"Kedves The Hungarien:)Nagyon szomoru,hogy téged igy érintett meg ez a film,és örülj,hogy akkor még nem éltél.Igenis ezt a filmet minden kedves fiatalnak meg kell néznie.Nem rossz memento.Az első és a második rész is,tükör nekünk is nektek is.Tanulhat belöle az is aki segitséget nyujt egy olyan ember törekvéseinek,ki személyi kultusz bevezetésén törekszik/o.v./."

Tisztelt Sir Nyilas!
Hamár kedvesez, akkor legyen oly szíves, helyes írni a nevem! Sajnálom, hogy szomorkodik, de nem tudom, hogyan kellett volna érintenie engem e filmnek a maga véleménye szerint. Lehet nem egyet érteni (ott van a NEM gomb, látom használta is), de kérem, ne oktasson ki, ne szóljon lekezelően, mert azt nagyon nem szeretem.
Mint írtam, érdekes volt a film, (kiemeltem, különösen a mozis rész), sokat lehet megtudni az 50-60-as évek jellemzőiről. De talán ájuldoznom kellett volna Kádár János szavaitól? Vagy mi az, amit máshogy kellett volna fogadnom? Csak arról írtam, mondjuk úgy, irónikusan. Ez szúrta az Ön szemét? Úgy tűnik. Nagyon is örülök, hogy nem akkor éltem. Nem is tudja, mennyire!
Tükör. Lehet, hogy azoknak, akik benne éltek a kommunizmusban-szocializmusban tükör, de ugyan egy mai fiatalnak miféle tükör? Persze, ha jobban belegondolok, nem árt jól megnézni azt a korszakot, majd szétnézni jelenünkben. Mégis igaza van. Az utolsó mondatát, hát, hogy is fogalmazzak. Gondolom az "o.v." Orbán Viktort takarja. Nem tudom, hamár megemlíti, ilyen jellemző módon, miért nem lehet kiírni. Először is nem tudom, hogy jön ő ide? Másrészt, ha a kommunizmusra-szocializmusra bírálatot hall, a megoldás az, hogy elkezdünk valakit leugatni (akinek semmi köze az egészhez?) Ez a személyi kultusz meg nagyon divatos lett, bár jelentésével nem mindenki van tisztában. Valaki egyszer kimondta, hogy ezt kell mondani, s akkor most mondják. A kommunizmusban jellemző volt e fogalom. Sztálin bácsi rendesen kimerítette, de persze, Ön előtt ez bizonyára ismeretes.
Ezen utolsó pár mondatom ismét egy bukott, hazug, elnyomó diktatúra, ideológia ellen kinyilvánított (nagyon)nem tetszésem. Mindenki mindenkit annak mond el, aminek akar. Én nem érzem úgy, hogy mindenáron a védelmembe kell vennem bármilyen ideológiát vagy annak képviselőjét. Van aki reflexszerűen fröcsög mindent, aminek utána se gondol, mert egyszerűen beleszuggerálták. Nem akartam, hogy bárminemű ellenérzést keltsen a film adatlapján írt szöveg; semmit nem is írtam bele, ami ne lenne helytálló. Ez kiderült az Ön reakciójából is, hiszen konkrétan azon mondatrész, mely miatt klaviatúrát ragadott, nem szerepel hozzászólásában.
Örvendtem, minden jót. Remélem mélyen belenéz a tükrébe.
The Hungarian
0