Mindig is nagyra tartottam Szabó István filmjeit és személyét, ezért ez a "leleplezés" elég jelentős arculcsapásként ért, amit röviden így lehetne összefoglalni: "istenem, hát ő is?" Rendkívül kellemetlen, mint mikor az angyalarcú hitvesről kiderül, hogy országos ribanc. (Ennyi engedtessék meg nekem, egyszerű filmkedvelőnek, már tudniillik az, hogy ha egyik kedvenc jeles személyiségemről kiderül, hogy spicli volt, akkor ne töltsön el feltétlen jókedv.)
Mindazonáltal az ügy sokkal zűrösebb. Mert az teljes mértékben érthető és elfogadható emberi gyarlóság(?), hogy közvetlenül az "OSE" után az ember nyilván nem rúgja ki két lábbal a kompromittáló iratokkal megjelenő titkosrendőrt, de azért erről jobb lett volna vallomást tenni mondjuk 1990 tájékán, ilyenformán: "emberek, ilyen és ilyen okokból együttműködtem a háromperhárommal, sajnálom, de ez már csak hozzám tartozik; ha szerettek, fogadjátok el ezt is, ha nem, hát nem". Nagyon nagyon nagy kár, hogy erre Szabó István nem kerített sort, és még most is olyanokat mond, hogy "életem legbátrabb tette", "ma is megtenném" és így tovább. Ha valami, ez bizony szomorú. Távol álljon tőlem, hogy ítéletet mondjak felette, isten ments (meg főként: én könnyen beszélek, hiszen nem kerültem olyan helyzetbe, mint ő), de a fenti körülmények azért legalábbis árnyalják Szabó István jellemét, azt hiszem ezt bárki emberfia felvetheti.
Egy biztos: a filmjei mindettől függetlenül azok, amik eddig is voltak, még ha kaptak is "egy kis vajszínű árnyalatot".