Nem (csak) a kiadókkal van baj: az egész magyar filmes, TV-s, videós "szakma" - technikai, technológiai szempontból - olyan "öregekkel" van tele (tisztelet a kevés kivételnek), akik még csak-csak megtanulták az NLE rendszereket és eljutottak ugyan a digitális adathordozókig, de a legújabb dolgokhoz már fingjuk sincs. Hányszor volt már olyan, hogy a producer, az opeatőr meg a vágó ott pörögtek a fejem felett a DVD authoring közben (igen fontos kiadványok esetén), hogy ők bizony szuper végeredményt szeretnének, ugyanakkor meg adtak egy mezei DV avit forrásként :D és ott kellett telefonon elmagyaráznom az emberüknek a stúdióban, hogy miképp tud tömörítetlen (vagy legalább kevésbé megnyomorított) anyagot kiexportálni a soktízmilliós felszerelésükből.
De az sem ritka, hogy az elmúlt 10-15 évben forgatott magyar filmekből nincs már normáis master, hanem a TV-társaságokat már hatszor megjárt, rendesen elhasznált Beta SP-ről kell DVD-t készíteni, mert a producer/rendező/kiadó/akárki elhagyta, elkeverte az elvileg érintetlen master anyagot.
Vagy amikor TV-s berkekben elismert vágó nem hajlandó (vagy nem tud?) anamorfban dolgozni és exportálni, hanem a 16:9-es, HD-ben felvett, kiváló minőségű anyagot letterbox 4:3-ban utómunkázza, vágja, és adja át - az ügyfél meg egy anamorf 16:9-et szeretne kapni a DVD-n :D. Én meg magyarázhatom az ügyfélnek, hogy tetszettek volna szólni a jurassic parkban élő vágónak, hogy ideje áttérni a 21. századba.
Arról nem is beszélve, amikor a magyar kiadók a külföldi DVD megjelenések képét használtatják fel az authoring során - csak hát ugye előfordul, hogy a bitráta-elosztás, plusz hangsávok miatt azt is újra kell tömöríteni (vagy ha mondjuk NTSC DVD-ből kell PAL anyagot készíteni), és ennek köszönhetően jön a magyar piacra a többszörösen újratömörített kép, ami sok esetben ezért nem normálisabb, mint amikor Pistike megcsinálja ugyanezt otthon, saját magának...
Egy másik friss magyar BD-kiadvány témájában már írtam, hogy nem magával az 1080i-vel van a baj, hiszen a 1080i50 képben ott lehet a 1080p25 kép maradéktalanul, hanem eleve nem értem, miért nincs meg digitális a 1080p24 kép egy modern, friss film esetébenm és miért kell a BD-re a 25 fps felgyorsítás?
Kis hazánkban a "digital intermediate process" és a filmek alapanyagának a korrekt kezelése, tárolása teljesen mellőzött folyamat.