Keresés

Mennyire fontos dolog a minőség?

2005. december 21., szerda 17:59
Bár itt volt aki fikázta a HVG-t, de abban körbejárták a kérdést és a gyártók folyamatosan szűkitik a CRT-kínálatot mivel a piac igénye az LCD/Plazma felé mozdul.
Sajnos jó adag marketing is van a dologba, hisz sok LCD minősége meg se közelíti a közepesen jó CRT minőségét. :(

Minden esetre bizakodok, hogy javul a minőség ezen a piacon is....
0
2005. december 21., szerda 15:49
Hát ezt a nagyfokú LCD mániát a forgalmazók gerjesztik. Már alig tudok jó minőségű CRT-t beszerezni, mert egyszerűen nem hozzák az országba. Röhely, hogy a multikban csak úgy tódulnak az emberek a lila alaptónusú olcsó Samsung LCD-kért, de ez van...

Eljön még az idő nemsokára, hogy úgy fogunk vadászni a CRT-re, mint most a csöves erősítőre meg a bakelitlemez lejátszókra...
0
2005. december 21., szerda 15:33
Master One: én is megvettem a Ravaszt meg a Blöfföt, és egyiknek sem pixeles a borítója, pedig hidd el, hogy én az ilyesmire nagyon érzékeny vagyok. Másrészt én is ki voltam akadva annak idején, amikor kiderült, hogy ilyenek lesznek a borítók, de most, hogy megkaptam, visszavonom. Jobb lett volna szürke keret nélkül normális borító, de szerintem így sem néz ki rosszul. Akit pedig annyira zavarja ez a borító, az nyugodtan letöltheti valahonnan az előző változat borítóját, és kinyomtathatja.
A kalózváltozatokat légy szíves, ne emlegesd, mert a legtöbbre annyira gagyin, szarul rakják rá a szinkront, hogy mindenféle hibája van, meg nem egyszer csúszik is. Szóval a kalóz nemcsak illegális, hanem igénytelen is.
0
2005. december 21., szerda 14:09
Erdeti vs. Kalóz:

Valami ami aztán tényleg kihozott sodromból!!

Én indítottam a "Miért szeretnék szenn szinkronos borítót" topikot és néhány kedves kötöszködő kevésbé igényes(?) user társ belém kötött, hogy minek is akarok szebb szinkronos borítót?!

Hát megkaptam a Ravasz, agy-at és a Blöff-öt.

Menjen a kiadó a grafikusaival a jó fenébe! A blöff borítója pixeles. Az hogy egy bazi nagy gyászkeretben elfordítva, aljából lecsippnetve kapom az erdeti borító elejét, de még PIXELES is!!!!! Mintha egy szaros 200x300 pixeles szkennelt borítót letöltenék valamelyik online shop oldaláról, felnagyítanám és kinyomtatám!! FÉRCMUNKA!!!! És akkor kérdezem Én?!?!?! Milyen munka volt ezzel a szinkronos kiadvánnyal?? Szinkron már kész volt szárrándban, kép új, javítani nem kell, angol menürendszer átvéve, magyar vásárló itt is leszarva(!), a jelentválasztás ráadásul kaotukisan összevissza, rákatt a jelentre és nem az jön be!!!

Akkor? kérdem Én, mit dolgoztak ezen a kiadónál ?? Semmit!!!

Jah és még vegyek eredeti DVD-t mi???? A kalózkiadvány jobb minőségű!!! Jah és az már évek óta szinkronos!!!

Felháborító!!!!
0
2005. december 21., szerda 13:10
detto
0
2005. december 21., szerda 12:59
Te a profi CRT-kre gondolsz. Akkor maskepp mondom. Teveben, egy 200e forintos CRT lazan lealaz egy 300e forintos LCD-t. Sot, egy 120e forintos CRT is, ha a minosegrol van szo. Amugy - bar ez nem ide tartozik - en meg azt tartom rohejesnek, hogy most akkora mania az LCD, hogy aruhazakban sorra veszik a 66 es 51cm-es kepatloju 16:9 LCD-ket, az otthoni 72cm-es CRT-k helyett. Es mivel erzekenyek az arra, a legolcsobbat veszik. Tehat az emberek masik technologiara valtas miatt lemondanak egy csomo dologrol. gondolok itt minosegre, tudasra es kepatlora - tehat felulet nagysagra. En ezt nem ertem egyaltalan.
0
2005. december 21., szerda 12:40
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat! Sokat tanulok belőle. Én egy olyan helyen dolgozom, ahol adunk a vásárlók véleményére, de azért próbáljuk irányítani a jó felé.
Nekem is van véleményem, most megosztanám veletek:

Épített rendszer, ez egyértelmű. Egyrészt élettartalom (csak kb. 2-3 év egy Brand kompaktnál is) szempontjából is, de különösen minőség szempontjából. Egy legjobb, legdrágább komplett rendszer sem szól úgy, mint egy szerényebb épített! Ebben biztos vagyok, hisz közel 100-120 rendszert kötöttem be háznál, úgyhogy hihettek nekem.:)

Én a CRT-re szavazom. Mégha nincs is sok HD-s. (Azért 300 ezerért a JVC-nek 36 colosa van). Szintén jöhetnék az élettartalommal, hisz még egy LCD-nél is csak olyan 16-17 ezer üzemórát jósolnak. A Crt-nél nem ritka a 100 ezer üzemóra sem. A képminőség a felbontást kivéve egyértelműen jobb az összes többinél a CRT esetében, viszont, ha betartjuk a megfelelő távolságot (a képátló 5-6-szorosa), akkor ez nem téma. Ha nagyot szeretnénk, akkor esetleg egy HD-s Plazma mellett döntenék.

Az lemezek tekintetében abszolúte az eredetit favorizálom, esetleg a jó minőségű másolatot még elviselem. A DivX olyan messze jár a minőségtől, hogy nem lennék hajlandó végignézni. Még a másolt DVD-k esetében is kijön nagyon a pixel plus TV-men a különbség...

A kábelezésre érdemes azt a 10%-ot ráfordítani. Minek rontanánk le pont ezzel a meglévő technikánk szintjét.

A brand szerintem addig fontos, mert bármilyen gondod van esetlegesen a szervízháttér megoldja, meg azért könnyebb a minőséget kifogni a brandek között.

Még egyszer köszi a véleményeket!
0
2005. december 21., szerda 1:35
OFF
"...Gondolom az akceptálom szót akartad használni = elfogadni (az angol accept szóból)..."

Inkább a latin accipio, accepi, acceptum -ból származik.
(mint minden ilyen régi szó esetében általában a latin a gyökér és nem az angol).
Ha már ennyire belementünk a részletekbe...

ON
0
2005. december 21., szerda 0:21
USA-ban tök jó CRT-s HDTV-ket lehet kapni, amik képesek 720p vagy 1080i módban üzemelni, az itteni 100Hz-es tévék árában. Európában ez a kategória gyakorlatilag nem létezik. Sajnos.

A 100Hz-es tévékkel még az a fájdalmam, hogy keveset lehet progresszív jellel etetni, és az sem mindig tökéletes. Ráadásul a progresszív PAL csak 50Hz, és eléggé vibrál, bár a minap így végignéztem így a Hihetetlen családot, és nem is zavart annyira.

Monitor témában viszont 100Hz ide vagy oda, továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy komoly grafikai munkák kivételével nem látom sok előnyét a CRT monitoroknak. Munkára, játékra, netezésre praktikusabb az LCD. Főleg ha sokat nézi az ember. Ez nem csak frekvencia kérdése, én is 100Hz-en használtam a munkahelyi monitoromat, mégis elfáradt a szemem.

Én az OLED-es kijelzőkre leszek majd leginkább kíváncsi. Nemcsak kontrasztban, fényerőben és színhűségben vernek köröket az LCD-re és a plazmára, de kevesebbet fogyasztanak és az előállításuk is olcsóbb. Egyedüli megoldandó probléma még az élettartam megnövelése, és a szerves alapanyag védelme pl. a nedvességtől, de már erre is vannak ígéretes megoldások.
0
2005. december 20., kedd 21:46
Van, és nem is mondtam, hogy plazmát nem érdemes DVD lejátszáshoz venni, csakhát szerintem jobb a CRT. Hogy mért azt az előző hozzászólásomban leírtam.
0
2005. december 20., kedd 21:45
1. mi 720x576-ról beszéltünk
2. én CRT-t említettem, egy nagyméretű PAL CRT tévé ugyanis sokkal szebb képet adhat egy plazmánál DVD lejátszásakor, mert nem kell nagyítani a képet, és a CRT egy picit el is mossa a képhibákat, ráadásul mindegyik megjelenítőnek van hibája, de szerintem a CRT-é a legkisebb, jah... és igen olcsó
3. lesz nagyképernyős és jóval laposabb CRT is
4. engem a HD TV nem igazán hoz lázba (bár ez inkább a saját korlátoltságom miatt van :)), mert itthon nem sok csatorna fog átállni rá, de mégha megtenné is, egy héten jó ha 2-3 normális műsor van, ahhoz meg minek HD TV
5. a HD-DVD/Blu-Ray már más kérdés... kiváncsi lennék, milyen élményt nyújtanak
0
2005. december 20., kedd 21:31
Most őszintén! Itt dübörög már a nyakunkon a HD TV, a HD-DVD/Blue-Ray és azért vennél gagyi 640x480-as "kocásodó" LCD mert a DVD-n is az van uhh.
0
2005. december 20., kedd 21:30
A csúcs CRT-k milló fölött kezdődnek...
0
2005. december 20., kedd 21:14
Ja, ezt én sem igazán értem, hogy miért nincs PAL-ra optimalizált plazma panel. Az SD panelek mind NTSC (480 sor) készülnek. Ez miért van? (gondolom a nagy amerikai piac miatt...)
0
2005. december 20., kedd 19:08
plazmából van 852x480-as is...
0
2005. december 20., kedd 18:49
Egyelore a 76cm-es atloval rendelkezo tv-k 40cm melyseggel birnak.
Ami persze meg igy is vastagabb, mint egy plazma vagy lcd. De ha azt nezem, hogy az lcd-nek is van talpa, mar nem igazan lenyeges a kulonbseg. Es szerintem tudnak meg fogni ebbol a meretbol. Egybkent egy normal 76cm-es CRT jelenleg majd 60cm melyseggel bir, szoval nem apro kulonbsegrol van szo. Ezen kivul az aruk is a mostani LCD-k es plazmak ala lesz valamivel pozicionalva. Es ugye az indulo ar sokat nem jelent, ahogy kezd felfutni a piacon, jonnek az alacsonyabb arak, minel nagyobb mennyisegben talalnak gazdara. Van egy olyan erzesem, hogy jovo ev vegere vagy valamivel utana, sok "olcso" - es persze emiatt gagyi minosegu - lcd tulaj fog furan nezni...

http://hirek.prim.hu/cikk/43119/
http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=27471&count15=1
0
2005. december 20., kedd 18:28
Ha jól tudom, akkor egyedül CRT tévéből gyártanak még 720x576 felbontású (=PAL) tévét. LCD-ből és Plazmából ennél csak nagyobb felbontásút gyártanak.
Ez azért baj, mert a PAL DVD-n is 720x576 felbontásban tárolják a filmeket (még a 16:9-es képarányúakat is, csak azokat kinyújtják). Ha tehát ennél nagyobb felbontású tévét veszel, akkor annak fel kell nagyítania a képet, ami mindig minőségromláshoz vezet.
Vannak olyan méretű és minőségű LCD vagy Plazma megjelenítők is, amiknél annyira ez még nem gond, de az biztos, hogy egy DVD-t (most DVD-fórumon vagyunk) mondjuk egy 100 Hz-es, jó nagy, szélesvásznú CRT tévén érdemes nézni. Ezért is örülök a hírnek, amit az előttem szóló említett (és amiről még nem is hallottam), hogy jönnek a lapos CRT-k.
0
2005. december 20., kedd 18:14
Majd egyszer ulj le egy komoly CRT-hez, ami 100hz nyomul es megfelelo - nem kulso - szurokkel van ellatva. Aztan meseld el mi villog. Akinek soha nem volt normalis CRT-je az ne itelkezzen.

Egyebkent szep mania az LCD es a plazma, de tudjuk jol, hogy egyik minosege sem eri el egy csucs CRT minoseget es jonnek hamarosan a szuper lapos CRT tevek. Nem a mostani lapos modellekre gondolok, hanem az uj technologiara, ami hamarosan megjelenik a piacon. Jo aron, szuper minoseg. En meg nem temetnem a 100hz-en mukodo CRT-ket... Lesz meg meglepetes boven. Monitor temaban pedig meglatjuk mit hoz a jovo.
0
2005. december 20., kedd 13:44
"Mennyire fontos dolog a minőség?"

Fontos. :-)
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2005. december 20., kedd 13:06
Igen én is említettem az MM-ben az eladónak hogy necces a csíkozódása egy két készüléknek...sőt. Aztán mondta hogy az a 30 készülékekhez, ami egy falhoz van feltéve, számillió kábel fut -és nyilván a leggagyibb inputok- egy forrásból és interferencia van, egymást zavarják.
0
2005. december 20., kedd 12:55
LCD-t monitorként csak natív felbontásban érdemes használni. Ha kicsik a betűk és az ikonok, akkor nagyobbra kell állítani őket és kész.

"Visszatérve az eredeti házimozis témához, ami engem az LCD-ken zavar (bár ilyet láttam nem egy plazmán is), az a mozgó objektumok határánál jelentkező elszíneződés, elhomályosodás, esetenként rasztereződés, csíkozódás."

Az elszíneződés, raszteresedés amiatt is lehet, hogy kompozit bemenetről kapja a jelet. S-video, RGB, komponens, illetve digitális bemeneten nincs ilyen hiba. Csíkozódás, pixelesedés lehet az interlacing eredménye is, ez minden progresszív megjelenítőn kisebb vagy nagyobb problémát jelent, attól függően, hogy a megjelenítőben milyen deinterlacer van. Ha DCDi vagy SiliconImage logót látsz, akkor biztos, hogy jó deinterlacer van a gépben. A PixelPlus szerintem gagyi.

CRT-n valóban azért nem látszódnak ezek a dolgok, mert kisebb a felbontás és mert (általában) nem progresszív a megjelenítés. A forrásanyag hibáinak eltűntetésében (mpeg-blokkok, mpeg-zaj, stb...) a lejátszónak is nagy szerepe van.

Ezen kívül sok múlik a képbeállításokon (kontraszt, szín, zajszűrés, élkiemelés), márpedig ezzel az MM-ben nem nagyon foglalkoznak, szóval én az alapján nem ítélnék. Főleg, hogy a WestEndben pl. az LCD-k egyik fele az LG HD promó anyagával megy, másik fele meg ugyanennek a kompozit változatával vagy zajTV adással.
0
2005. december 20., kedd 12:25
lcd.lap.hu
0
2005. december 20., kedd 12:24
Nekem egy 19"-os SONY LCD monitorom van otthon. Tökéletes! Mintha símogatná valami a szememet. A durva, villogó CRT-kre soha vissza nem térnék!
0
2005. december 20., kedd 12:11
Persze, ez valamilyen szinten szubjektív, lehet alkati kérdés is. 100Hz alatt az én szememet is bántják a CRT monitorok, de 100Hz-en már oké a dolog.
Viszont valahogy az én szememnek fárasztóbb az LCD-t nézni. (lehet, ez olyasmi, mint amikor bizonyos emberek látják a DLP rainbowt, mások pedig nem) Ez talán attól van, hogy engem nagyon zavar az LCD tökéletessége miatt megjelenő minden apró "hiba", ami a forrásanyagban van (nem elég nagy felbontás, pixelesedés, stb.) Ezeket a CRT valahogy "elmossa?"
Példa: Jelenleg egy 17" CRT-használok a munkahelyemen 1024x768 felbontással 100Hz-en.
Az év folyamán több Samsung Syncmaster 710N LCD-t vásárolt a cégünk. Ezeken az 1024x768-as felbontás tragikusan néz ki, homályosak a karaktereknek, mintha árnyékuk lenne. Ez az én szememet jobban zavarja.
Az egyedüli elfogadható felbontás ezeken az LCD-ken a maximális 1280x1024, de azon már elég kicsike minden ikon.

Visszatérve az eredeti házimozis témához, ami engem az LCD-ken zavar (bár ilyet láttam nem egy plazmán is), az a mozgó objektumok határánál jelentkező elszíneződés, elhomályosodás, esetenként rasztereződés, csíkozódás.
A minap a MM-ban nézegettem az LCD tévéket, ahogy sorakoztak egymás mellett. Pont az elvileg legjobb minőségű Panasonic LCD-n láttam a legelkeserítőbb képet, mert a forrás összes hibáját megjelenítette, míg a mellette lévő egyszerűbb és olcsóbb készülékeken jobbnak látszott a kép. Lehet, hogy az én szememmel van a probléma, de én például az egekig magasztalt Philips PixelPlus technológiájú képet is rosszabbnak látom a normál CRT képnél.

Szívesen vennék egyébkénz Zőletek olyan javaslatot, hogy melyek azok az LCD megjelenítők (mind LCD TV, mind számítógép monitor), amit érdemes lenne megnéznem, hogy az LCD-vel kapcsolatos előítéleteimet levetkőzzem.
0
2005. december 20., kedd 11:05
"már a 1930-as években kipróbálták a többsávos rendszert, mozikban vagy 40 éve használják"

Nem is voltak olyan rosszak ezek a rendszerek, de elterjedésről azért nem beszélhetünk, a leggyakrabban alkalmazott filmre rögzített mono v. sztereó hang pedig nem volt éppen tökéletes.

"A jövő ígéretes, kár, hogy Magyarországon a hollywoodi stúdiók pillanatnyilag éppen a DVD-formátum visszafejlesztésén dolgoznak, egy darabig a HD-hang mikéntje valószínűleg még nem lesz releváns számunkra."

Kit érdekel Magyarország? :)
0