Keresés

Alien - A nyolcadik utas: a Halál (2 DVD)

2006. január 24., kedd 1:56
Igen. 1981. január 15-én mutatták be a magyar mozik. Meglepő módon horrorfilmként hírdették - noha a műfaj gyakorlatilag tiltott volt -; szintén meglepő módon nagyon jó kritikákat kapott. Jobb tollforgatók már akkor megjegyezték, hogy az eredeti cím (Idegen) milyen kifejező, mennyire tükrözi a film hangulatát, a borzasztó magyar pedig filléres ponyvák címlapjára illene...
0
2006. január 24., kedd 1:35
1990 őszén volt a taxisblokád, sajnálatos, hogy megtörtént, igazából a taxisok az utolsók, akik tehettek erről. A blokád nem tartott elég sokáig, és igazából tiszavirágéletű eredményeket hozott csak, de ez politika, nem itt a helye!
Videoszabványokról annyira emlékszem, hogy a Betamax szép, diplomatatáska-méretű kazettáira dolgoztak sokáig a tévéstúdiók, a Video 2000-re már csak halványan emlékszem (később volt egy ilyen nevű videofilmkiadó-zömében gagyi akciófilmekkel, Dudikoff & Co.), lényeg a lényeg, a három szabványból messze a VHS képviselte a legszarabb minőséget, viszont a legjobban kezelhető formátum volt, és ez elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy ez terjedjen el világszerte.
most posts by TM
0
2006. január 24., kedd 1:27
:-)) Kissé homályosak ezirányú történelmi ismereteim. Az a rendszerváltás környéjén volt ugye? 89-90-91
Nálunk is voltak ilyen konkurens video szabványok? Betamax, Video 2000...
Ilyenek voltak nem?
0
2006. január 24., kedd 1:24
Húha!
Most gáz, de nem emlékszem, hogy volt e videolejátszóm, vagy egyből recordert vettem, mert ha utóbbi felel meg a valóságnak, akkor azt a taxisblokád pénteki napján vettem meg, erre tisztán emlékszem, sajnos...
most posts by TM
0
2006. január 24., kedd 1:19
Jó is ez a nosztalgiázás... Akkor mikor is vetted életed első videóját? :-)
0
2006. január 24., kedd 1:10
Videóm pedig csak két évvel később lett...
most posts by TM
0
2006. január 24., kedd 1:09
Emlékszem, az Aliens lézerlemezről videokazettára másolva volt meg nekem, méghozzá akkor, amikor még videóm se volt, tehát ez a Sony Dynamicron 180 perces kazetta volt a VHS-gyűjteményem első becses darabja!
Jó fél évvel később jött be hozzánk a film a mozikba, addigra már kívülről fújtuk az egész filmet! :-)
most posts by TM
0
2006. január 24., kedd 0:53
Az első Alien-film feliratos volt a moziban, kb. akkor, amikor te is írtad a második részhez készült moziszinkron (e szinkron volt az első, ami a szériához készült!) de itt még nem Menszátor Magdolna volt a szinkronhang. Aztán következett a rendezői változata a második résznek, és az Alien 3, ahol viszont már Menszátor Magdolna volt a magyar hangja Ripley-nek. Visszamenőleg leszinkronizáltatták vele az első részt is. Aztán megcsinálták vele a negyediket is, majd amikor a dvd-kiadás is ideért hozzánk tavalyelőtt (9 lemezes), akkor úgy egységesítették a szinkronokat, hogy a Menszátor féle bővített szinkronból ollózták ki a felesleges részeket (mivel ugye a legújabb dvd-gyűjteményen az Aliens-nek a moziváltozatára tettek magyar hangot).
A VHS-megjelenésekről, most tök pontos dátumokat nem tudok mondani, mert a műsoros kazik el vannak raktározva jó mélyen, de a kronológia valahogy úgy zajlott, hogy a Star Wars-hoz hasonlóan először a GUILD forgalmazó jóvoltából jutottak el hozzánk a FoxVideo-kazettái (ugye, akkor még itthon nem az Intercomé volt a Fox), ez kb. 1992-93 környékén volt, aztán jött az Aliens rendezői változata, már az Intercom égisze alatt, majd a három filmet egycsomagban is meg lehetett venni, egy vékony, silány, összehajtogatható "díszdobozban". Emlékszem, az én példányom sokáig pihent Jamamuráéknál az akkori kolllégiumukban, majd jó fél év után, amikor visszakaptam, akkor a csomagolás igencsak hagyott némi kívánnivalót maga után! Bocs, Jama, de ennyi év után muszáj volt kiadnom magamból e neheztelést! Amit még erről a kiadásról tudni érdemes, az az, hogy Dolby Surround-os volt, de csak (és itt jön a magyaros "virtus") az első, és a harmadik rész, aközépsőre nem jutott, csak vacak mono (sztereo?) hang. Szóval a csomagban az Aliens volt a kakukktojás! E kazikat darabonként is meg lehetett venni, sőt! ezek voltak az első Alien-kazik, amelyek már lakosságiban is kaphatóak voltak!
Az első dvd-megjelenés (Alien Legacy) domború-Alienes borítójára biztosan sokan emlékszünk szapora szívdobogással, akkor borzasztó nagy értéknek számított!
Ezt követte 2003 végén, 2004 elején a 9 lemezes Alien Quadrology, de ez már mindenkinek ismert.
most posts by TM
0
2006. január 24., kedd 0:06
Egyébként hol lehet utánanézni olyan adatoknak hogy adott film, mint pl. most az Alien mikor hol jelent meg, milyen szinkronnal...
Tehát hogy érthető legyek: Olyan infokra lennék kíváncsi hogy mikor volt a magyar mozipremierje a filmnek. Akkor készült e hozzá szinkron, mikor jelent meg először videón, és hogy mikor ment először a tévében. Tehát ilyen forgalmazási jogokkal kapcsolatos infok... Biztos nincs olyan oldal ahonnan ezt mind megtudhatnám, csak egy-két fanatikus rajongó szok rá emlékezni.

Az Alien-ről jut eszembe. A minap valahonna előkerült Anyu 1981-es határidőnaplója. Lapozgatom, és találtam egy olyan bejegyzést is "Nyolcadik utas..." :-))) Ez nagyon tetszett... :-)) Kérdeztem hogy emlékszik e arra hogy ezt a filmet nézték... Nem emlékezett...

Tehát több mint valószínű hogy 1981-ben került nálunk mozikba. Akkoriban ez a két éves csúszás, még talán jónak is mondható volt. Én kb. 1995-ben láttam először a tévében, tehát a videó megjelenés előtt... Ami azt jelenti hogy az még nem a Menszátor Magdolnás szinkronnal ment... Ugye?
0
2006. január 23., hétfő 21:12
"az intercom csak ezt követően adta ki az alien-t (1994) (borító)"

Az űrben elvész a sikoly
LOL :D
0
2006. január 23., hétfő 20:05
Azért, mert a televízió a moziváltozatot adta, videón viszont rögtön a Director s cut jelent meg először. Egyébként nekem úgy dereng (és ez azért 85%), hogy az ALIENS az ALIEN-nel ellentétben már a mozikban is szinkronos volt.
0
2006. január 23., hétfő 19:32
köszönöm a válaszokat!
0
2006. január 23., hétfő 18:52
a farkas zsuzsás készült előbb, és igen a tévé számára.
itthon videón legelőször az alien3 jelent meg 1993-ban a "guild" kiadásában. (borító) ebben hallhattuk az alien sorozatban először menszátor magdolnát.
az intercom csak ezt követően adta ki az alien-t (1994) (borító) és az aliens-t (1995)  (borító), immár magdolnával.
szintén ezért van, hogy az aliens-nek is két szinkronja van.
a legendás tévés szinkron, az olyan emlékezetes beköpéssel, mint pl "nyald ki a szemfenekem".
a mai napig rejtély, hogy miért nem tudták azt a szinkront felhasználni alapul a másodiknál...:(
0
2006. január 23., hétfő 14:29
Én úgy tudom – mérget nem vennék rá! –, hogy a Magyar Tévé előbb adta a filmet, mint ahogy az videón megjelent nálunk, ezért valószínűleg a tévés szinkron volt hamarabb.
0
2006. január 23., hétfő 14:19
Azt sajnos nem tudom, melyik készült előbb, mindenesetre nálam Menszátor Magdolna neve összeforrt Sigourney Weaverével. :)
0
2006. január 23., hétfő 13:53
Hello.

Nemrég vettem észre, hogy a Nyolcadik utas a Halálnak két szinkronja is van. Eddig azt hittem, hogy a lemezen lévő az egyetlen, de kiderült, hogy az MTV is csinált hozzá. (Vas Gábor és asszem Farkas Zsuzsa, Melis Gábor) Nem tudja valaki, hogy melyik készült előbb. Volt mikor az Magyar TV1 megelőzte a videókiadást. (Különben dühbe jövünk, Airplane) volt viszont olyan mikor ők készítettek új szinkront a filmhez.(Rendőrakadémia 1, Halálos fegyver 1)
0
2005. szeptember 6., kedd 1:53
ha az avp-t, a mátrix folytatásokat vagy a t3-at (értsd: a mostani trendet) veszem alapul, akkor nincs. reménykedni azért lehet: egy JÓ folytatást szívesen néznék
0
2005. szeptember 6., kedd 1:26
Teljesen egyetértek.Kár lenne összehasonlítani a 4 Alien mozit,hiszen mindegyikhez az adott rész rendezője hozzáadott egy keveset a saját látásmódjából és éppen ezért szinte mindegyik Alien mozi egyedi a maga módját mégis kerek egészet alkotnak.

Bár történetileg és hangulatilag nekem az Alien első része az etalon,hiszen én is ezt láttam elsőnek fiatalon még a videós korszakban.Ian Holm (Ash) csúcs benne és ami nagyon tetszik benne az ,hogy tényleg félelmetes és ijesztő a film :) Ridley Scott legjobb filmje.Alapmű.

Az Aliens pedig minden idők legjobb folytatása ami még túl is szárnyalja elődjét.Camerron tudott új ötleteket és egyedi látványvilágot bemutatni benne nekünk.Sigourney is ebben a részben alakít a legjobbat,nem is véletlenül jelölték őt az Aliensért Oscarra.Kétségetelenül a leglátványosabb és legakciódúsabb Alien mozi a mai napig.Ráadásul tökéletesen lezárták vele a történetet.(?) Bár mégsem...a pénz túl nagy úr volt.

A harmadik rész meg azért tetszik amilyen:lehangoló,reménytelen és egy tökéletes lezárás egy trilógiának.Bár azt nem tudom az alien3 készítőinek megbocsátani ahogyan folytatták a 2. részt,hiszen itt már jópár logikai buktató jelent meg az első két rész tökéletes összekapcsolásával szemben.De a szereplők jók ebben is.A börtönbolygó nagyon nagy ötlet volt és a film legvége kellőképpen drámai és mellbevágó.Egyszóval pár negatívuma ellenére ezt is nagyon szeretem.(főleg mert a kedvenc rendezőm David Fincher rendezte).

A negyedik rész sem rossz bár ott már a rókabőr effektus erős jeleit véltem felfedezni.A trükkök nagyon jók benne.Van benne humor és ez tetszett benne.Főleg Ron Perlman beszólásai :) De ez volt az a rész amit a legkevesebbszer néztem meg és fogok is.:(

Akármennyire is szórakoztató és látványos volt mégis joggal vetődik fel az emberben a kérdés:Minek kellett folytatni egy tökéletesen lezárt trilógiát ,ami egy  kerek egészet alkotott és egy olyan nőről szólt aki az emberiség védelmében feláldozta magát és megsemmisítette az idegen fajt utolsó példányát is.Vagy mégsem ? Úgy néz ki ezt Hollywoodban nem így gondolták és ha jól tudom már tervezik is a sorozat következő részét ....

De biztosan szükségünk van rá ????
0
2005. szeptember 6., kedd 0:13
ez az egész összehasonlítósdi nagyon relatív, mivel mindegyik film különbözik az összes többitől. nekem egyértelműen az alien a kedvencem, valszeg azért, amiért fieldnek: azt láttam először, ráadásul elég fiatalon (10-12 évesen), igaz véletlenül, mert nem ezt a filmet akartam megnézni. ez a film akkoriban eleve abszolút úttörő volt, videoról éppencsak hallottunk, itthon pedig ezelőtt nem nagyon mutattak be horrorfilmet. az osztrák tv-n lehetett néha-néha egyet elkapni (élőhalottak éjszakája rulez!). ilyen előzményekkel ültem be - szándékom szerint - valami disney filmre, és az alient kaptam helyette. végigcidriztem - és a szomszédaim örömére végigpofáztam - az egészet, de azóta is az egyik kedvencem:)
az összehasonlításhoz: az első egy horror, a második egy akciófilm, a harmadik és a negyedik pedig sci-fi, annyi hozzáfűzéssel, hogy a harmadikban talán nagyobb a feszültség, a negyedikben meg több a fikció. a lényeg, hogy mindegyik más, tehát nehéz köztük sorrendet felállítani. nálam ez így néz ki: 1, 2, 3, 4, amelyben biztosan nagy szerepe van a nosztalgiának, ill. annak, hogy az első kettő bemutatása idején nyoma sem volt a mai filmkínálatnak.
a dolog pedig műfajilag és kedveltség szempontjából is egyaránt az alien és az aliens között foglal helyet
0
2005. szeptember 5., hétfő 20:42
Szerintem nem. :) De azért jó az is nagyon.
0
2005. szeptember 5., hétfő 20:21
Szerintem jobb.
0
2005. szeptember 5., hétfő 20:01
Az egy zseniális film!
0
2005. szeptember 5., hétfő 19:49
Egyébként viccet félretéve lenne egy kérdésem, bár remélem nem kap érte senki puskacsőre.
Kiváncsi vagyok, mit gondoltok Carpenter A dolog c. filmjéről. Szerintem annyira ugyan nem jó, mint az Alien, de azért elég érdekes film. Kb. ugyanabból az alapszituból indít, de mégis egészen másról szól.
0
2005. szeptember 5., hétfő 18:42
Tulajdonképpen szerintem se. Ahhoz képest, hogy micsoda színészek, s szemmel láthatóan milyen szerény költségvetés állt rendelkezésére, a végeredmény nem is olyan szörnyű. S a repülő piranhák a kis propellereikkel... Felülmúlhatatlan! :)
0
2005. szeptember 5., hétfő 17:14
A Piranha 2 pedig nem is rossz film :).
Ha jól emlékszem, ott már repülő piranhákról volt szó, úgyhogy ott is továbbfejlesztette az alapötletet. :)
0