Keresés

David Gale élete (DVD)

2018. július 28., szombat 17:19
Akkor majd irjad meg! Majd  elfelejtettem, 3 kazetta van. A film napjainknak
is szol, egy hamis nemi eroszak gyanu, elrontott elet, hiaba mentik fel.
0
2018. július 27., péntek 23:03
Újra kellene néznem ezt a filmet, jó pár éve hogy utoljára (egyben először) láttam, de emlékszem szabályosan letaglózott a befejezés (emlékszem a másik ilyen amit pár hónap eltéréssel láttam a United 93 volt).
Így nem tudok érdemben hozzászólni a kérdéseidhez, viszont kedvet csináltál az újranézéshez :)
0
2018. július 27., péntek 20:06
SPOILER!

Csak egy kérdés, David Gale miért ölte volna meg a legjobb barátját, illetve a legjobb barátja az első kazetta alapján az öngyilkosságát miért állította volna úgy be, hogy a legjobb barátjára terelődjön a gyanú?

Az első kérdés az indíték,ami fontos dolog, ha a tettes nem elmebeteg.

A másodikon az újságírónak kellett volna elgondolkoznia.
0
2011. augusztus 14., vasárnap 15:19
Régen volt ez a beszélgetés, de hátha még valaki itt van az akkoriak közül, emlékszik erre és a filmre annyira, hogy érdekelje egy lehetséges válasz, és elolvassa az írásomat:).

SPOILER!

A különbség a két kazetta között valóban csak Gale felbukkanása, de ez csak részben az elítélése szempontjából fontos, hanem hogy tudott a dologról! Bitsy koncepciója az volt, hogy Constance és Dusty (aki a nő cowboy haverja, kertésze, volt harcostársa és majdnem szeretője volt egyszerre) tervelték ki közösen az egészet, a gyilkosságnak álcázott öngyilkosságot, és hogy ez Dusty elborult terve volt arra, hogy az elveit, a halálbüntetés rendszerének hibáját bizonyítsa, és mert Constance amúgy is haldoklott, így legalább a nő az elveiért halhatott meg (ahogy azt Bitsy is mondja). Ebből az jönne ki, hogy Gale igazából áldozat, akit bemártottak, és a halála egy tévedésen, az előítéleteken és Bitsy lassúságán múlott.

Ha viszont nem pusztán tudott róla, hanem szándékosan hagy ujjlenyomatot a Constance fejére húzott zacskón, akkor ez nem Constance és Dusty terve, hanem Constance-é és Gale-é, amihez Dusty csak asszisztált! Hogy Gale tudatosan lett mártírrá, nem csak "beáldozták", és hogy ezzel az üggyel igazából nem egy, hanem két öngyilkosság történt. Nem csak Constance volt a halálán, hanem Gale-nek sem volt már miért élnie, mert a Berlin-ügy, a nemi erőszak lehetőségének puszta árnyéka mindent elvett tőle, amit csak lehetett: munkát, családot, hírnevet, egzisztenciát, és a Deathwatchból való kirúgásával még az elveiért való küzdés lehetőségét is.

Emiatt pedig Bitsy nagy futása, lassúsága sem volt tényező a rendszerben. Gale talán úgy gondolta, Bitsy magát, az előítéleteit, a lassúságát vádolja azért, mert Gale meghalt, hiszen csak pár percet késett. Az utolsó kazetta nem a nyilvánosságnak, hanem csak Bitsynek szól ("OFF THE RECORD" van a kazettára írva), sőt, főleg nem annak, mert ha ezt Bitsy bemutatja, akkor minden, amiért az a három ember küzdött, a halálbüntetés jogosságának megkérdőjelezése kudarcba fullad, aláásva a mozgalmat is, hiszen onnantól nyugodtan mondhatja a kormányzó, hogy az egész Deathwatch szuicid fanatikusok gyülevészete, akik most még csak magukat ölik a hagymázas elveikért, na de mi lesz, ha nem... A levél és a kazetta Bitsynek szól, az ő szabadulásának a kulcsát hordozza (ld. levél), a feloldozását, hogy bármit csinál, nem tudta volna megmenteni Gale-t, mert minden előre meg volt beszélve, le volt rendezve, Gale pedig ugyanúgy ha már meg akart halni, akkor legalább az elveiért tette, mint Constance.
0
2009. október 19., hétfő 19:59
Spoiler!

Pont az a lényeg, hogy nincs is benne szexuális zaklatás, a "gyilkosság" meg nem is gyilkosság, hanem valójában öngyilkosság. Épp ez benne a lényeg, hogy a bíróság tévedett, csak szegény Kate a felmentő felvétellel picit elkésett...
0
2009. október 19., hétfő 17:38
SPOILER!

Én viszont azt nem értem ill. tudom,hogy a szexuális zaklatás-rész előre kitervelt volt-e,vagy csak így alakult és ez adta a tettéhez az ötletet?
A film jó,csak a "nagy futás" ne lenne benne...
0
2009. október 16., péntek 9:21
Köszönöm a magyarázatokat, tulajdonképpen már kezd bennem összeállni a kép, de még azért valamit nem értek.

SPOILER

Rendben van az, hogy előre kitervelve a dolgot, a halálbüntetés betiltása miatt rendezték meg ezt az egészet. Gale tulajdonképpen ártatlanul bűnhődött, ezt így elfogadom, de a végén nem értem azt a videokazettát, amit Gale küldött a nőnek. Azon, David Gale a végén bejön a képbe, és így van vége a filmnek.
Vagyis, pontosan azt nem értem, hogy miért tulajdonítanak olyan nagy jelentőséget annak, hogy Gale is jelen volt az öngyilkosságnál? Továbbra sem Ő ölte meg a nőt, így szerintem nincs jelentősége, mégis mindenhol nagy fordulatként emlegetik a végét. A feleségének küldött 500.000 dollárt sem értem, de arra gyanakszom, hogy 3-an találták ki ezt a halálbüntetéses dolgot, és a családján akart segíteni Gale.
De egyszerűen nem értem azt továbbra sem, hogy mi a különbség a két kazetta között? Gale-t maximum azért lehetett volna elítélni, hogy nem akadályozta meg az öngyilkosságot, de azért végképp nem, mert megölte. Hiszen a két kazetta abban nem különbözik egymástól, hogy nem Gale ölte meg a nőt.

Szóval a kérdésem továbbra is az, hogy miért mondják, hogy nagy fordulat van a végén? :-)))

SPOILER VÉGE
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2009. október 16., péntek 1:31
SPOILER!

Én is ilyesmire emlékszem. Az egész úgy lett kitervelve, hogy a videofelvételnek az a része, ami az öngyilkosságot igazolja, csak akkor kerüljön a riporter kezébe, amikorra Gale-t kivégzik. Ezzel mesterségesen idéztek elő egy olyan helyzetet, hogy egy ártatlant végezzenek ki, ezzel mártírjai(?) lettek a halálbüntetés elleni eszméjüknek.
0
2009. október 16., péntek 1:11
SPOILER

Hát már elég rég láttam, de talán vmi olyan volt benne, hogy ártatlanul végzik ki Spacey-t, merthogy a zacskós(?) gyilkosság valójában öngyilkosság?
most posts by TM
0
2009. október 15., csütörtök 23:02
Segítség!

Valaki legyen oly szíves, és SPOILER feliratokkal magyarázza már el nekem, hogy mi a végén a fordulat? Most néztem meg, de nem teljesen értem, hogy mi történt...
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0