• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Acéllövedék (DVD)
Acéllövedék Full Metal Jacket
- 77%
Szállítható: BIZONYTALAN
999 Ft
Eredeti ár: 4.290 Ft


  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Kritikák

   Igazi szupercsapatot láthatunk akció közben Stanley Kubrick kitűnő filmjében, amelynek tárgya a vietnami háború és az a folyamat, amely során a katonák lassan elvesztik emberi mivoltukat és gyilkológépekké válnak. Hőseink egy kőkemény kiképzőtábor kellős közepén találják magukat, ahol egy állati kegyetlenségű őrmester veszi őket kezelésbe, aki pitbullagyával pusztán háborús nyersanyagot lát a kiképzendő újoncokban.

   Az Acéllövedék nem babazsúrokon való vetítésre készült: a cselekmény durva, a történet erős, a párbeszédek humora gyilkos. És mint oly kevés film, Kubrick alkotása - mutassa bár épp a kíméletlen alapkiképzést vagy a hue-i csata rémálmát - minden pillanatában telibe talál.

Stúdió:
Játékidő:
112 perc
Gyártási év:
1987
Hangok:
- angol - 5.1 (DD)
- német - 5.1 (DD)
- spanyol - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar, angol, cseh, dán, finn, francia, görög, héber, holland, horvát, izlandi, lengyel, német, norvég, olasz, portugál, spanyol, svéd, török
Képformátum:
4:3
Átlagos értékelés:
mozsi
értékelése:
2011. nov. 17. - 9:55
A tökéletesség mércéje
SPOILER veszély!


Stanley Kubrick. Egy név, ami korábban nem sokat mondott. Tudtam, hogy egy filmrendező, tudtam, hogy híres filmjei vannak, de különösebben nem érdekelt. Pár hónapja elkezdtem nézni a filmjeit. A ragyogás volt az első, amit láttam tőle. Jónak tartom azt a filmet is. Jack Nicholson félelmetesen játszott benne. Elég jó a film, de azt nem gondoltam, hogy amiket utána fogok nézni, azok felülmúlják. A második film, amit megnéztem tőle az az Acéllövedék volt.

Minden tekintetben tökéletesnek tartom. Nincsenek benne híresebb színészek, amit nem is tartok bajnak. Ez a film a legjobb példa arra, hogy nem kell George Clooney vagy Brad Pitt, ahhoz, hogy egy film híressé váljon.(Félreértés ne essék.Szeretem az előbbi két színészt is) Elég ha jól játszanak. És ez a színészi gárda állta a sarat. Méghozzá elég jól. Ott van először is Hartman Tábornok, aki egy szadista állat.R.Lee Ermey kapta meg a szerepet. Éles kiabálásaival, modortalanságával minden ki tudott fejezni, ami egy háborús filmhez kell. Megtestesítette a kegyetlen kiképzőtisztet, aki nem kíméli a katonákat. Beszédeinek volt egy sajátos humora, melyen néha el is nevettem magamat. "Milyen magas? Ilyen magasra hordák fel a szart?" Ez a mondat, ami még ma is sokszor eszembe jut. Ki is írtam az idézetes topicba. A cinizmus és modortalanság sugárzott szavaiból. Lehet szeretni, lehet utálni, nekem mindenesetre szimpatikus volt. Popeye is nagyon jó volt. Leginkább nála figyelhető meg a jellemfejlődés. Eleinte még csak egy gyámoltalan srác volt. Kövér testalakata miatt gúnyolták. Nem bírt nemet mondani egy fánkra. Hartman jól kikezdte őt. A film felére már egy elborult elméjű katonává vált. Az az arckifejezés, amivel kifejezte mindezt, abban a WC-s jelenetben, az valami felülmúlhatatlan volt. Mi ez, ha nem színészi rátermettség? Hogy tud egy ismeretlen színész ennyi mimikát felsorakoztatni a gyámoltatalnságtól az elszántságig?
Kovboj karaktere is nagyon tetszett. Végig jóhiszemű volt. Nem vette fel magára Hartman sértegetéseit. Vicces karakterét is dícsérni tudom. És persze az összes olyan katonát, aki nem kapott fontosabb szerepet.

A film már a Warner Bros. logótól megfogott, leláncolt. Már itt volt egy olyan ereje, ami nem engedte, hogy otthagyjam. A kezdő zene is tetszett. Fülbemászó, ugyanakkor szomorú. Nem lehet kiverni a fejünkből.
A film, ahogy már előttem leírták két részből tevődik össze. Az első egy kemény kiképzés. Minden ott indul, hogy a katonákat megkopasztják. Ezután következik a seregszemle. A nagyon jó operatőri munkának köszönhetően látványosan szemügyre vehetjük a katonákat. A kiképzés kegyetlen, senki sem kap kibújót. Hartman tábornok kegyetlenül kiképzi a fiatal bakákat. Egyfajata szadizmus, amit velük művel, és ez később meg is látszik rajtuk. Ebben a részben leginkább a fánkos jelenet tetszett. Popeye-nek megtiltotta Hartman, hogy nassoljon, ám ő mégis eldugott egy fánkot. Ahogy lebukott Hartman a többieket büntette, mert nem figyeltek a társukra. Ezzel elintézte azt, hogy az összes katona megutálja a megtermett társukat. A későbbi verés már elég keményre sikeredett. Az a fájdalom, amit Popeye kifejezett, az megérinti a nézőt is. Erős jelenet volt. Nagyon megsajnáltam őt. A verés után vált igazán őrültté Popeye. Elszántság jelent meg a szemében. A rész végén, hát..... nem árul el mit tett. Csak annyit árulok el, hogy a jelenet után a "Hú, b*meg" hagyta el a számat.
A második rész már Vietnamban játszódik. Megfigyelhetjük mi lett a katonákból, akiket Hartman képzett ki. Itt Kubrick megmutatta, mit is gondolnak a katonák a háborúról. Ez pedig komoly üzenet volt. Nem csak az akkori emberek számára. A vége volt a csúcs! Az orvlovészes jelenet egyszerűen zseniálisra sikeredett. Rátette a koronát a filmre. Egy orvlovész vadászott az osztag katonáira. Miután elkapták, a lövész,(akiről nem szeretnék sokat elárulni) halálért könyörgött. Na ez az, ami igazán elgondolkoztatott engem. Ez az a rész, amin napokig agyaltam. Ekkora ereje aztán tényleg kevés filmnek van. A záró jelent is szuper lett. A katonák kivonulása az égő városból és az alatta szóló monológ végképp betetőzte a filmet. Záró képsorok alatt pedig a Rolling Stones zenélt.

A filmhez nagyon jó zenéket válogattak össze. A rendezés zseniális, és még bizony sokminden. Igazából semmire sem lehet panasz. Az elejétől a végéig reális, nagy horderejű film. Miután megnéztem dobogóra került a háborús filmek között nálam. Napokig a hatása alatt voltam. Lebilincselő film. Bátran ki merem jelenteni, hogy ez a legjobb Vietnami háborús film.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
98%

6 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (6)
61-80%
 (0)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
Kihagyhatatlan
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: