Keresés

Eden Lake - Gyilkos kilátások (DVD)

2011. március 27., vasárnap 16:58
Ez nem igaz.Provokáló szándéka egyértelmű és amíg van rá táptalaj nőni is fog.Mi sem bizonyítja jobban,mint Argento ellenessége.Bezzeg a Volt egyszer egy vadnyugat adatlapján ömleng.Amivel nincs is baj,hisz jó film,csak nem fér össze a kettő.Tehát nem a filmalkotásokat értékeli,hanem az idegeket borzolja.Sok esetben talán tetszik is neki a film amit lehúz,de tudja hogy erre ugrani fognak és szidja.De nem ő az egyetlen ilyen emberke itt.Van másik pár nick alatt egy személy,kinek stílusából egyértelmű,hogy ő az,aki viszont csak egysorosai és durva mocskolódó személyeskedései révén sokkal inkább zavaró mint K.
K-nak viszont sok esetben nagyon jó meglátásai vannak,ha a sallangot leszűröd, és ez intelligens emberre vall.De egyértelműen provokál.Ami szintén tanult embert enged sejtetni,mert egy kis kocka nem tudna ilyen mesterien játszani az emberekkel.
0
2011. március 27., vasárnap 16:24
Őszintén szólva szerintem ő sosem unná meg. Életének célja, hogy elmagyarázza világnézetét minden egyes film adatlapján.
0
2011. március 27., vasárnap 12:49
Szerintem nem az Xpress blamálja magát,hanem az aki az évek alatt még mindig nem szokta meg és dühöng azon, amit K egyértelműen provokáló szándékkal ír.Bár kitiltották a fórumról,mégis mindig itt van.Szerintem elérte a célját.Ez az amit nem ismertek fel.Ha a kutya nem foglalkozna vele,nem reagálnátok az írásaira,előbb-utóbb úgyis megunná.
0
2011. március 27., vasárnap 12:09
Az Xpress miért nem bannolja a francba? Én a helyükben inkább vállalnám egy ügyfél elvesztését, mint hogy ezzel blamáljam magam
0
2011. március 26., szombat 22:29
Na, az a gyökér K már megint írt egy hozzászólást. Ezúttal az Eden lake-hez írt, aminek egyébként szintén nincsen semmi köze a filmhez! Ennek a fasznak komolyan nincsen jobb dolga ennél? Minek irkál véleményeket a filmekhez, hogyha nem is szereti a filmeket? Egyáltalán miért regisztrált az oldalra? Ez az ember egy okoskodó buzi! Az Eden Lake c. film egyébként nekem sem tettszik, de nem mondom ezért másokra, hogy iskolázatlan hülyék. Az ízlés nem az iskolázottságtól függ!
0
2011. február 10., csütörtök 12:21
Előzetesét is megtaláltam:

http://www.youtube.com/watch?v=ISbuQgb3Qe8
0
2011. február 10., csütörtök 12:19
Erre gondoltam :) Köszi.
0
2011. február 10., csütörtök 11:56
Szerintem a Who Can Kill A Child?-ra gondolsz.

http://www.imdb.com/title/tt0075462/
0
2011. február 10., csütörtök 8:25
Van még egy Eden lakehez hasonló film a hetvenes évekből. Az a baj, hogy se a címe nem ugrik be, se semmi. Csak találgatni tudok. Nagy valószínűség szerint spanyol film volt (de legalábbis európai) ott is arról szólt, az egész hogy a felnőttek elkerültek egy idilli szigetre, ahol a kölkök pokollá változtatják az életük. Rémlik valakinek?
0
2011. február 10., csütörtök 1:17
Viszont talán lenne kit keresni..

De ez már mind feltételezés. Nagyjából úgyis egyetértünk, de engem ez a film nem rázott meg. Ellentétben mondjuk egy Isten városával.. Eddig sem mentem tóhoz kettesben, ezután sem fogok, s eddig is kitértem a sok hülyegyerek elől, ezután is ki fogok.

Hacsak nem sétál velem Jack Bauer, vagy Jason Bourne. :-)
0
2011. február 10., csütörtök 1:11
SPOILER!

Ezesetben végképp nem fog a rendőrségre sietni...
0
2011. február 10., csütörtök 1:05
:-)) Na. Tudtam én, hogy jönnek a rendőrök...

SPOILER

A biciklis kissrácot felgyújtották, nem? Ő az ötödik..
0
2011. február 10., csütörtök 1:01
SPOILER!

Lehet, hogy lesz következménye, bárcsak lenne, mondhatnám. De az is egy illúzió, hogy a rendőrség minden ártatlant meg tud védeni, és/vagy minden bűnös elítéléséről gondoskodni tud. Ebben a szituációban (beltenyészet kisváros elhagyatott erdővel) nem lehet igazán arra számítani (de persze lehet benne reménykedni), hogy a zsaruk órákon belül már minden szálat felgöngyölítettek, vagy hogy legalább tudomást szereztek az esetről. Mert felmerül a kérdés, hogy honnan, kitől tudhatták volna meg? A falka tagjaitól biztosan nem. A szüleik éppen véres bosszúra, lincselésre készülnek, ugye őket is kizárhatjuk. A biciklis kissrác lenne a legesélyesebb, de a rideg, közönyös némaság, ahogy a segítségért könyörgő nőre nézett, az minimum kétségessé teszi, hogy egyenesen rohanna a legközelebbi őrsre.

Egyébként meg, amennyire tudom, az ilyen ritkán lakott vidékeknek gyakran vannak saját "törvényeik", legyen az a magyar tanyavilág vagy a párlelkes falvak Angliában. Jó esetben lesz retorzió. Legrosszabb esetben van rendőr is a beltenyészetben, és sajnálattal fogja megállapítani, hogy egy kedves fiatal pár (ha valaki keresni is kezdené őket) eltűnt a környéken, a "fotós" csaj cserbenhagyásos gázolás, az "ártatlan" kissrác vadállat-támadás áldozata lett (nem emlékszem, ki volt az ötödik, és hogyan halt meg).

A két eset valószínűségéről azonban a film semmifajta infót nem ad, csak a néző "döntheti el" a saját világképe, személyisége, beállítottsága alapján. Így aztán ne áztasd el a szenzoraidat:). Lehet, hogy a zsaruk már a szomszéd utcában vannak, csak még nem látszanak a fényeik:).
0
2011. február 9., szerda 22:56
Szegény kisrobot, egyedül maradt... :-((

Lehet, hogy a kék fény nem illett volna hangulatilag, meg tanulságilag a filmbe, de legalább közelebb hozta volna a valósághoz az egészet. Mert ez így azt sugallja, hogy az egészek semmi következménye nem lesz. Van négy halott, plusz egy valószínűsíthető, de senkit nem érdekel, senki nem büntethető érte.. Nos, ez is illúzió. Mint ahogy az is, hogy e film változtat bármit is a világon.

Aki megnézi, az inkább a sértettek oldalán áll, a huligánok vagy nem nézik, vagy inkább még energiát ad nekik. Ugyanúgy nem fog változni semmi, mint akár egy klímaváltozásos film után. Szörnyülködni meg a Tények közben is lehet - de ha ez egy igazán jól megcsinált thriller lett volna, akkor még azt mondom megérte elgondolkodtatónak is lennie mellette. De mivel az egész sztori, környezet hiteltelen, így számomra a mondanivaló - azon kívül, hogy átjött - nem hatásos.

A többiben egyetértek mindenkivel. Csak ne kelljen ennyit írni. :-)
0
2011. február 9., szerda 19:18
Ezzel maximálisan egyetértek!
0
2011. február 9., szerda 16:57
Nekem az az erős érzésem, ha kék-piros fények jelennek meg a tükörben, akkor a filmmel talán néhányunk szembetalálkozik, mint tucatfilm, a Budapest Film nem adja ki nálunk, és most nem beszélgetünk róla, mert nem is lett volna nagy cucc.

Ennek a produkciónak van egy hasonló hangvételben készített kistestvére, a Michael Caine főszereplésével készült Harry Brown, de ott a végén másképp alakulnak a dolgok, és egyáltalán nem rossz a film. Hallottunk róla? Talán. Hazai forgalmazásra esély? Nem sok.

Másrészt pánikhelyzetben az ember agya teljesen másként működik. Elhiheti nekem bárki, ha ez a történet most nem fikció, megesküdnék rá, hogy a Kelly Reilly által alakított karakternek eszébe sem jut, mivel keresi a kenyerét, nemhogy logikusan, tanárnői fejjel gondolkodnia. Normális esetben egyikünk sem mászik bele a szaros kukába, de megvannak azok a helyzetek, amikor már azt vesszük észre, hogy benne vagyunk, és fel sem fogjuk.
0
2011. február 9., szerda 15:40
Hogy nincs lejebb, azt most (is) úgy értettem, hogy szájbarágósabb nem lehetne, a film és egyes szereplők IQ-jában nem kéne már ezen a szint alá menni.

Az bennem fel sem merült, hogy a feszültség nem lehetne ennél nagyobb, hogy ne lennének egyre véresebbek a mindennapok, főleg olyan 10-20 év távlatában. Nem ajánlhatom elégszer, így ha tudod, nézd meg a Darwin rémálma c. filmet. Kb. az ottani falu kicsiben az, ahogy én a világ és az emberek jövőjét látom, és lehet, hogy optimizmus azt mondanom, hogy hosszú távon. A gócpontok már most is megvannak, csak legfeljebb itt, Európában még nem érezzük annyira, sőt, effektív haszonélvezői vagyunk ennek a rendszernek, vagy éppen a viszonylagos jólétben még nem annyira nyilvánvalóak a folyamatok.

Részemről rontott volna az összképen egy "kék-piros villogó". Pont azt a reményt sugallta volna, amit kb. a már korábban kitárgyalt messiásvárással tartok egyenértékűnek. Hogy lehet/van olyan külső erő, hatalom (rendőrség, állam, Dzsékszálli, Jézus, robotkutya, stb.), aki/ami majd ezeket az embereket megjavítja, átneveli, érzékennyé teszi őket mások problémája iránt, és teszi mindezt akár erőszakkal is. A szűkös erőforrások közepette (amely szűkösséget azért mindenki érzi, ha mást nem, azért, mert a jövő bebiztosítása érdekében nem lehet soha eleget felhalmozni) az ember (például bizonyítva saját állatiasságát) tényleg csak a saját és a szűk közösségének érdekeire figyel. Hogy kinek mi a szűk, az megint egy más kérdés, de szélsőségesen túlkínálatos piacokon kívül mindenhol csak azt lehet megszerezni, amit valaki mástól veszel el. Ma lehet, hogy ez csak egy díszdobozos DVD-t jelent, amiből már nincs utángyártás, holnap egy munkahelyet, amire harmincadmagaddal pályázol, holnapután meg az utolsó marék égett, szétfőtt rizst, amit tíz körömmel kapartál össze a bödön alján. Ebben a világban a MÁSOK mindig másodlagosak. Ezért nincs esélye szerintem semmilyen központi hatalomnak, mert azok is ugyanilyen, a létbizonytalanságtól rettegő vagy éppen a saját hatalmukkal kérkedő vagy fásult emberekből állnak, és nekik is ugyanúgy egyedül a tömegükben van az erejük, egyénileg csak a tudás, az elszántság/elkeseredettség/félelem vagy a fegyver számít.

Bizony, annak a világnak a vége közeledik (nem mintha szerintem valaha is eljött volna), ahol egy szerelmes párocska egy szál fürdőruhában esélyes lett volna pár öntelt tizenévessel szemben. Bizony, hogy el kellett volna onnan húzniuk, mert ha van, amit nem tettek meg, az az, hogy reálisan felmérjék, ők kik (mondjuk itt a csajnak tűnik kisebbnek a felelőssége, mert ha jól emlékszem, óvónő volt, tehát neki a "gyerek" fogalma azt takarta, aki tapsikolva örül a Micimackónak), kikkel állnak szemben, és hol is vannak. Ebben a világban, mint ahogy a túlélés törvénye általában diktálja, "mindenkinek joga van beledögleni a saját hülyeségébe". Másokat magával rántani, na ahhoz nincs, de ez keveseket érdekel...

Persze az ember általában jobban szereti azokat a sztorikat, ahol legalább halvány lehetősége van a hepiendnek, de azért néha nem gond, ha felsejlik, mi van a díszletek mögött (ld. pl.: A doboz).
0
2011. február 9., szerda 1:52
:-) Nem is állunk ám olyan messze egymástól gondolatiságban...

Egy alapvető különbség van (volt, és mindig is lesz) köztünk: míg én egy adott filmnél elsősorban az érzelmi benyomásra, élményre támaszkodok nézés közben, Te mindig mindent racionálisabban, elemezve látsz. Amiket írsz, az teljesen így van, mégis a film összességében nem érintett meg, mert rossz volt a körítés. Neked megint sikerült lehámozni a héját, én meg beleharaptam ( néztem), savanyú volt és nem tetszett. Adott esetben egy "picsahorror" teljesen el tudja venni a kedvemet - akkor is, ha a film mondanivalója valós és sokkoló.

Hogy ennél ne lenne lejebb? Te is tudod, hogy van. Mindig van. Az emberiségről kb egyforma a véleményünk, Te talán még optimistább is vagy - ebből kifolyólag az itt vázolt probléma pár évtized múlva piskóta lesz. Amikor majd a valós életbemaradásért, vízért, kajáért megy a harc.

Ugyanakkor én abban a szituban igenis elmentem volna onnan, önbecsülést, mindent hátrahagyva( a tanárnéninek végképp kellett volna tudnia, mi következik). Ugyanúgy, ahogy egy hőzöngő csordát kikerülve átmegyek az utca túloldalára. Ezzel volt bajom, az életszerűtlen cselekedetekkel - érdekes, a színészek a filmekben mindig azt csinálják, amik veszélybe sodorják őket - igaz, ha elmennek, vége lehetett volna a mozinak.

Egyébként úgy összességében nem is lett volna rossz, ha a végén mondjuk, mikor a srácot nem köpi le a tükör, akkor mondjuk kék-piros villogó fények jelentek volna meg. És snitt. Akkor azt mondom, hogy a büntetlenséget rövidre zárták. De nem így lett.
0
2011. február 9., szerda 1:33
"Kellett volna"?!... Nem tetszik ez a kifejezés:). Maximum "lehetett volna", de kettőnk esetében szerintem erre sincs semmi szükség:S...

SPOILER!

Gyakorlatilag ugyanazt, amit a Hibridhez leírtam, ide is bemásolhatnám: a készítők sokkolni akartak, ezúttal éppen azzal, hogy nem dugták szimbólumok mögé, amit a világról gondolnak. Amíg a Hibridben a szexualitáson keresztül sugallják, mennyire beteg emberek is megbújhatnak az itt élő 7.000.000.000 főben (minden gyilkos valakinek a barátja, rokona, szomszéda- nem pontosan idézve Agatha Christie szavait), itt az agresszió a fő szál. Próbáltak minél életszerűbb karaktereket csinálni hozzá (a szereplők cselekedetei szerintem logikusan következnek egymásból, egész tisztességes kis profilokat lehetett alkotni a horda tagjairól), mert ahogy afiaf is sugallta, egy ilyet minden további nélkül el tudnék képzelni a holnapi híradóban.

Hogy ehhez miért választották / kellett választani a "picsahorror"-t, mint műfajt, arról az Avatar ugrik be nekem. Ahogy ott Cameron ment le kutyába, öltöztette tetőtől talpig digitális Pocahontasba az általános tisztelet hiányáról elképzelt tanmeséjét, csak hogy a stílus népszerűségén keresztül minél több emberhez eljuttassa, és ezen keresztül hasson a reménytelenül debilekre is, ugyanígy választhatták az Eden Lakehez ezt az eleve agyatlan sablongyűjteményt. Mert így sokan megnézik, akár csak egy könnyed borzongás reményében, aztán kapják a frankót az arcukba a falkában kóborló tizenévesekről. A párocska ehhez tényleg csak a préda, fröccsöntött őzek a hús-vér farkasok között, róluk gyakorlatilag semmi nem derül ki. Lehet, hogy éppen azért kellett ilyen naivnak lenniük, hogy lássuk, a szánalom a vadaknál nem szempont, pontosabban az, csak éppen mint gyengeség. Mindenesetre hálát adok azért, hogy nem alázták meg ezt a témát azzal, hogy tényleg picsahorrort csinálnak belőle pár lerobbant autójú, fősulis pomponlánnyal meg a hátvéd/kosaras spanjaikkal. Legalább lehet tudni, hogy itt a falka a lényeg, és ehhez képest egyébként tényleg sok a fel-le rohangálás.

A félelmeim nekem is hasonlóak arról, hogy egyesek ebben a filmben felismerik a "kézikönyvet" (ott az előző hozzászólásom ötödik gondolatjele). Ennek kockázata szerintem mégis kisebb (a "csordák" már most is tudják, hogy a "vonulást" meg lehet csinálni, különben nem csinálnák), mint az, hogy az üzenet ("Hülye szülők! Tanuljátok meg kezelni az elvadult kölykeiteket!") nem ér célba. Mert mondjuk lepattan az "Én gyerekem nem olyan!", az "A tanár hibája, ő van vele egész nap!", a "Van nekem elég bajom enélkül is, egész nap gürizek, lóg a belem, hogy ételt tegyek az asztalra!" mondatokból kovácsolt, a felelősség letolására szolgáló páncélról. Vagy mondjuk éppen a szülő neveli arra a gyerekét (nem feltétlenül szóban, egyszerűen csak "példamutatással"), hogy nem baj, ha átgázol másokon, ha eltapossa a körülötte állókat, a lényeg az, hogy az ő akarata legyen meg, hogy ő legyen boldog, a többi meg le van szarva, mitszószbelehülyeköcsög-leveremavesédet. Szmog. Ez nem a túlliberalizált társadalomnak az egyenesági következménye, mert az csak egy eszme, amiből a fogyasztói társadalom kitenyésztett egy Dren-szerű mutánst, ami az egyéni önmegvalósítást-kiteljesedést helyezte a középpontba, tette a siker mércéjévé. Mert annál, ha kis csoportok közösen tesznek-vesznek valamit, sokkal kifizetődőbb, ha egyénileg teszik ugyanezt. Ez pedig a Föld lélekszámának növekedésével egyenes arányban lesz egyre tarthatatlanabb, vezet majd egyre durvább súrlódásokhoz, mert az emberek egyre jobban fognak belelógni egymás "aurájába".

És sajnos -pont a film stílusából eredően- ugyanaz a hibája az Eden Lake-nek is, mint az Avatarnak. Hogy ennél nincs lejjebb. Hogy már most, 2010-re elértük a gödör alját. Ha ez az üzenet így sem talál táptalajt, ennyire nyíltan és szájbarágva sem működik, akkor ennél már csak rosszabb lesz. Tudod, hogy keveset feltételezek az emberiségről, úgy általánosan, így talán nem lep meg, ha azt mondom, pont azok kevésbé hajlamosak magukba szállni, akiknek az Eden Lake kapcsán ezt meg kéne tenni. Az igazság és a tények a sok önámítás közepette csak valami nyomasztó nyűgöt jelentenek. Biztos vagyok benne, hogy a "légüres" tanárnőnél sokkal jobban tudtak egyesek azonosulni a gyermeküket elvesztő szülőkkel, akiknek a fiát/lányát az a pszichopata kis ribanc megölte, pedig hát ő semmit nem csinált, ugye, kéremalássan, csak szegényke "rossz társaságba" keveredett. Nanáhogypersze... A "rossz társaság" csak úgy lesz, azt nem a benne levő egyedek teszik "rosszá".

Ha így nézem, akkor talán nem is akart ez a film "Parenthood for dummies" lenni, hanem a másik oldal lett megszólítva, az áldozatok, az eltaposottak, a kizsákmányoltak oldala. Az utolsó jelenet ugye, ahogy te is mondtad, arról szól, hogy a gyerek, nem érezvén a tettei súlyát, a memóriakártyával együtt tisztára törli a lelkiismeretét is, és ezzel számára a dolog ennyi. Mi van, ha ezzel jelzik a készítők, hogy kár is azt várni, hogy a vadak újraszocializálódjanak, eleve reménytelen az egész, naivitás ilyet várni tőlük, így tutujgatás helyett össze kell fogni, és hasonló falkába, családba, közösségbe kell tömörülni, és meg kell tanulni alkalmazkodni az új helyzethez, nem várni a sültgalambot, hogy egyszer majd mindenki megvilágosodik, elhozva a kort, amikor az oroszlán együtt legel a báránnyal?

Korábban is írtam már, hogy találóbbnak, kifejezőbbnek tartom a magyar címet, mert nem csak térbeli "kilátásokra" utal, hanem időbeliekre is.
0
2011. február 8., kedd 19:13
Oké, módosítok: ÉN nem vagyok hajlandó megvenni! :)
Így akkor elnézést minden olyan filmrajongótol egyben, aki megvette! :)
0
2011. február 8., kedd 18:54
Jól van, ne húzd föl magad.. :-)

Csak ahogy kategorikusan kijelentetted, hogy a filmrajongók nem vesznek ilyen okádákot, azzal ítéletet is mondtál: aki megveszi, az nem lehet filmrajongó.

Erre próbálam rávilágítani... :-)
0
2011. február 8., kedd 18:47
Hát én meg akkor is vállalom, ha egy filmet nem tudnak kiadni normális képaránnyal CSAK azért, mert a sok hozzá nem értő sír, hogy a szélén feket csík van, akkor igenis nálam az a lentebb említett kategória!
0
2011. február 8., kedd 18:44
Részben igazad van, de ha pl ilyeneket nem linkelnétek be, akkor sokaknak (velem együtt) fel sem tűnne. Attól a film még ugyanaz marad.

Mint ahogy a mono hanggal is. Bosszantó bár, de a film ugyanaz. Ráadásul szerintem tőlem nem hallottad még hogy valami okádék, mert csak monoban szól.
Igaz, általában a hangnálvan választási lehetőségem, míg a képnél nincs. :-)
0
2011. február 8., kedd 18:38
Nekem mindegy, nekem nem. Ha megveszek valamit, szeretném úgy élvezni, ahogy azt a rendező a vászonra álmodta! Ezen kár vitatkozni, neked túllihegett, nekem viszont fontos! Akkor ha azt mondanám, egy filmnek mindegy, hogy szól a hangja, akár monoban is, ha jó a film! Erre meg te ugranál! Ennyi!
0
2011. február 8., kedd 18:30
Kedves Niwrok, ismét csak remekül összefoglaltad, mi miatt kellett volna élveznem ezt a filmet (is), de késő bánat. Az első nézés tetszésének varázsa elúszott - s mindezen hathatós érvek ellenére sem tervezem újranézni.

Értem és tudom, hogy mi volt a film célja, de továbbra is úgy érzem, hogy életszerűtlen volt az egész komplett történet és szitu, amit elénk tártak. Ha már a valós problémákra akarják felhívni a figyelmet, akkor én szívesebben vettem volna egy valósabb emberi viselkedésekre épülő mozit. Beleértve ebbe minden szereplőt.

S amit írtam privátban is: a sok hülyegyerek, aki esetleg ezt most látja ( bár kétlem, hogy pl Olaszliszkán ilyeneket néznének) , no szóval a szombat éjjelente üvöltő csordaként vonuló sok vadbarom azt szűrheti le belőle, hogy ezt simán meg lehet csinálni, elég, ha a telefonból a végén kitöröljük a videót, aztán anyu meg apu majd elrendez mindent. S számomra ez nagyobb baj, mint a film mondanivalója maga.
0