Nos, végigolvastam a topicot, és egy -két dologhoz szeretnék hozzászólni!
Eperjest kommunistaként aposztrofálni meglehetősen nagy politikai tájékozatlanságra vall! Azt lehet vitatni, hogy szimpatikus-e a stílusa, vagy sem - hozzáteszem, nekem sem mindig! - mindenesetre mint színész, azt hiszem nem keveset tett le a magyar színjátszás és filmgyártás asztalára!
Más!
Kapa és Pepe véletlenül sem Szőke András és Badár Sándor, hanem Mucsi Zoltán és Scherer Péter! Furcsállom, hogy ez nem tűnt fel senkinek! :)
Aztán:
Koltai Róbert, mint rossz rendező? Ezen is lehetne vitatkozni!
Véleményem szerint olyan nincs, hogy egy közönségfilm csak gagyi lehet, egy művészfilm pedig egyetemes értékeket képviselő - mindkettőt lehet nívósan és pocsékul is kivitelezni.
Az tény, hogy régen egy közönségfilm színvonala erősen magasabb volt, mint a mostani tucattermékeké, és ebbe most beleértem a külföldi termést is!
Érdekes, elgondolkodtató az az okfejtés is, ami Kálomista Gábortól származik, aki szintén szállított már kevésbé jó filmeket (pl. Zimmer Feri, Csudafilm) de nagy különbség az, hogy zömmel saját zsebből finanszírozott alkotásokról van szó, szemben egy-két államilag támogatott - szintén sok millióból készülő és pár száz nézőt vonzó - elvont művészfilmmel. Kálomista felvetette, hogy míg egy általa készített film valahol szigorú üzleti vállalkozás, ahol szerepet játszik a megtérülés is, addig néhány vad vízióval megáldott rendező nem önerőből szerzett pénzen abszolut érdektelen filmeket gyárt. Azt hiszem ez is egy érdekes téma, hol lehet meghúzni egy ilyen határvonalat?
Hogy kedvencet is mondjak: rendezőként Szabó István, színészként pedig Eszenyi Enikő az, akit legtöbbre tartok a hazai mezőnyből.