felejtse, mindig emlékezzen rá.
Számomra, végül is o lett a fo gonosz. SPOILER Aki képes a saját gyerekét megölni, elpusztítani, az már nem ember, és erre nincs semmilyen ok, hogy megtegye. SPOILER VÉGE
A CGI-s szörnyekrol pedig annyit, hogy igazán jól meg lettek csinálva. Látványosak, ijesztoek. Kicsit van benne valami, hogy némelyik már tényleg undorító, de ez most kell.

A film nem egyszeru, már azt hittem, hogy egy átlagos, idegen lényes filmrol lesz szó, de többet kaptam. Sok tartalommal, mondanivalóval.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti az olyan filmeket, melynek mögöttes, nem mindennapi tartalma van.


A végso kérdés pedig nagyon talált:

- Halottak. És miért?
6 látogatóból 4 értett egyet ezzel a hozzászólással
zoltannemeth
értékelése:
2008. aug. 29. - 20:06
Én is az angol kiadású Dvd-t láttam.Nagyon tetszett,régen láttam ilyen jó filmet.Elején egy tucat szörnyfilmre számítottam,de ahogy haladt elore a film rákellet jönnöm hogy ez bizony több lesz,nem áll be a tömegalkotások mögé hanem valami újjal próbálkozik.Sikerrel.Ehhez kellett egy remek alapmu,egy zseniális rendezo aki szerencsére már harmadjára visz filmre King muvet nem is olyan rosszul.Sajnos voltak rossz sot pocsék-nézhetetlen próbálkozások.A harmadik elengedhetetlen a jó színészi alakítás.Bizony engem is felbosszantott a hittérítono,én már az elején lelottem volna.De akkor nem lehetett volna ilyen zseniális a film.A vége pedig teljesen letaglózott.Pffffffff.
Hogy nálunk miért nem ment a mozikban az rejtély.A negatív hozzászólóknak pedig:IMDB User Rating: 7.4/10 (44,852 votes).
2 látogatóból 2 értett egyet ezzel a hozzászólással
Keta
értékelése:
2008. aug. 29. - 14:57
Engem nagyon megfogott ez a film... Mondjuk Darabont-King munkák közül az összes, de szerintem ez se rosszabb, mint az elözo két remekmu... Elismerem, ez a Darabont tud valamit! Nekem konkrétan az összes színész játéka tetszett. Elején engem is idegesített a fontoskodó "miatyánk", de aztán rájöttem, hogy valószínu az igaz életben is így lenne ez. A vége meg... Fantasztikus! Amikor az ember lélegzete is eláll, olyan oltást kap, méghozzá Host of Seraphim zenei aláfestéssel. A mai napig kiráz a végén a hideg...

Nade a lényeg, szerintem kötelezo darab. Foleg ebben a kiadásban. A fekete-fehér változatot is érdemes megemészteni...
1 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
lipstick
értékelése:
2010. már. 20. - 4:53
A sztori érdekesnek tunt így eldöntöttem megnézem amint lehet. Hát megjelent DVD-n, így mentem, kölcsönöztem, megnéztem, és megállapítottam: rám nem tett igazán semmilyen hatást! Talán mert jobban érdekelt hogy mi az a köd és azok a lények bennük, honnan jöttek, mifélék, de minderre csak pár rövid utalás, találgatás van, és inkább az emberi drámákat szánták fontosabbnak, ami viszont engem pont nem annyira érdekel! Legalábbis ha egy filmben óriás bogarak, meg szörnyek mászkálnak inkább azok érdekesek nem az emberek nyamvadt lelkivilága, arra szituációnak mondjuk egy szimpla hajótörés untig elég, foleg ha a karakterek is gyengék! Ugyanezért megabukta a hasonló Spielberg féle Világok harca is! Úgyhogy ez a történet így inkább kissé pazarló és elfuserált lett! Sajnálatos! Ilyen kiadás fölösleges neki!
1 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
Hank Moody
értékelése:
2008. aug. 26. - 18:23
Nagyon vártam ezt a filmet, de nem emlékszem, hogy adták volna a magyar mozik... errol NO COMMENT :S Na de mégiscsak sikerült megnéznem, és nem csalódtam Frank Darabontban! Értelemszeruen ez a film nem fog olyan magasságokba emelkedni, mint a Remény Rabjai és a Halálsoron, de ott a helye a TOP-on! Kíváló színészi játék, remek CGI, klausztrofóbikus hangulat. A rendezo remekül adagolja a feszültséget végig a filmben. A zene is telitalálat. A film vége pedig nagyon odatesz! Összességében egy szuperlatívuszokkal mérheto film az ígényes horror rajongóinak. Örülök, hogy eleve kétlemezes formátumban jelenik meg. Máshogy meg sem venném! ;)
3 látogatóból 2 értett egyet ezzel a hozzászólással
Butters
értékelése:
2010. jún. 1. - 12:09
Nagyszeru film, nagyszeru kiadásban.

Kép: nagyon szép képminoség.

Hang: Csak az angol hangról tudok nyilatkozni, nagyon szépen szól, a 35. jelenetnél különösen élvezetes a hang dinamikája:)

Extrák: Abszolút élvezheto, és hangulatos képsorok a forgatásról. A szokásos körbenyali is ritkábban van jelen mint általában.

Akinek tetszett a film, azoknak javaslom a fekete-fehérben történo megtekintését is a filmnek! Nagyon megdöbbentoek így az utolsó képsorok.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
71%

18 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (10)
61-80%
 (3)
41-60%
 (0)
21-40%
 (1)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: