Idén inkább a "popcorn" vonzott a moziba. A tartalmasabb filmek terén régi elmaradásaimat pótoltam. Az utóbbi időben jobban vonzanak a régebbi filmek, így olyan klasszikusokkal találkoztam először, s lettek rám nagy hatással, mint a Derszu Uzala, Az aranypolgár, A nagy ábránd, Egy férfi és egy nő, Őszi szonáta
s sorolhatnám még.
A nagy elvárást számomra az a négy mozihős jelentette, akik utoljára 89-ben szálltak harcba egyazon évben a mozinézők kegyeiért, vagyis név szerint John, James, Henry és Bruce. Közülük egyedül James okozott némi csalódást, azzal,
hogy talán az MI6 védelme érdekében a Quantum figyelmét Jasonra terelte.
Az én TOP 10-em:
1. Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága
Bárki bármit mond, nálam az öreg régész a befutó. Évek óta nem volt film ami többszöri megnézésre is bevonzott volna a moziba. Jonesnak ez háromszor is sikerült. Ráadásul a harmadik alkalom lett a leghangulatosabb. Balatonlellei kertmozi, telihold a vászon felett, oldalt futónövény, fejemen szalmakalap :)
Számomra hozta a régi filmek hangulatát és színvonalát. Én hiszek benne, ha pl 92-ben készül ugyanez a film, akkor már más lenne a megítélése. Aki akkor 10 évesen látta volna az most már 30-at tapossa...
2. Nem vénnek való vidék
Coenek mesterműve. Lassú tempójú, feszült hangulat. Bardem zseniális játéka. Hannibál 91-es ámokfutása óta nem szartam így figurától.
3. John Rambo
Sly nagyszerű visszatérése, egy brutális mészárszék. A legfontosabb számomra mégis a nosztalgia hangulat, amiben nagy szerepe van a zenének, Gáti Oszkárnak és Bozai Józsefnek. Lehet sokaknak ezek apró momentumok, én viszont örülök ezeknek, mert nélkülük szerintem kevesebb lenne.
4. A sötét lovag
A sötét ló :) 2008-ban az év és minden idők top listáin a legtöbb zavart okozó mű. Nálam egyik toplistán sem tört az élre. Már a Batman filmek közül is van kettő, mely nálam megelőzi. A film erényeit nem kívánom firtatni, hisz nálam is majdnem dobogós. Ami hiányzott: Gothem City, Elfman, hangulat. Valószínűleg sosem fekszem ki már a Burton-ös Batman-ek okozta elvárásokat. Inkább éreztem most, hogy egy farsangkor játszódó szemtől szembent látok, mint Batman filmet, de ez legyen az én bajom. Ledgerért meg szorítok az Oscaron.
5. Valami Amerika 2.
Tudunk jó filmet csinálni. Tudunk jó folytatást csinálni. Nálam egyenértékű az előddel.
6. Ausztrália
Végre egy régi vágású kalandmozi. Picit Volt egyszer az elfújta a szél, de én ezt erénynek veszem. Az elején furán hatottak e műfajban a Luhrmann-ra jellemző stílusjegyek, de szerencsére ezt hamar elhagyta, vagy csak a mozi varázsolt el, s nem törődtem vele.
7. A vasember
Remek képregényfilm. Robert Downey Jr. brillírozik a szerepben. Történetileg, technikailag is rendben volt.
8. Vérző olaj
Daniel Day-Lewis zseniális magánszáma, egyedi stílus és hangulat. Jó helyre került az Oscar.
9. Vágy és vezeklés
Csak kulcsszavakban: James McAvoy, Briony, Dario Marianelli, írógép, Dunquerk, Vanessa Redgrave, végkifejlet.
10. Mamma Mia!
Ugyan nem is akartam, de nem is tudnám nem szeretni. Meryl Streep tőle szokatlan szerepben is meggyőző. És
Brosnan-t is komáztam, ahogy ex ügynökként trillázta, hogy SOS :)