Nekem az volt a végletekig szimpatikus, hogy tudott meglepetést szerezni az Akadémia, pl. (Sadako nagy örömére - gondolom) a Chihironak, Eminemnek, Polanskinak, hozzáteszem, szerintem nagyon is megérdemelten megadták a szobrokat. Kitûnô választás volt még a show oltárán a Bowling for Columbine-nak is kiosztani egyet, hiszen tudhatták jól, hogy Michael Moore-t nem ússzák meg botrány nélkül, valamint Adrien Brodyról is kiderült (nem csak az, hogy kitûnô színész, nincs is semmi baj azzal, hogy ô kapta, sôt, bár én Daniel Day-Lewisnak is szívesen láttam volna a kezében az Oscart), hogy eredeti, vicces figura, és nem csak neveket tud a hirtelen támadt mámortól bénán elôsorolgatni (hanem le meri smacizni Halle Berryt jól :o), és a színfalak mögött sem kell félteni (meg lehet nézni az www.oscar.com-on a press room videok között)). Azt nem tudtam hova tenni, hogy a makeup kategóriában miért csak 2 filmet jelöltek, azt meg pláne nem, hogy miért kellett az Akadémiának holmi gyerekes sértettségtôl vezérelve látványosan bojkottálnia szegény Gangs of New Yorkot. Adtam volna teszemazt a jelmezekért mindenképp, és valahol úgy éreztem, hogy Eminem oscarja is afféle dacból született a U2 ellen. Conrad L. Hallt szerettük, megérdemelte harmadjára is, kár, hogy többet már nem kaphat. Jó volt végignézni a gálát hajnalban, Steve Martin többnyire vicces volt (én ugyan Billy Christalt jobban szeretem), Kathy Bates, és Brody brilliáns, a többiek sajnos nem, Peter O'Toole intelligens vala, Mira Sorvino belesült a beszédébe, fuj, Jack napszemüvegben ülte végig az egészet, a kamerák legtöbbször Scorseset mutatták, aranyos volt Edward Norton Salma Hayek kísérôjének szerepében, Richard Gere sokat próbált szerepelni, pedig ôt nem jelölték díjra, vagy csak az volt a baj, hogy valahol az elsô sorban ült, és mindig feltûnt, mikor hatszor felállt ölelkezni a Chicago stábjával, olyan pótcselekvésnek tûnt :). A csajok ebben az évben nem remekeltek a színpadon, Catherine Zeta Jonesnak is és Nicolenak is csak buta nevetgélésre futotta. Catherinenek megbocsájtjuk, van elég baja :o), mikor Quenn Latifahval együtt énekeltek, alig lehetett hátulról megkülönböztetni ôket, félelmetes méretûre hízott kismama lett belôle, na jó, Nicolenak is megbocsájtjuk, egye fene, szeretjük. Szeretjük még Peter Jacksont is, bár némi sértettségett nála is éreztem abban, hogy nem jött el a feszített munkatempóra hivatkozva, talán jelölni kellett volna rendezôként, vagy mifene. Sean Connery méltó még említésre a gáláról, fôleg sármosan kirívó öltözéke miatt, én meg lassan túl hosszúra sikeredtem. Hát ennyi.