Keresés

HD DVD vs. Blu-ray

2008. december 11., csütörtök 18:40
Jól értem,hogy hiába tudja a BD lejátszó és az erősitő is a TRU-HD és DTS-HD  formátumokat kezelni és koaxon viszem át a hangot csak DD és DTS lesz belőle?
Ha HDMI kábellel kötöttem össze (BD-erősítő-TV) akkor nálam időnként villanások vannak a TV-n.Ez mi lehet?
0
2008. december 11., csütörtök 17:32
Hát még én. De ha nem változik a helyzet hamarosan, akkor én beszerzek egy ilyen régiófüggetlenített lejátszót.
0
2008. december 11., csütörtök 16:56
Szóval csak a dvd játékoson tudom majd nézni az 1-es dvd-ket. :( Köszönöm a válaszodat. Szomorú vagyok. :((
0
2008. december 11., csütörtök 11:34
A legújabb FW frissítéssel képes dekódolni a TrueHD-t az s300 is.
0
2008. december 10., szerda 17:14
"Miért feltétel? Én az 5.es kimenetet használom a lejátszón, gond nélkül megy a PCM 5.1."

Analóg 5.1-en minden kijön, amit a lejátszó dekódolni képes.
0
2008. december 10., szerda 17:12
A Sony BDP-S300 NEM dekódolja a TrueHD-t és a DTS-HD-t. Analóg 5.1-es kimeneten vagy optikai/koax kábelen keresztül sima DD ill DTS-ként lehet ezeket hallgatni. A Panasonic DMP-BD55 és a Sony BDP-S550 képes minden hangformátumot analóg 5.1-en kiadni.

A régiófüggetlenség sajnos sokkal neccesebb a BD esetében, mint a DVD-nél. Úgy látszik a BD licenszben sokkal komolyabban veszik a lejátszók függetleníthetőségét mint a DVD lejátszóknál, és ez sajnos kiterjed a DVD régiókódokra. Jelenleg csak olyan megoldások léteznek, amihez egy előreprogramozott chip és több-kevesebb forrasztás szükséges.
Most több helyen is árulnak olyan Panasonic DMP-BD35 és BD55, illetve Sony BDP-S350 és S550 lejátszókat árulni 5-600 eurós áron, amik teljesen függetlenek DVD és BD régióra is.

Pl. ezen a két helyen:
www.jvb.nl
www.bluraymods.com
0
2008. december 10., szerda 16:13
Derceto!

Az erősítőm még régi és nem is tervezem, hogy újat veszek. Viszont ha jól értem akkor ez a lejátszó dekódolja az összes hangot és az erősítőmön meg fog szólalni bármi is legyen a lemezeken? Sony BDP-S300
Illetve a másik kérdésem. Tudunk valamit ezen lejátszók régió függetlenségéről? Ugyanis vannak 1-es régió kódos dvd-im és nem tartanék csak miattuk dvd lejátszót is. Ha ez nem független dvd ügyben vagy nem lehet függetleníteni akkor tudtok olyat ajánlani amit igen?

BD ügyben nem vagyok otthon és itt van hozzáértés, ezért kérdezek tőletek.
0
2008. december 9., kedd 16:36
Értem, köszi. Látszik hogy sokmindent nem tudok még a témában :)

"A többcsatornás PCM-hez viszont feltétel a HDMI csatlakozás."

Miért feltétel? Én az 5.es kimenetet használom a lejátszón, gond nélkül megy a PCM 5.1.
0
2008. december 9., kedd 14:45
Uhh, a PCM hang még véletlenül sem analóg. Az analóg hang amiről itt beszélünk az egy folytonosan változó elektromos jel, amit már vagy egy évszázada használnak. Ha ezt a jelet egy kicsit erősítik és rávezetik egy szabadon mozgó elektromágnesre ami egy tölcsérhez csatlakozik, akkor hanghullámok keletkeznek.
A PCM azaz Pulse Code Modulation ennek az elektromos jelnek egy digitális reprezentációja, ami úgy keletkezik, hogy bizonyos időközönként megmérik a jelnek az erősségét a kábelen, és az eredményt egész számként ezt eltárolják. "Digit" = szám, ezért digitális. Ha 44100-szor vesznek mintát, akkor beszélünk 44,1kHz-es PCM-ről. Ha az egész számot 16 biten tárolják, akkor 16 bites PCM-ről. Általában lineáris PCM-ről beszélünk, ami azt jelenti, hogy a tárolt szám egyenesen (lineárisan) arányos a mért áramerősséggel. A PCM egy digitális adat, amit különféle digitális adathordózókon lehet tárolni, illetve digitális jelként lehet továbbítani, pl. optikai, koax vagy HDMI kábelen.
A Dolby Digital, TrueHD, DTS, MP3, FLAC olyan számítógépes algoritmusokat takarnak amik ebből a PCM adathalmazból, ebből a számhalmazból egy kisebb méretű, kevesebb számból álló adathalmazt hoznak létre, illetve az így tömörített adatból dekódolják az eredeti PCM adatot. Semmi más céljuk vagy hasznuk nincsen, mint az, hogy a digitális hangot kisebb helyen lehessen tárolni.

Tehát sem az analóg hanghoz, sem a PCM-hez nem kell az erősítőnek ismerni semmilyen hangtömörítő algoritmust. A többcsatornás PCM-hez viszont feltétel a HDMI csatlakozás.
0
2008. december 9., kedd 14:11
Úgy döntöttem várok még kb. 1 évet az erősítő vásárlással. Addig jó lesz nekem analóg 5.1. Nem igazán jönnek még magyar true hd szinkronnal ellátott filmek. Jó filmek se, de addig jó nekem:) Egyelőre a min. 100e Ft-os árat soknak tartom egy erősítőre. Főleg úgy, hogy nincs hozzá jó fülem.
0
2008. december 9., kedd 14:00
Köszi szépen. Remélem működni fog. Egyébként Onkyo TX-SR606-os erősítőm van. Azon van HDMI és tudja dekódolni a TrueHD-t és a DTS-HD-t is. Annyit még el tudsz mondani, hogy a kimenetnél mi a különbség a bitstream és a PCM között?
0
2008. december 9., kedd 13:57
derceto

ment egy mail! FONTOS!!!!!

köszi
0
2008. december 9., kedd 13:27
a hdtvtest.co.uk-n nézz körül a tv teszteknél, van pár beállítás.
0
2008. december 9., kedd 12:33
Lejátszótól függ. Ha van benne TrueHD dekóder, akkor igen. Általában már az összesben benne van, a DTS-HD dekódert szokták csak a felsőbb kategóriás lejátszókba belerakni.

Ilyenkor ha nincs olyan erősítőd amiben benne lenne bármelyik HD dekóder, összekötöd a lejátszóval az analóg 5.1-7.1 kineneten, és akkor tudod hallgatni a TrueHD-t, DTS-HD-t, de ehhez kell a lejátszóba a dekóder.

Láttam már olyan olyan opciókat lejátszókban, hogy be lehet állítani miként adja ki a hangot, Bitstream-ként (Ez az eredeti, ahogy a lemezen van, pl a TrueHD), vagy át lehet állítani "downmix PCM"-re, ilyenkor kibontja analóg PCM-re, és azt adja ki magából, de szerintem ehhez is elengedhetetlen a dekóder.

A PCM hanghoz ugye nem kell semmilyen dekóder, az egy analóg hang, csak sima analóg összeköttetésre van szükség.
0
2008. december 9., kedd 11:36
Kinek hogy van belőve a tv-je? Erről tudnátok valamit írni? Mert én már annyi mindent kipróbáltam. LCD-ről beszélek: gondolok a dinamikus kontraszt, fekete beállításokra, kontraszt, fényerősség, éljavítás, gamma, ilyesmik.....
0
2008. december 9., kedd 11:31
Annyira én sem értek hozzá, de szerintem ez úgy van, ha a lejátszó le tudja vezetni analóg kimenetre, akkor igen! Tehát ebben az esetben a játékostól is függ, hogy milyen adatfolyamra tudja kivinni a TrueHD hangot! Példának okáért a régi DVD játékosom nem tudta kivinni a DTS hangot, helyette sistergést hallottam a hanfalakból, ha véletlen arra tévedtem!
0
2008. december 9., kedd 11:28
Bocsi,de ezek a müszaki dolgok nekem magasak. A TrueHD hangot bármilyen erősitő tudja kezelni analogban?
0
2008. december 9., kedd 11:22
Az analóg hang nem mondja meg magáról, hogy ő valamikor TrueHD, sima Dolby Digital, vagy esetleg orsós magnó volt. Az erősítőnek meg mindegy.
0
2008. december 9., kedd 10:15
De ha az erősítőd nem tudja kezelni a TRU-HD-t akkor az attól még csak sima 5.1 lesz!?!?
0
2008. december 9., kedd 10:12
Így van, ezt csak alátámasztani tudom! Nekem is hasonlóan van összekötve, és minden hangformátumot kiad!
0
2008. december 9., kedd 6:55
S550 Sony analóg kimeneten kiadja valamennyi HD hang formátumot.

(Nekem is 6db RCA kábellel van összekötve a lejátszó és az erősítő,egyelőre nem akarok másik erősítőt venni,végülígy is jól szól.)
0
2008. december 9., kedd 0:31
Koaxon és optikain csak a sima Dolby Digital, DTS és a sztereo PCM megy át. Többcsatornás PCM, TrueHD és DTS HD nem, mert ezekhez egyrészt kevés a sávszélesség, másrészt nincs beépített másolásvédelem.
0
2008. december 9., kedd 0:28
A BD50-es képes dekódolni a TrueHD-t és a DTS HD-t, nem csak streamelni, szóval analóg és HDMI kimeneten is rendesen fog működni. Ha az erősítőd képes HDMI-n fogadni és dekódolni a TrueHD-t és a DTS HD-t, akkor állíthatod a kimenetet bitstream-re is. Ha nem, akkor állítsd PCM-re! Mindkét esetben ugyanazt a minőséget kapod.
0
2008. december 8., hétfő 22:31
FONTOS... LENNE TUDNOM!

Összehasonlítottam a Pana BD55-t és a BD50-t, és most egy kicsit elgondolkodtam. Mármint azon, hogy az én Panasonic BD50-esem (mert nekem az van) megtudja-e úgy szólaltatni a Dolby TrueHD-t, meg a DTS-HD-t maximálisan, ahogy elvileg kellene? Mivel ezen csak 5.1-es analóg kimenet van, én HDMI kábellel kötöm össze az erősítővel, mert amennyire tudom, csak így tudom teljesen megszólaltatni a HD hangformátumokat. Mondjuk egyelőre a legtöbb film így is 5.1-ben van, nem? 7.1-es hangot még csak pár film esetében láttam eddig. Viszont az összehasonlításnál láttam azt is, hogy a BD55-ös tudja dekódolni a TrueHD-t és DTS-HD-t is? Az enyémen meg Bitstream van csak? Ez valójában mit jelent? Nálam most butítottak lesznek a hangformátumok? Erről tudtok nekem mondani valamit?

ELŐRE IS KÖSZ.
0
2008. december 8., hétfő 22:22
és ez teljes érékü? rendesen fog szólni int az állat?
0