Keresés

Magyarok Cselekedetei

2005. július 11., hétfő 17:48
Az Ámbár Tanár úr és a Montecarlo nem Koltai filmek, a Csocsó elfogadható volt szerintem, a Világszám!-ot sajnos még nem láttam, de a Sose halunk meg volt az igazi nagy durranása ez tény!
Szívemhez még nagyon közel áll a Szamba, egy igazán szép személyes film!
most posts by TM
0
2005. július 11., hétfő 15:56
Koltai Róberttől a Sose halunk meg még tetszett. Azóta borzalmasabbnál borzalmasabb filmeket csinál. A Csocsón véresre karmoltam magam, annyira szenvedtem tőle.
0
2005. július 11., hétfő 12:37
Nos, végigolvastam a topicot, és egy -két dologhoz szeretnék hozzászólni!
Eperjest kommunistaként aposztrofálni meglehetősen nagy politikai tájékozatlanságra vall! Azt lehet vitatni, hogy szimpatikus-e a stílusa, vagy sem - hozzáteszem, nekem sem mindig! - mindenesetre mint színész, azt hiszem nem keveset tett le a magyar színjátszás és filmgyártás asztalára!
Más!
Kapa és Pepe véletlenül sem Szőke András és Badár Sándor, hanem Mucsi Zoltán és Scherer Péter! Furcsállom, hogy ez nem tűnt fel senkinek! :)
Aztán:
Koltai Róbert, mint rossz rendező? Ezen is lehetne vitatkozni!
Véleményem szerint olyan nincs, hogy egy közönségfilm csak gagyi lehet, egy művészfilm pedig egyetemes értékeket képviselő - mindkettőt lehet nívósan és pocsékul is kivitelezni.
Az tény, hogy régen egy közönségfilm színvonala erősen magasabb volt, mint a mostani tucattermékeké, és ebbe most beleértem a külföldi termést is!
Érdekes, elgondolkodtató az az okfejtés is, ami Kálomista Gábortól származik, aki szintén szállított már kevésbé jó filmeket (pl. Zimmer Feri, Csudafilm) de nagy különbség  az, hogy zömmel saját zsebből finanszírozott alkotásokról van szó, szemben egy-két államilag támogatott - szintén sok millióból készülő és pár száz nézőt vonzó - elvont művészfilmmel. Kálomista felvetette, hogy míg egy általa készített film valahol szigorú üzleti vállalkozás, ahol szerepet játszik a megtérülés is, addig néhány vad vízióval megáldott rendező nem önerőből szerzett pénzen abszolut érdektelen filmeket gyárt. Azt hiszem ez is egy érdekes téma, hol lehet meghúzni egy ilyen határvonalat?
Hogy kedvencet is mondjak: rendezőként Szabó István, színészként pedig Eszenyi Enikő az, akit legtöbbre tartok a hazai mezőnyből.
most posts by TM
0
2005. július 11., hétfő 6:39
Kedvenc magyarok: Portugál (1999, port.hu-n utánanézhettek, kölcsönözhető Odeonban), Rengeteg (2003), Üvegtigris (2000), Monte Carlo (2004), Csinibaba (1997)
Szerintem ezek nagyon magyar sztorik, talán az Üvegtigris stílusára mondható kicsit, hogy utánérzés.
0
2005. július 11., hétfő 4:15
Szőke András filmjei mindig felüdülést jelentenek nekem. A Boldog lovak egyszerűen zseniális.
0
2005. július 11., hétfő 3:53
Kicsit előszedem ezt a topicot, hogy megdumáljuk mi van mostanában a Magyar filmmel...

Kb.: 10 évvel ezelőtt azt lehetett hinni hogy kihalt a közönségfilm, helyette kis költségvetésű művészfilmek készültek csak. Aztán 1997-ben, talán a Miniszter félreléppel, újra elkezdődött valami, és minden évben volt 2-3 olyan film mint az Ámbár tanárúr, vagy a 6:3. Később a Hippolyt, és a Meseautó féle tök fölöslges remake-ekkel próbálkoztak. Mostanában meg azon veszem észre magam hogy több Magyar film kerül mozikba, így az úgynevezett közönségfilmekből is több van, de legtöbbjük gyenge utánérzés: Tesó = Pop, csajok satöbbi; Magyar vándor = Gyalog galopp; Argo = Tarantino, Rithie filmek; Állítsátok meg Terézanyut = Bridget Jones, stb...

- Mi lehet ennek az oka?
- Miért kell két kategóriára bontani a mai Magyar filmeket? (Szerzői ill. Közönség)
- Vajon milyen irányba fejlődött a filmgyártás az utóbbi 10 évben?
- Kinek mi a kedvence az elmúlt 10 évből?

Nekem a Moszkva tér: Teljesen eredeti, tipikusan Magyar történet, és nagyon szerethető, népszerű film. A másik oldalról pedig a Dealer tetszett a leginkább, ami nem véletélenül nyert jópár nemzetközi díjat, de ennek ellenére alig van valaki aki egyáltalán hallott erről.

0
2004. március 23., kedd 8:47
Sajna a Kapa-Pepe filmek az utóbbi időben (azaz az utolsó kettő: a Kelj fel, komám, ne aludjál és A mohácsi vész) átmentek öncélú szórakoztatásba, nem is hasonlíthatók a Lámpáshoz és a Szúnyogokhoz. Az Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél pedig határeset.
0
2004. március 20., szombat 10:08
Jancsót én is nagyon csípem, szerintem az Anyád! a szunyogok.. és a Nekem lámpást adott a kezembe az Úr Pesten a Kapa-Pepe vonal és az új magyar filmek közül is kiemelkedő alkotások. A többinél (a legutóbbit még nem láttam) viszont már éreztem kicsit, hogy kezd kifogyni a szufla.
Kapát mindenesetre a mainstream magyar filmesek is úgy fölkapták, hogy a csapból is lassan ő kezd el folyni.
Kapa-Pepe (Szőke, Badár) eredetileg Szomjas György filmjeiben tüntek fel, pl. a Gengszterfilmben, ami szintén egy kellemes film.
Antal Nimród Kontrollja érdekes probálkozás, jókora félmegoldásokkal, illetve két befejezetlen fél-filmmel, amit középen összeraktak, de az nem akart egyben maradni.
A castinggal sok gondja nem volt, egyszerűen berakta a Jancsó,Szomjas és Herendi filmek figuráit mindeféle változtatás nélkül. Mottója ez lehetett: minek is ezekre az arcokra más karaktert írni (?), inkább egyszerűen elpufogtatja ő is úgyanazokat a patronokat sokadszorra. Sok eredetiségre ez nem vall (de legalább nem kellett azzal pöcsölnie, hogy bemutasson bárkit is, ezekről az arcokról úgyis tudja mindeki kit fognak alakítani), főleg, hogy a bevezetett kurva sok szereplővel semmi nem tud kezdeni a film második felére és el is felejti őket. De pl. végre érti vki, hogy a filmzene milyen fontos dolog. Viszont ez a művészkedés a végén, meg az otromba szimbólumok kicsit talán már fárasztottak. De Nimród maga nyilatkozta, hogy szarik a műfaji besorolásokra, mert szerinte a "Szárnyas fejvadászt sem lehet sehova sem besorolni" . Aha.
A film fényképezése viszont kiemelkedő.
0
2004. március 20., szombat 0:38
és ott van zseniális jancsó miklós. ez a faszi csak fiatalodik. a kape-pepe filmjeit is imádom. tarr bélától jó volt legutóbb a werchmeister harmóniák, ami nagyon hosszú beállításokkal kápráztatja nézőt. jó ha 15 vágás van az egész filmben.  szabó istván is még mindig az egyik legjobb rendezőnk, de szorítok koltai lajosnak is.  azért elmondhatjuk, hogy jó tíz év után a magyar film, mintha kezdene ébredezni, a szar hídemberek és bánk bánok közé becsúsznak egészen jó filmek.
0
2004. március 20., szombat 0:33
az utóbbi időben három magyar film tetszett igazán. az első a hukkle, amiben az ragadott meg leginkább, hogy semmihez se fogható. egy szó nem hanzik el, de a történet intelligens és végig izgalmas. na meg a zseniális megoldások és a trükkök (vakond, béka, profi hang).
aztán a rengeteg volt még nagyon jó, amiben az tetszett, hogy minden olyan megfoghatatlan volt benne. hét őrült epizód, a beszégetéseket teljes egészében láthatod és hallhatod, de a végén csak elbizonytalanít. a kedvenc részem, amikor a két srác beszélget egy garázsba, de hogy miről?! és ettől jó, az örök titoktól.
a harmadik, ami jó volt, a kontroll. nekem ez az igazo közönségfilm. a valami amerikát gyűlölöm, a magyar vándortól megkímélem magam, így a kontroll tetszett leginkább a nagy magyar sikerek közül. szerintem ez a film jó sötét, elég vicces és tényleg jó színészeket sikerült leszerződtetni. úgy általában nincs az a tipikus 'magyar film" hangulata, csak néha ül le (kulka jelenete). ami összecsapott volt, az a befejezés. azért összességében nem volt rossz élmény.
0
2004. március 19., péntek 23:28
Eperjes szerintem sem jó színész, Koltai meg egy nagyon kedves ember, de renezőnek csapnivaló. Magyar Vándor C-vitamin színvonalú, Herendi szerint "Intellektuálisabb poénjai" meg...
A Moszkva Tér vizsgafilmnek egész jó, de a színészvezetése pocsék, a kevés pénz miatt általában ötletek szoktak a rendezők fejében előjönni. Nos itt egyáltalán nem volt egy ötlet sem, csak a 80-as évek közhelyei direktbe való bemutatása, meg a műlaza szövegek. Azt viszont elismerem, hogy nézhető film született, de én inkább a Szezonra vagyok kíváncsi. Minden rendezőt az első 2 filmje alapján ítéli meg a néző. Legalábis a többség. Herendit nem csíptem a Valami Amerikánál sem, mert a "hülye majom" féle poénjai nekem nem jönnek be. Nem vagyok entellektüel gyerek, de számomra ez végtelenül primkó volt. A Magyar Vándor nálam hozza a papírformát.
  Nekem az Üvegtigris tetszett, ami végülis csak színészvezetésben jobb a Valami Amerikánál, de mennyit számít az...  ugyanazt a szart rádsózzák úgy, hogy tetszik is. :)
0
2004. március 19., péntek 23:21
Moszkva tér? Az a sz*r a 80-as évek totális "megcsúfolása", Török Ferenc egy tehetségtelen amatőr filmes.
0
2004. március 19., péntek 22:55
Te figyejjé má!
Kit szeretnél, ha dícsérnének?
Eperjest, aki ugyan úgy játsza a romantikus hőst, mint az idióta agyilag visszamaradott kommunistát (bár nem biztos, hogy az utóbbihoz sok rákészülés kellett), vagy inkább a Koltai-féle marhaságokat, esetleg a Magyar vándort, ami a film (mint művészeti ág) megcsúfolása....
Úgy vélem, az utóbbi 5 évben az egyetlen értékelhető magyar film a Moszkva tér.
Talán mert Török Ferencet még nem rontotta el a globalizáció.
De azért remélem, hogy ez nem marad így.
Addig is maradok David Lynch-nél (mert vmit nézni kell).
0
2004. március 19., péntek 14:18
Hát az Apám Beájulna valóban nézhetetlen 14 év felett, az Európa Expressz meg annyira rossz, hogy már jó. Nekem legutóbb a Boldog Születésnapot tetszett. Remélem, hogy a filmtörvény következményében kapnak pénzt olyanok is, akikben van tehetség, mert nem mindig jól osztják el a pénzt. Mindig is lesznek béna rendezők, akit dícsérnek és tehetséges emberek, akiket le se sz%#nak. Pl. Fliegauf Benedeket dícséri mindenki (bár egy filmjét se láttam), és nagyon meg van elégedve magával, túlságosan is...  nem szeretem, ha egy rendező meg nem értett zseninek tartja magát, márpedig ő az. Vagy Sas Tamás, aki állandóan fikázza Hollywood-ot, még a Schindler-t is amerikai propagandának tituálta, mégis csupa szennyet csinál és csinálni is fog (a Presszó rendben van). Ott van Herendi, akinek köszönhetjük, hogy a magyar film is tud alapból nézettséget csinálni, bár a Valami Amerika nem igazán tetszett. A Magyar Vándorral viszont szinte ki is nyírta magát és jogosan.  Ott van viszont Pálfi György, aki csinált egy egyedi filmet (Hukkle), majd a Taxidermia forgatókönyvét visszadobta a MMK. Erre Sundance-ben nyert. Őt ígéretes tehetségnek látom, kérdés, hogy az ő ízlése mennyire jó a népnek. Sajna egyre jobban butul az ország, itt egyre kevésbé vevők a picit merész filmekre.
0
2004. március 19., péntek 13:20
Véleményem szerint Antal Nimród rendező kiemelkedik a "sokaságból", a Kontroll műve a tavalyi év legjobb magyar filmje. Én kétszer mentem el megnézni a moziba. Magyar filmek amiket mostanában láttam és teszettek is: az Ébrenjárók,a Vademberek, a Pál utcai fiúk, Sacra Corona. Tervezem a Hídember, az Ember aki nappal aludt, a Honfoglalás, a Bánk Bán,  a Boldog születésnapot és az I love you Budapest megnézését.
Amik nem tetszettek: Európa Expressz, Rosszfiúk, Miniszter félrelép, Valami Amerika.
Amiket meg se nézek: Apám beájulna, Koltai Róbert és a Jancsó filmek.
A Csodaszarvas című rajzfilmet is szeretném megnézni, aki látta írhatna pár sort róla, hogy milyen.
Elsőre ennyi, a topic gondolat nagyon jó, én is örülök a jó magyar filmeknek.
0
2004. március 19., péntek 12:56
Sziasztok!

Jó lenne, ha magyar filmekről is beszélhetnénk, főleg a mostaniakról, vagy a jövő terméseiről. A régi filmek már bizonyítottak, de vajon a mostaniakra emlékezni fogunk-e? Vagy van-e rendező, aki kilóg a sok "tehetséges fiatal" közül?
0