Keresés

2008 - A 10 legjobb film

2009. január 8., csütörtök 22:37
A szavazósdi játékon kívül megosztanám a 2008-as kis filmes statisztikámat. :)

2008-ban 116 új filmet láttam. Ezek közül mindössze 4-et láttam moziban. 4-et Blu-Ray-en láttam először. 4-hez VHS-en fértem hozzá, 9-et láttam Divixben, és 85-öt DVD-n! Tv-ben idén egyetlen filmet sem néztem meg.

32 idei mozipremiert illetve DVD megjelenést sikerült megnéznem. Ezzel együtt a 2000-es évekből 70 filmet láttam. 90-es évek: 13 film, 80-as évek szintén 13, 70-es évekből 9 filmet láttam, 60-as évek 3 film, 50-es évek 5, valamint a 40-es évekből és a 20-as évekből 1-1 filmet láttam idén.

A látott filmek alapján összeállítottam egy Top-20-as listát, és a legrosszabb filmekről egy Top 10-es listát, ami a következőképpen alakult:

1.) A könyvek hercege (2005)
2.) Across The Universe (2007)
3.) Yesterday - Vissza a gyerekkorba (1991)
4.) Apám nevében (1993)
5.) Cloverfield (2008)
6.) Vérző olaj (2007)
7.) Juno (2007)
8.) Az illuzionista (2006)
9.) Két félidő a pokolban (1961)
10.) A dolog (1981)
11. Belső ember (2006)
12. Börtönvonat Yumába (2007)
13. A sötét lovag (2008)
14. Amerikában (2003)
15. Erőszakik (2008)
16. Az esemény (2007)
17. Hideg nyomon (2007)
18. Furész 2. (2005)
19. Csoda a 34. utcában (1943)
20. Idiocracy (2006)

A legrosszabbak:

1. Két nővér (2003)
2. Hegylakó 5. (2007)
3. Légcsavar (2005)
4. Nomen Est Omen - Avagy Reszkess Szabó János (2003)
5. Az 50 láb magas nő támadása (1993)
6. Szezon (2004)
7. Inland Empire (2006)
8. A Yamada család (1999)
9. Fehér tenyér (2005)
10. Örödögűző - A kezdet (2004)
0
2009. január 5., hétfő 9:56
bocsi a Låt den rätte komma in-t nem mutatták be nálunk.
akkor csak 9 filmem van. vagy lehet helyette az Iron Man, az is a 2. hely körül mozog :)
0
2009. január 5., hétfő 9:52
Sziasztok!

Itt az én 10-esem:

1. Erőszakik
2. Ebgedj be! (Låt den rätte komma in)
3. A sötét lovag
4. Ádám almái
5. Trópusi vihar
6. Mamma mia!
7. Ananász Expressz
8. Vicky Cristina Barcelona
9. Halálos közellenség (Mesrine: L instinct de mort)
10 Égető bizonyíték

További szép napot mindenkinek!
0
2009. január 5., hétfő 9:41
Írok még egyet januárban, bár nem vagyok egy nagy mozibajárós az utóbbi időben, de összekaparok azért tízet, becsszó, de: "T" - időt kérek még pótolni ezt azt :)
0
2009. január 4., vasárnap 20:54
a te toplistádat mikor lehet átnyálazni?
0
2009. január 4., vasárnap 19:20
Ééésss, igen, tudtam, hogy ez lesz az, mert ez szerintem is egy nagyon kedves bók, a filmben is nagyon jól van elhelyezve, mindig várom ezt a részt, amikor nézem :)
0
2009. január 4., vasárnap 19:07
Gratulálunk, Ön nyert! :)
0
2009. január 4., vasárnap 18:50
Miattad szeretnék jobb ember lenni. :) (Lehet, hogy nem szó szerint, ezért nem is rakom idézőjelbe,de szerintem ez.) Nagy kedvencem az a film :)
0
2009. január 4., vasárnap 17:04
Az még nem is tudom, melyik hónapan volt. Most mit tegyek, ha azóta igenis láttam minimum 10 jobb filmet? :) Egyébként, ne ágálj a nem is ismert tizem ellen, mert majd a végén azokkal is úgy jársz, mint a Juno-val.:))

Jön majd az a bizonyos tíz, ami momentán - bármilyen hihetetlen is - több, mint tíz, csak még van pár adósságom, amit szeretnék törleszteni. Ellenben most megnézem magyarul a Tv2-n a Lesz, ez még így se-t, hiába a sok reklám, mert még sosem láttam magyarul - egyszer elég is lesz -, viszont ki  nem hagynám, ha már megy , a filmtörténet legszebb bók-mondatát.:) /Helyes megfejtés?/
0
2009. január 4., vasárnap 16:52
És nincsen benne kokós tanár,magzatelhajtás,neonáci almatermesztő sem...És senki sem gyilkol meg senkit.
Csak szimplán egy kedves film,amiből a mutassuk meg a nagy (ál)valóságot korszakban egyre kevesebb van.
0
2009. január 4., vasárnap 16:49
Nem Top 10,miután megvetetted velem?:)
Ennyi jó film készült volna 2008-ban?Én nem így látom.
Pont azért raktam fel korábban egy 1998-as válogatást,hogy látható legyen a nem is kicsi visszaesés.
A tavalyi termésből összesen két filmet vettem meg:Juno,Út a vadonba.
0
2009. január 4., vasárnap 12:20
Na jó, izlések és pofonok. És akkor ezt meg is beszéltük. :)
0
2009. január 4., vasárnap 11:51
a zenéjével önmagában ki lehet üldözni a világból.
0
2009. január 4., vasárnap 11:49
Nem biztos, nálam például a top 30-ban sincs...
0
2009. január 4., vasárnap 11:25
Én sem értem, mi a baj a Juno-val? Nem Top 10-es, nálam legalábbis nem, de teljesen rendben van és tényleg nagyon jól sikerült a zenéje is. Minden szavaddal egyetértek.
0
2009. január 4., vasárnap 11:24
Szerintem rá fog kerülni az Ádám almái.:)
0
2009. január 4., vasárnap 2:28
Szegény Juno-t nem értem, miért pécézted ki ennyire... igazi punk film, laza, durván összerakott, de még saját magát is lszarja. Vicces, természetes (Ellen Page szerintem lazább, mint a teljes hollywoodi siker-bohócliga Jim Carrey-stül, Ben Stiller-estül, Will Ferrel-estül, Jack Black-estül), és szerintem is jó zenéje van. Bár a "jófej pasiból seggfej lesz, az antipati nőből meg jófej" vonal (nem is) kicsit gáz, de a nem is olyan rég agyonsztárolt Pop, csajok, satöbbinél például sokkal gördülékenyebb és szórakoztatóbb. Csak a helyén kell kezelni, nem kell túl sokat belelátni (meg az alkotói szándékba sem), és akkor nem fog belebukni abba, amit igazából nem is akart vállalni.
Nekem meglepetés volt. Mint egy valóságszagúra hangszerelt földközeli tinédzser-Jóbarátok mozi.
Szóval én nem azt nem értem, h miért nem tetszik, hanem h hogy húzhatta ki ennyire a gyufát.
Na persze aki a legrosszabb filmek közé küldi a Holtak naplóját, attól mit is várjon az ember... :)
0
2009. január 3., szombat 23:29
Idén is nagyon kevés idei filemt láttam, de még így is többet mint tavaly. Persze nagyobb részt DVD-n, vagy most már Blu-Ray-en. Sok fontos filmet nem láttam, és szerintem január végéig már nem is tudom ezeket pótolni, de éppen erre való ez a szavazósdi mint ahogy már sokszor leírtam, feljegyezhetem magamnak hogy mik azok amiket jövőre semmiképp sem szabad kihagynom.

Nem értek egyet azokkal akik szerint nem voltak idén jó filmek. Minden évben vannak jó filmek! Szrencsére a választék nem csökken, csak rajtunk múlik hogy ezekből milyen filmekbe "nyúlunk" bele. Láttam jó filmeket, de olyan igazán maradandó élményeim az idei filmek közül sajnos nem voltak. Talán csak egy. De jövőre majd talán jobb lesz a helyzet!

Az Ádám almáit esetleg még sikerül megnéznem ebben a hónapban. Ha tényleg olyan jó, akkor majd módosítom a listám, de jelen pillanatban így néz ki, az én idei természetesen teljesen szubjektív Top 10-em!

1.) Across The Universe (10 pont)
Elfogultság, vagy sem, nagyon nagy Beatles rajongóként, nekem ez volt az év legjobban várt filmje, és a jelek szerint az ideiek közül a legjobb is! Szerintem mindent sikerült belerakni ebbe a filmbe amit a korszakról, és a Beatles zenéiről tudni kell, remek videoklippszerű képek, tehetséges színeszek, akik énekelni is tudnak... A Moulin Rouge óta a legjobb musical amit láttam! (A Mamma Miát még nem sikerült megnézem)

2.) Cloverfield (9 pont)
Annak idején már a Blair Witch Project-et is szerettem, de ez a film még többet kihozott az ötletből! Teljesen valóságosnak tűnt! :) Kellően ütősen, látványosan jeleníti meg végítélethez hasonlító rombolást... A 9/11-es amatőrfelvételek után pedig még borzongatóbb beleélni magunkat a jelenetekbe! Meg amúgy is nagyon bejönnek az apokaliptikus filmek...

3.) There Will Be Blood - Vérző olaj (8 pont)
Abban a pillanatban ahogy Daniel Day Lewis alakja feltűnik a képen, a kopár texasi sivatagban, a film beszippant, és nem ereszt az útolsó jelenetig! Tökéletes korrajz, gyönyörű képek, felejthetetlen alakítások, mindez egybegyúrva megteszi a hatását! Nehéz megszólalni utána.

4.) Juno (7 pont)
Bárcsak minden tinédzser film fele ennyire lenne értékes mint ez. Remekül megírt karakterek, amihez Ellen Page természetes alakítása is kellett, de nem mehetünk el a filmzene mellett sem, ami nálam az év egyik favoritja volt!

5.) 3:10 To Yuma - Börtönvonat Yumába (6 pont)
Nálam ez az év Christian Bale éve volt... Három filmje is szerepel a listámban. És a Yumát is miatta szeretem annyira! Nagyon kevés western készül manapság, de azok legalább jók is! Még több hasonlót!

6.) The Dark Knight - A sötét lovag (5 pont)
Újranézve egy kissé elmúlt a moziban érzett lelkesedés, de még így is minden idők egyik legrealisztikusabb, és legsötétebb képregényfilmje. Csak azt sajnálom egy kicsit, hogy Heath Ledger alakítsa, illetve Joker karaktere még a címszereplőt is elhomályosítja egy kicsit. Nekem az első rész jobban tetszett.

7.) Rescue Dawn - Hajnali mentőakció (4 pont)
És még mindig Bale. Itt is nagyon jó volt, de ez a film inkább Werner Herzog miatt érdekes. Eddigi "legamerikásabb" filmje még mindig magán viseli az egyedig látásmódú európai rendező kézjegyét, és engem elejétől a végéig a fotelba szögezett! Ez már elég volt hogy a 7. helyre kerüljön! Tetszett!

8.) In Bruges - Erőszakik (3 pont)
De idióta magyar cím... Az év meglepetésfilmje lenne? Átlagos laza kis gengszterfilmre készültem. Mert a franc se gondolta volna hogy ez "fuckin  Bruges" ilyen hangulatot tud teremteni. :) És akkor még Brendan Gleeson-ról, és Colin Farrell-ről még nem is beszéltünk! Kellemes csalódás!

9.) The Happening - Az esemény (2 pont)
Sokan leszólták ezt a filmet, és én sem vártam tőle sokat, mert Shyamalan előző filmje a Jelek óta mind kiakasztottak. De ez nem! Végre nincs kötelező végső fordulat, és a sztori meg nagyon is eredeti! Ja, és szeretem az apokaliptikus filmeket!

10.) The Mist - A köd (1 pont)
Mondtam már hogy szeretem az apokaliptikus filmeket? :)) Frank Darabont+Stephen King harmadszor! Wow! Az előző nagyságokhoz persze nem ér fel, de így is egy izgalmas film az eredmény, a befejezés meg odavág rendesen!

Ennyi lenne. Amik éppen lemaradtak a listáról:
- Földtenger varázslója (Goro Miyazaki)
- Hideg nyomon (Ben Affleck)
- Indiana Jones 4.
- Vasember
- Wall-E

Az év legnagyobb csalódásai, amik azért még nem olyan rossz filmek...
- X-akták 2.
- A Quantum csendje

0
2009. január 3., szombat 16:20
hogy ne csak a kiválóságokról legyen szó. :)

2008 - A 10 LEGROSSZABB FILM

0
2009. január 2., péntek 12:24
segítek:

1. ádám almái
2. 4 hónap, 3 hét, 2 nap
3. párizs, szeretlek!
4. jesse james meggyilkolása
5. wall-e
6. erőszakik
7. a nyomozó
8. a sötét lovag
9. szkafander és pillangó
10. cloverfield
0
2009. január 2., péntek 12:07
Én ezt egyszerűen megoldom. A blogra írok egy listát a 2008-ban látott filmekről, ide pedig a 2008-as itthoni mozibemutatók kerülnek. Nem akarom megkeverni a dolgokat, mert így van ami egyszer sem szerepelne, van ami meg kétszer. Nyugodtan maradhatott volna a régi trend, úgy legalább nem voltak átfedések.
0
2009. január 2., péntek 11:55
Én túlságosan szabálykövető vagyok.:) Ha 2008-ban mutatták be, de csak 2009 januárjában látom, akkor az nálam még a 2008-as listán kap(hat) helyet.
0
2009. január 2., péntek 11:41
a januárban látott filmek nálam már a 2009-es listára kerülnek. :)
0
2009. január 2., péntek 11:26
Egy kérdés: a Takennek ezen a listán vagy a jövő évin lenne a helye? Néhány helyen már bemutatták, de pl az USA-ban még nem, azt meg hogy Magyarországon mikor forgalmazzák, sajna nem tudom.
0
2009. január 2., péntek 11:25
A lista eleje túlságosan sok megelepetést nem tartalmaz.:)))))
Megjegyzem, az első 10-ben szereplő filmek közül 3 nálam is top 10 lesz, de én még várok a listával, hosszú még a január....:)
0