Keresés

Alien 4. - Feltámad a Halál (2 DVD) (DVD)

2009. február 2., hétfő 14:23
Meg ilyen alapon Ron Perlman is minek szerepelt benne... a negyedik rész úgy jó, ahogy van. Kissé idegen az Alien-sorozattól, mégis egyedi, humorosabb.
0
2009. február 2., hétfő 14:21
Ez mind igaz! De Te ezt honnan tudod? :-)
Egyébként egyetértek veled abban hogy tényleg mindegyik rendező saját egyéni elemeit vitte bele. Szerintem mindegyik rész kiváló. Számomra a 3. a gyenge!
0
2009. február 2., hétfő 14:20
:D
De rátapintottál a lényegre, Pinon vicces fejű, és túl sok Jeunet-filmben láttuk már :] Figyelj, nekem nem ér össze Jeunet (és a barátai, így Pinon is, aki amúgy hatalmas fej) és az Alien, valamiért olyan érzés, mintha a rántott húst tejszínhabbal enném. Érzésben leginkább a sajtreszelővel való rejszoláshoz hasonlíthatnám: némileg szórakoztató, de inkább fájdalmas (Ford Fairlane).

Az a baj, hogy valamiért úgy érzem, hogy komoly folytatásnak szánták ezt a filmet. Rádob egy lapáttal az is, hogy a magyar forgalmazó Alien 4-nek keresztelte el. Az egész filmet eleve egy Alien-paródiaként kellett volna elkezdeni, sőt, akkor Jeunet még erősebben kifejthette volna a hatását, és nem úgy megyünk neki a mozinak, hogy ugyanazzal a komorsággal, és nagyvonalakban azért hasonló légkörrel (az első három részt, rendezői stílusjegyek ide vagy oda, azért összeköti a hangulat) szalad tovább a pár éve elejtett fonál. Persze lehet, hogy ez a film Jeunet-sen komoly, viszont ez meg, legalábbis néhányunk számára nagyon nem fér össze az előző három résszel.
0
2009. február 2., hétfő 14:19
Szerintem meg passzol és működik. Ripley halála után nehéz lett volna sokkal másabb történettel előjönni. Persze lehetett volna itt is "beginszezni" ahogy mostanában divat, s minden korábbi értéket kidobni az ablakon, ahogy azt klónRipley tette a klónbébivel, de szerencsére nem így történt.
Furcsállom azt is, hogy Pinon a "leggyengébb láncszem", szerintem Brad Dourif eszelős karaktere inkább elütött a korábbi szereplőktől. Azoktól a szereplőktől, akik valljuk be, elég kétdimenziósok voltak, az egyik felük már bölcs volt, mert már látott idegent, míg a szereplők másik csoportja a naív, olykor nagyszájú, túlzott magabiztossággal rendelkezők kasztja. Ezekhez képest a beteg, szörnnyel nyelvelő tudós alakja sokkal gazdagabb, fantáziadúsabb figura. Abszolút nem baj, hogy Jeunet színt vitt a filmbe, én negyedszerre is vártam valami mást, ahogy az előzőek is adtak, s nekem épp így volt jó.
most posts by TM
0
2009. február 2., hétfő 14:09
Ja, hát ilyen alapon hogy kerül bele A bolygó neve: Halálba Bill Paxton. Úgy, hogy ő meg Cameron háziszínésze. Különben meg nem értem, mi a baj Pinonnal? Az, hogy francia, vagy hogy karakterszínész, vagy hogy vicces külsejű? Ezzel az erővel Paxton is vicces, mivel Nuthoz képest is beszari, ráadásul még a pöcse is kicsi.
most posts by TM
0
2009. február 2., hétfő 14:08
Egyszerűen csak az a baj, hogy a Feltámad a Halál nem működik, mert Jeunet sehogy sem passzol az Alien kultuszhoz. Nem is látom át a logikáját az egész filmötletnek. Biztos valaki azt gondolta, hogy ütne egy félkomoly rész a sorozatban. Viszont én úgy nézem mindig az Alien első három részét, hogy az - nyilvánvalóan kompromisszumokat kötve de - hiteles. Lehet, hogy sehol nem él ilyen alien (hehe), de ha mindez egyszer megtörténne, nagyjából így képzelem el az emberek reakcióját és viselkedését. Ezért is üt a sorozat. A negyedik rész olyan, mintha a Titanic kettőben kiolvasztanánk a Leo gyereket és megint elmenne hajókázni. Simán káosz az egész :D
0
2009. február 2., hétfő 14:01
Tényleg, Dominique Pinon, őt is Jeunet hozta magával. Olyan nehéz ezeket a szavakat leírni is, egy ALIEN FILMBEN DOMINIQUE PINON! Imádnivaló figura, de HOGY A TÚRÓBA KERÜL IDE? Ez annyira nincs rendben. Nem tudok már hasonlatokat írni, de még egyet ki kell találnom: ez olyan, mint ha Tom és Jerry cameózna a Ghost in the Shellben. Őrület!
0
2009. február 2., hétfő 13:59
Szerintem attól is különleges az Alien-széria, hogy minden rendező tudott egyéni küllemet adni a saját epizódjának. Scott zseniálisan rakta le az "alapokat", melyre Cameron látvánnyal, akcióval gyúrt rá, majd Fincher újból a nyomasztóbb, klausztrofóbb, egyszörnyes verziót hozta, műve mégsem volt az első rész utánzata, egyedien tálalta a harmadik felvonást, és ugyanígy tette ezt Jeunet is, akit ennek ellenére mégis sokan franchise-gyilkosnak titulálnak. Nem értem, hogy az első három részt miért ikonizálják olyannyira, hogy azt csak elrontani lehet(ett), azok közé tartozom, akik kedvelik a Feltámad a Halált. Ugyan a benne mutatott "emberalien" kissé idegen, ha ezzel a képzavarral élhetek, de végülis minden film hozott új kreatúrát. A második a királynőt, a harmadik is egy újszerű idegent (mitől is lett az másabb? mert más volt a gazdatest?) és igen, a negyedik etapban meg ez az emberszerű szörny, amit simán el lehet fogadni, hiszen ki tudja, hogy a klónozók mit laborkodtak össze. Láttuk, hogy milyen sikertelen kísérletek születtek, azok alapján Ripley kisdeade totál lehet akármilyen, olyan is, amilyennek a filmben mutatták.
Szerintem az AvP/AvsP produkcióban látható szörny az igazán kapufa, a terhes nő szájába embriót belehányó idegen sokkal inkább tartozik az alapalienevolúviót logikátlanul felrugó képsorok közé, mint Jeunet teremtménye.
most posts by TM
0
2009. február 2., hétfő 13:57
"Jeunet még Hollywoodban is megőrzött valamit a filmművészet naiv gyerekkorából"

Mindezt olyan áron, hogy három rendezőzseni komor, sötét mestermunkáját nyírja ki. Jeunet nem hibáztatható, de nem fogom fel, kinek az ötlete volt Alient rendeztetni vele.
Önmagában jópofa film lenne, de a sorozat részeként agyrém.
0
2009. február 2., hétfő 13:20
Remélem nem haragszik meg a szerző, ha idemásolom a Filmvilágban annó megjelent rövid kritikáját, merthogy KÖMLŐDI FERENC POZITÍV KRITIKÁT ÍRT AZ ALIEN 4-RŐL. Nekem az utolsó mondat különösen tetszik, mert valahogy én is így érzek a filmmel kapcsolatban :)

Alien 4
Kömlődi Ferenc

Hollywoodban divatosak a francia rendezők: a celluloid-Mekkában Luc Besson után a különös tehetségű Jean-Pierre Jeunet is szerencsét próbált. Sikerrel, merthogy az Alien 4 elkerülte a Csendes-óceán partjára tévedt európaiak készítette szuperprodukciók szokásos hibáit: nem amerikaibb az amerikaiaknál, de nem is intellektuális mázzal leöntött hibrid. Sőt, visszaköszönnek a Delicatessenben és az Elveszett gyerekek városában megszokott üdítő meseelemek, az álomszerű szín- és képvilág.

Jeunet saját erdejében dolgozott, merthogy hírnevét a tudományos-fantasztikumnak köszönheti. Ha még van egyáltalán értelme ilyesmiről beszélni.

Ripleyt leklónozták, kétszáz évvel halála után kel életre. Ő az új szörny anyja – a gonosz hadsereg ez utóbbiak gyártásába kezdett. Megszoktuk őket – az alienek helyesek, félelmet már nemigen váltanak ki. Mi több: érző lények, sötét összeesküvések kiszolgáltatott eszközei.

Na és a klónozás? Az régóta létezik, feltételezhetően előbb-utóbb emberklónok is világot látnak majd. Az android se riogat többé, pláne ha Winona Ryder küllemébe bújtatták – ő csodaszép, mint mindig, színészi teljesítményére nem lehet panasz. Úgy tákolták össze? Agyában különböző programok futnak? Az se újság: mindannyian a cyborg-lét felé tartunk. A fantasztikum nem itt keresendő.

Összeesküvés-elméletek, klónozás, robotizáció – a kilencvenes évek legdivatosabb és legaktuálisabb témái. A mutánsokról szólni tabu, csakhogy sejtjük, bizonyos katonai telepeken ilyeneket is legyártottak már. Az X-aktákat ismerjük, unjuk is eléggé. Ripley és társai más világokat járnak, s ahogy a magasból rácsodálkoznak a szépséges Földre, az Méliès öröksége. Jeunet még Hollywoodban is megőrzött valamit a filmművészet naiv gyerekkorából.
0
2009. február 2., hétfő 13:03
Pfff... gyerekfilmmé degradálták a Shining-ot... :S

Mondjuk még nem láttam, de tervbe van véve...

Na, tényleg OFF vége.
0
2009. február 2., hétfő 12:41
Ja, pont hétvégénnéztem a tv műsort nagymamáméknál, aztán valamelyik nap lesz a Kubrick féle Ragyogás, játékidő: 86 perc.....gratulálok! :)

Írok mailt privátban nemsokára :)
0
2009. február 2., hétfő 12:34
Még szerencse, hogy ma már az effajta cenzúra nem létezik nálunk. Amit a kertévék művelnek, az külön kategória hálistennek...

OFF

Apropó: a két film jól szuperál? Jöhet priviben a válasz...

ON
0
2009. február 2., hétfő 12:31
:D Nem tudtam, de elég kemény :) Ha nem tetszik Kádárnénak, akkor nem tetszhet senkinek :)
0
2009. február 2., hétfő 12:25
Azt tudtad, hogy annó az Alien nálunk vágottan ment? Kádár elvtárs kivágatta a mellkasrobbantós jelenetet, mert az asszonya állítólag összef*sta magát rajta...
0
2009. február 2., hétfő 11:57
Dominique Pinon, na igen, ő az a kis figura, az Amelie-ben isjól megcsinálja a cigis lányt, birom nagyon a formát, megh hát a Jeunet filmek, szerintem lenyűgözőek Egy ilyen Alien-es sztroim nekem is van, szóval úgy volt, hogy amikor anyum meg apum randizgattak, akkoriban ment a mozikban az Alien, és hát akkor még (legalábbis vidéken) eseményszámba ment egy ilyen mozis téma, és apum villantani akart, és elvitte anyumataz Alienre, hát látta, hogy horror, de nem számított azért akkora lelki nyomasztásra (ahogy apum fogalmazott: Addid ő éleltében kábé olyan horrorokat látott, ahol a gonosz csávó üldözte a fiatal lányt a késsel :)), szóval beültek, aztán egymáshoz bújva vacogták végig a 2 órát :) Hát neki bejött....szóval így lettem én :P
0
2009. február 2., hétfő 11:56
az tény hogy ez a leggyengébb a 4 rész közül de közel sem rossz
0
2009. február 2., hétfő 11:52
Nekem is bejön ez a rész, nem tudom, miért fújolnak rá ennyien...

Dominique Pinon a Delicatessen-ban hatalmas. :)))
0
2009. február 2., hétfő 11:33
dominique pinon, jeunet kabalaállata, mondjuk félig-meddig ron perlman is az, habár neki del toróhoz is van bérlete. :)
0
2009. február 2., hétfő 11:30
Százezren rugdossák ezt a filmet százezerféleképpen, én nem vagyok egy fanatikus Alien rajongó, de szerintem jó kis film, fölösleges volt folytatni a 3. rész után ez tény, de szerintem ez is elég, Zsönetes, telis tele jópofa ötletekkel, karakterekkel (most nem ugrik be a neve, de aza kis muksó aki minden Jeunet filmben szerepel, ő is nagy arc a filmben:)), simán láttam vagy hússzor, és megnézem még párszor :)
0
2009. február 2., hétfő 11:22
név: minden szavaddal egyetértek. anno egy gyönyörű lány társaságában néztem meg a filmet abban bízva, hogy majd a rémisztő részeknél hozzám bújik, erre kétfelé görnyedve bokákoltunk a sorozatos izléstelenségeken. :)
0