Keresés

Ki mit néz most?

2020. február 17., hétfő 15:02
Ooopszi, egy kimaradt, mivel ez is bőven 1980. előtti film a listámon:

Pár dollárral többért (For a Few Dollars More)
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2020. február 17., hétfő 14:45
BD-k 80-ig? Lássuk csak...

Híd a Kwai folyón
Még pár dollárral többért
Vigyázat, vadnyugat!
A nagy balhé
Gyalog galopp
Cápa
Rocky
Csillagok háborúja
Rocky II
A nyolcadik utas: a Halál
Brian élete

+ az összes James Bond-film az 1979-es Holdkeltéig.
0
2020. február 17., hétfő 13:52
Nálam ezek vannak meg BD-n 1980 előttről:

2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey)
Alien - A nyolcadik utas: a Halál
Arábiai Lawrence (Lawrence of Arabia)
Ben-Hur
Brian élete (Monty Python s Life of Brian)
Cápa (Jaws)
Dr. Strangelove
Dr. Zsivágó (Doctor Zhivago)
Híd a Kwai folyón (The Bridge on the River Kwai)
A jó, a rossz és a csúf (The Good, the Bad and the Ugly)
Kánikulai délután (Dog Day Afternoon)
Madarak (The Birds)
A nagy balhé (The Sting)
Az ördögűző (The Exorcist)
Star Wars IV - Új remény (A New Hope)
Taxisofőr (Taxi Driver)

Tudom, nem sok, de ahhoz képest, hogy nem is különösebben gyűjtöm a régebbi filmeket...
0
2020. február 17., hétfő 13:35
Én is összeszedtem az 1980 előtti filmjeimet, szerény lista:
101 kiskutya 1. /101 Dalmations 1./
A mentőcsapat /The Rescuers/
Bambi 1.
Dumbo
Fantázia  /Fantasia/
Hamupipőke /Cinderella/
Macskarisztokraták /The Aristocats/
Pán Péter 1. /Peter Pan 1./
Susi és Tekergő /Lady and the Tramp/
Alien 1.
Brian élete /Life of Brian/
Cápa /Jaws/
Éjféli expressz /Midnight Express/
Francia kapcsolat 1. /The French Connection 1./
Francia kapcsolat 2. /The French Connection 2./
Gyalog galopp /Monty Python and the Holy Grail/
Star Wars IV.
Száll a kakukk fészkére /One Flew Over The Cuckoos Nest/
Taxisofőr /Taxi Driver/
Ilyenkor jövök rá, hogy milyen "komolytalan" a gyűjteményem. Mondjuk pár filmről anno lemaradtam, a Rocky filmeken pedig már agyalok egy ideje, illetve a Grease is lehet, hogy egyszer bekerül a gyűjteményembe, de ha eszembe jutnak  a filmben szereplő kb 30-35 évesnek tűnő középiskolás lányok, mindig annulálom a vásárlási szándékomat. Állítanom kellen a szűrőmön... De tényleg, Titeket ezek nem zavarnak?
0
2020. február 17., hétfő 0:27
És André szellemére emlékeztek?:

https://snitt.hu/filmek/a-messzirol-jott-ember-1972-1972
0
2020. február 16., vasárnap 21:07
Rémlik, de én is csak ennyire emlékszem belőle.

Na és Thomas Lieven az NSZK-Bond? :)

https://www.youtube.com/watch?v=YtRjiV3lgMw

Nem kell mindig kaviár
most posts by TM
0
2020. február 16., vasárnap 19:23
Érdekes, én csak a Nők a pult mögöttre emlékszem, illetve a Csillagok küldöttére. Bár volt valami világháborús borzalom, amiben egy szobának kinyílt az alja és beleestek az áldozatok, ez akár A halál archívuma is lehetett.
0
2020. február 16., vasárnap 19:18
Tényleg, a Lábus postás, majdnem elfelejtettem...:)

Viszont a második, ez a Marek az nekem kimaradt.

És az, hogy Ártatlan kék szemek, mond neked valamit? Halvány emlékeim szerint egy nőről szólt, aki folyton változtatta a külsejét, és így csalta tőrbe férfi áldozatait. A főcímzenét megtaláltam eredeti nyelven. Mást sajnos nem...

0
2020. február 16., vasárnap 19:18
Folytatás:

Ne bántsátok a feketerigót!
Aranypolgár (1941)
Omen (1976)
West Side Story (1961)
Cápa (1975)
Nyugaton a helyzet változatlan (1930)
Carrie (1976)
Akasszátok őket magasra! (1976)
A nagy balhé (1973)
Madarak (1963)
Psycho (1960)
Az ember, aki túl sokat tudott (1956)
Szédülés (1958)
Hátsó ablak (1954)
Arábiai Lawrence (1962)
Gilda (1946)
A gonosz érintése (1958)
Találd ki, ki jön ma vacsorára (1967)
Rakparton (1954)
Rocky (1975)
A francia kapcsolat (1975)
Szökevények nyomában (1965)
Két öszvér Sara nővérnek (1970)
A tizedes háreme (1971)
Játszd le nekem a Mistyt! (1971)
Joe Kidd (1972)
Fennsíkok csavargója (1973)
Szerelem korhatár nélkül (1973)
Bosszú az Eiger csúcsán (1975)
a pacák (1979)
Kánikulai délután (1975)
Spartacus (1960)
Az Androméda-törzs (1971)
A jó, a rossz és a csúf (1966)
Brian élete (1979)
Gyalog-galopp (1975)
Mad Max (1979)
Grease (1978)
Hétévi vágyakozás (1955)
Piszkos Harry (1971)
Ez történt egy éjszaka (1934)
Páratlan biznisz a színházi biznisz (1954)
Buszmegálló (1956)
Niagara (1953)
Dundee őrnagy (1965)

+ a James Bond filmek az összes és az az 5 is megvan, amit TM írt.

Szóval azért van dögivel magyar vonatkozású, 80 előtti film BD-n, és ezek csak azok, amik nekem is megvannak, nyilván ennél még jóval több van. :)
0
2020. február 16., vasárnap 19:17
A filmek jelentős részének csak a neve ismerős, de nem láttam őket. Bár a festői Óbudán élek, s még mozi is volt Csillaghegyen gyermekkoromben, de anyagi okok miatt sajnos nem sűrűn voltam a látogatója. Én most is rengeteg filmnek ismerem az adatait, bár Veled ellentétben a zeneszerzőket és operatőröket kevésbé követtem.
0
2020. február 16., vasárnap 19:17
A filmek jelentős részének csak a neve ismerős, de nem láttam őket. Bár a festői Óbudán élek, s még mozi is volt Csillaghegyen gyermekkoromben, de anyagi okok miatt sajnos nem sűrűn voltam a látogatója. Én most is rengeteg filmnek ismerem az adatait, bár Veled ellentétben a zeneszerzőket és operatőröket kevésbé követtem.
0
2020. február 16., vasárnap 19:14
Nekem a Barca szerelem továbbra megvan, de én sokak szerint fura figura vagyok sok szempontból, én nagyon tisztelem és becsülöm Ronaldot is. Éredekes, hogy őt és Beckhamet is a Realban szerettem meg. Ronaldo nagy harcos, mindig győzni akar és számomra tiszteletreméltó a civil élete is a rengeteg adományozásával, segítségével. Természetesen Messi az első számú kedvenc, de nálam ez nem lehet kérdés, a Barca mellett Argentína a nagy kedvencem a labdarúgás világában. Az olasz fociban nincs kedvencem, több csapatot is szeretek, gyermekkori emlékeim miatt kedvelem a Milant, de az általában sok argentin játékost felvonultató Intert is. Volt olyan felállás, hogy 5-6 argentin is játszott, Zanetti volt a kedvenc. Szerettem a Fiorentinát is Batistuta miatt, amikor eligazolt, drukkoltam a Rómának is, érdekes, hogy ott azonnal bajnok lett. Az egyértelmű jobboldali kötődése miatt még szurkolok az SS Lazionak is. Angoloknál nincs kedvencem, szeretem a focijukat, Guardiola miatt most leginkább a Citynek szurkolok. Németországban a München az első, de Dárdai miatt szurkoltam a Herthának is. Más országok bajnokságát nem követem, nem is nagyon érdekel. A magyar foci nálam 1997 óta tiltólistán van, kivételt képeztek az EB meccsei. Nem vagyok ellendrukker, de én a labdarúgásunkra nem szánok időt. De hozzád hasonlóan az elmúlt években nálam is kopott rendesen a foci nézésére szánt idő.
0
2020. február 16., vasárnap 18:56
Még átnézem a fennmaradóakat is, szerintem kibővül még ez a lista. :)
1980 előtt készülteket írom csak, hiszen arról szólt, hogy azelőttieket nem nagyon néztek, ugye? :)
0
2020. február 16., vasárnap 18:31
A belgrádi fiúk egy partizános film volt, Gojko Mitic is szerepelt benne. Videán megtalálod felirattal mind a 13 részt! :)

Erre emlékszel? Lábus postás! :D
Ez is nagyon kemény volt annak idején! :D
"Főzök, mosok, takarítok. Mindenféle házimunkát elvégzek." - mondja a női robot, aki csomagban jött.

https://www.youtube.com/watch?v=nACxLCbUh-k

Na meg a lengyel Marek Piegus hihetetlen kalandjai:

KÜLSŐ LINK

most posts by TM
0
2020. február 16., vasárnap 17:54
De jó, hogy ezeket leírtad! Nekünk 1988 februárban lett meg az első videolejátszónk. Egy bécsi "kirándulás"-ból kifolyólag.:) A korai 80-as években engem ért filmes behatásokról már írtam korábban, talán a Félelem bére kimaradt...Most viszont eszembe jutott pár sorozat is, amik kisebb-nagyobb nyomot hagytak bennem akkoriban:

A látogatók - csehszlovák időutazásos sorozat egy színváltos lada nivával

Mindeni tanköteles - azt hiszem, szintén csehszlovák sorozat  

Nők a pult mögött - na ez volt a csúcs, nagyon szerettem.:)

A halál archívuma - NDK sorozat a 2. világháború idejéből, csúcs.

Látogatók - francia sci-fi sorozat, kopaszra nyírt idegenekkel.
/Zarko, Alambda, Pirvi, Kiril, Memno, Reka, ha jól emlékszem./

Csillagok küldötte - Majka a duplikáló táskával.

Lakótelepi gyerekek - ez volt mind közül a kedvencem

Tau bácsi - a kis bábuval

A láthatatlan ember - David Mccallummal a főszerepben

A belgrádi fiúk - ebből csak annyira emlkészem, hogy nagyon tetszett.

Ember az Atlantiszról - Patrick Duffy az úszóhártyákkal.:)

Bármyelyiket, bármikor újra tudnám nézni!
0
2020. február 16., vasárnap 17:26
Volt egy olyan játékom is, hogy a szerdai Népszavát - asszem az aznapiban volt akkoriban a következő heti budapesti moziműsor - magam elé vettem és míg olvastam magamban a filmcímeket, fejben számoltam, hogy hányadiknál tartok és hogy ezekből mennyit láttam akár moziban, akár tévében. Általában úgy egyharmad jött ki, de hát mi vidéken laktunk, ahol kisebb volt a filmnézési lehetőség.  Igaz, a megyeszékhely mozifénykorában 5-6 helyen játszottak filmeket, meg az is igaz, hogy akkor havonta talán két amerikai filmet hoztak be, volt sok szovjet mű (Noszfilm), olasz, francia, német és még több magyar alkotás. Ahogy írtam, 1990 tavaszán bomlott a mozi vasfüggönye, ahogyan a Mokép monopóliuma megszűnt és jöttek mellé a Dunafilm, az InterCom, majd a Flamex és a többi kisebb, Szaturn stb. Na, akkor volt hirtelen akkora kínálat, behozták a Szellemirtók 2-t, a Vissza a jövőbe 2-t, a Robotzsaru 2-t és még egy sor egy-másfél-kétéves filmet, s fokozatosan csökkent a kinti bemutató és a hazai megjelenés közötti idő. Igazán jó világ volt az, azt hittük, hogy beköszöntött a Paradicsom. Lám, aztán manapság már ez olyan drasztikusan változott, korcsosult, rohadt, hogy a mozik és a filmcsatornák túlkínálatában az egyszeri fiatal bekattintja az enkórt, ott valamit találomra kiválaszt, beleteker az első 20 percbe, majd megírja, hogy hótszar az egész. Ha hihetően teszi és még csatlakozik mellé néhány birka, akkor a filmnek annyi. Persze ennél rosszabbul járnak a hangoskodók, mert ha valóban vennék a fáradságot és becsülettel, odafigyelve végigülnék elejétől a végéig, akkor lehet, hogy homlokegyenest más vélemény alakulna ki - legalábbis némelyikükben. De hát amíg egy (olyan, amilyen) Star Wars-sorozatnál (A mandalóri) azért vágják az epizódokat félórásnál rövidebbre, mert a mai átlagfiatal jó esetben csak ennyi időre tud koncentrálni, akkor túl nagy illúziókat nem szabad táplálni feléjük, inkább annak kell örülni, hogy valamikor létezett egy információ terén tartalmatlanabb, ám mégis tartalmasabb világ.
most posts by TM
0
2020. február 16., vasárnap 16:54
Mondjuk így már érthetőbb valamelyest, a rendszerváltás után a mozikban is megszaporodtak az új filmek, meg aztán a tévében is a kereskedelmi csatornák, melyekben mindig az új filmekkel csalogatták képernyő elé a nézőket.
Nekem a taxis sztrájk nyitónapján lett meg az első videomagnóm, ez 1990 október 25-e. Filmet már előtte is néztem kaziról, mert az ismerőseimnek mind volt már és valahol mindig szerét ejtettük a mozizásnak. "Igazi" moziba járni pedig már kora gyerekkorom óta nagy hobbi volt. Az első film, amire emlékszem egy (valószínűleg szovjet készítésű Robinsom Crusoe-film volt, valamikor 1976-ban. 1977 nyarán a Szabálytalan szabályos (újabb magyar címén Ápolatlan ápoló)  Jerry Lewis-zal, aztán ugyanezen év őszén A hegyibarlang titka című szovjet ifjúsági film (ami most is van a gépemen) és 1978 tavaszán Ed Harris főszereplésével a Gulliver. Egész jelenetekre emlékszem ezekből pedig több, mint negyven éves élmények. :) Magasságom miatt beengedtek korhatáros filmekre is anélkül, hogy személyi igazolványt kértek volna (bizony, akkor ha csak 17 éves és 11 hónapos voltál, a Nyolcadik utas: a Halálra nem engedett be a jegyszedő), így aztán láttam sok olyan filmet is, amire nem voltam jogosult, pl. Szuperexpressz, A karatézó Cobra, Földrengés Tokióban, Lady Chatterley szeretője stb. De otthon is néztem a tévét, mivel sokáig egy szobánk volt, így aztán ami ment este 8-9-es kezdéssel, nem volt tiltott. Volt, hogy valami kicsit meredekebb volt, például A fehér apácák titka, vagy a Támadás egy idegen bolygóról, az Alfa Holdbázis, stb, de sokkal jobban helyére tudtam tenni a történéseket, mint amennyire azt manapság, vagy a korhatár-mizéria újragondolásakor (lásd: Songuku és társai) túllihegték a döntéshozók meg egyes anyukák. Speciel más anyukák meg épp ellenkezőleg voltak ezzel, "kedvencem" az a házaspár volt, akik 2011-ben a vasárnap este 8 után kezdődő, 18 éven felülieknek ajánlott (de már nem megkövetelhetett) Fertőzés című Soderbergh mozira hozták el a kisiskolás gyereküket, aki folyamatosan kérdezgette szüleit, hogy "anya, most az a bácsi tényleg meghalt?" és hasonlókat.
Emellett meg könyvtárba jártam sokat, ahol mások mellett természetesen a filmes témájú kiadványokat, évkönyveket, lexikonokat bújtam, folyamatosan jegyzeteltem. "Fénykoromban" több száz filmnek tudtam a gyártási idejét, eredeti címét, rendezőjét, főszereplőit, zeneszerzőjét, operatőrét. Ragadt rám minden ilyen adat, de biztos azért, mert valóban érdekelt és szerettem a filmeket.
Ahogyan azóta is. :)
Így számomra nincs különbség régi és új között, más elvek, értékrendek mentén és árkok nélkül szocializálódtam.
most posts by TM
0
2020. február 16., vasárnap 16:44
Az akkor lényegében 45 év. Ha hozzáadom a 43-amat, és elosztom 2-vel, akkor egyelőre 44-nél tartunk:)
0
2020. február 16., vasárnap 15:57
2008-ban kezdtem el BD-ket gyűjteni, tudatosan vártam a formátumháború végét. Természetesen előtte egy komoly DVD gyűjteménnyel már rendelkeztem, de azt kevésbé aprólékosan és pontosan katagolizáltam, mint azóta a BD/UHD gyűjteményemet. Emlékszem az első filmjeimre, az állam leesett. Alig volt pár film, s igencsak drága mulatság volt, mondjuk most sem olcsó hobbi. Régebbi filmeket természetesen néztem, de szüleim nem voltak tehetősek, nekünk sem színes televíziónk, sem VHS lejátszónk nem volt. Ahogy elkezdtem dolgozni 19 évesen, s ahogy lett lehetőségem, az első szerzeményem egy használt videolejátszó volt. Innentől jött a filmek kölcsönzése, s 1998-tól a DVD filmek gyűjtése. S valahogy úgy alakult, hogy az aktuális filmeket követtem, azóta is követem, de a régebbi filmekre kevesebb időt szántam, szánok. Egyébként nagyon örülök, hogy a régebbi filmekkel kapcsolatban építő jellegű és jó hozzászólásokat tettetek, legalábbis nekem tetszettek, s udvariasság nélkül mondom, hogy kedvet csináltatok a régebbi filmekhez. Illetve annak is örülök, hogy korrekt hozzászólások jöttek a Részetekről, s nem lettem leoltva, sőt! Köszönöm szépen!
0
2020. február 16., vasárnap 15:44
Egyébként már nem vagyok Real Madrid-fan, nem tetszett, ahogy Perez elnök bánt C. Ronaldóval, úgyhogy miután megvolt az utolsó BL-cím, kukáztam a spanyol bajnokság követését. Érdekes, hogy míg CR7 a MU-nál volt, addig az angoloknak drukkoltam, meg már előtte is, a kilencvenes évek közepe-végétől, előtte sokáig senkinek, még előtte meg az 1982-es spanyol VB után a Juvénak, ahol akkor Dino Zoff, Claudio Gentile, Paolo Rossi, Zbigniew Boniek, Michel Platini voltak a csapat sztárjai. Most, hogy Ronaldo Juvés lett, adná magát, hogy akkor nézzem a meccseiket, de mára már nem igazán köt le a foci, még a világversenyek mérkőzései sem igazán.
most posts by TM
0
2020. február 16., vasárnap 15:41
3 egyezésem nekem is van Veled, de ebből két film a két kedvenc rendezőm filmje /Scott és Scorsese/, Parker Éjféli expressz című filmjét pedig szeretem.
0
2020. február 16., vasárnap 15:35
:))
Csak lágyan kötekszem, amiért ilyen jókat írtál. :)

Tételezzük fel, hogy már 2007-ben BD-ket gyűjtöttél, de 32 éves korod előtt, amikor DVD meg VHS (meg persze mozi és tévé) volt, akkor mi akadályozott meg abban, hogy régi filmeket nézz? :)
most posts by TM
0
2020. február 16., vasárnap 15:33
Igen, bár az utóbbi fél év Barca meccsei számomra hagytak kivetnivalót...
0
2020. február 16., vasárnap 15:32
Hamár Real drukkerként szóba álltál velem az elmúlt években jópárszor, akkor a filmbeli ízlésbeli különbségeink nem lehetnek akadályok :-). Restellem, de az öt filmből kettőt nem is láttam, a Ragyogást megvettem, ráadásul egy kedves ismerősömnek köszönhetően fémdobozos kiadásban, bár ez eddig talán számomra az egyik legkevésbé sikerült külsővel rendelkezik. Itt a vétel inkább az egykori regényélményemnek szól, mint a filmnek.
0
2020. február 16., vasárnap 15:29
:)))
most posts by TM
0