Eszembejutott a minap, hogy gyerekfejjel mennyire vártam mindig a televízióban rendszeresen jelentkező "Zenés TV Színház" produkcióit! Az már akkor is feltűnt, hogy az "éneklős" jelenetek utószinkronosak, pár színésznek más az énekhangja, emiatt is csúszott a hang a szájmozgáshoz képest, de ezzel együtt is remek szórakozást nyújtott. Számos kiváló opera, balett, daljáték, táncjáték, zenés játék, rockopera került a nézők elé, akkoriban nagyon sikeresek voltak ezek a nézők körében, mintha igényesebb lett volna a "nagyérdemű"!
Csak felsorolásképp néhány klasszikus: Hunyadi László, Háry János, Bánk Bán, Othello, Bohémélet, Bajazzók, Rigoletto, Énekóra, A kékszakállú herceg vára, A tisztességtudó utcalány, Mario és a varázsló, Falstaff, A csodálatos mandarin, Kőműves Kelemen, stb.
Írnék pár operett- ill. zenés játék címet is, ezeket akkoriban azért még könnyebben fogadtam be, mint az előbbieket: Bob herceg, Én és a kisöcsém, Itt járt Mátyás király..., Egy csók és más semmi, Koldusdiák, Osztrigás Mici, Három a kislány, Leányvásár, Sybill, A Montmartrei ibolya, A denevér, Lili bárónő, Gül baba, Mi muzsikus lelkek, Bolond Istók, Hölgyválasz, A sevillai borbély, Mirandolina
A végére hagytam két kedvencemet, az egyik a "Szabin nők elrablása" a felejthetetlen Bilicsi Tivadarral, aki mint Rettegi Fridolin vándorszíntársulat-igazgató szerepel, mellette egy másik színészóriás Márkus László, valamint Ronyecz Mária, Sztankay, Lorán Lenke, Egri Kati és sokan mások gondoskodnak a nézők szórakoztatásáról. Az olyan ismert sorok, mint pl. "Romulus volt a római vezér, volt is éppen elég gondja ezért. Nem volt egy nő Rómában, csupa férfi állt ott tógában..." , vagy a mára már klasszikussá vált és sokszor előadott bús vallomás: "Mások vittek rossz utakra engem, a mások bűne az én hibám..." is ebből az operettből valók Szenes Iván dalszövegei.
A másik operettnek a címe "Maya" Erről azt kell tudni, hogy Fényes Szabolcs írta, 1931-ben 19 éves gimnazistaként! A története a huszas évek végén játszódik előbb Oranban, majd Párizsban. A címszereplő Almási Éva, mellette Lukács Sándor, Galambos Erzsi, Németh Sándor, Márkus László, Zana József, Felföldy Anikó, Körmendi János, Szilágyi Tibor, Benkóczy Zoltán a főbb szereplők. Egy roppant élvezetes, fordulatos, friss darabról van szó olyan örökzöldekkel telezsúfolva, mint "Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni...", "Itt a lux, itt a lux, itt a luxusvonat...", "Odavagyok magáért, a fekete hajáért...", "Tudom, hogy van neki, na mije van neki...", "Szívem ezt a dalt szívemből...", "Kellene ma vége egy kis hacáré, hacacáré..." Azt gondolom vita nélkül kijelenthető, ez az egyik legjobb magyar operett! Nagyon szeretem és dacára annak, hogy gyerekkorom óta nem láttam tévében, mégis emlékszem rá!
Ha a felsoroltak egészét nem is, de ezek közül jó néhány alkotást megjelenthetnének dvd-n, szerintem sokan örülnének neki, mindössze az archívumból kellene kiemelni, és kissé leporolni őket, persze, hogyha nem semmisültek meg...