Látom a Híradó topicban már eszébe jutott valakinek hogy közeleg az év vége, és a toplistás játékunk... :) Helyes. Én is készültem már előhozni ezt a topicot, azzal a céllal, hogy idén közösen, kicsit megreformáljuk a szabályokat, mivel az elmúlt években sok mindenből lehetett félreértés, meg vita. Főleg abból ugye hogy mi számít idei filmnek, és mi az ami nem! A másik probléma meg a pontozás volt, hogy általában csak a nagyon népszerű filmek kerülnek a Top-10 be amit sokan láttak, és nem feltétlenül az amit sokan értékeltek 10 pontosra...
Elomondanám milyen új szabályokra gondoltam, aztán megvitatjuk:
Idén lesz egy lista, amiből választani lehet! Ez a lista tartalmazni fogja az összes idén széleskörben moziban bemutatott filmeket! Úgy gondolom hogy talán a Port.hu-t tekinthetnénk alapnak, de ha valakinek jobb ötlete van, megbízhatóbb forrása, hogy pontosan hány filmet mutattak be a hazai mozik, pl.: a VOX havi listája, akkor tőlem az is lehet az alap. Fontos, hogy nem szerepelhetnek a különböző fesztiválokon bemutatott filmek, mivel ezt nagyon kevés embernek volt lehetősége látni. Ehhez a listához hozzávesszük azokat a filmeket, amik 2009-ben DVD és/vagy Blu-Ray-en jelentek meg. Ezek közül is csak azokat amik ugye moziban még soha nem kerültek bemutatásra itthon, és 2007, 2008, vagy 2009-es gyártási évvel rendelkeznek. Ezt a listát úgy gondoltam én fogom összeállítani, az xpress adatbázisát véve alapul. Tehát lesze gy lista Kb 200-250 címmel, amiből mindenki választhat, és kész! :) Nem lesznek félreértések, és a szbályokat szigorúan betartjuk! :))) Magyarul ha valaki nem a szabályoknak megfelelő listát ír, majd jól kihúzom! :)
De nem kell kétségbe esni, mert ezeknek a kihúzott filmeknek is csinálunk egy listát! Igen, idén két Top 10-es listát írhat mindenki, persze nem kötelező jelleggel. Itt nem lesz lista amiből választani lehet, a lényeg hogy ne legyen átfedés, és itt szerepelhet minden olyan film ami itthon még sohasem ment moziban, nem jelent meg DVD-n és BD-n, vagy csak fesztiválokon ment. Fontos alapfeltétel még hogy 2008-as vagy 2009-es gyártási évük kell lennie, és a világpremierje 2009-ben volt. (Hivatkozási alap az imdb.) Bonyolultan hangzik elsőre? Majd a topicnyitó hozzászólásban átláthatóbban lesznek lefektetve a szabályok, és ellenőrzöm a betartását, esetleg újra belinkelem a szabályokat, hogy azok is tudjanak róla, akiknek nincs kedve visszanézni az első hozzászólást. Biztos sok dolog lesz majd vele, mert mindig vannak néhányan akik nem veszik a fáradtságot, hogy lecsekkolják, hogy kedvenc filmjeiknek melyik listán is van a helye, de én majd ezt megteszem helyettük... :)
Persze a jéték kedvéért majd lehet harmadik Top-10-es listát is írni, ami nem lesz összesítve, azokról a filmekről, amik nem csak ideiek...
Aztán a másik fő kérdés, az a pontozás: Hogy legyen? Úgy mint tavaly, hogy az első helyezett kap 10 pontot, az a tizedik meg 1-et? Vagy vezessünk be egy olyan módszert mint az imdb-nél? És átlagoljunk? Ebben az esetben persze meg kell majd húzni egy határt, hogy hány szavazattal kell rendelkezni egy filmnek, hogy az átlaga szerepelhessen az összesítésben, mondjuk ha az összes szavazó 10 szálzaléka szavazott rá, ez 5 db szavazat lenne. Ez alatt, nem szerepelhetnek az összesítésben, csak megjegyzésben. Vagy persze az is lehetene hogy mindkét pontozási módszert alkalmaznánk, és így eredményhírdetéskor két féle Top-10 lista lenne...
Várom a javaslatokat!