Kerestem a ProVideo topikját, de annak hiánya is remekül jelképezi, mennyire tartják becsben a vásárlókat. Így jobb híján ide teszem a részben nekik, részben az Xpress.hu vásárlóinak szóló nyílt levelemet.
Mintha valaki fordítva ülne a lovon
Nagy filmrajongóként még a múlt évezredben kezdtem gyűjteni DVD-n a filmeket, majd később, a HD korszak beköszöntével egyre több Blu-ray lemez is a gyűjteményembe került. Mára hozzávetőlegesen 2000 db-os DVD és 600 db-os Blu-ray gyűjteménnyel büszkélkedhetek. Bő 17 év alatt egy jobb autó árát költöttem el a filmekre, de az utóbbi években egyre kevésbé éreztem úgy, hogy a vásárlót, azaz engem kellőképpen megbecsülnének azok, akik tulajdonképpen a vásárlókból élnek.
Köztudomású tény, hogy Magyarországon az a különc, aki ilyesmire költ. Ennek fényében felettébb érthetetlen egyes filmkiadók hozzáállása. Volt idő, amikor egy-egy hibás termék esetében automatikus volt a csere. A Jóbarátok sorozat 1. évadának egyik epizódján félbe maradt a magyar felirat, a következő évadhoz csomagolták a javított lemezt is. Ugyanígy javították évekkel később a Több mint testőr című filmet. Amire pedig különösen büszke vagyok, az Eredet DVD, melynek szimplán vacak volt a képminősége, és miután erre sikeresen rámutattam, a hazai forgalmazó intézkedett a csere ügyében. Sajnos később már nem volt ilyen fontos a vásárló elégedettsége, legalábbis a 2014-ben megjelent Szabotázs DVD-vel már keserű tapasztalataim lettek. A DVD képét sikerült idegesítően maszterelni, minden másodpercben fél másodperc után kimarad egy kocka, majd fél másodperc után ismétlődik egy, emiatt bosszantóan szaggat: ugrik, megakad a kép minden egyes fél másodpercben. Hiába illusztráltam részletesen a problémát, a filmet forgalmazó ProVideo illetékesei nem látták a hibát, így fáradozásaim elismeréseként csak annyit tudtak felajánlani, hogy adnak ajándékba egy filmes sapkát, amiért mindössze a budapesti irodájukba kellett volna elugranom az általuk is ismert lakóhelyemről, az onnan alig 260 km-re lévő Lentiből. Mindezt hivatali időben. Mit mondhatnék, nem lopták be magukat a szívembe. Pedig anno az Eredet DVD-t is ők cserélték, igaz, az akkori úriember tudomásom szerint már nem része a csapatnak.
És most itt van az ország legjobb, legnagyobb online DVD boltjával, az Xpress.hu-val fennálló afférjuk, amiről én persze nem sokat tudhatok, de annyit mégis, hogy ide nem jutnak el a forgalmazó filmjei.
Nem érdekelnek az okok. Több mint 15 éve vásárolok filmeket az Xpress.hu oldalról, ezalatt mindig maximálisan korrekt hozzáállást tapasztaltam tőlük. Bármilyen minőségi kifogásom volt, mindig orvosolták a dolgot, és a sors érdekes fintora, hogy a nemrég egy egynapos feldolgozási csúszás kompenzációjaként tőlük érkezett ajándékok közé éppen egy olyan sapka is bekerült, amilyennel 2-3 éve a ProVideo is megpróbált kompenzálni a selejtes Szabotázs DVD-jük miatt.
Az Xpress.hu partner volt benne, és felvette ingyenes kínálatába életem első, általam forgatott játékfilmjét, a Zártosztályt, és bízok benne, hogy ha eljön az ideje, az Ördögi körrel sem lesz ez másként. Ismeretlenül is már-már barátként tekintek az Xpress.hu lelkes és segítőkész csapatára, így nem is kérdéses, hogy jelen esetben melléjük kell állnom.
Úgy döntöttem, ettől a naptól kezdve mindaddig, amíg a helyzetet nem rendezi a ProVideo az Xpress.hu-val, a forgalmazó kiadványait csak és kizárólag az Xpress.hu oldalon vagyok hajlandó megvásárolni. És erre buzdítok minden filmbarátot, aki számára jelent valamit az Xpress.hu. Mert az nem járja, hogy a ProVideo azért érezze nyeregben magát, mert a kettejük közötti vitás helyzetben csak az Xpress.hu veszíthet, mondván, az érdeklődők úgyis megveszik a filmeket máshol. Én nem fogok így tenni. Ha sokáig húzódik a dolog, legfeljebb már akciós áron teszem a polcra a kiszemelt filmeket, legrosszabb esetben pedig a teljes vételárat megspórolom. A feleségem őszintén fog neki örülni.
Remélem, sokan csatlakoznak hozzám, és a ProVideo illetékesei végre észbe kapnak, hogy talán fordítva ülnek azon a bizonyos lovon, és nem a vásárlók vannak értük, hanem ők a vásárlókért, s gyorsan rendeződik ez az áldatlan állapot.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.