13: Távol álljon tőlem, hogy egy Nobel-díjas író filmes debütálását túlzottan kritizáljam, de én úgy érzem, Koltai egyszerűen megijedt attól a hatalmas felelősségtől, ami ránehezedett, hiszen egy világhírtű könyvet kellett adaptálnia, és olyannyira elhatalmasodott rajta az író és műve iránti tisztelet, hogy ennek oltárán feláldozta saját elképzeléseit, és inkább jogosan/jogtalanul érzett megilletődése közepette inkább szolgahűen, bár azt is rosszul, és a műfaj nagy elődjeitől kegyesen lopkodva másolta le a regényt. Ehhez hozzácsapta a nagy névnek számító Morricone-t, akit még a plakátra is kitett, majd azt az utasítást adta (vagy nem, csak elfogadta a végeredményt), hogy a zene legyen szívhezszóló, dagályos, végül dramaturgiai szempontból az elképzelhető legrosszabb helyekre szúrta be, ezzel megölve a realizmust és nem erőltetetté tette az egyébként talán nem erőltetett cselekmény drámaiságát. Sorolhatnám annak a filmnek az általam annak tartott hibáit: egy operatőr rokokószerűen ábrázolt látásomódja, mellyel a szörnyűségek bemutatásának hatásosságát filterekkel és digitális színkorrekcióval ölte meg, továbbá a papírmasé díszletek tovább rombolták a hihetőség amúgy is pálcikalábakon álló építményét, végezetül egy tökéletes antitalentum gyerekszereplőt tett meg főszereplővé, akinek egyetlen mimikai képessége a folytonos bamba nézés. A filmnek se füle, se farka, és ennek fő oka az, hogy maga Kertész írta a forgatókönyvet, egy taslán megfilmesíthetetlen könyv(e) alapján, melyet elfogultsága alkalmatlanná tett az élvezhető mozi létrehozásása. Dióhéjban ennyi. Én nem akarok Kertész vallásával foglalkozni, gyűlölöm az antiszemitizmust. A regény sem vágott falhoz annyira, mint a Nobel-bizottságot, de abban legalább voltak megrázó részek.
Amit Koltai Lajosról írsz, mintha az én gondolataim lennének. Pontosan ismerem a szándékait, tudom, hogy ő csak a legszebbet szeretné létrehozni, de a szép önmagában kevés, ha csak a vizualitásban testesül meg. Akkor elnézegetek inkább egy festményt.
Így igaz, Koltai egy fantasztikus operatőr, más nagy rendezőmesterek nagyszerű partnere, de ő nem rendező. Erre ráé fog döbbenni, miután a filmjei sorra megbuknak. Az Este is gyenge, pedig játszik benne a nemzetközi színésztársadalom női frontjának színe-java. És még itt sem tudta elkerülni az unalmat. Hiába, cipész maradjon a kaptafánál, főként, ha ő készíti a világ legjobb, legtartósabb és legimpozánsabb, és legkeresettebb lábbelijeit.