Keresés

Budapest Film - Árszorítás=Átverés??

2005. január 28., péntek 9:18
ehhez csupán egy-két olyan dolgot lehetne hozzátenni, ami már párszor elhangzott: 1. 25%-os áfa. világviszonylatban az egyik legnagyobb, magyarán a kiadó máris nem 1oe ft-ért árulja a filmet, hanem csak 8e ft-ért (míg az amazonnál 5-6%-os áfával kell számolni). 2. kis piac, szar árrés. ez a kiadók sara. mikor először megjelentek a dvd-k hazánkban, már csak akkor is 2o%-os árrés volt a kiskereskedők jussa, s sokan erősen meggondolták azt, hogy befektessenek-e 1oe ft-ot egy titanic dvd-be csak azért, mert hátha nyernek rajta egyszer csak 2e ft-ot, mikor az a 1oo ember közül 1 véletlenül betéved a boltba, aki dvd-lejátszóval rendelkezik magyarországon. a tendencia azóta sem változott: kicsi az árrés, nem lehet vele játszadozni, nem lehet óriási kedvezményekkel variálni, s mennyiségi eladásokra sem lehet alapozni: említetted az i, robotot. jó kiadás aláírom (teszteltük nem rég :), viszont elszomorodnál, ha meglátnád, hányat adtak el belőle országszerte. ha a külföldi amazon csak 5% árrést rak a beszerzési árra, már akkor is jól jöhet ki, hisz nála milliós példányszámban fogynak a termékek, s mivel milliós példányszámban fogynak nála a termékek, így a stúdió is olcsóbban adja át neki a terméket, mint pl. nekünk, ahol az i, robotból elfogyhat kb. 5ooo darab... 3. szinkron, felirat, marketing. az amazonnál megrendelt filmeknél ilyen költségek nincsenek: a kiadónak nem kell hangsávot gyártania, kifizetni a szinkronszínészeket, a hangmérnököket, a feliratozókat. marketing-költség (tág értelemben véve, azaz reklám, csomagolás, logisztika, szállítás) van, de az egy dvd-re jutó marketing-költség sokkal jobb képet mutat, mitn magyarországon, ahol lehet, hogy kevesebbet kell költeni (hasra ütök: 1 millió dollár helyett mondjuk csak 5o ezer dollárt), de 5 millió dvd helyett csak 5 ezer megy el. a matekot rád bízom.
0
2005. január 28., péntek 8:58
Ha valakinek nincs pénze, akkor dögöljön meg és soha nem kaphatja meg azokat a kiadványokat amiket a "pénzesebbek" igen???

ugyanezz szoktad mondani, ha meglátsz egy házat a gazdagréten porschéval a kapufeljáró előtt?
0
2005. január 28., péntek 8:44
Csak, hogy korrigáljak: valaki nem csak azért vesz 999 Ft-os filmet, mert olcsó hanem, mert lehet, hogy jó film van azon a DVD-n aránylag jó minőségben mondjuk a "jó" film elég relatív. Na de minőség már más dolog, én is szerettem ha nem valami szemcsés recsegős hangú DVD-n van meg az adott film. És persze én is szerettem az olyan DVD kiadásokat, mint a Terminator 2., Hulk, Star Wars I-II. stb., de mindjárt itt egy ellen példa: Hegylakó nagy kiadó, nagy ár, pocsék minőség legalábbis egy 999 Ft-os DVD szintjét súrolja.
0
2005. január 28., péntek 3:34
Már majdnem elvesztettem a hitem a hihetetlen rossz marketing dumák hatásosságában mielőtt ezeket a hozzászólásokat elolvastam... :)
Azért az nem semmi, hogy közlik veletek hogy kétszer annyiba kerül minden mint a világ civilizáltabb végén - lásd EU, azok az országok akik nem csak papíron tagjai - és még van aki örül is neki a tizedakkora fizetéséből.
Sirály, innen mindenkit szívesen várok majd a boltomba - kivéve Szását, akit társnak beveszek - ha megnyitom, bármilyen ideológiát szívesen adunk majd a cuccok mellé mi is :D

0
2005. január 28., péntek 1:31
"...másrészt a külföldi partnerek sem járulnának hozzá ahhoz, hogy a mi egyedi, beteg piacunk kedvéért az átlagos nemzetközi árnál olcsóbban jelenjen meg minden...."

Az átlagos nemzetközi ár a magyar árszínvonal kábé fele. Több haverom rendeltetett velem ROTK DVD-t az amazontól, mert ott tokkal-vonóval 5000 forintba kerül, ami nem kis különbség. Ugyan nem értek velük egyet, de egy vacak feliratért (az angol DTS csupán apró ráadás...) még ötezret legombolni, legalábbis érdekes árpolitika.
Szerintem hazugság olyat állítani, hogy ha az átlag magyar döntéshelyzetbe kerül a hipermarketben, hogy egy 3000 forintos, vagy három 999 ft-os filmet vegyen, az utóbbit fogja választani: egész egyszerűen a kínálati spektrum nem összemérhető: az I robot sosem lesz újságmelléklet, mint ahogy a kutya sem venné meg teljes áron a Halálos torokkaparó 11-et nem anamorf képpel, mono izlandi szinkronnal, hiába áll hegyekben a pult alatt..
Az átlag magyar vásárlót valahol meg tudom érteni: kis pénz, kis boldogság, sufni-tuning. A Tesco-féle akciók (vagyis egyes filmek beszerzési ár alatti árusítása) etikalilag igencsak kifogásolhatók, és számomra nem is belátható a piacra gyakorolt hatásuk, de el kéne dönteni, hogy mit akarunk: visszaszoktatni a népet arra, hogy igenis vegye meg az eredetit, ahelyett hogy lemásolná (ráadásul a Dual Layer írók már a spájzban vannak...), vagy hagyjuk elfajulni a dolgokat, mint a zeneiparban, ahol 5500-tól kezdődnek a CD árak, és mindenki siránkozik, hogy miért is nem fogynak a Rosalinda maxi-k.

Az embert leginkább az I robot-tipusú kiadványokkal lehet visszaszoktatni a legális piacra: 4500 forint egy ilyen kiadásért nagyon baráti ár. Persze ez nemcsak a mi, de a kereskedő részéről is (haszon)áldozatokat kíván, de mint hosszútávú befektetés, valószínűleg megtérül majd.
(Ne felejtsük, hogy a szocializmusban szocializálódott generációk nagy százaléka képtelen a jelenlegi viszonyok közé erkölcsileg frissíteni önmagát, így a gémkapocs- és radír-hazalopkodós generáció számára a DVD-k maximális piaci ára 300 forintnál - TDK DVD-R - véget is ér. Ennek ellenére a helyzet szerintem nem reménytelen :-)
0
2005. január 28., péntek 0:47
Örülök a BuFi árpolitikájának, én támogatom, meg is veszem majd a kétlemezest tőlük ennyiért. Nekem megéri. A korábbi véleményekhez csak egy kiigazítás: a nagybani kalózkodás (aluljáróban árulni a filmeket hihetetlenül gagyi "kiadásban") rontja a hazai kiadók helyzetét, ergo hosszútávon csak szar kiadványok fognak megjelenni (ugyanaz a helyzet, mint a sok 990 ft-os lemezeknél), de az, hogy valaki lemásolja a haverjától, vagy letölt filmeket, az nem igazán.
0
2005. január 27., csütörtök 23:23
nem értem a felháborodást. a bufi eddig is ezt az árpolitikát alkalmazta, most mindössze annyi történt, hogy ki is mondták: ez bizony tudatos. gondolkodjatok már! a bufi egy magyar kiadó, nehezebb boldogulnia, ennek ellnére ott a lemezeiken a magyar menü, a felirat az extrákon, szinkron, nem egyszer dts, egyre gyakrabban audiokommentár, ízléses borító, vagyis jó minőség. mindez elfogadható áron. 5500 ft. aki kedveli a filmet meg fogja venni. ha nincs rá pénze? vegye ki tékából! nem kötelező megvenni. persze olyan is van, aki szíd mindent és mindenkit, de titkon azért örül, mert a magas árral tudja igazolni, hogy megéri átírni 100 ft-ért... akivel megtörtént már, hogy egy drága dvd-t két hónappal a megjelenés után leáraztak 1000-2000 ft-ra, az érti a bufi döntését.
0
2005. január 27., csütörtök 23:08
Igen, és ebben mi a pláne? Ezt eddig is tudtuk. ; )
0
2005. január 27., csütörtök 20:51
Igen, ezt olvastam, de az ár akkor is ajánlott, így az adott bolttól függ mennyit kér érte.
0
2005. január 27., csütörtök 20:00
"na ez a film 1 évig biztos 5 ezer felett marad, akkor fogja és lemásolja."

De nem marad, mert ott lesz a fapados változat, ami még mindig jobb, mint a másolt, és az csak 3k.
0
2005. január 27., csütörtök 19:46
Ez egy jó ötlet! Mint, ahogy a WH csinálta a Harry Potter DVD-vel. Abból is egyszerre jött ki az egy és kétlemezes változatot.
0
2005. január 27., csütörtök 19:36
Dicséretes, hogy a BuFi szeretné megvédeni azokat akik rögtön megjelenésnél megveszik a filmet, de sajnos én nagyon félek, hogy ezzel szándékuk ellentétét érik majd el (kevesebbet fognak eladni belőle). Az oka pedig az, hogy végre kezdett a kalózkodás visszaszorulni, amely az akcióknak volt köszönhető, ahelyett hogy "mezei user" átmásolta volna, inkább várt 1-2 hónapot, és megvette féláron akcióban. Ha azt hallja majd, hogy na ez a film 1 évig biztos 5 ezer felett marad, akkor fogja és lemásolja.  Talán egy megoldás lenne, ha az olcsóbb egylemezes változat nem egy év múlva jelenne meg, hanem egyidőben a kétlemezes változattal...
0
2005. január 27., csütörtök 19:31
comment: Ezt is most leárazták, de csak az egylemezes mezítlábas kiadást kapuk olcsóbban 2990 Ft-ért => Kutyaszoryítóban esete. Az is most kijön 2 lemezes változatban aztán fél év múlva jön a fapados egy lemez 2990 Ft-ért. Így érthető? :)
0
2005. január 27., csütörtök 19:14
öröm az ilyen hozzáértô véleményeket olvasni, akármennyire is szomorú a tartalma a szövegnek...
0
2005. január 27., csütörtök 18:59
"igenytelen bela vasarlasi szokasai, aki a tesco gyongye tipusu filmeket veszi dvden 999 forintert, nem ertem hogyan befolyasolja az "igenyes", 3-4-5 ezer forintos filmek piacat? vilagositson fel valaki"

Akik ismerik a pontos eladási adatokat, azok nagyon jól tudják, hogy hogyan befolyásolja ez a piacot. A 999 forintos "DVD"-k állítólag mind mennyiségben, mind bevételben sokszorosan túlszárnyalják a nagy stúdiók kiadványainak piacát. Sokan vannak persze olyanok, akik elsősorban a film és a kiadvány minősége alapján választanak, de még többen vannak nálunk azok, akik kizárólag az ár alapján döntenek. Menj be egy multiba, és nézd meg, hány embert látsz az akciós kosár körül, és mennyit a nagy filmek, a nagy kiadók újdonságainál! Nem az a szomorú, hogy az 5-6 ezer forintos új filmek fogynak kevésbé, hanem az, hogy már a 2-3000 forintos árkategória sem vonzó, hiába vannak ezen az áron is nagyon jó filmek, nagyon jó kiadványon. Van egy nagyon nagyon nagy réteg Magyarországon, akik korábban megvették még a 2-3000 forintos akciós filmeket (Bomba Ár, Szuper Ár stb.), de most inkább vesznek ugyanezért a pénzért 3 db. 990 forintos filmet. Engem, mint kereskedőt ez igazából nem érint. Sőt, a 3 990 forintos filmen többet is lehet keresni (kevesebbet lehet veszíteni :) ) mint 1 2-3000 forintos filmen. Viszont engem, mint filmrajongót már igenis érdekel a dolog, mert tudom, hogy ha ez a tendencia folytatódik, akkor azok a kiadók is ebbe az irányba mozdulnak majd el, akik eddig ellenálltak. Hiú remény azt gondolni, hogy ez majd jól leveri a nagy kiadók árait. Nem lehet egy Disney-rajzfilmet 1000 forintért megjelentetni, nem lehet egy Gyűrűk Ura sorozatot fillérekért adni - ez egyrészt ráfizetés lenne a nagy kiadóknak, másrészt a külföldi partnerek sem járulnának hozzá ahhoz, hogy a mi egyedi, beteg piacunk kedvéért az átlagos nemzetközi árnál olcsóbban jelenjen meg minden.
A független kiadók (pl. Budapest Film) nem tehetnek majd mást, mint beállnak a sorba, és a költségek lefaragásával próbálják csökkenteni az árakat. Tehát szó sem lehet majd kétlemezes, magyar feliratos extrákkal kiadott Kutyaszorítóban kiadványról, legfeljebb fapados változatról. A nagy stúdiók nem ezt az utat járják majd, hanem megszűrik, hogy mit adjanak ki ezen a piacon. Vannak már jelek. Kijött nálunk a kétlemezes Hellboy, de a háromlemezes, rendezői változat csak a nagyobb európai piacokon jelenik meg. A nálunk eladható mennyiség nem győzte meg a Columbiát arról, hogy érdemes lenne velünk foglalékozni.
A Mátrix díszdobozhoz nekünk már nem készítettek új filmes lemezeket, nincs új transzfer, nincsenek audiókommentárok - nem öltek ebbe a piacba több pénzt.
Tehát így befolyásolja a 999 forintos piac a többi film piacát.
0
2005. január 27., csütörtök 18:35
"ha választani kell az igényes, normál árú kiadás, és az igénytelen, olcsó újságmelléklet között, akkor a többség ez utóbbit választja."

ezzel a fajta ervelessel nem eloszor talakozom, es van egy nagyon nagy bajom vele: amennyiben ugyanazt a filmet adnak ki egyreszt igenytelenul mellekletkent, olcson, illetve masreszt igenyesen, onallo kiadvanykent, dragan, akkor ertenem
ahogy en eszrevettem, a mellekletkent kiadott filmek az esetek nagy reszeben ipszilon-kategorias filmek, ezert felolem adhatjak 1 forintert is, akkor se veszem meg
igenytelen bela vasarlasi szokasai, aki a tesco gyongye tipusu filmeket veszi dvden 999 forintert, nem ertem hogyan befolyasolja az "igenyes", 3-4-5 ezer forintos filmek piacat?
vilagositson fel valaki
0
2005. január 27., csütörtök 18:22
cosmo: a 8-10 hónap után várható a Most Veheted Meg akcióban a film egylemezes kiadása, valószínűleg 2.990 Ft-os áron.
0
2005. január 27., csütörtök 18:19
"Nagyon érdekes, hogy USA-ban a nem online boltokban a friss megjelenéseket adják majdnem féláron, úgy egy hétig, utána visszamegy teljes árra, és ott is marad."
Na igy kellene ezt csinalni nalunk is.Pont.
0
2005. január 27., csütörtök 17:35
Nekem az tűnt fel, hogy 8-10 hónapig garatnátják az árát. De után bármi lehet. Mivel a BuFi nem árhatóság és csak ajánlott árat tud adni (egyébként ez benne si ban a szövegben). Azt, hogy menniért adják a boltok az egy másik történet.
0
2005. január 27., csütörtök 14:11
Mint amikor nyit egy hipermarket, az is egy hétig olcsóbb, hogy többen vegyék.
0
2005. január 27., csütörtök 14:07
Részben igaza van Tango-nak, de ezeket a lépéseket a drágalátos szétbarmolt Magyar Piac kényszeríti ki. Nevezetesen ha választani kell az igényes, normál árú kiadás, és az igénytelen, olcsó újságmelléklet között, akkor a többség ez utóbbit választja.

Nagyon érdekes, hogy USA-ban a nem online boltokban a friss megjelenéseket adják majdnem féláron, úgy egy hétig, utána visszamegy teljes árra, és ott is marad.
0
2005. január 27., csütörtök 13:33
És? :) Talán mégiscsak kommentálnod kellett volna.
0
2005. január 27., csütörtök 13:24
No comment, csak ennyi: Mulholland Drive 1 lemezes változat 2990 Ft.
0
2005. január 27., csütörtök 13:17
Ezzel a politikával most kivételesen én is egyetértek. Meg úgy általában a hozzászólásoddal is. (Tango, ha nagyon kell ez a film, megveheted VHS-en - vagy ha ezzel nem éred be, és ennyire kell ez a szuperkiadvány, ami mellesleg - ahogy killr mondta - nem alapvető szükségleted, mégsem kerül 10e Ft-ba mint pl. egy egyszerű számitógépes játék -, gyűjts rá. Feltételezem gyakori DVD vásárló vagy, akkor nem fogsz hanyatt esni attól a plusz 2e Ft kiadástól, amit egy esetleges akciónál megspórolhatnál.)
0
2005. január 27., csütörtök 13:06
Nem ez az átverés. Tudod mi lenne az átverés, ha én most megveszem ennyi pénzért a filmet, és két hónap múlva fele ennyiért vehetné meg más! Az az átverés. Tudod hányszor, hány filmmel jártam már így? Hogy jön ide a szociális helyzet? Ez nem kenyér, vagy tej! Nekem sincs pénzem plazma TV-re, és most álljak neki tiltakozni, hogy micsoda átverés, mert nem jár alanyi jogon mindenkinek a plazma?
Akinek nincs 5500 forintja erre a kiadványra, megveheti majd kevésbé komoly kiszerelésben. Ez így van rendjén. Akinek nincs pénze a Bahamákra, utazzon a Balatonra. Ráadásul ennek az egylemezes kiadása is fél Bahama.
Helyes az ártartó politika. Ha sikerül is betartani, talán én is elkezdek újra új filmeket vásárolni. Mert most már nem teszem egy ideje :)
0