7:
kétség kívül = kétségkívül
könnyen csalódás érheti, aki = könnyen csalódás érheti azt, aki
jó embernek írta meg, = jó embernek írta meg Torrance-t,
vette vissza és helyette = vette vissza, és helyette
Említésre kerül ugyan, hogy a szálloda helyén régen indián temető áll és az is = Megemlítik ugyan, hogy a szálloda helyén régen indián temető volt, és azt is
Az elemzők szállodát egyaránt szívesen értelmezik a pokol egy formájaként és a szereplők tudatalattijának a megtestesítőjeként, = Az elemzők a szállodát szívesen értelmezik a pokol egyik formájaként és a szereplők tudatalattijának megtestesítőjeként is,
A hotel valódi arcát sose látjuk teljességében = ????
a szálloda folyosóin vagy miképp Torrance baltával = a szálloda folyosóin, vagy ahogyan Torrance baltával
olyan felejthetetlen és felülmúlhatatlan képsorok, amik a filmet = olyan felejthetetlen és felülmúlhatatlan képsorok, amelyek a filmet
de, ahogy ezt teszi, = de ahogy ezt teszi,
Játékáért értő itt kritika rendesen = ????
hat éves = hatéves
feszültség megvan és a film = feszültség megvan, és a film
Torrance és az ő baltája elszabadulnak = ????
olyan különleges élményt nyújt, ami szavatolja = olyan különleges élményt nyújt, amely szavatolja
tíz éves = tízéves
dvd piac = DVD-piac
Stanley Kubrick gyűjtemény = Stanley Kubrick-gyűjtemény
se változtattak és a környezetbarát = se változtattak, és a környezetbarát
DVD formátum = DVD-formátum
van némi hiba és a fehér = van némi hiba, és a fehér
a film felénél átnevezték a nem kevésbé esetlenül hangzó Szépkilátó szállodának = a film felénél átnevezték a nem kevésbé esetlenül hangzó Szépkilátó szállodává
magyar szinkron és ha betartják = magyar szinkron, és ha betartják
viselte a forgatást és a rendező = viselte a forgatást, és a rendező
kissé zavarban van és néha = kissé zavarban van, és néha
belejön a feladatába és további = belejön a feladatába, és további
HELYESÍRÁSI KIEGÉSZÍTÉSEK:
1. Az általános tévhittel ellentétben az „és” elé csak akkor nem kell vessző, ha mondatrészeket köt össze. Ha tagmondatokat köt össze, akkor kell a vessző.
2: Az „ami” vonatkozó névmást csak akkor használjuk, ha a második tagmondat a TELJES első tagmondatra vonatkozik, vagy az első tagmondatban nem határoztuk meg pontosan a tárgyat.
Például:
Megvettem azt, amit tegnap láttam az üzletben. (Nem tudjuk, mi a tárgy.)
Megvettem azt a könyvet, amelyet tegnap láttam az üzletben. (Megneveztük, mi a tárgy: könyv.)
Az „olyan” szó használata az első tagmondatban eleve kizárja a másodikban az „ami” használatát.