Tényleg van néhány nagyon elszúrt címfordítás, de egyes esetekben érthető, vagy inkább megmagyarázható a címadó szándéka. Főleg ha megvizsgáljuk a hátteret.
A James Bond, a magányos ügynök például az újkori moziforgalmazásban a legelső olyan Bond-film volt, amelyet nagyjából a nemzetközi bemutatóval egyidőben a hazai mozikban is bemutattak. Videón néhány korábbi Bond-film már elérhető volt, de James Bond-ot a többség csak mint fogalom ismerte: a ki-tudja-miért tiltott nyugati filmsorozat szuperkémjeként.
A forgalmazó tehát érthető okokból mindenképpen szerette volna az első bemutatott Bond-film címében szerepeltetni a bűvös nevet, a magányos ügynök kifejezés pedig ezúttal szerintem találó, hiszen valóban arról van szó, hogy az ügynökség támogatása nélkül indul el bosszút állni barátja támadóin.
A film eredeti címe egyébként Licence Revoked (Engedély visszavonva) lett volna, ami a duplanullás ügynökök gyilkosságra feljogosító engedélyére vonatkozott, de az alkotók még a nyugati piacon is inkább az egyértelműbb megfogalmazás mellett döntöttek.
Az Alien sorozat magyarítása valóban borzalmas, de itt is történelmi helyzetben kell megnézni az okokat. Amikor szerencsétlen MOKÉP-es megkapta a feladatot, hogy adjon címet az ALIEN-nek, bizonyára megizzadt a feladat terhe alatt. Az eredeti címet nem hagyhatta - ki a fene értett akkoriban angolul, meg egyébként is. Idegen? Hát ez azért elég béna. Mindenképpen ütős címre volt szükség, ha már beruháztak egy ilyen tuti filmre, tehát a HALÁL szónak szerepelnie kellett a címben. Hát, ez lett belőle. Sajnos a folytatásnál már nem mondták, hogy megállj, térjünk vissza a gyökerekhez, ez a halálos ragozgatás nem fog működni, hiszen ebből sorozat készül. A harmadik résznél már nem tehettek semmit, csak finomították a képet azzal, hogy megtartották az ALIEN3 címet a magyar ferdítés előtt. A sorozat csak a DVD-kiadással rehabilitálódott, amikor a kiadó - szerintem helyesen - az eredeti címek hangsúlyozásával hirdette a sorozatot.
A sikerfilmekre utaló címeket én sem szeretem. Szerintem néha épp ellentétes hatást vált ki a nézőkből, mint amit a forgalmazók szeretnének. A hetedik érzék - megláttam a címet és máris nem voltam rá kíváncsi. Ha a forgalmazó sem bízik annyira a filmben, hogy ne egy sikerfilm hátán próbálja eladni, akkor miért váltanék rá jegyet?
Amit a kereskedelmi tévék csinálnak az viszont már pofátlanság. Anakonda 2-3-4 ?!!! Soha nem készültek el ezek a filmek. Kíváncsi vagyok, mikor merik meglépni, hogy vesznek valami házikamerával hongkongban forgatott sz.rt, és átkeresztelik Die Hard 4.-re. Vagy esetleg valami német tévéfilmet Keresztapa IV-ként tálalhatnának. Innen már csak egy lépés a Csillagok háborúja 7-9.