Delirium
Tomot 20 év pszichiátriai kezelés után próbaidőre házi őrizetbe engedik a régi családi házukba, hogy ezzel megtörténjen a társadalomba való visszailleszkedésének első lépése. Abba a házba, ahol az apja pár nappal korábban lett öngyilkos, és ami bár Tom számára sok kedves emléket őriz, de annak a mementója is, hogy hogyan hullott szét a családjuk, és mi vezetett ahhoz, hogy ő az elmegyógyintézetbe, a bátyja pedig életfogytiglan börtönbe került. Még az első nap sem telik el, amikor a házban hallható zajok elkezdik kikészíteni, és látomásai lesznek például az apja dobermanjáról, meg az apjának a kutya által szétmarcangolt fejéről... mert azért beletelt pár napba, amire felfedezték a holttestét. De ő marad, mert a bokáján levő jeladó miatt maradnia kell, a ház és a család titkai pedig lassan kitárulnak előtte...
Tulajdonképpen csak az alaphelyzetével volt bajom, de azzal elég nagy... Ugyan nem vagyok pszichiáter, de szerintem igencsak nagy baromság egy gyógyszerekkel megtámasztott csávót 20 év után magára hagyni abban a házban, amiben ha csak az apja öngyilkossága történt volna meg, az is éppen elég lenne. Ettől kéne jobban lennie? Mit kéne ott neki csinálni? Honnan kéne enni kapnia, ha egyszer elvileg senkivel nem tarthatna kapcsolatot, a tartótisztje meg csak basztatja a kölyköt? Minek is kéne kiderülnie ebből a harminc napból? A film nagy része így viszonylag értelmetlen jelenetek sokasága, amit néha megszakít egy látomásból eredő jump-scare.
Viszont ezúttal valahogy mégis sikerült a bravúr, a szarra épített vár, ha ingatagon is, de megállt a saját lábán. Nekem legalábbis nagyjából így jött le, hogy ha rettentő erőltetett is Tom helyzete, amik történnek vele, azok nekem olyan filmekkel mutattak rokonságot, mint a Bilincsben vagy az Oculus, azok meg azért eléggé tetszettek. Előbbiből a megelevenedő múlt köszön vissza, a tükördémonosból meg annak a hátborzongató bizonytalansága, hogy Tom -és emiatt a néző- sosem tudhatja, hogy amit Tom lát, az a valóság-e. És ebben az a legnagyobb csavar, hogy összes ijesztgetés ellenére is kényelmesebb lenne meggyőznie magát arról, hallgatva az orvosai tanácsára, hogy ami rosszat lát, az mind csak a beteg képzeletének játéka, de előbb-utóbb kénytelen lesz belátni, hogy ez nem így van...
7/10
.