• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
böngésző

Xpress.hu > DVD > Paraziták (2 DVD) (DVD)
Paraziták (2 DVD) Shivers
- 84%
Szállítható: BIZONYTALAN
699 Ft
Eredeti ár: 4.290 Ft
Egyéni kedvezmény nem érvényesíthető ennél a terméknél!

  • Ebben a csomagban kapható
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák

Egy épületkomplexumban holtan találnak egy lányt, akivel egy különleges parazita végzett. A kirendelt orvos rájön, hogy ezek az élősködők nem megölik az embereket, hanem az irányítást veszik át felettük, elszaporodásukért pedig egy tudós felelős a létesítményből. Miközben a helyszínen egyre terjed a fertőzés, az egészséges emberek próbálják megtalálni a tudóst, valamint a gyógymódot…  

David Cronenbergnek (Eastern Promises - Gyilkos ígéretek, A légy, Erőszakos múlt, Meztelen ebéd) már első egész estés filmjével sikerült kivívnia máig tartó hírnevét: Parazita című alkotását a kanadai horror megteremtőjének tartják.

A kiadvány extra lemeze tartalmazza David Cronenberg 1970-ben készült filmjét A jövő bűneit.
 

Játékidő:
87 perc
Gyártási év:
1975
Hangok:
- magyar - Surround (DD)
- angol - Surround (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
1.85:1 (16:9)
2. LEMEZ:
Előzetes -
 
Dokumentumfilm - Így készült a Paraziták (kb. 20 p.) - MAGYAR FELIRATTAL
 
Dokumentumfilm - Cronenberg világa (kb. 65 p.) - MAGYAR FELIRATTAL
 
Kisfilm - David Croneberg - A jövő bűnei cimü filmje (kb. 75 p.) - MAGYAR FELIRATTAL
Átlagos értékelés:
berzerker8713
értékelése:
2013. jún. 20. - 13:38
Rég volt és már akkor is jó volt
Üdv a nagyok között!
David Cronenberg neve ismerősen csenghet azoknak, akik kedvelik a minőségi, de undergroundabb horror\sci-fi műfajt. A rendező pályafutásának első felében leginkább ilyen filmeket rendezett és A Légy (1986) vagy a Videodrome (1982) alkotásaival be is került a neve a nagyok közé.
Néhány rövidfilmje után (melyből egy fel is került a kiadványra) 1975-ben debütált első nagyjátékfilmjével a Parazitákkal. Ez a film nem csak Cronenberg-et, de Kanadát is feltette a filmes térképre. Egyrészt az Egyesült Államokban hatalmas nagy sikert aratott, másrészt az USA északi szomszédjának ez volt gyakorlatilag az első filmje, ami nem buktával végződött és nemzetközi sikereket is elért. A helyzet pikantériája, hogy a kanadai állam finanszírozta nagyon nagy részét a filmnek, majd miután elkészült és azt a jóképességű politikusok megtekintették, a sz*r is meghűlt bennük és kórusba zengték: „mire adtunk mi pénzt?”. Persze ekkor még nem tudták milyen magasságokig jut ez mozi...

40 éves és nem szűz
A történet röviden annyi, hogy egy luxus lakásokat kínáló komplexumban elszabadul egy parazita, ami nem megöli az áldozatokat, hanem irányítása alá vonja őket, ezáltal furcsán kezdenek viselkedni: agresszívabbak lesznek és roppant mód megnő a szexuális étvágyuk, ami miatt bizarr dolgokat tesznek. Mármint akkori szemmel kicsit bizarr, mert ma már néhány meztelen fenék és egy pár feszes cici nem hatja meg a nagyérdeműt. Akkor erre azt mondták, hogy pornográf. Erről a rendező egyébként részletesen mesél majd a bónusz részen.
Ebben az épületben minden van, amire a gazdagabb delikvensnek szűksége van, így értelem szerűen orvos is van. Ez a doki lesz a film kulcsfigurája, mert neki kell felgöngyölíteni az ügyet és megoldást találni az emberek furcsa viselkedésére.
Igazság szerint az ember, amikor nézi ezt a filmet, nem tudja nem észrevenni azokat a meglehetősen amatőr fogásokat, amiket a produkció „felkínál” nekünk. Helyenként a fejét fogja az ember, olyan megoldásokat láthat, de akkor mindig jusson eszébe a tisztelt publikumnak, hogy ez egy már lassan 40 éves film és ahhoz képest még mindig kimondottan nézhető!

Tudományos? Fantasztikus?
Tulajdonképpen mindegyik ráillik a maga kezdetleges formájában. Valamilyen szintű magyarázatot kapunk arra, hogy miért is vannak ezek az organizmusok. Prezentálja a film, hogy milyen viselkedésbeli deformációk következhetnek be, ha egy idegen test kerül kapcsolatba szervezetünkkel és ez milyen hatással van a környezetre. Na persze ez nem természetfilm, távolról sem! Mindösszesen arról van szó, hogy már akkor is tudtak annyi tudományos alapot adni egy fiktív, adott esetben valószínűtlen történetnek, hogy azt a kedves néző simán benyelje.
A vicces az ilyen „első” filmek estében, hogy a rendezőnek még nincs kialakult stílusa. Persze már kezd valami kialakulni, de leginkább más rendezők hatásai érezhetők a filmen. Le sem tagadhatná, hogy példaképe volt Roger Corman, aki a Grindhouse terén alkotott maradandót és többek között olyan rendezőkre volt nagy hatással, mint Quentin Tarantino vagy Robert Rodriguez. Corman, a Grindhouse és az 50-es, 60-as évek Exploitation-filmjei egyértelműen éreztetik hatásukat Cronenberg moziján. A meztelen női testek, a leplezetlen szexualitás és a viszonylagos nyers megnyilvánulás mind-mind erre utalnak.

Nem minden a látvány
Persze, hogy nem az hiszen ez egy baromi régi film. A számítógépes technológiát még hírből se ismerték a filmkészítők. Hogy ez gond? Ma már az lenne, ha ilyen mozit akarnának készíteni, viszont akkor ez még nem létezett vagy legalábbis gyerekcipőben járt. A lényeg, hogy egy kezdő filmes simán tudott olyan filmet készíteni, mint mondjuk az akkor már befutott rendezők pl. George A. Romero és ez volt az, ami megalapozta Cronenberg-nek a hírnevét. A 70-es, 80-as évekre egyébként jellemző volt, hogy az ilyen lények\paraziták\élősködök adott esetben elég gyomorforgatóra sikeredtek. Az alaktalan, ragacsos, féregmozgással közlekedő lények legalábbis nem éppen a legszebb látványt nyújtják a néző számára. De mivel ezek a filmek a történelem szerves részt képzik, az ember eltekint az ilyen „hibáktól” és nem kukacoskodik, hanem elfogadja, hogy akkor ez volt, erre volt technológia, de ennél nem is nagyon akartak jobbat csinálni.

Na ne színészkedj! Bár néha nem ártana...
Őszintén szólva üvölteni tudtam volna azoktól az amatőr színészi produkcióktól, amit a filmben leprodukáltak. Persze vélhetőleg erre volt keret: kezdő színészeket megvásárolni és velük eljátszatni a szerepeket. Ennek persze az a hátránya lesz, hogy katasztrofális alakítást láthatunk a szereplőktől. Olyan szinten lettek túljátszva a figurák hogy az valami döbbenet. Pedig hát ez a film nem Jack Nicholson-okat és Daniel Day-Lewis-okat igényelt, mégis borzalmasak a látottak, arra gyakorlatilag egy jó szava nem lehet az embernek. Jól színészkedni pedig már akkor és korábban is tudtak, így erre nincs mentség.

A borító és ami mögötte van
Ez ugye egy duplalemezes kiadás, ami tartalmát tekintve pazar. Ugyan werkfilm nincs rajta, de igazi filmeseknek valódi csemegéket nyújt. Kezdeném A Jövő Bűnei című filmmel, amit Cronenberg még 1970-ben készített. Ez egy amolyan dokumentum-film jellegű alkotás, ami számomra teljes mértékben élvezhetetlen volt. Kuriózumként sokat ér és alapvetően nem bánom, hogy láttam, de a jellegéből kifolyólag teljesen élvezhetetlen. A rendező első néhány kisfilmje egyébként mind ilyen volt. A 1969-es Stereo-tól nem sokban különbözik. Ebben az időszakban (ahogy észrevettem) a kanadai filmkészítő olyan témákban utazott, ami az emberi viselkedést mutatja be, különböző külső behatások segítségével. Az ötlet egyébként majd minden esetben jó volt csak hát a kivitelezés agyon csapta az egészet. A véleményem az, hogy túlságosan művészire akarta venni a dolgokat, meg hát pénz sem volt annyi, hogy jobbat csináljon. Bár a költségvetése kb. 20000 dollár volt, ami akkoriban azért nem volt kis lóvé.
A hang úgy rossz, ahogy van. Egyenletlen és tompa. A hangtechnikus a felújításnál azért foglalkozhattak volna vele, már ha egyáltalán volt restaurálás. A kép ahhoz képest kimondottan jó. A színek ugyan elég fakók, de viszonylag éles és nem ront az élvezetből.
Aminek én nagyon örültem és őszintén szólva ebből rendszert is csinálnék, hogy van egy kb. egy órás dokumentum film, amiben a rendező munkáit méltatják híres színészek és maga a rendező is beszél az alkotásairól, emlékeim szerint az eXistenZ-ig bezárólag, ami egy 1999-es film. Egy átfogó antológia számos hasznos és érdekes információval. Ha ez a többi kiadványnál is így lenne az számomra maga lenne a Kánaán.
Emellett még van egy kb. 20 perces interjú David Cronenberg-gel, a Paraziták kapcsán.

Minden jó, ha a vége jó
Nagyon régi film, ami a maga hibáival együtt vált különlegessé. A kanadai rendező első nagy filmje, ami ahhoz képest kimondottan jóra sikeredett. Én aki Cronenberg-nek rajongója vagyok élveztem és tetszett, amit összehozott, de más már nem biztos, hogy ugyan ennyire értékelni fogja. Rajongóknak és a stílus elkötelezett híveinek kötelező! Egyébként nem biztos, hogy tetszeni fog...

TÖRTÉNET: 8
LÁTVÁNY: 7
HANG, KÉP: 5
KIADVÁNY: 9
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással
creeper
értékelése:
2008. okt. 13. - 18:06
Viszagondolva a kanadai David Cronenberg okozta élményekre, eddig azt kell mondanom, a populárisabb, érthetobb filmjei (A légy, Eroszakos múlt, A Holtsáv) számomra inkább egyszernézos darabok, míg a borultabb hangulatú, míg nem ritkán aberrált témát feldolgozó klasszikusai (Porontyok, Karambol) rövid emésztési ido eltelt után örök kedvencek lesznek.

A maga kilátástalan, olykor enyhén depresszív (de nem sötét, nem nyomasztó) érzelmekkel töltött Shivers az utóbbi kategóriát erosíti, és mi tagadás, kellett néhány nap, amíg feldolgoztam.
A történet egyszeru: adott egy luxuslakótelep, melynek lakói az élet leheto legkényelmesebb formáját élvezhetik, külön úszómedencével, orvosi- és fogorvosi rendelovel, kábeltévével, biztonsági orrel...
Ezen épület falai közt szabadulnak el olyan paraziták, melyek egyfajta afrodiziákum és nemi betegség elegyeképpen olyan céllal lettek kitenyésztve, hogy egy hatalmas orgiába taszítsák a világot.
Röviden: a "megszállás" után a gazdatestnek vad szexelhetnékje lesz férjjel, feleséggel, feleségnek egy másik feleséggel, gusztustalanul szorös mellu férfinak a hasonlóan szorös mellú szomszéddal, a szomszéd kislányával, meg hasonlók...
...nagy levego...
A Shivers keletkezési idejét tekintve még hét év sem telt el Romero elso zombi-ámokfutása óta, úgyhogy nem véletlen, hogy a végjátékot tekintve Romero ösztönlényei ugranak be, mégis mennyire jól muködik minden! A medencés jelent egyenesen zseniális, ahogy a tragikomikus végkifejlet is! Nem gondoltam volna, hogy Cronenbergtol zombifilmet fogok látni, még ha a kifejezést meglehetosen rendhagyóan kell is értelmeznünk.
Félreértés ne essék: akármennyire is humorosnak tetszik az általam felvázolt tartalom, a Shivers teljesen komoly film, a legendás rendezo korai rémfilmjeire jellemzo muvészi jellegu megközelítéssel,
egyedi hangvétellel. Mindezt kokeményen megtámogatja az eszementül hatásos kísérozene.

Blockbuster-rajongók bele se kezdjenek, de még az aberrált filmektol idegenkedok is tartsanak egy edzésprogramot könnyedebb klasszikusokkal, mielott kezükbe vennék a Shivers-t.
Nagyon jó hír viszont annak a rétegnek, akinek gyomra és idegei könnyeden beveszik a fent leírtakhoz hasonló, páratlan történetet, hogy most figyelemreméltó kiadásban jelenik meg e klasszikus, mondanom sem kell, egy példány garantáltan gazdára talál.
10 látogatóból 10 értett egyet ezzel a hozzászólással
Kiss Béla
értékelése:
2009. szep. 16. - 21:46
Ezúton szeretném kifejezni hálámat két nagyszeru Cronenberg (Paraziták, Veszett) kiadványukért.

Nagyon színvonalas, és tényleg hiánypótló kiadványok.

Én (és még bizonyára sokan) nagyon reménykedem, hogy folytatják ezt a nemes utat, illetve várható még több Cronenberg film kiadása, forgalmazása ilyen szép, igényes formában.

Amiknek nagyon örülnék, és biztos vásárlója lennék:

Porontyok
Agyfürkészok
Videodrome
Existenz

Illetve egy átfogó Cronenberg gyujteménynek. :)

A filmrol részletesebben:

Amikor eloször láttam, még régebben, feliratosan, nem nyerte el nagyon a tetszésemet. Nem értettem meg. De most már egészen más szemmel néztem, és láttam is. :) Az értelmét, a filozófiáját. Azt kell mondjam, hogy egyre nagyobbra no a szememben Cronenberg. Nagyon ritka az ilyen muvész, foleg a film területén, pláne a horrorfilm mufaján belül. De az o alkotásai jóval túlmutatnak az átlag horror, vagy egyéb mufajú játékfilmeken. Mert mindegyik, vagy legalábbis saját forgatókönyvébol készült filmje egy lényeges emberi kérdést jár körbe. Nem szab határt saját magának, vagy a filmjeinek, mert a muvész dolga a kifejezés, az alkotás, amit nem befolyásolhat semmilyen divat, vagy politikai nézet, stb. Ahogy o is vallja, és ami meg is látszik a munkáin.
Szóval szerintem o az egyik legjelentosebb horror/film muvész, olyanok mellett mint Carpenter, vagy Argento.

És minden igazi horrorfilm rajongónak illik ismernie a filmjeit.
Mellesleg az Alien alapötletét gyanús hogy innen merítették.
0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
88%

5 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (3)
61-80%
 (2)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
romantika
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2018. Minden jog fenntartva.
T: T: