Keresés

Farkasokkal táncoló

2007. január 10., szerda 21:52
ez aranyos! :)

Igen elfogyott a Universal-os pénz, de Costner zsbből finanszírozta a maradékot.
A poén, hogy a két jóbarát Kevin annyira összeveszett, hogy Reynolds otthagyta a bagázst és Costner fejezte/rendezte be/meg a film végét, de ez a stáblistára már nem került fel. (Az imdb-re viszont felkerült az info.)

Én is szeretem a Waterworldot, bár való igaz, nem egy mestermű, de nem is annak szánták, hanem egy piop-corn mozinak, és annak kiválóan helyt áll!

Nekem van egy 1536kbps-es DTS hangsávval megáldott R1-es változatom, ami leviszi az ember fejét annyira jól szól, de csak japán felirat van rajta (amit érdekes módon, csak PC-n lehet bekapcolni, asztalin nem - kár érte :)
0
2007. január 10., szerda 21:45
"A Végtelen Vizeken Túl Vár Egy Elveszett Világ"
most posts by TM
0
2007. január 10., szerda 21:44
Universal
most posts by TM
0
2007. január 10., szerda 21:43
Üdv TM!

Nem vagy vele egyedül, én is szívesen tudnám a polcomon! Kinél vannak a jogok?
0
2007. január 10., szerda 21:40
Waterworld? Nekem a szimpi-Costnerek között van!
Sajna, a végét összecsapták, érződik a kassza kiürülése. Egy baró dvd-t elviselnék belőle!
most posts by TM
0
2007. január 10., szerda 21:33
Az előző héten leadott rész (reklámok nélkül) 111´191 hosszú volt, ami mp-re pontosan megegyezik az M1-en pár éve premierként adott rendezői változat első részének hosszával (amit akkor VHS-re felvettem).
A második fele a kazettán 110´361 (harmadáig leadott stáblistával).
Ez reklámok nélkül sem fér bele 22:05-23:50-ig, tehát reméljük csak elírás a mai 105 perces műsoridő!
0
2007. január 9., kedd 18:17
Én is kedvelem Costner-t s elég sok filmjét láttm már, szóval akkor én is összeállítok egy 10-es listát, igaz, teljesen mindegy milyen szám áll a filmek előtt, ezek a filmek a kedvenceim tőle s mindegyiket nagyon szeretem.

1. Fegyvertársak
A szótlan cowboy, Charlie Wait testhez álló szerep volt, de Kevin bárkit eljátszik. Tetszett a rendezése s a többi színész alakítása (különösképp Duvall-é), szóval színészvezetésben is 5*-ös.

2. Farkasokkal táncoló
A film, amely rendezői Oscar- és Golden Globe-díjat hozott számára, nem érdemtelenül, de ezt kár is ragozni. Remekül tálalta ezt a cseppet sem bonyolult történetet, remek érzékkel forgott a kamera, gyönyörűen megörökítve a tájat s ismét remekül vezette színészeit. Szerény véleményem szerint alakítását is jutalmazhatták volna, de ez nem ront a film megítélésén, a Top5 westernek egyike.

3. JFK
Oliver Stone filmjében remekül hozza Jim Garrison államügyész szerepét, (valószínűleg) tökéletesen átmentve Garrison buzgóságát, nyughatatlanságát a vászonra. S valószínűleg nem sokan játszották volna el ezt a szerepet ebben az erősen politikai nézetű filmben.

4. A jövő hírnöke
Méltatlanul eltemetett utópisztikus (western?) filmje. Abszolút az egyik nagy kedvencem tőle, rengetegszer láttam s nem tudom megunni. Valóságos, rideg jövő képet festett s szerintem ezért is bukott ekkorát.

5. Tökéletes világ
Be kell valljam, nem mostanság volt, mikor utoljára láttam ezt a filmet, de megragadott a Butch és Buzz között kialakult kötelék. Lehet, ha mostanság látnám, ez lenne ak edvenc filmem tőle, de így is jelentős alkotásnak tartom.

6. Robin Hood, a tolvajok fejedelme
Kijelenthetem, ez a általam legtöbbször látott Costner film, amelynek történetét márl egalább 10 éves korom óta fújom kívülről. Kiskoromban szerettem volna Robin lenni,  de Batman párja után ez már kockázatos kijelentés : ) Sokkal reálisabbnak s életszagúbbnak hat, mint mondjuk az Arthur király (aminek persze semmi köze Kevin-hez). Még a boszorkány is hihetőnek tűnik, elvégre is nem repül seprűn s nem szór villámokat a kezéből.

7. 13 Nap
A JFK hagyományát követve, ismét a 60-as évekbe csöppen Costner, igaz itt egészen más fajta titulusban bukkan fel. Remekül hozza a film a (h)idegháború 13 napját, Costner pedig remekelt.

8. Wyatt Earp
Mily véletlen, ismét western s ismét a jobbik, büdösebb (értsd: keményebb, valóságosabb) fajtából. Ebben a korban Costner igazán el lett volna mint cowboy, sheriff, vagy épp északi katona-indián.

9. Aki legyőzte Al Capone-t
Ezt is remek filmnek tartom (melyik nem volt az eddig?), ráadáusl egyik kedvenc történelmi időszakomban járunk, a szesztilalom s a maffia aranykorában.

A végére még három film, amelyeket 1, talán 2 alkalommal láttam, de nem voltak rosszak s tetszettek is: Üzenet a palackban, Több, mint testőr, Szitakötő, Fejjel a falnak.

És bár sokan a két megabukta közül talán a Waterworld-öt szeretik jobban (s legalább tucatszor én is láttam), nekem nem jött be. Ez a kopoltyús szerep nem igazán jött be, ezt még egyszer már nem bírnám megnézni.
0
2007. január 9., kedd 17:07
Az én főszereplői listám (asszem):

01. Fegyvertársak - Open Range (2003) 100%
02. Farkasokkal táncolós - Dances with Wolves (1990) 100%
03. Apátlan anyátlanok - The Upside of Anger (2005) 100%
04. Baseball bikák - Bull Durham (1988) 100%
05. Fandango (1985) 95%
06. Baseball álmok - Field of Dreams (1989) 95%
07. JFK (1991) 90%
08. Nincs kiút - No Way Out (1987) 90%
09. Tökéletes világ - A Perfect World (1993) 90%
10. Fejjel a falnak - Tin Cup (1996) 90%
11. Aki legyőzte Al Caponét - The Untouchables (1987) 90%
12. Robin Hood, a tolvajok fejedelme - Robin Hood: Prince of Thieves (1991) 85%
13. Revans - Revenge (1990) 85%
14. Wyatt Earp (1994) 80%
15. Több mint testőr - The Bodyguard (1992) 80%
16. Silverado (1985) 80%
17. 13 nap, az idegháború - Thirteen Days (2000) 75%
18. Waterworld (1995) 70%
19. Hegyek pokla - American Flyers (1985) 70%
20. Üzenet a palackban - Message in a Bottle (1999) 70%
21. Szitakötő - Dragonfly (2002) 65%
22. Milliókért a pokolba - 3000 Miles to Graceland (2001) 65%
23. A jövő hírnöke - The Postman (1997) 60%
24. A pálya csúcsán - For Love of the Game (1999) 55%
25. Fegyvercsempész/Lőj, hogy ölj! (Vertex cím) - The Gunrunner (1984) 40%

Ezeket még nem láttam:
Hullámtörők - The Guardian (2006)
Azt beszélik... - Rumor Has It... (2005)
0
2007. január 9., kedd 16:52
Mit szólna ehhez GRÉTSY tanár úr.magyar oldal, magyar nyelv,magyar címek!!!
Pl: az üzlet tulajdonosokat is megbüntetik ha bolt helyet shop-ot irnak ki a cégtáblára.
0
2007. január 9., kedd 16:46
Valóban. :)
0
2007. január 9., kedd 16:44
És még nem láttad a Bull Durham-et! :)
0
2007. január 9., kedd 16:43
A filmcímek fele tulajdonnév. A többivel csak megbirkózol. Vagy túl naiv vagyok?
0
2007. január 9., kedd 16:39
ez magyarul nem ment volna???elhisszük,hogy tudsz szlovákul :-))
0
2007. január 9., kedd 16:31
Akkor a Costner-rangsor (azok a filmek, amelyekben a kezénél több látszik, szóval Frances és társai kilőve :):

1. The Perfect World (1993)
2. JFK (1991)
3. Open Range (2003)
4. Dances With Wolves (1990)
5. Fandango (1985)
6. Silverado (1985)
7. Robin Hood: Prince Of Thieves (1991)
8. No Way Out (1987)
9. The Untouchables (1987)
10. Wyatt Earp (1994)
0
2007. január 9., kedd 16:16
Imádom én is, de ha rangsort kellene állítani, nekem az Open Range előrébb van, na meg a Baseball bikák is szorosan lohol mellette kár, hogy itthon kevesen ismerik!
0
2007. január 9., kedd 16:12
Nem. :) Mindentől függetlenül.
0
2007. január 9., kedd 16:11
Persze, mert Bill Munny rendezte. :)
Egyébként ha nem lett volna megemlítve, azt is a legjobbak közzé soroltam volna.
0
2007. január 9., kedd 15:58
_calogero:

Úgy gondolom, a Tökéletes világ valóban Costner pályájának csúcspontja. Legalábbis én így gondolom.
0
2007. január 4., csütörtök 13:33
"Amúgy valaki leírhatná, mért pont 23,976 NTSC-ben."

A mozifilmek 24 képkocka per másodperces sebességgel pörögnek, ami már a folyamatos mozgás illúzióját kelti az agyban. A celluloid drága, tehát a szükségesnél több kockát nem rögzítenek. A 24 Hz azonban nyilván meglehetősen zavaró lenne a szem számára, folyamatosan pedig nem lehet átvilágítani a filmet, mert kiégne. Nem láttam még mozigépet, de szedtem már szét Super8-as vetítőt, gondolom, hasonló megoldás van a 35 mm-eseknél is. Itt egy tárcsa forog a film és a lámpa között, ami 60 fokonként van felosztva. Egy 60 fokos tartományban árnyékol, egy 60 fokosban nem stb. A tárcsa forgása révén így háromszoros frekvenciával történik a vetítés, tehát 24 fps esetén 72 Hz-el pörög a mozi, de minden egymást követő három vetített kép azonos tartalommal bír. Az utolsó "árnyékolás" alatt lép egy kockát a filmszalag, ezért nem látható a vásznon maga a léptetés.

Ennyit a filmről.

A TV-s szabványok kezdeti technológiai hiányosságok miatt lettek olyanok, amilyenek. A PAL rendszer 50 félképes, az NTSC pedig egész pontosan 59,94 félképes, váltottsoros szabvány. Mivel a mozifilmek tartalmilag értelemszerűen progresszívek, ezeket félképekre kell bontanunk a TV-re átültetés során.

Ha a mozifilmet 25 fps-ra gyorsítjuk, és minden képkockát 2 félképre bontunk, máris előállt az 50 Hz-es PAL jel, melyhez a hangot is fel kell gyorsítani.

Természetesen hasonló gyorsítás NTSC-nél nem alkalmazható, mert amíg a PAL konverzió szülte 4%-os gyorsulás nem zavaró, addig az NTSC-nél már közel 25%-kal kellene gyorsítani. Ehelyett találták ki a 3:2 pulldown eljárást, melynek lényege, hogy az első progresszív képkockát 3 félképre, a másodikat 2-re stb. bontják. Ennek révén 2 progresszív kockából 5 félképünk lesz, ami 24/2x5=60 félképet eredményez másodpercenként, ez viszont sok, tehát le kell lassítani 59,94 Hz-re, ami 0,1%-os lassulást jelent a mozihoz képest.

Mivel a 3:2 pulldown eljárás nagyon primitív, DVD-k esetében többnyire nem NTSC-re kódolt tartalom kerül a lemezre, hanem a progresszív változat, melyből röptében készül el a valódi NTSC formátum, ugyanis az MPEG-2 lehetőséget ad arra, hogy csak egy flag jelezze ennek szükségességét a dekóder számára. A progresszív tartalom pedig 59,94/5x2=23,976 fps-ot jelent, 3:2 pulldown után ilyen induló frekvenciából áll elő a korrekt NTSC jel.

Ennek fényében kérdés persze, miért ritkább a PAL progresszív jel adásra alkalmas készülék, amikor PAL jelnél mondhatni csak progresszív tartalom van...? Persze NTSC-nél is ott a progresszív kép a lemezen, ám annak felbontása mindössze 83%-a a PAL képnek. Részben ez is magyarázza, miért nem fér el minden a PAL régiók lemezein, ami esetleg az R1-en ott figyel.

Mindent összegezve:

A PAL felbontás 20%-kal nagyobb, mint az NTSC, a tartalom mozifilmnél mindenképpen progresszív, a mozgás folyamatos, viszont 4%-kal gyorsabb, mint a moziban.

Az NTSC felbontás 17%-kal kisebb, mint a PAL, a tartalom mozifilmnél lehet progresszív, de ha esetleg NTSC-ben végrehajtott vágásokat is tartalmaz, itt-ott váltottsorosra válthat, a mozgás a 3:2 pulldown miatt nem folyamatos, hanem töredezett, egy képet 0,033 mp-ig látunk, egyet pedig 0,05 mp-ig, ami rángatózó hatást kelt, viszont a játékidő mindössze 0,1%-kal hosszabb, mint a mozifilmeknél.

Hogy melyik a jobb, azt mindenki döntse el maga.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2007. január 4., csütörtök 8:33
Na, bejött a megérzésem: a rendezői változat (első fele) ment tegnap az új Szakácsi szinkronnal, ami szvsz gyengébb mint az eredeti ami a mozis változathoz készült!
0
2007. január 3., szerda 22:30
A felhasználó hozzászólásait az alapvető fórumetikai szabályok sorozatos megsértése miatt töröltük.
0
2007. január 3., szerda 22:25
2000-ből (amikor még hárman játszottak) egy mindhármuk által dedikált Best of Me album, és Pozsonyból (2003) egy 4-ük által (Bryan nélkül, mert ő elhúzott a koncert után) dedikált Spirit Soundtrack SE (aminek a borítóján Bryan van).
+ egy pengető és egy dobverő Zágrábból (2000) és Bp-ről (2003) egy pengető.
0
2007. január 3., szerda 22:24
Valaki tudna felrakni képe(ke)t a kiadványról?
0
2007. január 3., szerda 22:19
A felhasználó hozzászólásait az alapvető fórumetikai szabályok sorozatos megsértése miatt töröltük.
0
2007. január 3., szerda 22:19
A kérdés még viccnek is rossz! :)
Szimpla WC papír minőségú papírra nyomott borítóval rendelkező műanyagtokos verzió.
0